Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
-
burger_pasa
#1 Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Nekadasnji gigant u Srbiji, zeljezara Smederevo propala. Amerikanci se povukli, prodali je vladi Srbije za 1 dolar. Pobjegli ljudi glavom bez obzira, a Vucic place i bespomocno trazi novog vlasnika, jos mu je spreman platit, samo da je uzme.
Nista bolja situacija nije ni sa zeljezarom u Niksicu, niti sa onom u Sisku.
Jedina koja radi i ima zdravu ekonomiju je Zeljezara Zenica. Zahvaljujuci nasem jedinom pravom posleratnom politicaru Harisu Silajdzicu, ciji potez dovodjenja Indijaca su mnogi kritikovali i jos uvijek kritikuju.
Gdje ste sada jajare? Haris je pokazao i dokazao da je vizionar kakvog mi jednostavno nismo dorasli. Mi se dicimo i hvalimo kojekakvim nesposobnjakovicima poput Komsica, Lagumdzije, Radoncica i ostalih.
Jedina koja radi i ima zdravu ekonomiju je Zeljezara Zenica. Zahvaljujuci nasem jedinom pravom posleratnom politicaru Harisu Silajdzicu, ciji potez dovodjenja Indijaca su mnogi kritikovali i jos uvijek kritikuju.
Gdje ste sada jajare? Haris je pokazao i dokazao da je vizionar kakvog mi jednostavno nismo dorasli. Mi se dicimo i hvalimo kojekakvim nesposobnjakovicima poput Komsica, Lagumdzije, Radoncica i ostalih.
-
mali_balon
-
muzicar_iz_parka
#3 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Valjda je Haris doveo Kuvajćane a oni nakon propasti prodali Indijcima za 1 $ ili?burger_pasa wrote:Nekadasnji gigant u Srbiji, zeljezara Smederevo propala. Amerikanci se povukli, prodali je vladi Srbije za 1 dolar. Pobjegli ljudi glavom bez obzira, a Vucic place i bespomocno trazi novog vlasnika, jos mu je spreman platit, samo da je uzme.
Gdje je tu Haris uspio?
- Vitezanin
#4 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Još jedna tema koja je zapravo posvećena izborima i jeftinom marketingu, zar ne?!
Koliko radnika je bilo prije, koliko sad? Kolika su im primanja prije, a kolika sad? Kakav je odnos bio prije prema toj radnoj snazi, a kakav sad? I reći da je sve propalo osim te?!

Koliko radnika je bilo prije, koliko sad? Kolika su im primanja prije, a kolika sad? Kakav je odnos bio prije prema toj radnoj snazi, a kakav sad? I reći da je sve propalo osim te?!
-
muzicar_iz_parka
#5 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Hare oploditelj.
- kamen spoticanja
#6 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Ono sto je hare uradio odvelo je željezaru pred propadanje...samo su dobra infrastruktura od ranije, u tom trenutku pogodan tržišni momenat i hadzipasiceva muda od željezare napravili najstabilniju privatnu firmu u bh i najvećeg izvoznika
Doduse mittalu je tada ostao sistem grijanja grada na upravljanje pa smo sad tu donji
Doduse mittalu je tada ostao sistem grijanja grada na upravljanje pa smo sad tu donji
- kamen spoticanja
#7 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Nemas ti pojma sta ta "ruina" znaci zenici i zdkjamesB wrote:Daj budi ozbiljan Hare je utusio ruinu. Zeljezaru je trebalo ne prodavati, nego razmontirati i prodati zeljezarama u Srbiji i Crnoj Gori za staro zeljezo, a otvarati nove cistije biznise u toj regiji i tako zaposljavati ljude.kamen spoticanja wrote:Ono sto je hare uradio odvelo je željezaru pred propadanje...samo su dobra infrastruktura od ranije, u tom trenutku pogodan tržišni momenat i hadzipasiceva muda od željezare napravili najstabilniju privatnu firmu u bh i najvećeg izvoznika
To je greska Hareta. A danas je zeljezo jeftino, osim toga ovakav biznis se salje u banana republike, jer je prljav. Nije bas tako Indijac najveci proizvodjac celika.
A lepi je kazu samo prebio dug s arapima...isti su giganta gotovo doveli do ruine
-
belfy
#8 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
evo da ti se javi uposlenik te zeljezare i da ti kaze da pec koju su kuvajcani napravili nije radila ni dvije godine. mittal je pokrenuo ono sto se nekada zvalo "integralna proizvodnja" i svakim danom pravi sve veci profit. plate nisu mnogo u porastu ali po mom sjecanju rastu nekih 3% godisnje. nekima i dosta vise, ali vecini tu negdje.
kuvajcani su iskoristili samo jako dobru priliku i zaradili na svemu. kupili je za marku, otplatili dugova nekih $32 miliona, kupili neprofitabilnu elektro-lucnu pec za $45 miliona i onda prodali indijcu za $132 miliona. kako ti izgledaju ovi podaci? nadam se da ti idu na ruku... jos jedan trol u nizu predizborne...
kuvajcani su iskoristili samo jako dobru priliku i zaradili na svemu. kupili je za marku, otplatili dugova nekih $32 miliona, kupili neprofitabilnu elektro-lucnu pec za $45 miliona i onda prodali indijcu za $132 miliona. kako ti izgledaju ovi podaci? nadam se da ti idu na ruku... jos jedan trol u nizu predizborne...
-
parapet
#9 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Može mi neko odgovoriti, molim, odakle Željezara Zenica dobija željeznu rudu?
Zanima me?
Zanima me?
-
BornInHell
#10 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Od Mittal rudnika koje su kupili u Prijedoru taćnije kopovi Ljubija, Omarska i Tomašicaparapet wrote:Može mi neko odgovoriti, molim, odakle Željezara Zenica dobija željeznu rudu?
Zanima me?
Sent from my iPad using Tapatalk
- sinuhe
#11 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Ima prostora i za razvoj te "prljave" industrije.
U sjevernoj Evropi jos uvijek ima te industrijei tesko da ce oni odustati od toga.
U sjevernoj Evropi jos uvijek ima te industrijei tesko da ce oni odustati od toga.
-
parapet
#12 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
BornInHell wrote:Od Mittal rudnika koje su kupili u Prijedoru taćnije kopovi Ljubija, Omarska i Tomašicaparapet wrote:Može mi neko odgovoriti, molim, odakle Željezara Zenica dobija željeznu rudu?
Zanima me?
Sent from my iPad using Tapatalk
Hvala!
- Kikibombona
#13 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
O kakvoj strategiji pricas?jamesB wrote:Necu braniti Hareta, medjutim poslije rata, kad su maltene sve firme izgubile 99% vrijednosti jer nisu imale trziste. Lako je Indijcu plasirati zeljezo i sve to pokrenuti kad ima najvecu proizvodnju u svijetu, medjutim da je ta firma ostala u vlasnistvu FBIH, prvo sto bi propadala kao i rudnici, jos su rudnici dobri, EPBIH su im trziste, a gdje i zasto bi zeljezera izvozila da je ostala vlasnistvo FBIH?belfy wrote:evo da ti se javi uposlenik te zeljezare i da ti kaze da pec koju su kuvajcani napravili nije radila ni dvije godine. mittal je pokrenuo ono sto se nekada zvalo "integralna proizvodnja" i svakim danom pravi sve veci profit. plate nisu mnogo u porastu ali po mom sjecanju rastu nekih 3% godisnje. nekima i dosta vise, ali vecini tu negdje.
Pogledaj Smederevo, tamo su se izmijenjali Amerikanci, Talijani i ne znam vise ko, svima su ulaganja bila manja od 65 miliona eura, pa je na kraju opet riknula i sad Smederevo Vucic nudi za 1 dolar, plus obacava ulaganje srpske vlade.
Sto se Zenice tice, nemoj ti nama povecale se plate 3%, nego nam "pljuni" cifru koliko NK radnik tamo zaradi i daj mi sliku zagadjenja.
Ja ovdje govorim o totalno drugoj strategiji za taj kraj. Te firme tipa zeljezare, topionice, rudnici, to vise steti nego donosi korist i drze taj kraj u "bijednickom rosptvu" zadnjih stotinu godina.
Sve to zatvarati i otvarati ciste biznise, male biznise, biznise koji su mogu za par dana presaltati na sasvim drugi biznis, obradu metala, tacnije finalni proizvod, proizvodnju hrane, poljoprivredu, turizam itd, ali prije svega taj kraj treba totalno prodrmati, krenuti agresivnije sa obrazovanjem, prisiljavat stanovnistvo da se obrazuje, ili prekvalificira, ulagati tu lovu treba i drzava i privatni investitori i davati podticaje.
Ja govorim o potpuno novoj strategiji u tom kraju, strategiji koji bi taj kraj napokon izvukao iz "bijednih prilika". Zeljezara kao i rudnici tu samo smetaju i nakon rata je propustena idealna prilika kad je sve to bilo zaustavljeno da se likvidira i da se krene sa necim drugim.
Odakle pare za nove stvari? Za dionicu od 20 km vlada FBIH ce "pljunuti" 470 miliona eura, za te pare, vlada FBIH je mogla pozlatiti zenicku regiju i prekvalifikovati i otvoriti nove biznise koji nece kostati investicije te cifre i iz cega bi se mogli vracati krediti kao i za autocestu, mozda i lakse.
Prema tome, sve je u strategiji, strategija i danas treba biti, likvidacija prljave tehnologije, ali ne da otpustis radnike i ostavis ih na ulici, nego da ih natjeras da se prekvalificiraju i da dobiju nova radna mjesta u potpuno drugoj bransi.
"Krvav" je to izvoz ako se to placa zagadjenjem Zenice i tog kraja.
Naravno u sve to treba ukljuciti akademska govna koja nista ne rade, a nakaceni su na budzete i nista ne rade. Njih kao i profesore sa fakulteta treba razdrmati ne samo da rade vecinom sa svojim studentima praksu, nego da objavljuju radove, analize, statistike itd itd i da iznalaze bolja rjesenja za buducnost. Ko ce ako ne oni? A cemu sluze? Najaktivniji akademik u BiH, Muhamed Filipovic, ono tip bar nesto brljezga, pametuje, predlaze. Ostali, laganica, nista ne rade, dobiju mrvice iz budzeta i "kurce" se da su akademici", a znanstvenih radova ni za glave?
Bosanska politika i strategija razvoja ne idu zajedno. Mozda jedino strategija tavorenje i tapkanja u mjestu, nazadovanja, propadanja i pljackanje. Strategija zaduzivanja kako bi se isplatile plate administraciji, budzetskim korisnicima. Strategija puta ka sigurnom bankrotu i ekonomskoj apokalipsi.
Koliko ta zenicka Zeljezara hrani ljudi, sto direktno - sto indirektno?
10 000?
Ti bi oduzeo egzistenciju tolikom broju ljudi i usmjerio ih na prekvalifikacije. Zaposlio bi ih?
Gdje je ta strategija u ostalim bosanskim gradovima koji nemaju tesku industriju?
Je li zenicka Zeljezara branik za otvaranje novih biznisa?
Boze, oslobodi me! Zenicka Zeljezara jeste smece i zagadjivac. Al ovaj jadni i glupi narod od politike, liderstva ne moze ocekivati nista bolje. Sretan je onaj ko radi u Zeljazari i Raspotocju. Da nema to imao bi...? Sta? Kurac za zube?
Mani se suplje, kakav turizam - kakvi bakraci!
Sansa za BiH je razvoj poljoprivrede i stocarstva. Gradovi se moraju rasateretiti, bez jakog sela ova drzava tesko da moze napredovati. Medjutim, nemamo mi ljude da bi pokrenuli bilo sta. Mozemo samo supljirati.
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#14 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Cuj ovog marinca "Vitezanin" 'uporedi broj radnika prije rata i sad'...
Vidi se da si socijalisticki nehljeb koji nikad nije uzo lopate u ruku. Željezara Zenica je neprofitabilna od 1975 godine pa sve dok nije A. Mittal kupio i napravio biznis.
To što se zaposljavalo kako htjelo i nepotrebno do cifre 15 000 radnika prije rata, ne znaci da je to dobra politika. Tako su se gušlili gigante privrede u već raspaloj Jugi 80tih godina. Zakon je tražio da posao koji komotno može obavljati jedan čovjek bude 6 ljudi itd. Ali to nije tema današnje emisije, ima tema raspala i zadušena ekonomija Jugoslavije pa se može tamburat.
Meni je drago da AM radi dobro, treba stalno vrišiti pritisak da se ugrade filteri i da zagađenje bude manje, ali to isključivo kroz zakone i regulative treba gurati, nikakvim opstrukcijama firme. Jedan od razloga što je on došao ovamo su slabi ekološki zakoni, u Evropi je danas teško imati rafineriju, zeljezaru ili bilo koju tešku industriju jer su propisi jednostavno prestrogi, porezi ogromni, pa nema velikog profita za razliku od Istočne Europe.
Vidi se da si socijalisticki nehljeb koji nikad nije uzo lopate u ruku. Željezara Zenica je neprofitabilna od 1975 godine pa sve dok nije A. Mittal kupio i napravio biznis.
To što se zaposljavalo kako htjelo i nepotrebno do cifre 15 000 radnika prije rata, ne znaci da je to dobra politika. Tako su se gušlili gigante privrede u već raspaloj Jugi 80tih godina. Zakon je tražio da posao koji komotno može obavljati jedan čovjek bude 6 ljudi itd. Ali to nije tema današnje emisije, ima tema raspala i zadušena ekonomija Jugoslavije pa se može tamburat.
Meni je drago da AM radi dobro, treba stalno vrišiti pritisak da se ugrade filteri i da zagađenje bude manje, ali to isključivo kroz zakone i regulative treba gurati, nikakvim opstrukcijama firme. Jedan od razloga što je on došao ovamo su slabi ekološki zakoni, u Evropi je danas teško imati rafineriju, zeljezaru ili bilo koju tešku industriju jer su propisi jednostavno prestrogi, porezi ogromni, pa nema velikog profita za razliku od Istočne Europe.
- sinuhe
#15 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Mittal je najveci proizvodjac ovog obicnog gradjevinskog celika dok je najveci evropski proizvodjac nehrdjajuceg celika finski Outokumpu. Nije problem u teskoj industriji vec u slaboj specijalizaciji. Outokumpu samo u Finskoj ima Tornio Works cija je proizvodnja veca od zeljezare u Zenici.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
- Kikibombona
#17 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Hajmo ljudi napraviti spisak zelja i poslati vladi da kreira dugorocnu strategiju.
Treba...
Treba...
Treba...
Sve sa nesposobnim ljudima!
Jadna majko!
Treba...
Treba...
Treba...
Sve sa nesposobnim ljudima!
Jadna majko!
-
cindrlimindrli
#18 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Ja se ne bih tu zaustavio, odmah bi poceo sa ulaganjem u avionsku industriju, ako se na vrijeme krene vec sutrajamesB wrote:Zasto ne finalna obrada metala? To se trazi. Recimo one robot masine, cini mi se da ih Bekto ima. One se upotrebljavaju ne samo za obradu finanlinh metalnih proizvoda, nego se koriste i za obradu finalnih proizvoda sa drugim materijalima.Te masine nisu toliko skupe, a obrazovne institucije trebaju skolovati mladi kadar da upravljaju s njima. To je takodjer jedan nacin. Dosta vise zeljezara, rudnika, termoelektrana.
mozemo napraviti prvi bosanskohercegovacki dreamliner "Nemila 387".
- stakasa
#19 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
cindrlimindrli wrote:Ja se ne bih tu zaustavio, odmah bi poceo sa ulaganjem u avionsku industriju, ako se na vrijeme krene vec sutrajamesB wrote:Zasto ne finalna obrada metala? To se trazi. Recimo one robot masine, cini mi se da ih Bekto ima. One se upotrebljavaju ne samo za obradu finanlinh metalnih proizvoda, nego se koriste i za obradu finalnih proizvoda sa drugim materijalima.Te masine nisu toliko skupe, a obrazovne institucije trebaju skolovati mladi kadar da upravljaju s njima. To je takodjer jedan nacin. Dosta vise zeljezara, rudnika, termoelektrana.
mozemo napraviti prvi bosanskohercegovacki dreamliner "Nemila 387".
Ako mi vjerujes, i meni je ovo palo na pamet citajuci hamesov post.
-
Himera
#20 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
@BURGERPAŠA
Mogu li ove: http://www.acroni.si/?subpageid=1
http://www.ravne.com/si/
Plus par manjih kompanija koje su sve u konzorciju SIJ-Slovenska Industrija Jekla -Čelika.Konzorcij do par godina nazad bio u državnom vlastništvu kad se je ukazala šansa za privatizaciju a na kraju kupio ruski konglomerat IMH familije Zubitksy.Sama privatizacija nije baš prošla čisto bilo je nekih talova al za sitne ribe to nije.
Mogu li ove: http://www.acroni.si/?subpageid=1
http://www.ravne.com/si/
Plus par manjih kompanija koje su sve u konzorciju SIJ-Slovenska Industrija Jekla -Čelika.Konzorcij do par godina nazad bio u državnom vlastništvu kad se je ukazala šansa za privatizaciju a na kraju kupio ruski konglomerat IMH familije Zubitksy.Sama privatizacija nije baš prošla čisto bilo je nekih talova al za sitne ribe to nije.
- Ridjobrki
#21 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Hare bi doveo još tih investitora, samo da je bio na vlasti duže od onih 15 godina. Bi sigurno.
- Altair_SA
#22 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Ma nego sta, a ne bi se on bunio da mu je ovaj nas blesavi naord fakat dao tu sansuRidjobrki wrote:Hare bi doveo još tih investitora, samo da je bio na vlasti duže od onih 15 godina. Bi sigurno.
Ma opet, sta da nije te zeljezare u ZE? Koliko bi samo raje ostalo na ulici da propadne... S ovim nasim nesposobnim politicarima, dobro je da bilo sta radi koliko toliko.
- notsure
#23 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Ne bi raje ostalo na ulici nego na njivi.Altair_SA wrote:Ma nego sta, a ne bi se on bunio da mu je ovaj nas blesavi naord fakat dao tu sansuRidjobrki wrote:Hare bi doveo još tih investitora, samo da je bio na vlasti duže od onih 15 godina. Bi sigurno.![]()
Ma opet, sta da nije te zeljezare u ZE? Koliko bi samo raje ostalo na ulici da propadne... S ovim nasim nesposobnim politicarima, dobro je da bilo sta radi koliko toliko.
U AM radi 90% seljaka, koji bi, da se sutra željezara zatvori, samo nastavili obrađivati zemlju, koju su sad zapustili, jer je lakše ponijeti s pijace u 3 sata kesu turskog paradajza i španskih paprika nego malo se uhvatiti motike. Od 95 do 2005 su svi oni bli "na čekanju" a u stvari radili u fušu - od taksiranja, švercanja robe, krečenja, zidanja... šta sve bošnjo ne radi na baušteli, i nisu propali. Za to vrijeme vlast je spavala, pljačkala donacije i gradila džamije umjesto da priprema prostor za male, čišće biznise.
Liječenje onih koji za 5-10 godina obole zbog otrova koje Mittal ispušta u zenički zrak, vodu i zemlju će koštati 10x više od koristi koju sad Zenica i okolna sela imaju. Zatrovaće zemljište pa od poljoprivrede nema ništa bar 10 narednih godina, dok se ne ispere pola periodnog sistema koje Mittal ispušta u zrak.
Što reče neko ranije, nama fali STRUČNJAKA. Sve što je bilo sposobnih i pametnih je nabralo iz BiH, sad u školama i na fakultetima nemaju šta naučiti jer se samo prepisuje i kupuju se bezvrijedne diplome. Bosni ne smije biti strategija izvoz prljavog betonskog čelika, balvana i struje, nego gotovih proizvoda. A za to treba struke, znanja, školovanja. E to nama TREBA (ono za strategiju). Ako smo upropastili naše škole, pošaljimo najpametniju djecu vani da se školuju, jeftinije je a barem pola će ih se vratiti. TREBA dovesti i par stotina Čeha, Švaba i Japanaca kao što ih je Tito dovodio 45 pa da oni obuče nove majstore koji bi bili u stanju pokrenuti biznise i proizvodnju u MSP.
A za početak treba maknuti uhljebljene nesposobnjakoviće iz upravnih odbora da ne koče mlade i pametne koji bi da rade ali im ne daju.
-
muzicar_iz_parka
#24 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
Ti imaš puno iluzija.jamesB wrote:
Zasto ne, nismo li vec to radili u SOKO Mostar?
Inace, sta ce tih 2500 radnika kad se Laksiju digne neka stvar pa je zatvori? A znas kako taj zatvara, taj zatvara ne jednu zeljezaru, nego vise odjednom.
U Francuskoj ih je lagao od 2006 godine, lagao je ministre, lagao je sve s kojima je razgovorao, da bi na kraju francuski ministar zaprijetio da ce nacionalizirati fabrike od Laksija i proglasio ga nepozeljnim u Francuskoj.
Onda zamisli u koga se to vi pouzdajete? Tih 2500 radnih mjesta u Zeljezari, oni su svaki dan na bubnju i nije sigurno da dok ovo sad pisem, da Laksi ne potpisuje totalnu likvidiaciju. Sta u tom slucaju, ako cijela regija zavisi od toga iskljucivo?
A to za CNC masine, ne samo da nisu nesto sto u BiH vec nema, ima, nego ne bi bilo problema da BiH stanca na traci svake godine skolovane programere operatere koji bi programirali ne jednu, nego deset takvih masina po programeru. A kad se to postigne, ne vidim razlog u opste da se recimo ne konkurise za proizvodnju dijelova za Airbus recimo, jer se to upravo na tome vecinom i proizvodi.
Medjutim to sam naveo kao primjer. Govorim o strategiji za otvaranje radnih mjesta u lepezi oblasti. Cilj je ne biti zavisan od jedne multinacionalne kompanije na veoma losem glasu koja je brutalna kad treba zatvarati radna mjesta, plus govorimo o modernizaciji tog cijelog kraja u skladu sa vremenom u kojem zivimo.
Naravno da su ulaganja potrebna, naravno da je obrazovanje potrebno, naravno da je pamet potrebna, ali zar ce ti ljudi biti osudjeni da i u narednom stoljecu im bebe u utrobi truju svjetski hohstopleri i da kopaju krampovima u rudnicima i da tamo ginu na godisnjoj bazi, dok sva ta prljava industrija taj kraj ekoloski rastura?
Bekto, vec mislim da posjeduje tehnologiju i radnu snagu da pravi recimo dijelove za Airbus. A vjerujem da takvih ima i u drugim firmama u BiH. Sto znaci koliko god se ti ismijavao sa "dreamlinerom Nemila 387", u BiH vec postoji tehnologija i obuceni ljudi koji bi mogli recimo proizvoditi sitne metalne dijelove za recimo Airbus.
Država diže kredite za budžetske oabveze a ti bi da investira stotine miliona/milijarde € u privredu?
A to da će političari postati odgovorniji možemo čuti samo u predizbornim besjedama.
SOKO je postojao u drugom vremenu i potrebama/mogućnostima države, i da nije rasturen kao što jeste (nije ostalo ništa upotrebljivo), teško bi šta proizvodio.
Teško će ozbiljne firme poput "Airbus-a" dati neki posao anonimnoj firmi iz BiH, kao i većina drugih sa zapada, dosta im je jednostavnije otvoriti nešto u Rumuniji ili Bugarskoj, plate iste a nema nikakve zezancije sa uvozom i carinskim dadžbinama.
- _mufljuz_
#25 Re: Sve zeljezare bivse YU propale sem Zenicke.
jest zeljezara zenica profitabilna tj Mittal - a samo moja stara zna kako je radit pos'o kojeg je radilo 6-7 ljudi prije rata....
da se razumijemo i prije rata je radila ko konj....
jedna velika ironija je da se nekad zenicki celik izvozio u indiju.....
da se razumijemo i prije rata je radila ko konj....
jedna velika ironija je da se nekad zenicki celik izvozio u indiju.....