Sve lažne nebuloze

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

turban

#76 Re: Sve lažne nebuloze

Post by turban »

...i skolstvo mu je bilo na nivou.
Vidimo rjecnik kojim se koriste njegovi fanovi...kontrola ovog foruma izgleda je na Plavom Galebu... 8-)
Ateista

#77 Re: Sve lažne nebuloze

Post by Ateista »

Svaka vam cast, covjeka ste sredili dokazima da mu nije ostalo nista drugo nego da se poklopi i usuti. :thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sto volim kad neko ovako spusti ovim sestoaprilskim novokomponovanim patriotama koji odjednom mrze sve sto ima crvenu boju i podsjeca na taj mrski komunizam, a nekad sigurno bili u partiji i glumili komuniste... takvi su nam i unistili onu drzavu.

Svaka vam cast! :thumbup:
turban

#78 Re: Sve lažne nebuloze

Post by turban »

Niko da nesto kaze u odbranu voljenog vojde praznu slamu... i fizioloske potrebe,zaudara,niko da pocisti... :dance:
uvjek dobar gost

#79 Re: Sve lažne nebuloze

Post by uvjek dobar gost »

.. Josip svojoj djeci nije ostavio velelepna zdanja, njegova djeca nisu preko štela završavala fakultete, Josip dok je bio u snazi i pri pameti nije dozvolio desnim snagama da izmile ispod tepiha, Josip je imao i fula bio je svojeglav ali po mom sudu zapao nas je najfleksibilniji čovjek tog vremena. Trebam li ovim nekim spominjati Rumuniju, Bugarsku, Rusiju, Albaniju i druge zemlje Istočnog bloka.

Kada se sabere sve i oduzme.... ovi "titići" danas su gori 10000000000000000000000001 put nego Tito... Ranković je recimo najodgovorniji za Goli otok... Što se tiče razvijenosti BiH.... ko god kaže da je naša republika bila najnerazvijenija nema pojma... kod nas je bila bazna industrija i namjenska odnosno vojna imali smo najveći izvoz u inostranstvo , nadalje nepismenost je skoro iskorjenjena bila dok danas ista ta kategorija cvjeta ...

Sve u svemu trebamo izvagati dobro i naučiti dobro, trebamo iskoristiti iskustva sva koja imamo a ne donositi zaključke na prečac i zaluđeni nekim dnevno političkim tricama...

Svako onaj ko nipodaštava borbu koju je Josip vodio tokom II Svjetskog rata .... po meni nema pojma o životu i kao takav ne zavrjeđuje da ga se komentariše....
jefferson

#80 Re: Sve lažne nebuloze

Post by jefferson »

pojedinac wrote:Sve lažne nebuloze o “besplatnom” zdravstvu, školstvu, finansiranju JNA, itd. u bivšoj SFRJ mogu se vidjeti iz primjera sa moje platne liste iz 88-me godine.

Bruto: .......55 695,00
Doprinosi: ..24 623,00

platna lista

Kako se vidi iz odnosa bruto/neto iznosa više od 44% plate plus još dodatna izdvajanja su išli za “besplatno” zdravstvo, školstvo, finansiranje JNA, itd.

Ovo je samo ISTINE radi mladih generacija.
Radi ISTINE samo da te napomenem da to danas iznosi 68% s tim sto u to ne racunaj korupciju koja pocinje sa portirom na ulasku u bolnicu te korumpiranim profesorima koji koriste te poreze na podsticanje prostitucije!
Od nekog tvoj godina ocekivalo bi se vise!
JThomas

#81 Re: Sve lažne nebuloze

Post by JThomas »

a znate, danas poltrona nema i danas se ljudi na funkcije postavljaju po znanju :D današnji političari isto tako ne troše državni novac na sebe, to je bilo u vrijeme mraka :D
uvjek dobar gost

#82 Re: Sve lažne nebuloze

Post by uvjek dobar gost »

JThomas wrote:a znate, danas poltrona nema i danas se ljudi na funkcije postavljaju po znanju :D današnji političari isto tako ne troše državni novac na sebe, to je bilo u vrijeme mraka :D
ma joook to, danas se pika struka i stručnost, danas nema korupcije, danas su nacioni slobodni da rade i djeluju prma svojim sposobnostima, nema davanja guzice na fakultetima, lopovluk je sveden na minimum, nema beskućnika, nema ljudi u socijalnoj potrebi, nema redova pred javnim kuhinjama...

Danas je idila... fuj kako su naši starci živjeli, valjalo je putovati, ići bar dva puta na odmor, valjalo je raditi do tri a onda bez razmišljanja o poslu razguliti negdje, valjalo se patiti... a ne uživat kao što danas mi to radimo !
Ateista

#83 Re: Sve lažne nebuloze

Post by Ateista »

turban wrote:Niko da nesto kaze u odbranu voljenog vojde praznu slamu... i fizioloske potrebe,zaudara,niko da pocisti... :dance:
Dovoljno je receno, samo treba imati bar neki minimalni IQ da se to shvati.
turban

#84 Re: Sve lažne nebuloze

Post by turban »

Nisam dobio odgovor na postavljeno pitanje,Bosna pocinje da zivi sa Titom?!

Ateista

#85 Re: Sve lažne nebuloze

Post by Ateista »

turban wrote:Nisam dobio odgovor na postavljeno pitanje,Bosna pocinje da zivi sa Titom?!

Bosna jeste zivjela i prije Tita, ali je to vrijeme u kojem je sa svakog aspekta najvise napredovala, iz tog perioda je i olimpijada koju sada ne mozemo da dobijemo i slicno.

Imao je Tito i svojih gresaka vezano za Bosnu i inace, jedna od gresaka je i ta sto je dopustio Sloveniji da tamo ode toliko fabrika, a oni su Jugi zabili noz u ledja prvom prilikom. Slicno je uradila i Hrvatska, usla u Jugu kako bi izbjegla placanje ratne odstete zbog saradnje sa okupatorom, iskoristila je i zabila noz u ledja. Bosanci su bili previse smotani i nisu se znali izboriti za sebe, ni za fabrike ni za more koje im istorijski pripada vise nego hrvatskoj i slicno. Tu malo zamjeram Titu i drugim odgovornima sto su to dopustili, ali svejedno, i pored toga, za Bosnu je to bilo najbolje doba i doba najveceg napretka. Moglo je biti i bolje, ali da nije bilo Tita, sad ne bi bilo ni ovoga, ne bi nas bilo nigdje.

Iskreno bih volio kada bi vrijeme koje slijedi bilo bar priblizno dobro kao u Titovo vrijeme, ali to samo budala moze ocekivati da ce nam ikad biti bolje nego sto je tad bilo... Ili, neki mozda sad uzivaju u zlatnim kasikama?
Bassinak

#86 Re: Sve lažne nebuloze

Post by Bassinak »

jedino sto mu zamjeras je to sto je vise tvornica dao sloveniji ?!?!?!?!?
A NACIONALNO IME?
Maraschino

#87 Re: Sve lažne nebuloze

Post by Maraschino »

komi wrote:od svih izdvajanja u komunizmu

najžalije mi je izdvajanje za stanove
u tom izdvajanju neko je dobio 120 a neko 46 kvadrata
poceh citati i dodjoh do ovoga...

...a neko ni kvadrata a izdvajao je 15 god. plus partner 15 god.

a tek skolstvo, je li mislite da je mogao svako studirati...morao si i tada imati dobru stelu da bi se upisao u neku dobru skolu ili fakultet a svi smo to finansirali

nije bilo sve tako bajno kao sto to mnogi zele da prikazu a ovo danas je daleko i od toga...uglavnom, ide na bolje
pojedinac

#88 Re: Sve lažne nebuloze

Post by pojedinac »

ZAPOSLENOST, NETO I BRUTO PLAĆA PO KANTONIMA

FEDERACIJA BiH
__Neto plaća u KM____________Bruto plaća u KM

II 2009_____III 2009__________II 2009_____III 2009

785,21_____795,20__________1.192,42_____1.208,02

Izvor: Mjesečni statistički pregled F BiH

SARAJEVO, MAJ/SVIBANJ 2009. GODINE

Strana: 56

http://www.fzs.ba/Bilten0509.pdf
mostarac

#89 Re: Sve lažne nebuloze

Post by mostarac »

sa sitnom zackoljicom :D
Ovdje ti nisu ukalkulisani doprinosi koji ti idu za kantone, nego samo federalni. Dakle ovdje ti nema skolstva, zdravstva i slicnih nebuloza na kantonalnom nivou kao doprinosa na placu.
Sto znaci opet lupas.
nosara

#90 Re: Sve lažne nebuloze

Post by nosara »

E, kalimero, kalimero... Mozda je bolje da se prestanes blamirat... :-)
pojedinac

#91 Re: Sve lažne nebuloze

Post by pojedinac »

mostarac wrote:sa sitnom zackoljicom :D
Ovdje ti nisu ukalkulisani doprinosi koji ti idu za kantone, nego samo federalni. Dakle ovdje ti nema skolstva, zdravstva i slicnih nebuloza na kantonalnom nivou kao doprinosa na placu.
Image
mostarac wrote: Sto znaci opet lupas.
Ne lupam ja već Federalni Zavod za Statistiku Bosne i Hercegovine.
mostarac wrote:
U Bosni i Hercegovini, tj. federaciji je u zavisnosti od kantona od 67 - 73 procenta, a porez na dohodak je samo jedan od tih doprinosa. To je samo porez na dohodak, a gdje su ostali doprinosi.

Okani se bola suplje.

evo ti kako izgleda spisak a taj tvoj porez kojeg se hvatas je samo jedna stavka na spisku.

Image

Nakon sto ovo vidis idi spavaj i nemoj se vise javljat na ovu temu koju si pokrenuo da ispadnes pametan a trebao bi se stiditi kakve gluposti lupas.
Iz tvog foto dokaza 32% + 11,5% + 5,5% = 49%

Gdje nađe ovih 67 – 73 %?

I, na kraju poenta svega je da ništa, ni u prošlom sistemu, nije bilo đabe.
pojedinac wrote:Sve lažne nebuloze o “besplatnom” zdravstvu, školstvu, finansiranju JNA, itd. u bivšoj SFRJ .......

Ovo je samo ISTINE radi mladih generacija.

Ni kod stare babe ništa nije bilo đabe.
Nit je bilo, nit će biti!

E, sad rasprava o tome da li je za šire narodne mase ono, iz prošlog sistema, bilo povoljnije ili je to ovo sad je druga tema.
HAVANA

#92 Re: Sve lažne nebuloze

Post by HAVANA »

Evo na brzinu,nemam vremena.Prvi dokument koji mi je došao pod ruku. :run:

Image

Ukupne obaveze 1229,65km
Ukupne plate i doprinosi 2999,65km
Ukupno za isplatu 1770,00km
Zox

#93 Re: Sve lažne nebuloze

Post by Zox »

Reci da je nekome bilo bolje onda a nekome sad je tendenciozna UVREDA za kompletno BH stanovnistvo. Sad je bolje oligarhiji od 5% ljudi. Jel bi to trebalo biti utjesno za ovih ostalih 95% ljudi?
sistem

#94 Re: Sve lažne nebuloze

Post by sistem »

Maraschino wrote:

a tek skolstvo, je li mislite da je mogao svako studirati...morao si i tada imati dobru stelu da bi se upisao u neku dobru skolu ili fakultet a svi smo to finansirali

nije bilo sve tako bajno kao sto to mnogi zele da prikazu a ovo danas je daleko i od toga...uglavnom, ide na bolje
halo, halo, kakva stela za fakultet?
mogao se upisati i poneko preko stele, ali vecina raje se upisivala na osnovu uspjeha u srednjoj skoli i prijemnog ispita. u zivotu stele nisam imao, studirao sa ljudima iz cijele bih, seljacici, provincijalci, osim uspjeha u skoli, nikakvog drugog aduta nisu imali.

svako drustvo tako funkcionise - svi placaju poreze, a oni ciji uspjeh to dozvoljava, idu na fakultet. ako ne vjerujes, malo se raspitaj kako se ulazi za fakultete u drugim evropskim zemljama i kako se finansiraju fakulteti. isto kao sto je bilo kod nas - uspjeh + prijemni (nije na svim fakultetima). ne znam koji bi to bio posteniji sistem?
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 20:41, edited 2 times in total.
pojedinac

#96 Re: Sve lažne nebuloze

Post by pojedinac »

HAVANA wrote:Evo na brzinu,nemam vremena.Prvi dokument koji mi je došao pod ruku. :run:

Image

Ukupne obaveze 1229,65km
Ukupne obaveze (1229,65km : 2999,65km) x 100% = 40,993%
Maraschino

#97 Re: Sve lažne nebuloze

Post by Maraschino »

sistem wrote:
Maraschino wrote:

halo, halo, kakva stela za fakultet?
mogao se upisati i poneko preko stele, ali vecina raje se upisivala na osnovu uspjeha u srednjoj skoli i prijemnog ispita. u zivotu stele nisam imao, studirao sa ljudima iz cijele bih, seljacici, provincijalci, osim uspjeha u skoli, nikakvog drugog aduta nisu imali.

svako drustvo tako funkcionise - svi placaju poreze, a oni ciji uspjeh to dozvoljava, idu na fakultet. ako ne vjerujes, malo se raspitaj kako se ulazi za fakultete u drugim evropskim zemljama i kako se finansiraju fakulteti. isto kao sto je bilo kod nas - uspjeh + prijemni (nije na svim fakultetima). ne znam koji bi to bio posteniji sistem?
nemoj mi samo reci da u proslom sistemu nije bilo stela, protekcije, mita, namijestanja...

normalno da si morao imati i dobar uspjeh za upis u skolu i fakultet ali i pored toga i nekoga ko ce da te pogura...

nije to samo vezano za skole, isto ti je bilo prilikom zaposljavanja, prijema u bolnice, snimanja, odlaska u jna a da ne govorim na vojnu akademiju...
HAVANA

#98 Re: Sve lažne nebuloze

Post by HAVANA »

pojedinac wrote:
HAVANA wrote:Evo na brzinu,nemam vremena.Prvi dokument koji mi je došao pod ruku. :run:

Image

Ukupne obaveze 1229,65km
Ukupne obaveze (1229,65km : 2999,65km) x 100% = 40,993%

Pojedinac,haj izračunaj mi ovo:

Bruto cijena robe je 10 000km
Neto cijena robe je 8264,46
Obaveza je 1735,54km
Kolika je stopa?
Pasiflora

#99 Re: Sve lažne nebuloze

Post by Pasiflora »

Maraschino wrote: nemoj mi samo reci da u proslom sistemu nije bilo stela, protekcije, mita, namijestanja...

normalno da si morao imati i dobar uspjeh za upis u skolu i fakultet ali i pored toga i nekoga ko ce da te pogura...

nije to samo vezano za skole, isto ti je bilo prilikom zaposljavanja, prijema u bolnice, snimanja, odlaska u jna a da ne govorim na vojnu akademiju...
Slusaj - posto nemas pojma - prestani vise pisati na ovoj temi. Bolje bi ti bilo da samo citas ono sto pisu ljudi koji su zivjeli u "mraku" (po hiljaditi put: je**m mater onome ko upali svjetlo).
Maraschino

#100 Re: Sve lažne nebuloze

Post by Maraschino »

sitno wrote:
Maraschino wrote: nemoj mi samo reci da u proslom sistemu nije bilo stela, protekcije, mita, namijestanja...

Slusaj - posto nemas pojma - prestani vise pisati na ovoj temi. Bolje bi ti bilo da samo citas ono sto pisu ljudi koji su zivjeli u "mraku" (po hiljaditi put: je**m mater onome ko upali svjetlo).
@sitno,

tebi LICNO nista nisam rekao, smanji dozivljaj...

mozda sam i stariji od tebe, dobar dio zivota sam zivio u tom vremenu, rodjen, skolovao se i radio u istom vremenu...prema tome, nemoj mi pricati kako je bilo...

zelim samo da kazem da proslo vrijeme nije bilo idealno, dapace, bilo je dobro zivjeti u tom vremenu jer ne znamo kako je drugacije...

meni je lakse ocjenjivati ''proslo vrijeme'' jer sada zivim u jednoj razvijenoj i demokratskoj zemlji a ne poredim ga sa sadasnjim stanjem u bih...
Post Reply