ma jok, dan danas ima traume zbog togamelbaa wrote:pa pogodise liTopla voda wrote:meni su govorili da cu biti najpametniji i najljepsi...
jednostavno,ljudi sa vizijom
Sve roditeljske lazi...
- Cholina_Lokica
#101 Re: Sve roditeljske lazi...
- viciousD
#102 Re: Sve roditeljske lazi...
grunf 1 wrote:Sigurno se vecina nas sjeca barem nekoliko roditeljskih lazi koje su nam govorili za nase dobro kad smo bili mali. Da li se nesto promijenilo na relaciji izmedju roditelja i djece, ili su djeca postala gora od njihovih roditelja.
U mojoj familiji je bilo 18 ukucana. Zivjeli smo u komfornom jednosobnom stanu sa prozorima i zajednickim wc-om koji su koristili posjetioci obliznjeg bifea ‘Ravno do dna.’ Nikad necu zaboraviti kako smo uzivali u sitnim nocnim satima uz zvuke bubnjeva u koje je krhao nas komsija sa istog sprata. Siromah, kasnije se udavio u kadi dok je prao zube. Iz tog perioda se sjecam zajednickih okupljanja za punom trpezom. Otac bi mi obicno rekao:”danas si jeo i ko zna kad ces opet.Ako bude sve u redu tvoj red je opet prekosutra.”Da bi odrzali zdrav duh u zdravom tijelu bavili smo se raznim fizickim aktivnostima, npr.izadjemo iz samoposluge trcecim korakom pored kasirke a da ne platimo. Ili se zakacimo za tramvaj i uzivamo u svjezem zraku kao sto rade imucni kad voze kabrio-automobil. Kad sam tamo negdje u 17 godini dobio drugu mozdanu celiju, onda sam skontao da roditelji ponekad lazu svoju djecu u zelji da od njih naprave prave ljude, za njihovo dobro.
Prva laz koju sam zapamtio je bila ‘da ce mi narasti rep ako pijem crnu kafu.’
Kad smo malo narasli onda smo stalno isli u kospicarnu na Vrbanja mostu i tamo tamanili fiseke pune kospi. Kasnije su nam neciji roditelji rekli da ne kupujemo kospice kod sipaca, jer oni soraju na njih pa su zato onako slane.
Kad smo jos malo narasli i poceli da cugamo, onda su nam govorili da to nije dobro, jer alkohol moze biti uzrok da mislimo da je “Bitka za Neretvu” dobar film, ili te tjera da postavljas jedno te isto pitanje deset puta, npr.” Odakle je ova flasa doletjela za nas sto?”
Tipicne roditeljske lazi:
-Ja samo radim ovo za tvoje dobro.
-Ako budes jeo mrkvu vidjeces u mraku kao macka.
-Tata nije nikad pio alkohol, mama nije nikad imala drugog ciku.
-Bice ti zao jednog dana sta si nam govorio.
-Mi nemamo nista protiv da se vi djeco zabavljate sa momkom/curom koji nisu nase vjere.
-Ja sam u tvojim godinama vec imao tri godine radnog staza.
-Ja cu ti reci ovo samo jednom.
-Ako prvi udaris nikad neces dobiti batina.
-‘Ceri, nista ne brini. Prva pita je najteza, kasnije ide kao na traci.
-Piva ,TV i fudbal su raj na zemlji.
-Kad sam bio tvojih godina ja sam isao 12 km. do skole svaki dan.
-Jednog dana ces mi biti zahvalan za ovo.
-Kad se izigrate sa bakom onda je poslije mozete opet lijepo zakopati.
-Ako uhvatis autobus za Kasindol upoznaces ljude koji uvijek zaudaraju na sljivu.
- Na Bjelavama, Vratniku, Bistriku i drugim sarajevskim mahalama neces nikad naci kucu sa retrovizorom od FAP-a iznad ulaznih vrata.
-Ako ukrstis oci ostace ti tako cijeli zivot.
-Hercegovci su ljudi kao i mi, samo sto oni nose bijele carape.
-Sarajevo ce jednom pobijediti Zelju na Grbavici.
-Ako nam sve kazes obecavamo da necemo biti ljuti.
-Kad ti budes veliki revizori ce razumjeti nas jezik.
-Jednog dana nove Sarajlije nece piti vodu iz Miljacke i zaliti se na cudan okus.
-Jednog dana ces i ti sine imati svoj stan sa pogledom na more. Samo gledaj pravo u daljinu. Tamo je negdje izmedju neba i zemlje.
-Ako budes ucio tvoj tajo ce te uvaliti u Gradsku cistocu da nastavis obiteljsku tradiciju .
ovo je najjace xD
-
pjegica
#103 Re: Sve roditeljske lazi...
Mene su moji ubjeđivali da ću ako jedem mrkvu moći vidjeti komšiju kroz zid
I da će mi željezo iz voća koje ga sadrži dati neke specijalne željezne moći, pa sam jela da vidim kakve.
Govorili su i da će mi se oči osušiti ako budem predugo gledala tv.
Voljela sam se dugo brčkati u vodi, pa su mi moji da bi me izvukli van govorili da ću se pretvoriti u morskog ježa. Pokazivali mi morske ježeve na dnu i pričali kako su to sve nekad bila neposlušna djeca
. Još uvijek se bojim ježeva.
Nije ni meni bilo lako
I da će mi željezo iz voća koje ga sadrži dati neke specijalne željezne moći, pa sam jela da vidim kakve.
Govorili su i da će mi se oči osušiti ako budem predugo gledala tv.
Voljela sam se dugo brčkati u vodi, pa su mi moji da bi me izvukli van govorili da ću se pretvoriti u morskog ježa. Pokazivali mi morske ježeve na dnu i pričali kako su to sve nekad bila neposlušna djeca
Nije ni meni bilo lako
- Cholina_Lokica
#104 Re: Sve roditeljske lazi...
joj kako tako roditelji znaju da prostite sHebati djetu tim malim lazima... ukorijene strah u sekundi, koji ljudi kasnije jako tesko prevazidju
-
Suzie Q
#105 Re: Sve roditeljske lazi...
kod mene je bila situacija kad hoću izaći vani a oni starci mi ne daju, odem pitam mamu mogu li, ona mi kaže da pitam tatu, odem pitati tatu, on mi kaže pitaj mamu i tako u krug dok kao ne popizde pa mi zabrane da izađem jer sam bila dosadna
još mi je mama uvijek govorila da ne jedem stojećki, otići će mi sve u noge pa će biti debele.
ali istina je da i mi koji sad odgajamo djecu koristimo iste fore.
mala kćerka od moje sestre stalno ulazi u moju sobu i dira stvari i pita hoću li joj dati ovo - ono, moj odgovor je uvijek "dat ću ti kad narasteš". nedavno joj kupili biciklo i kažem joj wow što ti je dobro biciklo, hoćeš mi dati krug?
a mala kaže meni na to - tetka, dat ću ti kad narasteš!
još mi je mama uvijek govorila da ne jedem stojećki, otići će mi sve u noge pa će biti debele.
ali istina je da i mi koji sad odgajamo djecu koristimo iste fore.
mala kćerka od moje sestre stalno ulazi u moju sobu i dira stvari i pita hoću li joj dati ovo - ono, moj odgovor je uvijek "dat ću ti kad narasteš". nedavno joj kupili biciklo i kažem joj wow što ti je dobro biciklo, hoćeš mi dati krug?
a mala kaže meni na to - tetka, dat ću ti kad narasteš!