Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
fantom slobode

#276 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by fantom slobode »

KatarinaKosaca wrote:
fantom slobode wrote:Dodir (zene) je i problem, uz naravno stalno posmatranje odredjene manjinske zajednice. Divno je citati njegove intelektualne osvrte.
Neobično iskren Danac koji prezire Bosnu i nema sa njom dodirnih tačaka sem foruma, gdje to voli :D Ipak, neobično iskren i meni jedan od milijih forumaša. Sasvim ozbiljno.
Mana mu je sto je anoniman...Uzivo je nenadjebiv. Tek tada se dobija kompletna slika tog Danca. Sto rece, iskrenost mu je dobra osobina. Visoko obrazovan, nije nikad u Ilijasu bio.
malsal

#277 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by malsal »

uglavnomja wrote:
malsal wrote:Zato sto je Svedska pukla pa se nema sta rec...

sa'ce ibra da razbuca kristinu :D

nego malo off, komentar norveskih sportskih novinara:

svedska bez zlatana bi bila norveska :lol:
-------
A ne, tu smo nenadjebivi. Niko ne igra tako lose ko Norveska dok su (smo) na zalost ubjedjeni u ispravost nacina igre, u nacin treniranja i da su Morten Gamst Pederses i John Carew fudbalske zvjezde.
Stus, indreløper, best uten ball...tugo moja.
stakasa

#278 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by stakasa »

Sumnjam da ce Svedska dobit one firgose
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#279 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

fantom slobode wrote:
KatarinaKosaca wrote:
fantom slobode wrote:Dodir (zene) je i problem, uz naravno stalno posmatranje odredjene manjinske zajednice. Divno je citati njegove intelektualne osvrte.
Neobično iskren Danac koji prezire Bosnu i nema sa njom dodirnih tačaka sem foruma, gdje to voli :D Ipak, neobično iskren i meni jedan od milijih forumaša. Sasvim ozbiljno.
Mana mu je sto je anoniman...Uzivo je nenadjebiv. Tek tada se dobija kompletna slika tog Danca. Sto rece, iskrenost mu je dobra osobina. Visoko obrazovan, nije nikad u Ilijasu bio.
Ja sam ralista pa nek misli sta ko zeli. Sto se mene tice nek svi iz BiH budu na invalidskoj penziji, briga me, ja ako hocu mogu sutra naci adresu u London, prebaciti sve sto imam u Lihtenstajn na banku a i dalje poslovati po Danskoj preko Gibraltara = 0% cu placati poreza. Ali nije Dancu bitno jel Meho, Mujo, Semso, Ibro, Anto, Drago, Mile ili Stojan na penziji, nego odakle je taj isti aha iz BiH koliko ih je na tim inavlidskim aha 3/4 = BOSANCI LJENI, BOLESNI, INVALIDI, ONO OVO... ti dodjes iz BiH imas skolu zelis da dobijes Greencard uslove da 1 godinu ili duze trazis posao, ili pokusajes se zaposliti na drugi nacin nebitno = ti ces u registru biti potencialna mina da ces kad tad jahan po sistemu - odnosno da si dosao samo zbog socijale i prijevremenske penzije. A da nepricam sto su svoju vlasitu djecu stavili u polozaj pa se stretiraju da imaju kompleks jer im oba roditelja su mentalno nestablina - posto se genetika prenosi njih ce gledati kao potencilane budale a roditelji zdravi no u silu glume budale.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#280 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by KatarinaKosaca »

A što se ti @Zviz toliko oko toga brineš i toliko o tome pišeš kad si Danac i samo Danac i sa BIH kao i njenim građanima nemaš ništa. Fakat, pitam iz puke znatiželje, jer ja sam Bosanka, samo Bosanka, problemi Mozambika me ne zanimaju, kao ni ondašnji ljudi, ne idem na njihove forume i ne pišem o Mozambićanima :D
malsal

#281 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by malsal »

Zviz koga boli neka stvar sta danci, svedi, holandjani, norvezani ili bilo ko misli ?
Ti i ja da branimo cast nase domovine ? Da se brinemo i staramo za ugled nase BiH u svjetu ? Ma boli me i za ugled BiH i za Norvesku i Dansku i Svedsku.
Gledam svoga posla, zivim svoj zivot onako kako mogu i smatram da treba.
Ko smatra sa su "jugovici" mafija ili tumor na tjelu skandinavije smatrat ce i dalje, bez obzira sta ti i ja radili.
Ko ima nijansiran pogled, malo iskustva i pameti imace drugacije misljenje.
A kako nam je slucajnost dala da zivimo u relativno slobodnim socijalno-demokratskim drzavama ja svoju slobodu i svoja prava koristim da ih sve u neku stvar posaljem.
sanaman

#282 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by sanaman »

Zviz wrote:
Ja sam ralista pa nek misli sta ko zeli. Sto se mene tice nek svi iz BiH budu na invalidskoj penziji, briga me, ja ako hocu mogu sutra naci adresu u London, prebaciti sve sto imam u Lihtenstajn na banku a i dalje poslovati po Danskoj preko Gibraltara = 0% cu placati poreza. Ali nije Dancu bitno jel Meho, Mujo, Semso, Ibro, Anto, Drago, Mile ili Stojan na penziji, nego odakle je taj isti aha iz BiH koliko ih je na tim inavlidskim aha 3/4 = BOSANCI LJENI, BOLESNI, INVALIDI, ONO OVO... ti dodjes iz BiH imas skolu zelis da dobijes Greencard uslove da 1 godinu ili duze trazis posao, ili pokusajes se zaposliti na drugi nacin nebitno = ti ces u registru biti potencialna mina da ces kad tad jahan po sistemu - odnosno da si dosao samo zbog socijale i prijevremenske penzije. A da nepricam sto su svoju vlasitu djecu stavili u polozaj pa se stretiraju da imaju kompleks jer im oba roditelja su mentalno nestablina - posto se genetika prenosi njih ce gledati kao potencilane budale a roditelji zdravi no u silu glume budale.
I sta drzave predlazu za "potencijalne" budale? Mozda imaju neki lijek? Koristiti alogoritme i takve vrste predvidjana sta ce ko biti kasnije u zivotu i koliki je projektovani moguci trosak njega kao jedinke za drustvo :-) Jos bolje odmah nalazirati gene pa da vide je vrijedan da udise zrak, mozda bude trosak tj. vise trosio nego sto privredjuje. Jel to mislis da svi doborvoljno zavrse u takvoj situaciji da traze pomoco do drzave? Sta mislis da se tebi nesto takov desi..pa ti kazu ipak vuces porijeklo iz BiH...trebali su znati i projektovati tvoj potecijalni trosak?

Kada budes imao djecu jednog dana ako Bog vidjeces kako se genetika prenosi...kada se budes pitao: "Pa na koga si da mi je znati?"....uzme malo od tetka, uze i sire porodice, pa zagrize u kriminal, ne zavrsi skolu, itd. Onda ces skontati da na mnogo togo nemas utjecaja a dijete ti je neko vec svrsta u neku potencijlanu grupu i u u startu ga osteti ili stavi u bolji polozaj samo zato sto mu je mama/tata akademski obrazovan. To se zove diskriminacija. Niko sebi ne bira roditelje, vrijeme i mjesto rodjenja.

U svakom vremenu i prostoru ljudi zloupotreblajvaju sistem. Sistem za takvo nesto predvidja kazne i to treba korisiti. Ne sumnjam da procentulano veci broj migranta koji su slabije obrazovani i koji mozda cesce i vise zloupotrebljavaju sistem...ALI to znaci da ne treba i da ne smijes STIGMATIZIRATI cijelu grupu i pojedincu iz te grupe (npr. BiH) dodijeliti neku losiju startnu poziciju samo zato sto je iz odredjenje grupe.

Svaki slucaj je jedinstven i svaki slucaj se pojedionacno mora tretirati bez diskriminacije obzirom na zemlju porijekla. Mozda kada bi neko malo dublje usao u analizu i metodologiju, pa prosetao do Strazbura i Suda za ljudska prava dosao do zakljuca da je to diskriminacija.

A sam zakljucak da su Bosanci lijeni i sl jer ih je u Danskoj mozda 3/4 koristi neku uslugu drzave je poseban prica. Nego koliko ljudi u porijeklom iz BiH zivi u Danskoj? Sta recimo ako u Njemackoj samo 1/4 BiH koritisi neku uslugu drzave a ostali 3/4 zivi normalno i regularno? Do kojeg ce zakljucka Nijemci doci? Valjda su pojedinci lijeni a nikako narodi ili grupe.

Izvesti zakljucak o jednom narodu na uzorku o 1% te populacije je nista nego populizam.
korisnik101

#283 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by korisnik101 »

Skandinavski socijalni sistem je stvoren za izrabljivanje.
malsal

#284 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by malsal »

korisnik101 wrote:Skandinavski socijalni sistem je stvoren za izrabljivanje.
--
Nije stvoren za to nego da covjeku olaksa zivot.
A da se za izrabit, pogotovo onim malo bezobraznijim - to stoji.
korisnik101

#285 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by korisnik101 »

A ko nije bezobrazan ako mu je dopusteno ?
Nasi ljudi u komunizmu su naucili da se drzava treba izrabljivati.
Budala si ako je ne koristis.
Taj zapadnjacki sistem vrijednosti rijetko ces naci u nekoga naseg covjeka 40god i starijeg. Tek ove mladje generacije shvataju vrijednost klasnog nivoa zivota (kako Zviz kaze " sve na nivou. :lol: )
malsal

#286 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by malsal »

korisnik101 wrote:A ko nije bezobrazan ako mu je dopusteno ? :D
--------
Odlicno pitanje.
Vjerovao ili ne ima mnogo takvi. Dosta Norvezana (pogotovo malo starija generacija) je odojena u nekom protestanskom radnom moralu - radi, trudi se, ne ostecuj drustvo i znaj da ima socijalna struktura koja ce ti pomoc ako zatreba.
Danasnje generacije su manje vise rodjene za zlatnom kasikom u ustima, ubjedjeni da je Iphone od 6000 kr (1500 km) njihov pravo i pomalo se i taj skandinavski mentalitet mjenja.
Stranci jesu malo vise skloniji izrabljivanju sistema, ali daleko od toga da to vrjedi za sve.
Vecina ljudi radi, placa porez, postuje vecinu pravila i ako nekad negdje moze sistem "zajebat" za sitnicu-dvi onda u redu...
Zviz

#287 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

KatarinaKosaca wrote:A što se ti @Zviz toliko oko toga brineš i toliko o tome pišeš kad si Danac i samo Danac i sa BIH kao i njenim građanima nemaš ništa. Fakat, pitam iz puke znatiželje, jer ja sam Bosanka, samo Bosanka, problemi Mozambika me ne zanimaju, kao ni ondašnji ljudi, ne idem na njihove forume i ne pišem o Mozambićanima :D

Nezanimaju ni mene problemi u BiH. No ko zivi u DK je problem u DK ako pravi od sebe problem to je to. Kako ljudi izve u BiH nezelim da o tom razmisljam isto sto ne ocekima od nekoga iz BiH da razmislja kako neko zivi u DK, no jedan broj ljudi iz BiH je dio Danskog sistema i pada pod sapu Danske i tu lezi zec. Opet kazem, mislim da bi "nasi" mogli biti daleko bolja slika i ponos nekoga da vise razmisljau normalno nego nenormalno. No razumijem ja da ima dosta ljudi koji su silsi sa brda, WC solje nisu vidili dok nisu dosli u DK, te za takve je i penzija kao 7 na lotu, pa haj njih i nekako razumiti ali one koji su imali poslove koji su navikli da rade da se danas toliko plase posla - izvini, ali to nemoze nikako biti normalno i zdravo.
Zviz

#288 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

malsal wrote:Zviz koga boli neka stvar sta danci, svedi, holandjani, norvezani ili bilo ko misli ?
Ti i ja da branimo cast nase domovine ? Da se brinemo i staramo za ugled nase BiH u svjetu ? Ma boli me i za ugled BiH i za Norvesku i Dansku i Svedsku.
Gledam svoga posla, zivim svoj zivot onako kako mogu i smatram da treba.
Ko smatra sa su "jugovici" mafija ili tumor na tjelu skandinavije smatrat ce i dalje, bez obzira sta ti i ja radili.
Ko ima nijansiran pogled, malo iskustva i pameti imace drugacije misljenje.
A kako nam je slucajnost dala da zivimo u relativno slobodnim socijalno-demokratskim drzavama ja svoju slobodu i svoja prava koristim da ih sve u neku stvar posaljem.
U jednu ruku i ti si turen u neki kos ako ne promjenis facu da vako kazem. No svak ima pravo svog izbora i to treba postovati ali isto tako ima i zakon svog izbora. Ja neznam da li je broj "nasih" opao u Norveskoj ili Svedskoj, za svedsku cisto sumljam ali recimo 1996 u Danskoj je bili cca. 24.000 ljudi iz BiH danas imas malo vise nego 11.000, da nepcicam samo da je oko 5-6.000 dobilo nogu u dupe! Do 2030 ako bude preko 5.000 pruzmam ti kredit na kucu ako ga imas.
Zviz

#289 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

sanaman wrote:
Zviz wrote:
I sta drzave predlazu za "potencijalne" budale? Mozda imaju neki lijek? Koristiti alogoritme i takve vrste predvidjana sta ce ko biti kasnije u zivotu i koliki je projektovani moguci trosak njega kao jedinke za drustvo :-) Jos bolje odmah nalazirati gene pa da vide je vrijedan da udise zrak, mozda bude trosak tj. vise trosio nego sto privredjuje. Jel to mislis da svi doborvoljno zavrse u takvoj situaciji da traze pomoco do drzave? Sta mislis da se tebi nesto takov desi..pa ti kazu ipak vuces porijeklo iz BiH...trebali su znati i projektovati tvoj potecijalni trosak?

Kada budes imao djecu jednog dana ako Bog vidjeces kako se genetika prenosi...kada se budes pitao: "Pa na koga si da mi je znati?"....uzme malo od tetka, uze i sire porodice, pa zagrize u kriminal, ne zavrsi skolu, itd. Onda ces skontati da na mnogo togo nemas utjecaja a dijete ti je neko vec svrsta u neku potencijlanu grupu i u u startu ga osteti ili stavi u bolji polozaj samo zato sto mu je mama/tata akademski obrazovan. To se zove diskriminacija. Niko sebi ne bira roditelje, vrijeme i mjesto rodjenja.

U svakom vremenu i prostoru ljudi zloupotreblajvaju sistem. Sistem za takvo nesto predvidja kazne i to treba korisiti. Ne sumnjam da procentulano veci broj migranta koji su slabije obrazovani i koji mozda cesce i vise zloupotrebljavaju sistem...ALI to znaci da ne treba i da ne smijes STIGMATIZIRATI cijelu grupu i pojedincu iz te grupe (npr. BiH) dodijeliti neku losiju startnu poziciju samo zato sto je iz odredjenje grupe.

Svaki slucaj je jedinstven i svaki slucaj se pojedionacno mora tretirati bez diskriminacije obzirom na zemlju porijekla. Mozda kada bi neko malo dublje usao u analizu i metodologiju, pa prosetao do Strazbura i Suda za ljudska prava dosao do zakljuca da je to diskriminacija.

A sam zakljucak da su Bosanci lijeni i sl jer ih je u Danskoj mozda 3/4 koristi neku uslugu drzave je poseban prica. Nego koliko ljudi u porijeklom iz BiH zivi u Danskoj? Sta recimo ako u Njemackoj samo 1/4 BiH koritisi neku uslugu drzave a ostali 3/4 zivi normalno i regularno? Do kojeg ce zakljucka Nijemci doci? Valjda su pojedinci lijeni a nikako narodi ili grupe.

Izvesti zakljucak o jednom narodu na uzorku o 1% te populacije je nista nego populizam.
Prvo boldinrano, izvi ali je usplja prica... danski nacin i odgoj djece se razlikuje kao nebo i zemlja sa onim u BiH.

Ne svrstajem ja nikoga niti zakljucujem, nego sam vec ranije rako nepise u novinama ime pojedinca nego pise Bosanac pa ti izracunaj jel IBRO ili SEMSO, boli boriga Danca kako mu je ime on je Bosanac. Kad na TV je prica nije da se navode imena pojedinaca, nego imas doseljenici, stranci, izbjeglice, ili po nacijama, iracani, bosanci, libanonci, vijetnamci...

I nebavi se ovdje niko jedinstvenim slucajuma nego se sve generalizira i to je tako ovdje. Ako 70% Bosanaca je nesposobno da radi onda danac zakljuci da vecina Bosanaca nezna da radi i samo leze na penzijama. Tu nema dalje diskusije, ma mozes ti crkavat od tog ali to je tako. I ti iz BiH dodjes trazis posao ono vovo kao radio bi, a uzme statistiku i pogleda bil ti radio ili lezo.
SlagatiDrva

#290 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by SlagatiDrva »

Imam jedno pitanje, svako mi daje razlicite odgovore, valjda ce neko reci nesto konkretno..

Sto se skandinavije tice, kakvo je radno vrijeme, uopsteno da li se radi istim intenzitetom kao u drugim zemljama zapadne Evrope? Konkretno visoko obrazovan kadar je u pitanju..
fantom slobode

#291 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by fantom slobode »

De pusti se tih pitanja, citaj Zviza hahahahaha
Zviz

#292 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

SlagatiDrva wrote:Imam jedno pitanje, svako mi daje razlicite odgovore, valjda ce neko reci nesto konkretno..

Sto se skandinavije tice, kakvo je radno vrijeme, uopsteno da li se radi istim intenzitetom kao u drugim zemljama zapadne Evrope? Konkretno visoko obrazovan kadar je u pitanju..

U Danskoj prodavnice (odjece i sl.) od 10:00 do 17:00 radnim danom neke do 16:00... Vikenodm od 10:00 do 13:30 neke do 14:00. Prodavnice hrane kako koje neke od 8:00 do 20:00 neke od 9:00 do 21:00 neke cak od 08:00 do 23:00. Banke pretezno od 10:00 do 16:00, neke samo do 15:00. Istitucije vecinom od 9:00 do 15:00 Zadruge za stanove kako gdje od 10:00 do 12:00 neke mozda do 13:00. Osiguranja pretezno od 10:00 do 15:00. Relativno su kratka. U firmama veciom do 16:30 su svi kod kuce. Nekad i ranije. Inace pravilo kaze max 8 sati na dan rada. 8 odmaranja 8 sapavanja.
stakasa

#293 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by stakasa »

SlagatiDrva wrote:Imam jedno pitanje, svako mi daje razlicite odgovore, valjda ce neko reci nesto konkretno..

Recimo 08:30 - 17:00
Duge su pauze za rucak. Svaka sekunda prekovremenog se naplacuje, nema govora o radu subotama i nedeljama. Ima, ali tad se naplacuje duplo i ne moze te natjerat da radis. Moze te samo stimulisat dodatnim bonusima.
Radi se ozbiljno. Efektiviziraju stalno i onda to dovodi da nema praznog hoda
Radnje rade sve duze i duze. Trzni centri minimalno do osam navece, svaki dan. Nedeljom rade do 18 sati.
Ove velike radnje gdje se hrana prodaje rade od 7-22. Na pumpama mozes kupit osnovno 24 sata.
mu_jo

#294 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by mu_jo »

:bih: :bih: :bih:
ZASTO TI @Zivz komentarises Svetsku kad zivis u Danskoj. :izet: Vjerovatno znas da je SVEDSKA B O L J A 100 puta nego Danska za nas Bosance zato razumijem tvoju ljubomoru. Slazem se sa predhodnicima, ti nemas ama bas nista sa Mojom dobrom i ako bog da naprednom Bosnom i Hercegovinom i njenim narodom. Bice ako bog da napredna kad svi uvide i spoznaju takve kao ti. (sto sipas benzin u supu prije rucka svojim "prijeteljima") Ljubomora se stvara kad covjek uvidi da leti visoko a pada prenisko tj stoji u mjestu dok drugi napreduju.
:bih:
sanaman

#295 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by sanaman »

Zviz wrote:
Prvo boldinrano, izvi ali je usplja prica... danski nacin i odgoj djece se razlikuje kao nebo i zemlja sa onim u BiH.

Ne svrstajem ja nikoga niti zakljucujem, nego sam vec ranije rako nepise u novinama ime pojedinca nego pise Bosanac pa ti izracunaj jel IBRO ili SEMSO, boli boriga Danca kako mu je ime on je Bosanac. Kad na TV je prica nije da se navode imena pojedinaca, nego imas doseljenici, stranci, izbjeglice, ili po nacijama, iracani, bosanci, libanonci, vijetnamci...

I nebavi se ovdje niko jedinstvenim slucajuma nego se sve generalizira i to je tako ovdje. Ako 70% Bosanaca je nesposobno da radi onda danac zakljuci da vecina Bosanaca nezna da radi i samo leze na penzijama. Tu nema dalje diskusije, ma mozes ti crkavat od tog ali to je tako. I ti iz BiH dodjes trazis posao ono vovo kao radio bi, a uzme statistiku i pogleda bil ti radio ili lezo.
1.
Odgoj djece se razlikuje od porodice do porodice a da ne pricam o regionima, drzavama, razlicitim obicajima, kulturama i mentalitetima. Samo ti nisi skontao sta ti ja ogovrim, pa evo opet cu. Ti razliku u odgoju tumacih tako sto zelis implicirati kako su Bosanci lose odgojeni, lijeni i jos mnogo losih epiteta...dok za Dance tvrdis da bolje odgajju djecu, da nisu lijeni i sl. A zamisli ipak ima Bosanaca koji su normalni, posteni, vrijedni i obrazovani.

Razlike medju narodima, ljudima postoje ALI to nikako ne znaci da treba da smatras da je neko bolji i superiorniji i da na osnovu toga ima veca prava. Nisi odogovrio na pitanje, sta predlaze statistika ili neki alogirtam za Bosance? Ipak stvaraju trosak? Ima li neko humano rjesenje za taj problem?

2.
Nisi naveo koliko Bosanaca zivi u Danskoj,al nadjoh neku statistiku iz 2007 (sumjnam da se puno promijenilo) ca. 21.000 Bosanaca. Ova brojka ne predstavlja ni 0,5% Bosanaca koji zive na ovoj planeti. Malo je reci da je neispravno na osnovu ovog procenta donositi zakljucke o Bosancima. Dalje pises da su 3/4 lijeni...to bi znacilo da ih ca. 15.000 "vara i iskoristava" drzavu? Imas li konkretan podatak,broj koliko to Bosanca vara? Ti naprosto isljkucujes mogucnost da covjek spletom okolnosti u zivotu bude primoran da zatrazi pomoc i da mu to pripada? Svakom strancu da u startu impliciras da zeli da "nategne" drzavu.

3.
Novine pisu i nije argument. Sve zavisi od toga koje novine citas. Imas ljevicarske, desnicarske i one koje se nalaze u zlatnoj sredini. Sta to znaci, da sutra kada novine odluce da pojedina grupa ne treba da boravi na prostorima Danske...sta ce biti sa njima? Ipak su to novine pisale, njih ne zanimaju pojedini slucajevi...svi su isti.
Ove teorije kako su svi isti, manje vrijedni, lijeni...mogu biti opasne. Ti si porijeklom Bosanac, trebao bi imati malo bolju svijest o strancima i sagledati sve iz razlicitih uglova...svaki problem ima ime i prezime...a nikako pausalno optuzivati grupu/narod. Takvih optuzivanja imas u novima koliko hoces. Mozda da se uslobodno vrijeme angazujes, organizuje okrugli sto, radionci i objasnih ljudima kakva prava imaju/nemaju i koji zakon krse i sta ce izgubiti ako budu lagali. Preventivno djelovanje.

4.
Na kraju se svodi na populizam. A zanima me kako tvoj slucaj tretiraju Danci. Ipak po njihovoj statistici, jel...ono Bosanci lijeni ti ne mozes postojati. Ja znam najmanje jos troje ljudi koji su iz Danske zive i rade posteno, cak sta vise i solidno zaradjuju. Al to se ne uklapa u statistiku. Jer od vas cetvero, troje bi trebalo da je problem, barem statisticki.
stakasa

#296 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by stakasa »

Ja zivim u Svedskoj. Kada se vrse ispitavanja u vezi stranaca cesto se zaobidu Bosanci i Hercegovci jer nisu reprezentativni.
Sto se tice zaposlenosti, stope kriminala, rabljenja socijalnih pogodnosti, pohadanja fakulteta - u pet deka sa Svedanima.
mu_jo

#297 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by mu_jo »

Tekst preuzet odavde:
http://www.klix.ba/biznis/jos-samo-osam ... /131114007

Još samo osam evropskih zemalja sa "trostrukim A"
Samo osam zemalja u Evropi još ima najvišu ocjenu kreditnog rejtinga AAA prema procjeni tri najutjecajnije bonitetne agencije Moody's, Fitch i Standard i Poor's.
10 Od tih osam zemalja sa rejtingom AAA, četiri su ocijenjene kao ekonomski stabilne, a preostale četiri imaju negativnu perspektivu.

Kao zemlje sa ekonomski stabilnom perspektivom ocijenjene su Švicarska, Danska, Norveška i Švedska, dok negativnu perspektivu imaju Njemačka, Finska, Luksemburg i Holandija, piše švicarski list 24 sata.

U 2012. i 2013. godini Francuska, Velika Britanija i Austrija izgubile su "trostruko A".

U svijetu još samo tri zemlje imaju najvišu ocjenu kreditnog rejtinga ove tri najutjecajnije bonitene agencije, a to su Australija, Kanada i Singapur.
Zviz

#298 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

mu_jo wrote::bih: :bih: :bih:
ZASTO TI @Zivz komentarises Svetsku kad zivis u Danskoj. :izet: Vjerovatno znas da je SVEDSKA B O L J A 100 puta nego Danska za nas Bosance zato razumijem tvoju ljubomoru. Slazem se sa predhodnicima, ti nemas ama bas nista sa Mojom dobrom i ako bog da naprednom Bosnom i Hercegovinom i njenim narodom. Bice ako bog da napredna kad svi uvide i spoznaju takve kao ti. (sto sipas benzin u supu prije rucka svojim "prijeteljima") Ljubomora se stvara kad covjek uvidi da leti visoko a pada prenisko tj stoji u mjestu dok drugi napreduju.
:bih:
Nebi rekao da je Svedska bolja ko zelis dobar posao i dobru platu. Ipak i pokraj svih troskova i visokih cijena, te poreza, ako u Danskoj imas super posao vise imas izmedju ruku nego u Svedskoj. Plate su za 30-50% vece, kako u kojem sektoru, Svedska je mozda za nekih 15% jeftinija, jedino auta su znacno jeftinije inace sve drugo je blago jeftinije. Istina je, da Danska ima 50x rigoriznije zakone nego Svedska.
fantom slobode

#299 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by fantom slobode »

covjek ti rece da uradis sta povodom tih svojih strasnih frustracija i da se posvetis promjeni unutar sebe. Pa mozda i bude kakva Dankinja.
topcam
Vozim: uzbrdo

#300 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by topcam »

Zviz wrote:

U Danskoj prodavnice (odjece i sl.) od 10:00 do 17:00 radnim danom neke do 16:00... Vikenodm od 10:00 do 13:30 neke do 14:00. Prodavnice hrane kako koje neke od 8:00 do 20:00 neke od 9:00 do 21:00 neke cak od 08:00 do 23:00. Banke pretezno od 10:00 do 16:00, neke samo do 15:00. Istitucije vecinom od 9:00 do 15:00 Zadruge za stanove kako gdje od 10:00 do 12:00 neke mozda do 13:00. Osiguranja pretezno od 10:00 do 15:00. Relativno su kratka. U firmama veciom do 16:30 su svi kod kuce. Nekad i ranije. Inace pravilo kaze max 8 sati na dan rada. 8 odmaranja 8 sapavanja.

Zviz jest da nema tragova Bosanca u tebi, ali ima budetliskog traga, to se da
prepoznati. Crnogorac bi bila opcija. Izabrala se struka sa najkracim radnim vremenom.
I drzava gdje je radno vrijeme "max" 7+1 sat.
:mrgreen:
Idem od toga da ovi ostali sa klijentima krace rade, ali ukupno duze, racunajuci na vrijeme kad ne
rade sa klijentima.
Post Reply