Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

revolver amidza

#101 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by revolver amidza »

SanskiBiser wrote:Evo jos jednog rekla-cula-kazala :-) opisa sa : http://ponor.blogger.ba/

-----------------------------------------------------------
A kad su dosle rakete ...

Sjecam se price o toj nezaboravnoj epizodi. Mozda je to sve samo bila prica
ali cu je ispricati kako sam je cuo od onih koji su bili tamo.

Mozda je to sve bila prica (koju sam otvorenih usta gladno upijao i pamtio svaki detalj) ali joj u korist govori cinjenica da
"sa Gradačca bijele kule, Zmaja od Bosne" zastava sa "sest liljana vezenih u zlatu" nikad nije skinuta.

Kaze momak da su u rano jutro primjetili pokret njihovih oklopnih snaga.
Tutnjavu, crni dim tenkovskih izduvnih gasova koji kuljaju iz tenka kad ovaj prelazi u napadno nastupanje.

Cetnici su poceli tuci po njihovim dobro utvrdjenim linijama vrlo teskim paketom sto je bio standard za koridorsko ratiste - "ognjevima", "norama", 155-icama.

Onda su navrli oklopom - ojacanom oklopno mehanizovanom cetom:
osamdesetcetvorkama, pedesetpeticama, bevepeovima i pragama.

Dobro zasticenim i dodatno ojacanim oklopom specijalno pripremljenim da izdrzi
"ubode" osa i zolja.Ovaj napad koji je u svakom pogledu treba biti zastrasujuci prosao je drugacije
nego bilo koji do tada.Umjesto bjesomucne vatre tenkova po nasim polozajima, pakao zavlada na njihovoj strani.

Jedna po jedna letjele su kupole tesko ostecenih tenkova, transporteri su nestajali u plamenu. Iz poljane, dizali su se stubovi dima iz unistenih oklopnjaka.

Iz sumaraka i sa blagih, travom zasticenih nasipa posade modernih
navodjenih protivoklopnih raketa trece generacije bukvalno su razarale ovu
tesku oklopno-mehanizovanu cetu kad divljac za odstrijel.

Za rakete trece generacije zavareni, tartanom pojacani oklop nije predstavljao nikakav izazov. Svaka raketa imala je izvuceni upaljac koji bi prvo aktivirao kumulativno pred-punjenje koje je sa lakocom probijalo vanjski oklop sacinjen od zavarenih ploca, guma i tartana.
(U stvari prava svrha ovog predpunjenja bila je da aktivira reaktivni oklop i tako eliminise tu mocnu zastitu ovako opremljenog tenka.)

Celik i tartan koji su uglavnom koristeni u svrhu dodatne zastite
bili su sasa za ovakvu tandemsku, vise-stepensku bojevu glavu.
U djelicu sekunde, nakon aktiviranja pred-punjenja aktivirala bi se
i glavna bojeva glava, njeno kumulativno punjenje.
Svrha izvucenog upaljaca bila je da pomogne da se formira jak kumulativni mlaz
iz glavne bojeve glave znatno prije nego sto bi ova dosla u dodir sa oklopom.

Kumulativni mlaz usijanog metala zabijao se u za moderne standarde
relativno slabo tijelo ovih oklopnjaka, ulazio u kupolu,
tijelo tenka ili motor i tamo izazivao paklenu stetu koja bi
tenkove i njihovu posadu trenutno izbacivala iz stroja cesto uz spektakularne
efekte visetonske kupole koja je letjela u zrak ili usijanog mlaza aktivirane municije koji je kuljao kroz otvor komandnog mjesta.

Ovo je bio zadnji veliki pokusaj proboja oklopnog sredstvima. Od tog dana
Srbi su odlucili da cuvaju zauzeto umjesto da grabe dalje.
Rakete su imale prilicno ubjedljiv efekat na tok rata na tom ratistu.

Osjecao sam se odlicno znajuci sa su protivoklopne posade na Igmanu i Sarajevskom polju sa hrasnicke strane sada posjedovale ove rakete.
Znao sam takodje i da ovo oruzje sada ulazi u Sarajevo (sto sam kasnije i potvrdio sa Izvrsnog Vijeca jer su nasi "isprabali" ove rakete po ukopanim
Gvozdikama oko Vraca i podnozja Trebevica).

-----------------------------------------------------

Znao sam da je doslo novo doba.

O.K.,.sve si to fino napisao,de molim te još nam pojasni o kojim se to tačno raketama radilo?
vrlo je bitan a nedorečen podatak u cijeloj toj priči,..da su "maljutke" , "fagoti" ili "crvene strele"-TF-8 odn. pakistanska verzija istih "bhaktar i td.." ima još neki dodatak u nazivu,..koliko je meni poznato da je najmodernije što je armija bih imala su upravo te "strele" mada sam čuo i za "milan" ali to je neprovjereno,inače od sve 3 strane armija bih je bila najbolje opremljena i modernijim sistemima za PO borbu.
revolver amidza

#102 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

madner wrote:Oklopna ceta su 10 tenkova: 3x3 + 1 komandni.

Sumnjam da su mijesali M-84 sa 55 na tom nivou, ili jedne ili druge.

mogu se miješati,zapravo kombinovati,.kada se pravi formacija "klin" vod M-84 ili T-72 idu u sredini i oni su špic klina dok su T-55 krila,.gledao sam lično to.
Alfons Kauders

#103 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Alfons Kauders »

Pietje_Bel, nisi ni svjestan kakvih si nebuloza navaljao na ovoj temi, ali makar je bilo zabavno citati... :D

Obzirom na planirani broj ljudstva, namjenu i strukturu OS, oruzja vec imamo i previse, zato smo i prodali dobar dio. Cak smo Amerikancima potusili dio pusaka koje su nam donirali, za opremanje irackih sigurnosnih snaga.

Jedino u sta bi bilo pametno uloziti koju paru su helikopteri, jer koliko ja znam mi imamo relativno mlade Mi-8ice, 1991. godiste, prva ruka. Ponovo ih osposobiti da se mogu koristiti za kojekakve humanitarne zajebancije i komercijalne zadace, kao i za borbu protiv pozara...

Sve ostalo je cisto bacanje para.
revolver amidza

#104 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Alfons Kauders wrote:Pietje_Bel, nisi ni svjestan kakvih si nebuloza navaljao na ovoj temi, ali makar je bilo zabavno citati... :D

Obzirom na planirani broj ljudstva, namjenu i strukturu OS, oruzja vec imamo i previse, zato smo i prodali dobar dio. Cak smo Amerikancima potusili dio pusaka koje su nam donirali, za opremanje irackih sigurnosnih snaga.

Jedino u sta bi bilo pametno uloziti koju paru su helikopteri, jer koliko ja znam mi imamo relativno mlade Mi-8ice, 1991. godiste, prva ruka. Ponovo ih osposobiti da se mogu koristiti za kojekakve humanitarne zajebancije i komercijalne zadace, kao i za borbu protiv pozara...

slažem se sa tobom kolega,upravo iz navedenih razloga nama su helikopteri potrebni više no drugo.
tetakk

#105 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by tetakk »

@Pietje_Bel
Smanji ribu :mrgreen:
Ako nastavis preuvelicavati bice veca bitka kod Gradacca nego kod Kurska :mrgreen:
Svaka cast braniteljima Gradacca na njihovoj herojskoj odbrani, koju nije potrebno uvecavati stvarima koje se nisu desile da bi ona izgledala jos veca.

Ucestvovao sam u tenkovskom-pjesadijskom proboju linija i odbrani od tenkovskog napada.
U tenkovskom proboju u kojem su ucestvovala 3 T-55, 1 T-84, samohotka Gvozdinka, PRAGA i OT. Iza nase linije je dovezen T-12, jako prezizan top koji je efikasan u borbi protiv oklopa.Prije kretanja u proboj slijedio je 10-o minutni zestoki artiljerijski napad iz svega sto smo dovukli u taj rejon. Popeli smo se na tenkove(T-55), jedan dio pjesadije je isao iza tenkova, dok je T-84 predvodio napad( imao je pokvaren mehanizam za poluautomatsko punjenje). Prostor je bio sirine nekih 200 m, a do prve kruzne odbrane je bilo nekih 300 m. Kruznu odbranu smo pogazili kao u filmovima sa istocnog fronta 8-) :D . Ispod tenkova su pucale razno PPM. Dolaskom do linije, koje su bile nekih 200m dalje, pucajuci naizmjenicno iz svakog tenka i PAM-ova, nalijecemo na nekakav pokusaj otpora. Jedan je pokusao da ispuca "Osu", a jedan da baci BRK. Ali sve je ostalo na pokusaju.
Iza linije smo nasli ukopan tenk T-55 i dva lansera za maljutke. Nista nije upotrebljeno u pokusaju odbrane.

U jednom nasem drugom kombinovano tenkovsko pjesadijskom napadu ostali smo bez 2 T-55, PRAGE i OT-a "Terminator" zbog kvara na jednom od tenkova, spadanja gusjenice sa transportera, zaglavljivanja PRAGE u baru i zaglavljivanja drugog tenka dok je pokusavao da izvuce PRAGU.

O odbrani drugi put. Uglavnom ostao sam ziv :-)

pozz za amidzu :)
madner

#106 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by madner »

revolver amidza wrote:

mogu se miješati,zapravo kombinovati,.kada se pravi formacija "klin" vod M-84 ili T-72 idu u sredini i oni su špic klina dok su T-55 krila,.gledao sam lično to.
Vjerujem, samo mi je malo cudno. Logicno bi bilo da ceta bude ili M-84 ili T-55.

Dva informativna linka (mada zacinjena cetnicnkom perspektivom)

http://www.oklop.net23.net/jna/1987-1991.htm

http://www.oklop.net23.net/jna/u_ratu.htm
SanskiBiser

#107 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by SanskiBiser »

revolver amidza wrote:
SanskiBiser wrote:Evo jos jednog rekla-cula-kazala :-) opisa sa : http://ponor.blogger.ba/

-----------------------------------------------------------
A kad su dosle rakete ...

Sjecam se price o toj nezaboravnoj epizodi. Mozda je to sve samo bila prica
ali cu je ispricati kako sam je cuo od onih koji su bili tamo.

Mozda je to sve bila prica (koju sam otvorenih usta gladno upijao i pamtio svaki detalj) ali joj u korist govori cinjenica da
"sa Gradačca bijele kule, Zmaja od Bosne" zastava sa "sest liljana vezenih u zlatu" nikad nije skinuta.

Kaze momak da su u rano jutro primjetili pokret njihovih oklopnih snaga.
Tutnjavu, crni dim tenkovskih izduvnih gasova koji kuljaju iz tenka kad ovaj prelazi u napadno nastupanje.

Cetnici su poceli tuci po njihovim dobro utvrdjenim linijama vrlo teskim paketom sto je bio standard za koridorsko ratiste - "ognjevima", "norama", 155-icama.

Onda su navrli oklopom - ojacanom oklopno mehanizovanom cetom:
osamdesetcetvorkama, pedesetpeticama, bevepeovima i pragama.

Dobro zasticenim i dodatno ojacanim oklopom specijalno pripremljenim da izdrzi
"ubode" osa i zolja.Ovaj napad koji je u svakom pogledu treba biti zastrasujuci prosao je drugacije
nego bilo koji do tada.Umjesto bjesomucne vatre tenkova po nasim polozajima, pakao zavlada na njihovoj strani.

Jedna po jedna letjele su kupole tesko ostecenih tenkova, transporteri su nestajali u plamenu. Iz poljane, dizali su se stubovi dima iz unistenih oklopnjaka.

Iz sumaraka i sa blagih, travom zasticenih nasipa posade modernih
navodjenih protivoklopnih raketa trece generacije bukvalno su razarale ovu
tesku oklopno-mehanizovanu cetu kad divljac za odstrijel.

Za rakete trece generacije zavareni, tartanom pojacani oklop nije predstavljao nikakav izazov. Svaka raketa imala je izvuceni upaljac koji bi prvo aktivirao kumulativno pred-punjenje koje je sa lakocom probijalo vanjski oklop sacinjen od zavarenih ploca, guma i tartana.
(U stvari prava svrha ovog predpunjenja bila je da aktivira reaktivni oklop i tako eliminise tu mocnu zastitu ovako opremljenog tenka.)

Celik i tartan koji su uglavnom koristeni u svrhu dodatne zastite
bili su sasa za ovakvu tandemsku, vise-stepensku bojevu glavu.
U djelicu sekunde, nakon aktiviranja pred-punjenja aktivirala bi se
i glavna bojeva glava, njeno kumulativno punjenje.
Svrha izvucenog upaljaca bila je da pomogne da se formira jak kumulativni mlaz
iz glavne bojeve glave znatno prije nego sto bi ova dosla u dodir sa oklopom.

Kumulativni mlaz usijanog metala zabijao se u za moderne standarde
relativno slabo tijelo ovih oklopnjaka, ulazio u kupolu,
tijelo tenka ili motor i tamo izazivao paklenu stetu koja bi
tenkove i njihovu posadu trenutno izbacivala iz stroja cesto uz spektakularne
efekte visetonske kupole koja je letjela u zrak ili usijanog mlaza aktivirane municije koji je kuljao kroz otvor komandnog mjesta.

Ovo je bio zadnji veliki pokusaj proboja oklopnog sredstvima. Od tog dana
Srbi su odlucili da cuvaju zauzeto umjesto da grabe dalje.
Rakete su imale prilicno ubjedljiv efekat na tok rata na tom ratistu.

Osjecao sam se odlicno znajuci sa su protivoklopne posade na Igmanu i Sarajevskom polju sa hrasnicke strane sada posjedovale ove rakete.
Znao sam takodje i da ovo oruzje sada ulazi u Sarajevo (sto sam kasnije i potvrdio sa Izvrsnog Vijeca jer su nasi "isprabali" ove rakete po ukopanim
Gvozdikama oko Vraca i podnozja Trebevica).

-----------------------------------------------------

Znao sam da je doslo novo doba.

O.K.,.sve si to fino napisao,de molim te još nam pojasni o kojim se to tačno raketama radilo?
vrlo je bitan a nedorečen podatak u cijeloj toj priči,..da su "maljutke" , "fagoti" ili "crvene strele"-TF-8 odn. pakistanska verzija istih "bhaktar i td.." ima još neki dodatak u nazivu,..koliko je meni poznato da je najmodernije što je armija bih imala su upravo te "strele" mada sam čuo i za "milan" ali to je neprovjereno,inače od sve 3 strane armija bih je bila najbolje opremljena i modernijim sistemima za PO borbu.
Crvene strijele i PTR sistem Milan, imas na blogu http://ponor.blogger.ba/ , blog je to bivseg Vikicevca, koji je kako pise bio prisutan kad je donosena odluka o narudzbi raketa, spominje da je postojala mogucnost nabavke TOW 1 i 2 takodje. Kako on pise te Strijele su odmah poslane tamo gdje su bile najpotrebnije.

Danas sam razgovarao sa kolegom iz Prijedora koji je kopao rovove pri 43 motorizovanoj VRS, oko Gradacca od zime 94-95 pa do Septembra 1995 i kaze da je on vidio unistene tenkove sve T 55 kako on kaze "oble, loptaste kupole" i sjeca se i imena mjesta kaze kod Novalica je vidio 4x unistena T-55 sa odvaljenim kupolama i kod Ledenica 2 x T 55, prije Begovog Brda isto je vidio neke olupine, i da je VRS cim je mogla izvlacila svoje olupine i ovi sto su na kopanju bili duze vremena pricali su mu da je bilo vise olupina prije njegovog dolaska. Inace kako mi je rekao naredba je bila da svi tenkovi VRS oko Gradacca moraju biti ukopani tako da je bas kod Ledenica kopao tenkovske rovove. I da inace osim njih koji su bili na radnoj obavezi niko nije smio proviriti glavom na Ledenicama posto je snajper radio na obe strane. On je imao 18 godina a ovi prije njega sto su duze vremena bili na kopanju tzv. radna obaveza su mu pricali da je bilo puno vise olupina prije, inace je kolega je krajem 1995 prebjegao u 7 korpus u Sanskom Mostu. Jos mi je rekao da je VRS koristila neke utvrde JNA blizu Begovog Brda, tzv Odbrambeni stit JNA ili neka 3 linija odbrane od Beograda, tako je nesto cuo, to su valjda neki rovovi betonirani za pjesadiju, sa agregatima, zemunicama itd... :roll:

Crnjak je sto on, sad dok ja ovo kuckam, kaze pregleda sa Google Earth te lokacije gdje je bio oko Gradacca :mrgreen:
Pietje_Bel

#108 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Pietje_Bel »

Je li tacno da imamo cak 850 Milan-a? Je li Milan spada u savremeno protivoklopno oruzije ili ima i dosta boljih?
exliberal

#109 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by exliberal »

Pietje_Bel wrote:Je li tacno da imamo cak 850 Milan-a? Je li Milan spada u savremeno protivoklopno oruzije ili ima i dosta boljih?
moram da te pitam ko je to mi.

os bih....zajednicka vojska....?

os fbih (ukinute)?

os rs(ukinute)?

jel mislis da ce nato napravit "zajednicku" vojsku i sve locirat na jednom mjestu?.....fakat si naivan
revolver amidza

#110 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

tetakk wrote:@Pietje_Bel
Smanji ribu :mrgreen:
Ako nastavis preuvelicavati bice veca bitka kod Gradacca nego kod Kurska :mrgreen:
Svaka cast braniteljima Gradacca na njihovoj herojskoj odbrani, koju nije potrebno uvecavati stvarima koje se nisu desile da bi ona izgledala jos veca.

Ucestvovao sam u tenkovskom-pjesadijskom proboju linija i odbrani od tenkovskog napada.
U tenkovskom proboju u kojem su ucestvovala 3 T-55, 1 T-84, samohotka Gvozdinka, PRAGA i OT. Iza nase linije je dovezen T-12, jako prezizan top koji je efikasan u borbi protiv oklopa.Prije kretanja u proboj slijedio je 10-o minutni zestoki artiljerijski napad iz svega sto smo dovukli u taj rejon. Popeli smo se na tenkove(T-55), jedan dio pjesadije je isao iza tenkova, dok je T-84 predvodio napad( imao je pokvaren mehanizam za poluautomatsko punjenje). Prostor je bio sirine nekih 200 m, a do prve kruzne odbrane je bilo nekih 300 m. Kruznu odbranu smo pogazili kao u filmovima sa istocnog fronta 8-) :D . Ispod tenkova su pucale razno PPM. Dolaskom do linije, koje su bile nekih 200m dalje, pucajuci naizmjenicno iz svakog tenka i PAM-ova, nalijecemo na nekakav pokusaj otpora. Jedan je pokusao da ispuca "Osu", a jedan da baci BRK. Ali sve je ostalo na pokusaju.
Iza linije smo nasli ukopan tenk T-55 i dva lansera za maljutke. Nista nije upotrebljeno u pokusaju odbrane.

U jednom nasem drugom kombinovano tenkovsko pjesadijskom napadu ostali smo bez 2 T-55, PRAGE i OT-a "Terminator" zbog kvara na jednom od tenkova, spadanja gusjenice sa transportera, zaglavljivanja PRAGE u baru i zaglavljivanja drugog tenka dok je pokusavao da izvuce PRAGU.

O odbrani drugi put. Uglavnom ostao sam ziv :-)

pozz za amidzu :)

hvala,@tettak!

evo čovjeka koji je iz 1.+ruke ispričao kako to izgleda.
ova 1.akcija na kojoj ste ih poderali je mislim bila na rejonu komara-pogana ravan,a 2.mislim na vlašiću-svinjska glava,ispravi me ako fulam,..ja nisam bio ni na jednoj a znam da ste ih na ovoj poderali onom tenkovski kao budala novine :D ,a za 2.sam čuo od pripadnika 7.MAP-a da su ih "strelama" uništilli da četnicima ne padnu u ruke, --onaj "terminator" inače BVP_80A (bio na njemu kad se radio Vlašić,eto jučer bila godišnjica oslobađanja,a niko se ne sjeti iste :sad: ) i PRAGA (što je u martu 94 zarobi 737.muslimanska na meokrnju) i 2 55-ice,.jebi ga sve je to rat,..stari nek se izvukla živa glava,..ali dobro mu i ti i ja rekosmo da malo smanji ribu :-)
Last edited by revolver amidza on 22/03/2009 00:42, edited 1 time in total.
revolver amidza

#111 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

madner wrote:
revolver amidza wrote:

Vjerujem, samo mi je malo cudno. Logicno bi bilo da ceta bude ili M-84 ili T-55.

Dva informativna linka (mada zacinjena cetnicnkom perspektivom)

http://www.oklop.net23.net/jna/1987-1991.htm

http://www.oklop.net23.net/jna/u_ratu.htm
to su kombinacije iz udžbenika,..zapravo u principu,kada se formacijski razvija oklopno-mehanizavoni bataljon u tzv "lepezu" ima se nekoliko načina,zavisi od procjene terena i komandnog kadra,..najčešći je bio upravo opisani,.gdje su unutar klina nalazile 2 čete prašinara u bvp-80A,.uz podršku baterije "ognjeva" i haubica 122mm...strahota jedna ,..imaš i tzv "potkovicu" gdje opet M-84 zauzima dno formacije valjda zbog jačine topa,..kako god,nema ti tu neke velike razlike u brzini napada u vrsiti tenkova i BVP-a,jer su svi uštimani sinkronizivano na nekih 50km/h,.uz permanetnu paljbu,.vjerujte mi da ako se takav napad izvodi da mješovitim tenkovskim bataljonom ili još bolje brigadom uz podršku artiljerije,još sa 100 tenkova,..pući će linija da je ne znam koja,--moj je bataljon bio zapravo pri školi diplomaca oficira KoV-a iz begiša,..koji su polagali sinhronizovanje rodovskih jedinica tenkova,artiljerije,pješadije,..RV-a i "gazela" ,..5 mj.konstantnog drkanja na poligonu krivolak mi je dalo sasvim jasnu sliku o svemu tome,..
Maraschino

#112 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Maraschino »

Ratni put moje brigade... :-) ostavis im prvo mjesto u 5. armiji i drugi u JNA a oni sve upropaste i prepuste to ''nasim domacim cetnicima''...

Nisam znao ali igrom slucaja da sam imao jedan okrsaj sa dijelom ove brigade... :-) :x

http://members.lycos.co.uk/oklop/4.okbr.htm
jefferson

#113 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:Pietje_Bel, nisi ni svjestan kakvih si nebuloza navaljao na ovoj temi, ali makar je bilo zabavno citati... :D

3 MI-8 su isla u Ukrajinu na remont, medjutim, koliko sam cuo nisu neki posao odradili i bilo je nekih problema sa helikopterima.
Po meni nama treba 10-tak svestranih helikoptera tipa BlackHawk, Puma i sl, i dva transportna aviona koji bi sluzili ne samo za transport nasih vojnika u mirovne i ostale misije nego bi mogli naplacivati komsijama transport njihovih vojnika. Slovenci su za transport svojih vojnika koristili americke trasportere ali je previse kostalo, pa su odlucili da zajedno sa madjarima kupe dva C160 i da ih rentaju kome god stignu i kad stignu te time ne samo sebi smanje troskove nego i zarade nesto!
Pietje_Bel

#114 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Pietje_Bel »

exliberal wrote:
Pietje_Bel wrote:Je li tacno da imamo cak 850 Milan-a? Je li Milan spada u savremeno protivoklopno oruzije ili ima i dosta boljih?

os fbih (ukinute)?

os rs(ukinute)?

jel mislis da ce nato napravit "zajednicku" vojsku i sve locirat na jednom mjestu?.....fakat si naivan
Pa nase je sve sto se nalazi u Tuzli, Sarajevu, Zenici itd.
oldplague

#115 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by oldplague »

Nije Pietje, nije. Ljudi su raspoređeni po cijeloj BiH i sada postoji jedinstven lanac komandovanja koji se sastoji od komandi za operacije i podršku, zajedničkog štaba i Ministarstva odbrane. U svim tim organima sjede ljudi iz sva tri naroda i oba entiteta. Kontaš? A glavnokomandujući je Predsjedništvo BiH. Kontaš sad? Ni praćka se ne može kupiti ili rasporediti bez dogovora.
Da ne govorim da smo krenuli u euro-atlantske integracije i opremamo se u skladu sa svojom budućom ulogom. A tek da ne govorim da postoji budžet odbrane koji je do tančina isplaniran.
Prestanite fantazirati već jednom.
Betandwin

#116 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Betandwin »

Pietje_Bel wrote:
exliberal wrote:

os fbih (ukinute)?

os rs(ukinute)?

Pa nase je sve sto se nalazi u Tuzli, Sarajevu, Zenici itd.
koji ste vi? :D
oldplague

#117 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by oldplague »

Holanđani. :mrgreen:
SanskiBiser

#118 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by SanskiBiser »

oldplague wrote:Nije Pietje, nije. Ljudi su raspoređeni po cijeloj BiH i sada postoji jedinstven lanac komandovanja koji se sastoji od komandi za operacije i podršku, zajedničkog štaba i Ministarstva odbrane. U svim tim organima sjede ljudi iz sva tri naroda i oba entiteta. Kontaš? A glavnokomandujući je Predsjedništvo BiH. Kontaš sad? Ni praćka se ne može kupiti ili rasporediti bez dogovora.
Da ne govorim da smo krenuli u euro-atlantske integracije i opremamo se u skladu sa svojom budućom ulogom. A tek da ne govorim da postoji budžet odbrane koji je do tančina isplaniran.
Prestanite fantazirati već jednom.

U skladu sa svojom buducom ulogom :

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bombd ... eBosni.jpg

Koliko vidim trebace OSBIHU najvise HTZ rukavica :lol:
oldplague

#119 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by oldplague »

Čega god kolega, čega god. :roll:
Vojska je danas zanat, profesija, a ne boj što ga biju svijetlo oružje i srce u junaka. :roll:
sodom

#120 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by sodom »

eve i braca srbi nesto izgotovili novo za vojsku.
vozilo se zove lazar
Image
Luke Perry

#121 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Luke Perry »

Lazarov oklop u retro stilu :?
sandžokan

#122 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by sandžokan »

dobra tema :-D
Post Reply