sve na firmu?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
wunderbaum

#1 sve na firmu?

Post by wunderbaum »

poznato mi je da i vani a i u BiH mnogo bogati ljudi sve rade preko firmi, od kupovine automobila, nekretnina itd, kroz promet firme imaju pravo na povrat PDV i vjesto :run: placanje nameta, e sad pitanje da li jedna porodica koja ima vise nekretnina koje izdaje isto tako automobila, da li je isplativo otvaranje firme gdje bi jedan clan bio direktor i da se sve kompletno prevede na firmu?
kad sam prije o tome razmisljao osjecao asm neki strah i nelagodu a sada me zanimaju koji su benefiti isplativost i da li uopce postoji logika za ovako nesto
nisam strucnjak ni iz oblasti ekonomije ni prava, pa mi treba pomoc :o
orinoco

#2 Re: sve na firmu?

Post by orinoco »

Kod izdavanja nekretnina, bilo da si fizičko lice ili pravno, promet moraš evidentirati i plaćati poreze. S firmom imaš mnogo više obaveza.
modem33

#3 Re: sve na firmu?

Post by modem33 »

wunderbaum wrote:poznato mi je da i vani a i u BiH mnogo bogati ljudi sve rade preko firmi, od kupovine automobila, nekretnina itd, kroz promet firme imaju pravo na povrat PDV i vjesto :run: placanje nameta, e sad pitanje da li jedna porodica koja ima vise nekretnina koje izdaje isto tako automobila, da li je isplativo otvaranje firme gdje bi jedan clan bio direktor i da se sve kompletno prevede na firmu?
kad sam prije o tome razmisljao osjecao asm neki strah i nelagodu a sada me zanimaju koji su benefiti isplativost i da li uopce postoji logika za ovako nesto
nisam strucnjak ni iz oblasti ekonomije ni prava, pa mi treba pomoc :o

ti imas pravo svaki mjesec kao fizicko lice da odbijes troskove u visini 20% ili 30% sto se tice izdavanja nekretnina ..."znaci manje placas porez na prihod" ... imas tamo na poreskoj obrazac koji ti knjigovodja popunjava svaki mjesec. A sa firmom ili obrtom ti imas vise troskova oko uplate doprinosa (pio , zdravstveno itd) za radnike svaki mjesec... preko 50.000 KM godisnje prometa placas i PDV 17% + porez na dobit godisnji od 10% + pored 10% poreza na dohodak mjesecni od izdavanja nekretnina + komunalnu taksu na istaknutu firmu + privredna komora + fiskalna kasa + fiskalan 2 servisa u toku godine + mjesecna pretplata po fiskalnoj kasi telecomu ... + ima tu jos 2-3 skrivena nameta godisnja al ne mogu ti reci jer upitna je koja je opcina i koji je kanton + godisnja uplata FIA agenciji za finansijske izvjestaje... :roll:
mirzet87sa

#4 Re: sve na firmu?

Post by mirzet87sa »

modem33 wrote:

ti imas pravo svaki mjesec kao fizicko lice da odbijes troskove u visini 20% ili 30% sto se tice izdavanja nekretnina ..."znaci manje placas porez na prihod" ... imas tamo na poreskoj obrazac koji ti knjigovodja popunjava svaki mjesec. A sa firmom ili obrtom ti imas vise troskova oko uplate doprinosa (pio , zdravstveno itd) za radnike svaki mjesec... preko 50.000 KM godisnje prometa placas i PDV 17% + porez na dobit godisnji od 10% + pored 10% poreza na dohodak mjesecni od izdavanja nekretnina + komunalnu taksu na istaknutu firmu + privredna komora + fiskalna kasa + fiskalan 2 servisa u toku godine + mjesecna pretplata po fiskalnoj kasi telecomu ... + ima tu jos 2-3 skrivena nameta godisnja al ne mogu ti reci jer upitna je koja je opcina i koji je kanton + godisnja uplata FIA agenciji za finansijske izvjestaje... :roll:
Tacno. Ne isplati ti se otvarati firmu radi toga. Ja imam firmu, prijavljen sam na 2000km mjesecnih primanja, zbog visokog prihoda, od toga drzavi dajem 900 dadzbina samo na osnovu plate.
drndalo

#5 Re: sve na firmu?

Post by drndalo »

mirzet87sa wrote:Ja imam firmu, prijavljen sam na 2000km mjesecnih primanja, zbog visokog prihoda, od toga drzavi dajem 900 dadzbina samo na osnovu plate.
Ne bih da se falim, ali moram... :lol:

Izvini, sala-mala, nisam mogao odoliti... ;-)
ado_sar

#6 Re: sve na firmu?

Post by ado_sar »

mirzet87sa wrote: Tacno. Ne isplati ti se otvarati firmu radi toga. Ja imam firmu, prijavljen sam na 2000km mjesecnih primanja, zbog visokog prihoda, od toga drzavi dajem 900 dadzbina samo na osnovu plate.
prijavi se na 350, a ostalo topli obrok. Ko pravi privatnik, a ne tako
mirzet87sa

#7 Re: sve na firmu?

Post by mirzet87sa »

ado_sar wrote:
mirzet87sa wrote: Tacno. Ne isplati ti se otvarati firmu radi toga. Ja imam firmu, prijavljen sam na 2000km mjesecnih primanja, zbog visokog prihoda, od toga drzavi dajem 900 dadzbina samo na osnovu plate.
prijavi se na 350, a ostalo topli obrok. Ko pravi privatnik, a ne tako
Rado :D trebao mi kredit +200k km
KIseljak12

#8 Re: sve na firmu?

Post by KIseljak12 »

Sto se tice auta, prije je trebao putni nalog gdje god krenes s njim ako je na firmi. Krenes negdje, pises sebi nalog i pecatis.
modem33

#9 Re: sve na firmu?

Post by modem33 »

mirzet87sa wrote:
modem33 wrote:

Tacno. Ne isplati ti se otvarati firmu radi toga. Ja imam firmu, prijavljen sam na 2000km mjesecnih primanja, zbog visokog prihoda, od toga drzavi dajem 900 dadzbina samo na osnovu plate.

I zaboravio sam dodati i 300 KM bankarskih troskova i vise ono gore sve da platis na godisnjem nivou. :roll:
mayab

#10 Re: sve na firmu?

Post by mayab »

@wunderbaum

Malo ti je naopaka logika, da otvaras firmu , koja ko zna sta i kako bi radila, pa da je koristiš za to sta pises :roll:
Istina je, da , ako imas neku firmu , koja nesto radi, i to prilicno dobro radi, prava je stvar da pametnim potezima mnogo sta "stavis na firmu, i ides preko firme", kako bi se to reklo....
Npr, skoro svako putovanje prikazes kao neki sluzbeni put, pa odbici troskova, pa dnevnice .... itd itd
Post Reply