Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

pustopoljina

#1 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by pustopoljina »

imam ja :) (iznenadjenje) :D
znas prosli bajram,pa na onoj sehurskoj temi si (mislim da je sehurska) si okacila recept za baklavu kako ga pravi neka nana sto jufke kvasi pumpicomiz stelex flase...e moze li recept za tu baklavu :) ? i posebno kako da mi se ne "zguzva" kad je zalijem? i je li dobro sto sam uvijek stavljala jednu jufku preko svega (da ne izgori)-pa se ta jufka baci.

i imam jos jedno pitanje: cim da operem carsaf (ili kako) da mi ne mirise na ariel ili lenor i da na njemu mogu razvuci jufku ( kad sam pokusavala, bacala sam jufke,jer je mirisalo na gorespomenute mirisavce).
eto.
pustopoljina

#2 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by pustopoljina »

zene drage :D kako sad da idem pipkati zene sto su rodile? :D
a je li vi premazete potkuhanu jufku uljem i ostavite da stoji, ili je samo onako ostavite 30 minuta?
meni je (kad je pravim) sve ok do onog trenutka kad je gotova i trebam je zaliti "pitnim polivalom" :D puno se zguzva (to je slucaj kod "sterane","polagane"pite)...kako se to ispravno radi?
pustopoljina

#3 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by pustopoljina »

ma mozda mogu posluziti i moje, ono 30+, nisu ni one kao sto su nekad bile :lol: :( :P
pustopoljina

#4 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by pustopoljina »

puno ti hvala za baklavu i taj tirit - znaci vrela agda->mlaka baklava? ovo cu odmah pohraniti (kad sam onaj put vidjela-rekla sebi-kasnije cu :D ).
ma i ja sam kontala da cu morati jedan lonac "obataliti" :) a zao mi.
pustopoljina

#5 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by pustopoljina »

aj sto to meni nije palo na pamet :? :? pa fakat mogu tako.
pustopoljina

#6 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by pustopoljina »

dosta od mene,mozda bi JosKo nesto pitao :D
ali zalijepite ovu temu negdje- valjace. :)
simbabimba

#7 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by simbabimba »

Jako biste mi pomogle ako imate neki trik i li savjet vezano za pravljenje integralnih peciva odnosno tijesta. Nemam iskustva s takvim brasnom a sada moram da jedem iskljucivo "crne" proizvode. Nesto imam veliku dozu sumnje da su kupovni "integralni" proizvodi samo obojeni da budu crn`i (i najcesce je tako nigdje se nijedna mekinjica ne vidi).

Posebno bi mi puno znacilo ako imate preporuku kako napraviti integralnu jufku.

Hvala vam svima unaprijed.
wewa

#8 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by wewa »

simbabimba wrote:Jako biste mi pomogle ako imate neki trik i li savjet vezano za pravljenje integralnih peciva odnosno tijesta. Nemam iskustva s takvim brasnom a sada moram da jedem iskljucivo "crne" proizvode. Nesto imam veliku dozu sumnje da su kupovni "integralni" proizvodi samo obojeni da budu crn`i (i najcesce je tako nigdje se nijedna mekinjica ne vidi).

Posebno bi mi puno znacilo ako imate preporuku kako napraviti integralnu jufku.

Hvala vam svima unaprijed.
tesko je napraviti bilo kakvo pecivo od 100% integralnog brasna - ali je sasvim dobra i kombinacija psenicnog tip 710 i integralnog i/ili mekinja...
ja imam pekac za hljeb i ova mi kombinacija uvijek uspije - mama ima Birin pekac, bas povoljne cijene, a super joj radi. pa da razmislis i o toj varijanti?

ovo sto se prodaje po pekarama ili u klasu, ma nije vidjelo integralnog hljeba. obicno je udio zanemariv, a zato ima hrpu aditiva i konzervansa, dovoljno procitati deklaraciju...
black

#9 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by black »

pustopoljina wrote:ma mozda mogu posluziti i moje, ono 30+, nisu ni one kao sto su nekad bile :lol: :( :P
eh pa pipash naizmjenice jufku i svoje.. :mrgreen: kad bude izmedju (.)(.) nekad i sad znaces da je tu nedje :mrgreen:
Simply_Red

#10 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by Simply_Red »

Postoji li neko udruzenje kuhara u Sarajevu, neki kursevi, mozda sa certifikatima i tako dalje
mart

#11 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by mart »

Moze li mi neko, molim vas, napisati recept za jalan dolmu. Interesuje me kolicina nane koja se stavlja u fil, te sam postupak pravljenja. Hvala unaprijed.
black

#12 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by black »

probo sam te futrovane listove vinove loze, i nije mi bash neshto, bolje su futrovane paprike
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#13 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by Toto »

Yaprak na turskom znaci i list vinove loze. Yaprak sarma je fil ukofrcen sa listom vinove loze. Negdje isto jelo zovu i japrak dolma. Japrak u hercegovini zovu i sarmu sa listovima hrastike. Dolma moze biti i svako povrce punjeno nekim filom. Cak i cvjetovi tikve se dolme.
Image
mart

#14 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by mart »

Hvala Indigo. U dilemi sam zbog kolicine nane (da ne dobijem caj od nane :)). Probacu u svakom slucaju, pa sta bude. Hvala jos jednom i srdacan pozdrav.
ljubav_aha

#15 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by ljubav_aha »

odlicna tema
djana h

#16 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by djana h »

mart wrote:Hvala Indigo. U dilemi sam zbog kolicine nane (da ne dobijem caj od nane :)). Probacu u svakom slucaju, pa sta bude. Hvala jos jednom i srdacan pozdrav.
Probaj praviti jalan-dolmu i bez dodavanja nane.Moji bas i ne vole miris nane u jelima,pa umjesto toga u jalan-dolme stavim nasjeckana pera mladog crvenog luka.To im da posebnu aromu.Ostalo sve uradi kako je @indigo-x napisala :)
Ma.Le.Na

#17 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by Ma.Le.Na »

sjajna tema :thumbup:
sarajce

#18 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by sarajce »

ovo je extra tema i drago mi je da ima ljudi koji su majstori za kuhanje a nisu sebični i vole podijeliti znanje sa drugima :-D
zanima me zašto mi nikad ne uspije kolač u čiju koru ide snijeg od bjelanaca sve uradim po receptu i nakon pečenja bjelance se pođu izdvajati iz smjese i čitav kolač se osjeti na bjelance. pravila sam više puta sa friškim jajima, radila sve po receptu ali ništa :oops:

hvala
Sunrise00

#19 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by Sunrise00 »

sarajce wrote:ovo je extra tema i drago mi je da ima ljudi koji su majstori za kuhanje a nisu sebični i vole podijeliti znanje sa drugima :-D
zanima me zašto mi nikad ne uspije kolač u čiju koru ide snijeg od bjelanaca sve uradim po receptu i nakon pečenja bjelance se pođu izdvajati iz smjese i čitav kolač se osjeti na bjelance. pravila sam više puta sa friškim jajima, radila sve po receptu ali ništa :oops:

hvala
ostavi ga malo duze u skoro ugasenoj rerni da se isusi :) ako se i dalje bude osjetio, ostavi da prenoci u frizideru ;)
No_oNe__

#20 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by No_oNe__ »

i mene interesuju te beze kore kazu da je to praaavo tesko napraviti i da treba vremena
i jel se moram brinuti ako mi se ono jaja tj slag od bjelanaca nekako odmah pocne spustati (s tim imam problem nevidjeni)

a za ovo kako jufka treba bude po mekoci
da ne biste pipkali zenske grudi
moja mama (koja inace pravi fakat dobru pitu naucila od rahmetli nane koja je pravila jos bolju) kaze: treba tijesto biti mekano kao us(h)na resica (znaci pipnete ovaj djelic resice gdje dodju nausnice, ne zenske grudi) :)
Sunrise00

#21 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by Sunrise00 »

No_oNe__ wrote:i mene interesuju te beze kore kazu da je to praaavo tesko napraviti i da treba vremena
i jel se moram brinuti ako mi se ono jaja tj slag od bjelanaca nekako odmah pocne spustati (s tim imam problem nevidjeni)

a za ovo kako jufka treba bude po mekoci
da ne biste pipkali zenske grudi
moja mama (koja inace pravi fakat dobru pitu naucila od rahmetli nane koja je pravila jos bolju) kaze: treba tijesto biti mekano kao us(h)na resica (znaci pipnete ovaj djelic resice gdje dodju nausnice, ne zenske grudi) :)
ja sam laik za kuhanje i rerna mi ne radi kako treba, a uvijek dobro ispadnu :D :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#22 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by ladyblue18 »

Pravila prije nekoliko mjeseci beze kore, sve super fino, sve proucila kako treba, sta, ja vesela reko uspjele. Kad kasnije su samo spljohnule da su dosle ko list papira :roll:
Nikad vise :-)
Cholina_Lokica

#23 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by Cholina_Lokica »

ladyblue18 wrote:Pravila prije nekoliko mjeseci beze kore, sve super fino, sve proucila kako treba, sta, ja vesela reko uspjele. Kad kasnije su samo spljohnule da su dosle ko list papira :roll:
Nikad vise :-)
tvoje su dobre :D kod mene nakvasale k'o da sam germe stavila unutra :mrgreen: dosle debljine 10cm, k'o pogaca :lol: :lol: :lol:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#24 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by ladyblue18 »

Dile wrote: tvoje su dobre :D kod mene nakvasale k'o da sam germe stavila unutra :mrgreen: dosle debljine 10cm, k'o pogaca :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: Isto se bilo desilo i meni, dok su se pekle, i onda samo vidis "padose"i to jos dok su se pekle :shock: :lol: a onda spektakl kad sam ih izvadila. :roll:
Kontam mozda je do rerne bilo sta, pa mozda se odlucim probati opet nekad posto je sad nova rerna.
Cholina_Lokica

#25 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje

Post by Cholina_Lokica »

kod mene su ostale k'o pogaca :D kolac bio debljine 30cm :lol: :lol: :lol:
Post Reply