Svedska
-
TicTac
#1 Svedska
Pozdrav forumasi.
Imam 16 godina zivim u Sarajevu sa majkom i sestrom ( sestra - 13 )
Sta me zanima. Kao sto vecina zna, veoma je tesko stanje u Bosnia za zivjeti.
Odlucili smo da trazimo azil u nekoj od zemalja EU. Odlucili smo se za svedsku posto moja mama ima sestru tamo.
Eh sad, da li ce nama biti lakse dobiti azil posto se govori o samohranoj majci ?
Ja sam procitao mnogo clanaka sta to tacno treba za azil u SWE, imamo jako dobre razloge i argumente.
Procitao sam i pitanja koja te pitaju. Ja se iskreno nikada ne bih vratio ponovno u BiH.
Sta trazim od vas, jeste da mo malo bolje objasnite kako i sta jos treba uraditi. Samo molim vas bez glupih recenica kao " Nemoj ici tamo, bezveze ce te vratiti ". Vrijedi pokusati. Sta jos pitaju u azilu. Koji dokumenti su potrebni ?
Ko ima prednost da dobije azil ( znam da imaju zemlje pogodjene ratom i politicke izbjegice, ali ko jos ? ) Da li moja mama ima prednost ? Ja tecno govorim engleski. Moja sestra malo manje od mene ali govori i razumije. Ja kada bih usao tamo, odmah bi se prijavio za kurs svedskog. Volio bih da mi odgovori osoba koja je vec prosla kroz ovo.
Unaprijed hvala !
Odlucili smo da trazimo azil u nekoj od zemalja EU. Odlucili smo se za svedsku posto moja mama ima sestru tamo.
Eh sad, da li ce nama biti lakse dobiti azil posto se govori o samohranoj majci ?
Ja sam procitao mnogo clanaka sta to tacno treba za azil u SWE, imamo jako dobre razloge i argumente.
Procitao sam i pitanja koja te pitaju. Ja se iskreno nikada ne bih vratio ponovno u BiH.
Sta trazim od vas, jeste da mo malo bolje objasnite kako i sta jos treba uraditi. Samo molim vas bez glupih recenica kao " Nemoj ici tamo, bezveze ce te vratiti ". Vrijedi pokusati. Sta jos pitaju u azilu. Koji dokumenti su potrebni ?
Ko ima prednost da dobije azil ( znam da imaju zemlje pogodjene ratom i politicke izbjegice, ali ko jos ? ) Da li moja mama ima prednost ? Ja tecno govorim engleski. Moja sestra malo manje od mene ali govori i razumije. Ja kada bih usao tamo, odmah bi se prijavio za kurs svedskog. Volio bih da mi odgovori osoba koja je vec prosla kroz ovo.
Unaprijed hvala !
- sinuhe
#2 Re: Svedska
Niko drugi.Ko ima prednost da dobije azil ( znam da imaju zemlje pogodjene ratom i politicke izbjegice, ali ko jos ? )
-
TicTac
#3 Re: Svedska
Pa dobro, ali da li su blazi prema samohranim roditeljima.
Nisi mi nista rekao i objasnio !
- Kinaski
#4 Re: Svedska
I ako si peder pa si satro bio zlodtavljan ovdje zbog toga. Na to su osjetljivi
Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
- sinuhe
#5 Re: Svedska
Da ti samo znas kakve sve ljude u nevolji oni znaju poslati nazad.TicTac wrote:Pa dobro, ali da li su blazi prema samohranim roditeljima.
Sad kad je bezvizni rezim samo moze biti teze.
Najbolji nacin doci u Sjevernu Evropu je kao sezonski radnik -berac jagoda, borovnica.
-
Gray
#6 Re: Svedska
187 wrote:I ako si peder pa si satro bio zlodtavljan ovdje zbog toga. Na to su osjetljivi
Ni to ne bi prošlo iz BiH. Žao mi je što te moramo razočarati, ali nema koristi pokušavati, nema teoretske šanse da dobijete azil. Ali baš nikakve i ne nasjedajte na te priče.
- uglavnomja
#7 Re: Svedska
procitaj malo tekstove on forumu, tema svedska, norveska, azil u eu... imas hiljadu odgovora da je nemoguce. NEMOGUCE!!!!
Zatim imas stranice MVP i novinske tekstove, ukucuja kljucne rijeci pa ces naci tekstove koliko ljudi je vraceno i garant ce svi koji su otisli ili tek planiraju da odu ce biti takodje biti vraceni.
imas na zatvorenoj temi "azil u norveskoj " link norveskog ministarstva u kojem stoji broj zahtjeva po zemljama i broj prihvacenih i odbijenih zahtjeva .... za zadnjih 5 godina. Broj odobrenih je, za bivsu jugu 1, i to jedna osoba ispod 15 godina. Mada danas svako moze imati b-h pasos, tako da je pitanje da li je i to jedno jedino diojete bosanac, mozda je iz neke krizne zemlje pa u zivotu dobio pasos...
(sve zemlje u schengenskom sporazumu imaju iste propise, tako da je isto nor, swe, ostale zemlje)
ukratko, ni ne pokusavajte, nemate sansi. samo cete potrositi sve pare koje imate, bicete maltretirani po nekim rupama gdje ce vas strpati prije nego vas deportuju.
inace, gore je vise samohranih majki nego onih kojih zive sa ocevima svoje djece, tako da je to najbezvezniji razlog koji postoji.
jedina sansa, ali bukvalno jedina je da ti se mama uda za nekog svedjana ili covjeka koji ima stalni boravak u swe. S tim da se i to desi, period dok dobijete pravo da normalno zivite je oko 1,5 godinu.
ili da dobije radnu dozvolu kao trazeni strucnjak, ing ili dr...
Zatim imas stranice MVP i novinske tekstove, ukucuja kljucne rijeci pa ces naci tekstove koliko ljudi je vraceno i garant ce svi koji su otisli ili tek planiraju da odu ce biti takodje biti vraceni.
imas na zatvorenoj temi "azil u norveskoj " link norveskog ministarstva u kojem stoji broj zahtjeva po zemljama i broj prihvacenih i odbijenih zahtjeva .... za zadnjih 5 godina. Broj odobrenih je, za bivsu jugu 1, i to jedna osoba ispod 15 godina. Mada danas svako moze imati b-h pasos, tako da je pitanje da li je i to jedno jedino diojete bosanac, mozda je iz neke krizne zemlje pa u zivotu dobio pasos...
(sve zemlje u schengenskom sporazumu imaju iste propise, tako da je isto nor, swe, ostale zemlje)
ukratko, ni ne pokusavajte, nemate sansi. samo cete potrositi sve pare koje imate, bicete maltretirani po nekim rupama gdje ce vas strpati prije nego vas deportuju.
inace, gore je vise samohranih majki nego onih kojih zive sa ocevima svoje djece, tako da je to najbezvezniji razlog koji postoji.
jedina sansa, ali bukvalno jedina je da ti se mama uda za nekog svedjana ili covjeka koji ima stalni boravak u swe. S tim da se i to desi, period dok dobijete pravo da normalno zivite je oko 1,5 godinu.
ili da dobije radnu dozvolu kao trazeni strucnjak, ing ili dr...
-
Gray
#8 Re: Svedska
Znam da ti se ovi odgovori čine glupi i da nam možda ne vjeruješ, ali azil nećete sigurno dobiti. Bio je prije par dana članak da je preko 1200 ljudi iz BiH odbijeno za azil. Svi oni su mislili da će uspjeti, da imaju argumente, ali niko nije dobio. Iz BiH niko ne može dobiti azil. Razlog za azil nije ni neimaština, nego progoni po vjerskim, rasnim, političkim i sličnim osnovama. Iz BiH se to ne može dobiti jer je zemlja u miru, štiti (Bar formalno) sve građane pred zakonom, ne vrši nikakve progone...
Ukratko, stvarno nema nikakve šanse da dobijete azil. Žao mi je. Radije se trudi u školi, pokušaj dobiti neku stipendiju za faks i probaj tako otići vani.
Ukratko, stvarno nema nikakve šanse da dobijete azil. Žao mi je. Radije se trudi u školi, pokušaj dobiti neku stipendiju za faks i probaj tako otići vani.
- olensoner
#9 Re: Svedska
TicTac wrote: Samo molim vas bez glupih recenica kao " Nemoj ici tamo, bezveze ce te vratiti ". Vrijedi pokusati. Sta jos pitaju u azilu.
Cuj glupih recenica, sta ti treba da te neko ohrabri i kaze idi?! Pa onda kad te deportuju kroz par mjeseci psujes onoga ko ti je rekao da ides. Pratis li ti vijesti, nedavno su se porodice citave vratile, neki su dobili i zabranu ulaska.
Situacija u BiH je i vise nego teska (nije samo vama tako sigurno), ali budi svjestan da ako odete, u relativno kratkom roku cete biti deportovani, samo cete izgubiti vrijeme, dobiti vjerovatno zabranu ulaska i sta onda?
Radije trpi jos mali skoluj se, probaj neku stipendiju izganjati ili ako vec imas rodbine u Svedskoj, neka ti probaju naci posao, kada zavrsis skolu.
- uglavnomja
#11 Re: Svedska
[quote="uglavnomja"
[/quote]
vjencanjem stice sva prava, prvo privremenu dozvolu, radnu i boravisnu, kasnije stalnu... a sa njom i vi kao maloljetna djeca.
ali postoji period cekanja do dbijanja prve vize, vise od godinu
[/quote]
TicTac wrote:A brak za svedjanina ?
vjencanjem stice sva prava, prvo privremenu dozvolu, radnu i boravisnu, kasnije stalnu... a sa njom i vi kao maloljetna djeca.
ali postoji period cekanja do dbijanja prve vize, vise od godinu
-
TicTac
#12 Re: Svedska
Ok. Ispade da je vjencanje najbolji i najsigurniji izbor.
Tako ce vjerovatno biti.
Njena sestra zivi u Svedskoj, uvijek se moze naci neko ko bi se ozenio za pare.
Eh sta me zanima. naprimjer, evo u oktobru nadje osobu koja bi to sve odradila za pare. Da li mi odmah idemo u SWE ili moramo cekati neki odredjeni period ?
I koji su dokumenti potrebni za uvid ?
Tako ce vjerovatno biti.
Njena sestra zivi u Svedskoj, uvijek se moze naci neko ko bi se ozenio za pare.
Eh sta me zanima. naprimjer, evo u oktobru nadje osobu koja bi to sve odradila za pare. Da li mi odmah idemo u SWE ili moramo cekati neki odredjeni period ?
I koji su dokumenti potrebni za uvid ?
- uglavnomja
#13 Re: Svedska
poslije svadbe, koja mora biti u opcini gdje vi zivite, predate papire u ambasadu i onda cekate, cekate, cekate..... godinu i vise do dobijanja privremene dozvole.
u tom periodu imate pravo boraviti u svedskoj, ali nemate nikakva druga prava, mama nema pravo da radi, ne znam za vasu skolu
ako zelite na kurs jezika, to morate sami platiti...
tek kad dobijete papire imate pravo na potporu drzave., koja se svodi na to da vi mozete i morate u skolu i kurs jezika. nista drugo.
i jos morate znati da ce mama i taj covjek na razgovor kod policije da odgovaraju na pitanja kad i gdje su se upoznali, da pokazu sms-ove, mailove, slike, ljetovanja, zimovanja, svi zajedno... pa svadba, ko je bio, sta se jelo, pilo, slike, kumovi.... brojanje krvnih zrnaca.
a sto se dokumenta tice, ne znam sve detalje, osim medjunarodnog vjencanog lista trebaju njegovi papiri od 3 zadnje plate, da ima obezbijedjen stambeni prostor za vas, ...
ako ti mama ovo cita, a nadam se da cita, neka dobro skonta da taj period cekanja neko mora da vas izdrzava u svedskoj, a to je mnogo skuplje nego u b-h
u tom periodu imate pravo boraviti u svedskoj, ali nemate nikakva druga prava, mama nema pravo da radi, ne znam za vasu skolu
tek kad dobijete papire imate pravo na potporu drzave., koja se svodi na to da vi mozete i morate u skolu i kurs jezika. nista drugo.
i jos morate znati da ce mama i taj covjek na razgovor kod policije da odgovaraju na pitanja kad i gdje su se upoznali, da pokazu sms-ove, mailove, slike, ljetovanja, zimovanja, svi zajedno... pa svadba, ko je bio, sta se jelo, pilo, slike, kumovi.... brojanje krvnih zrnaca.
a sto se dokumenta tice, ne znam sve detalje, osim medjunarodnog vjencanog lista trebaju njegovi papiri od 3 zadnje plate, da ima obezbijedjen stambeni prostor za vas, ...
ako ti mama ovo cita, a nadam se da cita, neka dobro skonta da taj period cekanja neko mora da vas izdrzava u svedskoj, a to je mnogo skuplje nego u b-h
-
TicTac
#14 Re: Svedska
Ma sve cemo uraditi samo da se maknem odavde. Napisati jedno 100 sms-ova par desetina fotki nije problem. Nemora biti sada svadba i neka proslava. Moze se mirno vjencati i otici " na veceru " sa kumom i kumom.uglavnomja wrote:poslije svadbe, koja mora biti u opcini gdje vi zivite, predate papire u ambasadu i onda cekate, cekate, cekate..... godinu i vise do dobijanja privremene dozvole.
u tom periodu imate pravo boraviti u svedskoj, ali nemate nikakva druga prava, mama nema pravo da radi, ne znam za vasu skolu![]()
A sad me zanima, Oni to sad predaju te papire i cekamo tih godinu dana i dobijemo dozvolu za otici tamo i zivjeti... e da li se moze odma zaposliti. Neki poslic za mamu a ja bih radio ili u biblioteci ili sta prilici jednom 17 godisnjaku ( posto cu tada imati 17 godina ) ?
-
zlajapravaraja
#15 Re: Svedska
Ti izgleda vopra slab s tim nasim jezikom prijatelju nash "mali", iako zivis u Sarajevu? Kako li si samo onda naucio perfektan engleski (osim ako nisi odrastao u Americi i sl., pa poj'o gofno i vratio se u Saraj'vo)?TicTac wrote:Pozdrav forumasi.
Unaprijed hvala !
Uglavnom, tekst ti izgleda ko da si ga prochero kroz google translate.
Sto se tvog upita tice, samo da ti kazem da ne prodje dan, a da se u stampi ne moze procitati clanak o tome da je dobivanje azila za drzavljane BiH u zemljama EU fakticki nemoguce i da ce svi biti vraceni u BiH, sa zabranom ulaska u EU od 5 do 10 godina.
Sta drugo da ti kazem...
- uglavnomja
#16 Re: Svedska
kako mislis raditi u svedskoj biblioteci, a ne znas svedski jezik, knjizevnost i ostalo?
17-godisnjaci uglavnom rade po skladistima, lagerima, prodavnicama kao pomocno osoblje.
i ako mislis napustiti skolu, bolje ti je nemoj ni ici.
a mama moze naci kljfz poslove dok ne nauci jezik. ali i od takvih poslova se moze prezivjeti.
ako je iz medicinske struke, ima vise sansi.
osim toga drzava nudi i dzabne kurseve za struke koje su im potrebne, a trajanje je razlicito, zavisno od kursa, a i od srece da upadne u takvo nesto jer je broj tih dzabnih ogranicen.
nisi shvatio poentu mog prethodnog posta, oni ce provjeriti i provjeravati da li je to pravi brak. morate zivjeti na njegovoj adresi, primati postu, imati tu adresu u svim dokumentima...
privremena dozvola se obnavlja svake godine, 3 godine. tek poslije toga kad dobije stalnu dozvolu moze zapoceti "samostalan" zivot.
17-godisnjaci uglavnom rade po skladistima, lagerima, prodavnicama kao pomocno osoblje.
i ako mislis napustiti skolu, bolje ti je nemoj ni ici.
a mama moze naci kljfz poslove dok ne nauci jezik. ali i od takvih poslova se moze prezivjeti.
osim toga drzava nudi i dzabne kurseve za struke koje su im potrebne, a trajanje je razlicito, zavisno od kursa, a i od srece da upadne u takvo nesto jer je broj tih dzabnih ogranicen.
nisi shvatio poentu mog prethodnog posta, oni ce provjeriti i provjeravati da li je to pravi brak. morate zivjeti na njegovoj adresi, primati postu, imati tu adresu u svim dokumentima...
privremena dozvola se obnavlja svake godine, 3 godine. tek poslije toga kad dobije stalnu dozvolu moze zapoceti "samostalan" zivot.
-
TicTac
#17 Re: Svedska
Prijatelju moj, ja sam sve dobro shvatio. Nista se ti ne brini puno tebi hvala sto si nam pojasnio neke stvari. Mamina sestra dolazi u Sarajevo u septembru, tako da cemo odmah poceti pregovore i ako Bog da pocetkom 2014 preseliti tamo.uglavnomja wrote:kako mislis raditi u svedskoj biblioteci, a ne znas svedski jezik, knjizevnost i ostalo?
i ako mislis napustiti skolu, bolje ti je nemoj ni ici.![]()
![]()
A sto se tice biblioteke, mislio sam da iznajmljujem ljudima knjige ili takve stvari, ili cuo sam da je pravo dobro kad djeca dijele novine po kvartovima. A skolu naravno niti necu napustiti niti sam to ikada mislio. Upisao bih neki fakultet za menadzment tamo u SWE.
Mozes mi samo pojasniti molim te koji su to kljfz poslovi ?
Biti ce lakse zato sto ce to biti od mamine sestre neki prijatelj. Dakle pouzdana osoba. Sta ima veze zivjeti sa nekim 3 godine, ko zna sta se moze desiti ( nista lose ne daj Boze ), a onda svako svojim putem.
- uglavnomja
#18 Re: Svedska
kljfz poslovi su ciscenje, pranje, rad po kuhinjama kao pomocno osoblje, sobarice... znaci poslovi bez kvalifikacija, puno se radi, malo para zaradi....
dijeljenje novina je ok, ali i to je malo nakoso... ako zivite u nekom dijelu velikog grada gdje mozes dijeliti novione pjeske ili na biciklu, ali vecinom se ide autom, ne samo sto je daleko nego i tesko. a vozacku ne mozes imati prije 18.
ja vama zelim svu srecu, da uspijete, snadjete se... samo nemojte misliti da ce se desiti preko noci. treba ti par godina da naucis jezik za pristojnu komunikaciju.
da bi upisao fax tamo moras ga znati odlicno. plus engleski, naravno.
i jos jedna jako bitna stvar, pod uslovom da ti je tetka dugo gore. Uslovi pod kojim su ljudi primani, dobijali pomoc, privilegije itd su se bitno promijenili u zadnje vrijeme. treba dobro provjeriti sve, nista od onog sto je vazilo prije 15 godins vise ne vazi.
pocinjuci od vozacke pa nadalje, koje skolske diplome vaze, koje ne, itd. pa radno iskustvo, referense,
i nemoj misliti da je lako zivjeti sa nekim strancem, ni 3 mjeseca, a kamoli 3 godine
dijeljenje novina je ok, ali i to je malo nakoso... ako zivite u nekom dijelu velikog grada gdje mozes dijeliti novione pjeske ili na biciklu, ali vecinom se ide autom, ne samo sto je daleko nego i tesko. a vozacku ne mozes imati prije 18.
ja vama zelim svu srecu, da uspijete, snadjete se... samo nemojte misliti da ce se desiti preko noci. treba ti par godina da naucis jezik za pristojnu komunikaciju.
i jos jedna jako bitna stvar, pod uslovom da ti je tetka dugo gore. Uslovi pod kojim su ljudi primani, dobijali pomoc, privilegije itd su se bitno promijenili u zadnje vrijeme. treba dobro provjeriti sve, nista od onog sto je vazilo prije 15 godins vise ne vazi.
pocinjuci od vozacke pa nadalje, koje skolske diplome vaze, koje ne, itd. pa radno iskustvo, referense,
i nemoj misliti da je lako zivjeti sa nekim strancem, ni 3 mjeseca, a kamoli 3 godine
-
TicTac
#19 Re: Svedska
Znam da je trnovit put i da je pun prepreka ali sve se moze kad se hoce. Meni ova drzava nista ne pruza ( BIH)uglavnomja wrote:kljfz poslovi su ciscenje, pranje, rad po kuhinjama kao pomocno osoblje, sobarice... znaci poslovi bez kvalifikacija, puno se radi, malo para zaradi....
Odlican ucenik a ne postuju me 5 %. Idem u 3 gimnaziju u Sarajevu ( medju najboljima ) ali njih boli briga. Jedino da sam clan SDA.
Jezik bih ja ucio i dan i noc. Ma samo da mi je otici. A sto se tice engleskog, to perfektno znam, govorim i pisem. Na razna takmicenja isao iz engleskog. Ja govorim americki engleski a ne britanski.
Tetka mi zivi cijeli zivot gore. Znaci od rodjena. Bosnu vidi 1 put na mjesec kada dodje.
Hvala ti puno, mnogo si mi pomogao. Ako Bog da kad odem tamo, nazvat cu te da kafu popijemo
- U-zap
#20 Re: Svedska
I ja bih da pitam ako mogu
uskoro cu diplomirati a imam neke porodice u Swe pa me zanima da li bih mogao otici da radim gore i koje su sanse da dobijem posao ? Ako odbijaju zbog religije,imena, politickog opredjeljenja, nije problem, promijenit cemo i to 
-
Gray
#21 Re: Svedska
U-zap wrote:I ja bih da pitam ako moguuskoro cu diplomirati a imam neke porodice u Swe pa me zanima da li bih mogao otici da radim gore i koje su sanse da dobijem posao ? Ako odbijaju zbog religije,imena, politickog opredjeljenja, nije problem, promijenit cemo i to
Čime se baviš? Ako nađeš nekoga ko je spreman da te zaposli nije problem dobiti radnu dozvolu, ali na tebi je da prvo nađeš posao.
-
elcaliente
#22 Re: Svedska
Ima li kakve sanse da se moze izganjati socijalna pomoc u Svedskoj? Ja nebi tamo zivio i smetao im kao neki azilanti i to, vratio bi se u Bosnu zivjeti ali bi ostavio gore ziroracun da mi lijeze socijalna pomoc.
- nOrMaLaC
#23 Re: Svedska
Nešto razmišljam..Jel iko od naših pokušao naći azil možda u Poljskoj ili Slovačkoj?
I to su zemlje EU doduše sa nižim standardom od Švedske ali daleko većim nego u BiH?

I to su zemlje EU doduše sa nižim standardom od Švedske ali daleko većim nego u BiH?
-
elcaliente
#24 Re: Svedska
Ali ne kontam sto odmah ljudi misle na azil? iz kojeg razloga da dobiju azil bilo gdje. Ko ih proganja u BiH odakle im prijeti smrt ili zlostavljanje? Aposlutno nema razloga za azil. BiH je uredzena i slobodna zemlja po tom pitanju, pa drugi dolaze kod nas da traze azil.
Last edited by elcaliente on 22/08/2012 14:01, edited 1 time in total.
- U-zap
#25 Re: Svedska
Pa uglavnom programiranjemGray wrote:U-zap wrote:I ja bih da pitam ako moguuskoro cu diplomirati a imam neke porodice u Swe pa me zanima da li bih mogao otici da radim gore i koje su sanse da dobijem posao ? Ako odbijaju zbog religije,imena, politickog opredjeljenja, nije problem, promijenit cemo i to
Čime se baviš? Ako nađeš nekoga ko je spreman da te zaposli nije problem dobiti radnu dozvolu, ali na tebi je da prvo nađeš posao.