triconja wrote:Euridika wrote:triconja wrote:
Kad naucis da ljude posmatras ko nesto sto je zlo i sto treba da dokaze da nije zlo, lakse ces podnositi svakakve ispade. Ne treba ocekivat puno od ljudi

Apsolutno si u pravu. Samo... dan kad se to desi će biti dan kad ću ja umrijeti (fizički i/ili duševno). Zato mi uvijek ostaju velika razočarenja.

Sto prije covjek umre dusevno (tj. poslazi u sebi moralnost onako kako njemu odgovara a ne kako drustvu odgovara) prije nauci cijeniti zivot. Ne mozes ti cijeniti zivot tako sto ces namjerno izabirati tezi put i pustati da te svako gazi kako hoce. Kad skontas da je bolje bit manipulator pa manipulisat univerzumom kako ti hoces nego biti za druge strane, tj. neko nad kim neko manipulis, eee, tek tad covjek mentalno sazrije po drugi put

Kao što pesnik reče:
..."Umri prije smrti,
govore mi ljudi
dok jos nije prekasno"...
S tim što izbor težeg puta ne mora biti pogrešan.
"Sto prije covjek umre dusevno (tj. poslazi u sebi moralnost onako kako njemu odgovara a ne kako drustvu odgovara) prije nauci cijeniti zivot. Ne mozes ti cijeniti zivot tako sto ces namjerno izabirati tezi put i pustati da te svako gazi kako hoce"
Ovo u suštini opet tjera nekoga da prihvai ituđe. Šta ako neko baš želi da se povinuje društvenom moralu? To mu ne dozvoliti je isto nasilje kao kada društveni moral nekome brani da ima individualni.
"Kad skontas da je bolje bit manipulator pa manipulisat univerzumom kako ti hoces nego biti za druge strane"
A ovo je suština. Ne smeta nama to što uopšte postoji princip po kojem neko nekoga gazi, nama smeta što mi nismo ti koji gaze.
Kao što moj drug jedan kaže, ne želimo mi da postoji sistem. Jer danas, ako sam 5 po redu kod doktora i drugi ulaze preko reda, možda sam u opštini opet 5. po redu ali sada ja imam štelu pa uđem prvi. Da postoji sistem, u oba slučaja bih morao čekati da kao 5. uđem. I zato ne želim sistem, jer se nadam da ću i ja, ipak, ponekada, nešto sa strane uhvatiti. U sistemu tome se ne bih mogao nadati.
Zato je nama ovako. U suštini niko iskreno ne želi sistem koji je neutralan prema svima.