Sve o voćarstvu

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
JeronimoBa

#1 Sve o voćarstvu

Post by JeronimoBa »

jako važno je da kad sadnicu budeš sadio, dobro nabiješ zemlju okolo, da ne ostane zraka. sve ostalo je stvar ličnog izbora, koje ćeš voće, a onda po kojim pravilima se sadi, koliko je udaljeno, valjda ćeš naći nekog stručnjaka. Ja samo znam da koje god drvo da sadiš, treba dobro da nabiješ zemlju uokolo i da paziš da vrh korijene ne presaviješ. Sretno s tim lijepim planom!
Jecajecaa

#2 Re: SAĐENJE VOĆAKA

Post by Jecajecaa »

Slazem se, takodje je vazno da redovno zalivas sadnicu i ukoliko ima stetocina mozes da ofarbas stablo belim krecom, to onemogucava stetocine da napadaju stablo. Ukoliko volite prirodu i bastu, dajte sve od sebe da vam sadnica uspe. Ukoliko je neophodno prehranjivanje i prskanje od stetocina, uradite to. Zavisi od vrste zasada, raspitajte se. Moj deda ima bastu i gaji dosta voca i povrca, znam da svakodnevno radi u basti i kad su suse ima problema sa rodom tako da vodite racuna.
Mu'min

#3 Kada kalemiti?

Post by Mu'min »

Prijatelj, iskusni voćar predlaže da 22. i 23.marta obavimo kalemljenje, pošto je to par dana prije punog mjesec. Pa eto ako ste nijjetili kalemiti, mali savjet kada to uraditi.
Mu'min

#4 Vrsta sadnice?

Post by Mu'min »

-
Last edited by Mu'min on 11/03/2013 19:54, edited 1 time in total.
Mu'min

#5 Ime sadnice br. 2

Post by Mu'min »

-
Janjicar

#6 Re: Sve o voćarstvu

Post by Janjicar »

Tema zamrla izgleda :)

Da li neko ima mlade vocke i da li savija grane ?

Neki dan sam okacio kamenje na grane kako bi ih makar malo savio prema zemlji i da vocke idu u sirinu a ne uvis.
Mu'min

#7 Re: Sve o voćarstvu

Post by Mu'min »

Savijanje grana je po moje pametna stvari radi oblikovanja krošnje.
Jedan moj poznazni stavi pravi bezon i ljeva ga u male plastične časice (bosanske za rakiju) sa špagom unutra i kad se osuši kiti grane ko božićnu jelku i tako savija bez da puca.
pravabubica

#8 Re: Sve o voćarstvu

Post by pravabubica »

Molim vas za savjet kako da na sadnicama voca unistim stetocine. Listovi su se pri vrhu savili i mislim da su to neke usi ili slicno. Naravno htjela bih neko ekoloski sredstvo . Napominjem da sam pocetnik, radi se o nekoliko sadnica u maloj bastici
Mu'min

#9 Re: Sve o voćarstvu

Post by Mu'min »

Hajte na trešnje. :D

Image
Post Reply