13 komada, donacija SAD:

45 KOMADA M 60a3, donacija od SAD-a:

25 KOMADA AMX 10p -donacija Francuska:

80 KOMADA M-113A2 :

116 komada Howwitzer, donacija SAD

36 komada L-118 United States

20 komadaM-2A1
15 komada HUEY, donacija SAD

3 KOMADA 3 Mi-8:

A što bi to bilo dobro molim te? U zadnje se vrijeme non stop otvaraju neke "predratne" teme. Ko da rat zazivate... Gluho bilo...Pietje_Bel wrote:Dobro bi bilo da se otvori jedna tema o oruzanim snagama BiH (vfbbih + VRS) i o vojskama Srbije i Hrvatske.

Nijes smece ovo sto sam postavio. Smece su t84 tenkovi i ono sto nam je Turska dala te Dubaj i ono sto smo zarobili u ratu. To nisam ni stavio ovdje.karanana wrote:"vojska federacije"??? zar to jos postoji?
ma daj pitje odrasti vise ti i ove tvoje ratno huskaske teme. bolje skupljaj od raje po holandiji po euro-dva pa da i jedan tocak od f-16 kupimo pa da se slikamo i sa njim.
ionako je 90% ovoga sa slika kod nas smece. amerikanci istresli nekoliko nepokretnih tenkova i helikoptera iz vietnamske ere u nasu avliju i pri tom njihove privatne "vojno-konsultantske" agencije oprale i ukrale milione dolara njihovih poreznih obveznika

oni nekom da vrate nestoMaraschino wrote:Zna li neko, sta bi sa onih 9 helikoptera sto nam janezi uzese u ratu, je su li ih ikada vratili kome su bili namijenjeni ?

Znam da je neki Bosanki oficir zaprijetio Mladicu da popusti neku liniju inace ce on "Sa Vlasica Orkanom SRAVNITI Banja Luku"in33sa wrote:Armija BiH je imala dva Orkana, oba uzeta iz Bratstva (cetiri ili pet su uzeli Hrvati, eto ih i tu na slici, parada sa Jaruna) medjutim Armija BiH nije imala rakete i samim tim su bili neupotrebljivi. Hrvati su eksperimentirali sa nekim uvoznim raketama, i uspjesno su ih koristili tokom Oluje.
Rakete za Orkan su se proizvodile samo u Pretisu, ne znam postoji li danas ta proizvodnja. Optika se radila negdje u Makedoniji, vozilo u Priboju (FAP), raketne cijevi u Sisku a montaza cijevi i kompletnog oruzja u Bratstvu Novi Travnik. Iz navedenog se vidi zasto je danas gotovo nemoguce odrzavati i remontovati ovo oruzje.
Opcenito je misljenje vojnih strucnjaka i analiticara da je Orkan poprilicno neprakticno oruzje, bar za balkanske uslove. S obzirom da je prvenstvena namjena Orkana sprjecavanje vecih tenkovskih ofanziva neprijatelja (po knjizi upotrebe) a takvih u balkanskim vise gerilskim nego frontalnim ratovima bas i nema.
Jedino ako korisnik nema namjeru kao Martic u svoje vrijeme, tuci kazetnim punjenjem po gradovima.