ŠVEDSKA

Post Reply
antifascism

#26 Re: ŠVEDSKA

Post by antifascism »

Rinostop wrote:Pošto na forumu imamo temu o Siriji, Iranu, Sjevernoj Koreji, Kosovu, Libiji.. trebali bi uvrstiti još jednu zemlju koja će se uskoro naći u tom veselom društvu.

Ova skandinavska zemlja, nekoć poznata kao perjanica i predvodnica tzv kapitalističkog socijalizma, (fluskula: "svi imamo dovoljno, ali niko nema previše ili premalo nezavisno od toga šta radio u životu") danas je rastrgana velikim problemima, od kojih su oni najveći spoljni dug, velika nezaposlenost mladih i velike podjele (Šveđani + poneki evropljani imigranti što su se asimilirali VS svi ostali)
Nije istina.

Poneki balavci od 15-16 godina VS svi ostali. Gamad treba po bubrezima da se nauce kulture.
Maverick78

#27 Re: ŠVEDSKA

Post by Maverick78 »

Nebitan32 wrote:
Rinostop wrote:Malmö je prvi veći švedski grad gdje je imigrantsko stanovništvo prešlo 50% ukupnog stanovništva. .
Ne vjerujem u ovaj podatak. Gdje si to pronasao?

Radi se o manjim sukobima koji se desavaju ili su se desili u svim zemljama sirom EU. Nedavno se desilo u Parizu kad je PSG trebao slaviti sampionsku titulu. A imamo i reakcije domorodaca kao Breivik ili onu Njemci koji su ubili 9 Turaka a kojima se trenutno sudi u Minhenu. Multietnicke drzave su uvjek izvor mogucih tenzija i sukoba. Ima jos vremena dok Svedska ne dode u ratno stanje ali ni to nije iskljuceno u srednjoj buducnosti.

U biti to nece biti ratno stanje vec ce se broj doseljenika svesti na "razumnu mjeru". Samo treba pripremiti stanovnistvo za takvo nesto. A koliko vidimo radi se na tome.
Postoji ta mogucnost, da vremenom pocnu oduzimati drzavljanstva ili dozvole boravka onima koji ne zele da se integrisu i dodatno poostre zakon o useljavanju i izbjeglicama odnosno azilantima i tako sprijece dodatno useljavanje stranaca u Svedsku. Ovo drugo je definitivno manje vise pocelo vec neko vrijeme, s tim sto ga jos mogu poostriti, a ono prvo je moguce vremenom.

Za Malme koliko znam ta cifra je nesto oko 40%, znaci misli se na sve stanovnike koji su porijeklom stranci. Ima tu svega, najvise danaca, iracana i ljudi sa nasih prostora, a onda svega ostalog. Ali bas to vidis i kad hodas gradom... na sve strane vidis razlicitost, nije to ono trci trci pa stranac, nego bas ima dosta i to vidis golim okom.
34% av Malmöborna har utländsk bakgrund dvs. är födda i utlandet eller är födda i Sverige och båda föräldrarna är födda i utlandet.

iliti na engleskom:

34% of Malmö's inhabitants are of foreign origin, ie. born abroad or born in Sweden and both parents were born abroad.

http://www.malmo.se/download/18.293ce06 ... 070125.pdf
Ovo gore su podaci sa zvanicnog sajta grada Malmea, ali iz 2006. godine. Mada vjerujem da se taj broj u zadnjih 7 godina povecao. Opet nije bas 50%, ali blizu 40% bi trebalo po nekim procjenama iz 2011. Opet, definitivno da to nije preko 50% koliko je Rinostop naveo.
Malmö had at year-end 2011-01-01 approximately 298,963 inhabitants. About 31% were born abroad. Of these, 59% have become Swedish citizens. The rate of increase is about 4,000 newcomers immigrants a year. About 30 000 people born in Sweden with both parents born abroad. There will be about 40% in all. Or 120 000.

http://www.pratompengar.se/viewtopic.ph ... 43fe945b3b
antifascism

#28 Re: ŠVEDSKA

Post by antifascism »

Rinostop wrote:Po svemu sudeći, upotrijebiće se recept sličan kod centralno afričkih zemalja.

Prvo huškanje pobunjenog stanovništva kojeg ima i više nego dovoljno, demoliranje gradova, i potpuno preuzimanje dijela gradova od strane imigranata.

Nakon toga slijedi slom tržišta rada, da bi to rezultiralo još većim nezadovoljstvom te ekonomskim, zdravstvenim i obrazovnim slomom.

Šveđanima optimistično dajem još 10 godina mirnog života (taman da se obe strane pripreme i napune mržnjom), nakon čega će se klupko početi odmotavati, a Švedska će ekonomski propasti na nivo već navedenih zemalja u prvom postu (Kosovo, Libija, Sirija itd itd..)
:lol:

Sta sve neces procitati. :lol:
Nebitan32

#29 Re: ŠVEDSKA

Post by Nebitan32 »

muha_sa wrote:pa šta cu sad jadan ja :? il da tražim kakav poso u ŠveCkoj il da dalje šnjuham :? samo jedno znam--hocu da se ispalim odavle.

Iskreno. Mislim da si zakasnio. EU se nalazi na silaznoj putanji, po svim parametrima. Demografski, ekonomski, vojno, sigurnosno itd...Napetost se povecava iz dana u dan. Ovi incidenti ce postajati sve cesci. To je neminovnost. Stvar je u tome sto zivimo u vremenu zapinga gdje svaki dan budes bombardiran sa 100 novih vijesti pa ce ova desavanja u Svedskoj brzo pasti u zaborav. Evo bas sada se na TV vrte ovi snimci iz Londona gdje su iskasapili ovog vojnika.

A da ne pricamo o Breiviku (tip je pobio 77 osoba i ranio 151), ili onome sto je prosle godine u Liegu na najvecem trgu pucao iz kalasnjikova i bacao bombe po masi. To je vec proslost. Od tada se desilo na desetine novih napada.

Kao neko ko je prilicno dobro integriran i dobro upucen u desavanja u EU, mogu reci da je uspon mrznje i nasilja sve veci i veci u EU. Ovdje posebno govorim za Francusku i francuska govorna podrucja. Pocevsi od komentara na internetu do direktnih izjava osoba koje poznajem.
BatoS

#30 Re: ŠVEDSKA

Post by BatoS »

Nebitan32 wrote:Kao neko ko je prilicno dobro integriran i dobro upucen u desavanja u EU, mogu reci da je uspon mrznje i nasilja sve veci i veci u EU. Ovdje posebno govorim za Francusku i francuska govorna podrucja. Pocevsi od komentara na internetu do direktnih izjava osoba koje poznajem.
Mislis na islamofobiju pretpostavljam?
Nebitan32

#31 Re: ŠVEDSKA

Post by Nebitan32 »

Maverick78 wrote: Postoji ta mogucnost, da vremenom pocnu oduzimati drzavljanstva ili dozvole boravka onima koji ne zele da se integrisu i dodatno poostre zakon o useljavanju i izbjeglicama odnosno azilantima i tako sprijece dodatno useljavanje stranaca u Svedsku. Ovo drugo je definitivno manje vise pocelo vec neko vrijeme, s tim sto ga jos mogu poostriti, a ono prvo je moguce vremenom.

Za Malme koliko znam ta cifra je nesto oko 40%, znaci misli se na sve stanovnike koji su porijeklom stranci. Ima tu svega, najvise danaca, iracana i ljudi sa nasih prostora, a onda svega ostalog. Ali bas to vidis i kad hodas gradom... na sve strane vidis razlicitost, nije to ono trci trci pa stranac, nego bas ima dosta i to vidis golim okom.
34% av Malmöborna har utländsk bakgrund dvs. är födda i utlandet eller är födda i Sverige och båda föräldrarna är födda i utlandet.

iliti na engleskom:

34% of Malmö's inhabitants are of foreign origin, ie. born abroad or born in Sweden and both parents were born abroad.
Oduzimanja dokumenata i deportiranja su svakodnevnica u EU. Francuska je drzava koja je trenutno najvise pogodena sa tim naseljem. Recimo da je tokom sarkozieve vlade deportirano na stotine osoba ali to ni u najmanjoj mjeri nije smanjilo nasilje. U Francuskoj recimo svake godine bude zapaljeno preko 40.000 automobila. Samo za novu godinu 2008/9 je zapaljeno preko 1200 automobila. Nasilje je svakodnevno i sveopsto. Cak se i znatno pogorsalo od kako je Hollande na vlasti. Posebno se povecao veliki banditizam i ubistva vezana za isti. Pogotovo u Korzici(regija sa najvise ubistava u Europi) i Marseillu.

http://www.rue89.com/2012/12/31/pourquo ... bre-238219

Deportirali su puno Roma i Rumuna ali se oni konstantno vracaju u jos vecem broju.

Navest cu samo jedan primjer do koje mjere mogu ici ta deportiranja. 1998 je Samira Adamou dobila odbijenicu za azil i nalog za napustanje teritorije(Belgija). Htjeli su na nasilno deportirati ali se ona opirala. Da bi je "smirili" polijaci su joj stavili jastuk na usta kako bi je "malo prigusili" i smanjili njen otpor. Medutim ubili su je. Imala je 20 godina. Bilo je sudenje ali policajci nisu kaznjeni. Stvar zaboravljena. Ovaj primjer govori na sta su spremni kad dode dan D. Gasne komore mozda i nisu stvar samo proslosti...

http://www.bok.net/pajol/international/ ... emira.html
Nebitan32

#32 Re: ŠVEDSKA

Post by Nebitan32 »

BatoS wrote:
Nebitan32 wrote:Kao neko ko je prilicno dobro integriran i dobro upucen u desavanja u EU, mogu reci da je uspon mrznje i nasilja sve veci i veci u EU. Ovdje posebno govorim za Francusku i francuska govorna podrucja. Pocevsi od komentara na internetu do direktnih izjava osoba koje poznajem.
To u prvom redu a jasno je osjetljiva i mrznja prema svim drugim doseljenicima. Danas se to mozes primjetiti i na nekim "ozbiljnim" medijima kao Le Monde i slicno. Sve je to po sistemu jedan crnac u selu je simpatican, dva su zabavni ali 10 postaje opasnost. To je tako. Ljudska prioroda.

A sta ce se desiti u buducnosti? Tesko je reci no sve veca nezaposlenost znaci i sve veci broj besposlenih i nezadovoljnih koji ce morati iskaliti svoj bijes negdje i na necemu. To je historija vec pokazala.
Krushna mrva

#33 Re: ŠVEDSKA

Post by Krushna mrva »

U Svedskoj problemi....zdra'o! :mrgreen:

:mrgreen:
BatoS

#34 Re: ŠVEDSKA

Post by BatoS »

Nebitan32 wrote:
BatoS wrote:
To u prvom redu a jasno je osjetljiva i mrznja prema svim drugim doseljenicima. Danas se to mozes primjetiti i na nekim "ozbiljnim" medijima kao Le Monde i slicno. Sve je to po sistemu jedan crnac u selu je simpatican, dva su zabavni ali 10 postaje opasnost. To je tako. Ljudska prioroda.

A sta ce se desiti u buducnosti? Tesko je reci no sve veca nezaposlenost znaci i sve veci broj besposlenih i nezadovoljnih koji ce morati iskaliti svoj bijes negdje i na necemu. To je historija vec pokazala.
Koliku podrsku imaju ovakvi ovakvi fasisticki pokreti medju mladim ljudima u Francuskoj po tebi?

Hodidid

#35 Re: ŠVEDSKA

Post by Hodidid »

Da nije zalosno bilo bi smijesno. Pola ih na ovom snimku ima spanjolske i talijanske korijene. Par ih izgleda kao da su mulati.

Ko i nacisticki lideri u doba Hitlera sto su bili metar i zilet a sanjali arijevsku rasu.
KENJAC

#36 Re: ŠVEDSKA

Post by KENJAC »

E jesam kurate srece! Kupio Volva sad kad se Svedska raspada! Kako cu , gluho bilo, do rezervnih dijelova !
akcid

#37 Re: ŠVEDSKA

Post by akcid »

KENJAC wrote:E jesam kurate srece! Kupio Volva sad kad se Svedska raspada! Kako cu , gluho bilo, do rezervnih dijelova !
Kupi i fabriku! :oops:
semirizsvemira

#38 Re: ŠVEDSKA

Post by semirizsvemira »

Omladina je nezadovoljna ali ´skandinavskim zemljama treba radna snaga . Svake godine iz Svedske ode u prosjeku oko 20 tisuca Svedjana da se nikad ne vrate . Ovaj podatak je star nekolike godine kao i podatak da skoro svaki treci stanovnik zivi sam . Ovi incidenti nisu jedini desavaju se i u k´vartovima i malim gradovima gdje ima dosta svedske djece . Dosta je omladine nezaposleno i nemaju sta raditi . Zasto ne bi napravili radne akcije :lol: . Ovih incidenata je bilo i prije .
insomnia78

#39 Re: ŠVEDSKA

Post by insomnia78 »

Nebitan32 wrote:
muha_sa wrote:pa šta cu sad jadan ja :? il da tražim kakav poso u ŠveCkoj il da dalje šnjuham :? samo jedno znam--hocu da se ispalim odavle.

Iskreno. Mislim da si zakasnio. EU se nalazi na silaznoj putanji, po svim parametrima. Demografski, ekonomski, vojno, sigurnosno itd...Napetost se povecava iz dana u dan. Ovi incidenti ce postajati sve cesci. To je neminovnost. Stvar je u tome sto zivimo u vremenu zapinga gdje svaki dan budes bombardiran sa 100 novih vijesti pa ce ova desavanja u Svedskoj brzo pasti u zaborav. Evo bas sada se na TV vrte ovi snimci iz Londona gdje su iskasapili ovog vojnika.

A da ne pricamo o Breiviku (tip je pobio 77 osoba i ranio 151), ili onome sto je prosle godine u Liegu na najvecem trgu pucao iz kalasnjikova i bacao bombe po masi. To je vec proslost. Od tada se desilo na desetine novih napada.

Kao neko ko je prilicno dobro integriran i dobro upucen u desavanja u EU, mogu reci da je uspon mrznje i nasilja sve veci i veci u EU. Ovdje posebno govorim za Francusku i francuska govorna podrucja. Pocevsi od komentara na internetu do direktnih izjava osoba koje poznajem.
Image

s' moje sokoćalo
akcid

#40 Re: ŠVEDSKA

Post by akcid »

Rinostop wrote:...Stockholm kao prestolnica je u rasulu kakvo nije odavno viđeno u ovoj mirnoj zemlji. Razdor je sve veći, a vrlo vjerovatno će se doći i do konačnog obračuna.

FACT: Svaka 5 osoba u Švedskoj vodi porijeklo iz neke druge zemlje. U švedskoj strane korijene ima i 35 00 Hrvata, 120 000 Bošnjaka i 140 000 Srba.

Ako je tolika briga zbog rastućih nemira švedskog stanovništva izazvanih porastom broja emigranata u Švedskoj, zašto se izbjeglice iz BiH ne počnu vraćati nazad?

U BiH nema takvih incidenata, i manje je životna ugroženost, a usput možete donijeti i zarađeni novac i unijeti ga u privredu, uz obostranu korist. Što je najbitnije - sačuvaćete ponovo živote :oops:
insomnia78

#41 Re: ŠVEDSKA

Post by insomnia78 »

Postoji rjesenje za ove probleme sa imigracijom, jaka desnica

s' moje sokoćalo
KENJAC

#42 Re: ŠVEDSKA

Post by KENJAC »

akcid wrote:
KENJAC wrote:E jesam kurate srece! Kupio Volva sad kad se Svedska raspada! Kako cu , gluho bilo, do rezervnih dijelova !
Znam da je sad sve to dzaba tamo! Al me politicka situacija odvraca! Mislim da je mnogo pametnije i sigurnije uloziti u dionice Trebinjskog aerodroma !
insomnia78

#43 Re: ŠVEDSKA

Post by insomnia78 »

KENJAC wrote:
akcid wrote:
Znam da je sad sve to dzaba tamo! Al me politicka situacija odvraca! Mislim da je mnogo pametnije i sigurnije uloziti u dionice Trebinjskog aerodroma !
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ili u luku Neum
s' moje sokoćalo
Krushna mrva

#44 Re: ŠVEDSKA

Post by Krushna mrva »

insomnia78 wrote:Postoji rjesenje za ove probleme sa imigracijom, jaka desnica

s' moje sokoćalo
mislim da rjesenje, ako i treba da bude "rjesenja", ne postoji. Skandinavija nepovratno nije ono sto je bila. I ne samo to.
Ako je bukvalno pola mladih Portugalaca izvan domovine, kao i jos nekih zemalja, to znaci da su se i druga drustva nepovratno promjenila. 5 miliona Rumuna je trenutno izvan Rumunije, 40% mladih Iraca je u zadnjih 5 godina napustilo Irsku..... oko polovice EU vec sada nije sto je bilo. NEPOVRATNO
Ovako masovne migracije Evropa nije kroz historiju iskusila. Tek treba da se nosi s tim.
akcid

#45 Re: ŠVEDSKA

Post by akcid »

KENJAC wrote:
akcid wrote:

A da razmisliš o nabavci desetak novih autobusa za liniju Švedska - BiH, ili možda Švedska - negdje u Evropi, pošto Švedskoj prijete nemiri, a to naši ljudi ne vole....mogao bi zaraditi za tu Volvo fabriku :D
jeza u ledja

#46 Re: ŠVEDSKA

Post by jeza u ledja »

Nego, koliko je pingvina stradalo?
Nebitan32

#47 Re: ŠVEDSKA

Post by Nebitan32 »

BatoS wrote:
Koliku podrsku imaju ovakvi ovakvi fasisticki pokreti medju mladim ljudima u Francuskoj po tebi?

Zavisi o cemu pricamo. Je li o aktivnim clanovima ili o simpatizerima. No recimo da je na zadnjim predsjednickim izborima kanditat Nacionalnog Fronta, Marinne Le Pen dobila 6.421.426 glasova. Izvor
http://www.interieur.gouv.fr/Elections/ ... 12/FE.html

Oko 6.5 miliona glasova koji glasaju za ekstremnu desnicu a ima puno onih kojih glasaju za druge stranke a simpatiziraju pokrete kao ovaj koji si naveo (Bloc identitaire). Ne radi se dakle o nekoj manjoj skupini vec i izuzetno velikom broju Francuza a ta masa raste iz dana u dan.

Jos nesto u vezi eventualnih deportacija. To je kompleksno pitanje. Moze se uraditi s nekim ko je azilant i ko nema drzavljanstvo drzave u kojoj zivi. Ali kako i gdje deportrati nekog ciji se djed doselio recimo iz Konga? Njegov otac je roden u Francuskoj kao i on sam. On je drzavljanin te Francuske. Moze li se deportirati neko kom je neko od predaka bio useljenik?

No nemoguce je voditi ozbiljnu diskusiju o svemu tome na ovom forumu jer 90% upisa je puko trolanje i spam pa ne bih pisao sire upise.
Krushna mrva

#48 Re: ŠVEDSKA

Post by Krushna mrva »

Nebitan32 wrote: Jos nesto u vezi eventualnih deportacija. To je kompleksno pitanje. Moze se uraditi s nekim ko je azilant i ko nema drzavljanstvo drzave u kojoj zivi. Ali kako i gdje deportrati nekog ciji se djed doselio recimo iz Konga? Njegov otac je roden u Francuskoj kao i on sam. On je drzavljanin te Francuske. Moze li se deportirati neko kom je neko od predaka bio useljenik?
To je kljucno, kako mozes nekog ko jedino pripada zemlji gdje zivi deportirati? Prosto nemoguce, a i ne smije biti moguce. Ljudi ce se prosto morati navici na razlicitost, a za to treba vrijeme. Naravno, to uopste ne iskljucuje velike probleme i eventualna krvoprolica. Kriticna masa imigracije je postignuta prethodnih godina i to je nova situacija za Evropu
Eöl Mornedhel

#49 Re: ŠVEDSKA

Post by Eöl Mornedhel »

Krushna mrva wrote: Skandinavija nepovratno nije ono sto je bila. I ne samo to.
Ako je bukvalno pola mladih Portugalaca izvan domovine, kao i jos nekih zemalja, to znaci da su se i druga drustva nepovratno promjenila. 5 miliona Rumuna je trenutno izvan Rumunije, 40% mladih Iraca je u zadnjih 5 godina napustilo Irsku..... oko polovice EU vec sada nije sto je bilo. NEPOVRATNO
Ovako masovne migracije Evropa nije kroz historiju iskusila. Tek treba da se nosi s tim.
Yep. Pratim situaciju koliko mogu već neko vreme, mada mi je ostala jedna nedoumica: migracije - pre svega mladih - se prate na nacionalnom nivou i dalje, to jest gro članaka se bave temom iz nacionalne perspektive. Meni je ključno pitanje koliki je u migratornim kretanjima udeo "untrašnje" migracije, to jest unutar granica EU. Na primer, ogromna većina Rumuna je emigrirala u druge zemlje EU (ovo i nije bitno ako se EU raspadne opet na nacionalne države, ali ako se EU dodatno federalizuje i integriše, a što je jedina drugi scenario, ova unutrašnja migratorna kretanja imaju potpuno drugi značaj)
Krushna mrva wrote: mislim da rjesenje, ako i treba da bude "rjesenja", ne postoji.
Rešenja nema u smislu "policy making and enforcing", ali ima drugih opcija koje su već danas manje više tehnološko-medicinski dostupni (za 50ak godina ljudski i posthuman nakot će se proizvoditi fabrički)
basar

#50 Re: ŠVEDSKA

Post by basar »

Sve to treba protjerati.
Ako je došao tamo da zaradi koru hljeba, nek onda poštuje tu zemlju u kojoj to zarađuje.

Ako nećeš druže, mrš u afganistan, eritreju, bosnu, crnu goru, mrš odakle si došao, nisi poželjan..
Ometaš drugi kulturan i pošten narod..

Od onako lijepe i kulturne zemlje, gledaj šta divljaci rade.
Post Reply