Sve slabiji dolar...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Kemal_S

#1 Sve slabiji dolar...

Post by Kemal_S »

Sta mislite, utjecel dolar na trziste BiH? Evo, zadnjih mjesec dana dolar je opao, sad je negdje 1.39 dolar za jedan KM.

Dolar sve vise i vise tone, nisam siguran jel to zbog ovog sto Turska salje vojsku na sjever Iraka pa se americka nemoc odrazava na dolar ili je nesto drugo?

Ono, kazu dobro dolazi za americke izvoznike jer sad se lakse izvozi iz Amerike a Amerikancima za uvoz u SAD se sve u Europi cini preskupo.

Medjutim, moze li to utjecati na bilo koji nacin na BiH? Ono, realno znam da smo mi mala zanemariva ekonomija u globalu ali ima li nekog uticaja?
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

na nas nema nikakvog prevelikog značaja

samo nek je BAM stabilan :bih:
zlatan01

Post by zlatan01 »

Naravno da utice. Taj uticaj nije tako vidljiv jer BiH ne izvozi u USA ali je zato nasem narodu koji tamo zivi sad jako skupo dolaziti a i novac koji salju sad manje vrijedi. Za Svedsku je to recimo veci problem jer je to vazno izvozno trziste. Inace problemi na jednom tako mocnom trzistu ako ne i najmocnijem na svijetu jednostavno mora uticati na svjetsku ekonomiju. Pozitivno je da nafta biva u krajnjoj racunici isto malo jeftinija za evropska trzista...
newone

Post by newone »

Dolar nema direktan uticaj na Bosnu, osim mozda u cijeni benzina. Madjutim postoji indirektan uticaj a on ce se ocitovati kada pocne Euro da pada sa svojom vrijednoscu sto ce se desiti uskoro. Tada ce sve sto se uvozi u Bosnu iz Evrope i placa se u eurima pojeftiniti.
Euro mora pasti jer Evropski proizvodjaci nece biti u mogucnosti da odrze svoj izvoz u Svijet pored slabog dolara jer im Americki proizvodi i usluge uzimaju dio po dio njihovog trzista u Svijetu jer su sada jeftiniji.
Amerika kao najveci consumer sve manje uvozi iz Evrope zbog skupog Eura sto ove narocito pogadja jer im je Amerika najvece izvozno trziste.
Ovako Amerika stabilizira svoju ekonomiju i smanjuje spoljno-trgovinski deficit kojeg ima sa Svijetom. Stara oprobana taktika!!!!!
becu

Post by becu »

ima uticaja kako nema, jeftiniji su svi proizvodi americkih kompanija, a to su kod nas racunari
newone

Post by newone »

Marco-x wrote:
newone wrote:Dolar nema direktan uticaj na Bosnu, osim mozda u cijeni benzina. Madjutim postoji indirektan uticaj a on ce se ocitovati kada pocne Euro da pada sa svojom vrijednoscu sto ce se desiti uskoro. Tada ce sve sto se uvozi u Bosnu iz Evrope i placa se u eurima pojeftiniti.
Euro mora pasti jer Evropski proizvodjaci nece biti u mogucnosti da odrze svoj izvoz u Svijet pored slabog dolara jer im Americki proizvodi i usluge uzimaju dio po dio njihovog trzista u Svijetu jer su sada jeftiniji.
Amerika kao najveci consumer sve manje uvozi iz Evrope zbog skupog Eura sto ove narocito pogadja jer im je Amerika najvece izvozno trziste.
Ovako Amerika stabilizira svoju ekonomiju i smanjuje spoljno-trgovinski deficit kojeg ima sa Svijetom. Stara oprobana taktika!!!!!
Pa mislim ako Euro (a i ostale svjetske valute) oslabi u odnosu na dolar, da će američko gospodarstvo okrenuti u recesiju. Jedino što održava američku ekonomiju trenutno propulzivnom, je slab dolar, čime jačaju izvoz (i izvoznike).
Ne mislim da će se išta bitnije promijeniti u BiH slabljenjem Eura, jer je KM vezan za Euro/Europsku uniju i zemlje okruženja, a slabije za Sjevernu i Južnu Ameriku i Aziju gdje je dolar osnovno sredstvo plaćanja u međunarodnoj razmjeni.
Nafta i naftni derivati će poskupiti, tek će to nešto utjecati na poskupljenje proizvoda (jer je u većini roba trošak transporta sadržan u cijeni).
Ode li Amerika u recesiju onda ni Bosni a ni Svijetu nece nikako biti dobro.
Baby Jane

Post by Baby Jane »

Dovoljno je samo reci "americka ekonomija", pa da svima bude jasno da ce promjene u istoj imati uticaj na svjetsku ekonomiju. To je cista logika. Krah americke ekonomije ce ujedno srozati i svjetsku ekonomiju i sve nas ( citaj i Bosnu ) povuci za njom. Nazalost. Pogotovo zato sto je bosanska ekonomija jako mala i trenutno ne bas tako stabilna.
Baby Jane

Post by Baby Jane »

Mozda i imas pravo, ali ako su sve ekonomije sa kojima trgujemo u kolapsu, sigurno da ce to imati veliki uticaj na nas. Ako na to gledas sa aspekta izvoza, koji je jako bitan za uspjeh ekonomije drzave, onda da, imat ce jak uticaj..ili se meni samo cini ? Zamisli sad da se ekonomija Hrvatske i Srbije, zemalja sa kojima najvise trgujuemo srusi..Gdje bi to onda ostavilo nas i nase proizvodjace?
newone

Post by newone »

Baby Jane wrote:Mozda i imas pravo, ali ako su sve ekonomije sa kojima trgujemo u kolapsu, sigurno da ce to imati veliki uticaj na nas. Ako na to gledas sa aspekta izvoza, koji je jako bitan za uspjeh ekonomije drzave, onda da, imat ce jak uticaj..ili se meni samo cini ? Zamisli sad da se ekonomija Hrvatske i Srbije, zemalja sa kojima najvise trgujuemo srusi..Gdje bi to onda ostavilo nas i nase proizvodjace?

Hmmmmmmmm, mislim da je Marco-x u pravu. Ovo malo nasih proizvodjaca uglavnom plasira proizvode i usluge unutar Bosanskog trzista. Bosnu potencijalno moguca ekonomska kriza ne bi ni okresala. Ekonomije u Bosni nema pa ni ekonomske krize prouzrokovane ekonomskim potresima vani. Tako kaze ekonomska teorija.
Baby Jane

Post by Baby Jane »

Ma ako cemo realno, vecina tzv proizvodjaca proizvodi za vlastitu potrebu i u cescem slucaju, za potrebe lokalne zajednice. A imas pravo...i radi se o ekonomiji na tankim nogama...
Baby Jane

Post by Baby Jane »

Marco-x wrote:
Baby Jane wrote:Mozda i imas pravo, ali ako su sve ekonomije sa kojima trgujemo u kolapsu, sigurno da ce to imati veliki uticaj na nas. Ako na to gledas sa aspekta izvoza, koji je jako bitan za uspjeh ekonomije drzave, onda da, imat ce jak uticaj..ili se meni samo cini ? Zamisli sad da se ekonomija Hrvatske i Srbije, zemalja sa kojima najvise trgujuemo srusi..Gdje bi to onda ostavilo nas i nase proizvodjace?
Naravno da. I razumijem što pričaš.
Ali kad imaš sa skoro svima ogroman debalans uvoza/izvoza u korist uvoza ipak tebe manje pogađa.
To ja malo optimizma pokušavam unijeti u raspravu :wink:
Ma razumijem optimizam, ali trenutno je jako tesko biti optimista. Mozda ne bi jako pogodilo raju u Sa i okolini, ali oni koji zive malo dalje, u malo ili nimalo razvijenim mjestima, i oni koji vec osjecaju posljedice ekonomskog kaskanja za ostalim svijetom, bi itekako osjetili posljedice.
A jao mene, i pesimizma... :sad:
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Medjutim, moze li to utjecati na bilo koji nacin na BiH? Ono, realno znam da smo mi mala zanemariva ekonomija u globalu ali ima li nekog uticaja?
Bosna nije dolarska zona. Utiče samo zbog naftnih derivata.
Topla voda

Post by Topla voda »

enes-s wrote:
Bosna nije dolarska zona. Utiče samo zbog naftnih derivata.
e jebali smo jeza kad se dolar pocne oporavljati...a nafta izadje na stoju po barelu
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Jedan od razloga visoke cijene (u dolarima) nafte je nizak kurs dolara. Ukoliko bi se kurs povisio, za nadati se da bi se to ubrzo samo regulisalo, bar sto se tice dobrog dijela realnog porasta cijene. OPEC i naftasi bi to snizenje naravno pokusali odugovlaciti, ali im na duze staze ne bi uspjelo.
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Topla voda wrote: e jebali smo jeza kad se dolar pocne oporavljati...a nafta izadje na stoju po barelu
Onda fino uzmeš pa sve pare prebaciš u dolare. Sada je kupovni oko 1,39.
Pre jedno 10-tak godina, moj drugar je nekih 100k tadašnjih nemačkih maraka prebacio u dolare. Kupovo po jedan trideset i nešto, sačekao koji mesec i posle dolar prodao po jedan sedamdeset i nešto. Zaradio dvadesetak hiljada maraka. :D
srce_ruke_lopata

Post by srce_ruke_lopata »

Kako nemam ni dolara ni eura ni maraka tako nemam ni problema sa kursnim listama :).
pitt

Post by pitt »

pa FED je rate oborio prosle sedmice....normalno da ce oslabiti. Jos to ne zabrinjava nikog ovdje previse.....iszvoz cvijeta. Slab dolar najvise zeza EU i vec se pocinju pomalo buniti.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Šeha wrote:
Marco-x wrote:
Američkoj dijaspori će sve biti preskupo kad dođu u Europu... :D
Ja otkazao dolazak u Bosnu za novu... Skupa mi karta, skupo tamo... Odoh u Miami...
:D :D
A ja odoh u Alabama igrat' golf :D....yebes zemlju koja golf terene nema :D :D

http://www.gulf-shores-alabama.net/fair ... ckages.htm
pitt

Post by pitt »

ma jok ba....amater.....cuj 100K :D:D:D
uozo

Post by uozo »

pitt wrote:pa FED je rate oborio prosle sedmice....normalno da ce oslabiti. Jos to ne zabrinjava nikog ovdje previse.....iszvoz cvijeta. Slab dolar najvise zeza EU i vec se pocinju pomalo buniti.
Ko se ba buni? :shock: :?
Pa jos loma pa cu kod vas ko prije kad smo ono mi isli u Madjaristan! :D
Ponesem pet stoja sa sobom i provod do neba! :shock: :D
Imal kakih jeftinih avijona tam' kod vas, onih manjih da se malo vozam, samo da ne bude onaj ultra light, on me ne moze ni podic s zemlje! Sad je pravo vrijeme za kupit' tako nesta!
uozo

Post by uozo »

Šeha wrote:
uozo wrote:
pitt wrote:pa FED je rate oborio prosle sedmice....normalno da ce oslabiti. Jos to ne zabrinjava nikog ovdje previse.....iszvoz cvijeta. Slab dolar najvise zeza EU i vec se pocinju pomalo buniti.
Ko se ba buni? :shock: :?
Pa jos loma pa cu kod vas ko prije kad smo ono mi isli u Madjaristan! :D
Ponesem pet stoja sa sobom i provod do neba! :shock: :D
Imal kakih jeftinih avijona tam' kod vas, onih manjih da se malo vozam, samo da ne bude onaj ultra light, on me ne moze ni podic s zemlje! Sad je pravo vrijeme za kupit' tako nesta!
Bujrum, i budi hadzija kad dodjes. Ostavi nam sto vise valuta... :) :D

Bolje ti nama nego mi tebi :) A ima svega i aviona i provoda... svega :)
Moze, neg' samo jel' se moze kako uci u tu zemlju? .eben mu misha, uvijek je'no dva'est boinga iz Europe sleti istovremeno i onda valja cekat' ono satim aispred imigracionog, a ne pada mi napamet imigrirati. :roll: Aj' sto ja moram tako , neg' i moj sef, ima co'ek para skroz i ono je EU gradjanin od jedno osamdest i treceg koljena, i opet se gura sa mnom u redu! :shock: :roll:
Inace jedan amico neki dan rece, a nesto mi i dodje ko da je u pravu...
" Ameri su isti ko i Rusi, samo sto imaju vise peneza! Ustvari Ameri su bogati Rusi! " :shock: :? :D
Imal' u Ameriki Amerikanaca? :?
Jel' se i tam; rodni list mora vadit'? :?
A, ja! Neka ovako nastavi jer ce nam trebat' jeftine radne snage! Ovi po Kini i Indiji se pohasili hoce kamaru para! Valja traziti nove zemlje sa jeftinom radnom snagom! :D
Post Reply