Sve lažne nebuloze
- pojedinac
#1 Sve lažne nebuloze
Sve lažne nebuloze o “besplatnom” zdravstvu, školstvu, finansiranju JNA, itd. u bivšoj SFRJ mogu se vidjeti iz primjera sa moje platne liste iz 88-me godine.
Bruto: .......55 695,00
Doprinosi: ..24 623,00
Ovo je samo ISTINE radi mladih generacija.
Ni kod stare babe ništa nije bilo đabe.
Nit je bilo, nit će biti!
- HAVANA
#2 Re: Sve lažne nebuloze
Sad plaćam više a ne dobijam ništa u poređenju sa onim vremenom.
Moja majka je sama radila u pošti a odgojila je dvoje djece koji nisu bili imućni ali su imali sasvim pristojan život i sretno djetinjstvo lišeno svakog oblika mržnje i podijeljenosti.
Daj mi sad jednu samohranu majku koja može od jedne plate(ako je i ima) podići dvoje djece.
Moja majka je sama radila u pošti a odgojila je dvoje djece koji nisu bili imućni ali su imali sasvim pristojan život i sretno djetinjstvo lišeno svakog oblika mržnje i podijeljenosti.
Daj mi sad jednu samohranu majku koja može od jedne plate(ako je i ima) podići dvoje djece.
- pojedinac
#3 Re: Sve lažne nebuloze
Dokumentuj.HAVANA wrote:Sad plaćam više a ne dobijam ništa u poređenju sa onim vremenom.
I, molim te budi konkretan a mani se jeftine demagogije.
Nije ovdje govor o sad nego o prije.
Ko je tome kriv.HAVANA wrote:....... djece koji nisu bili imućni ali su imali sasvim pristojan život i sretno djetinjstvo lišeno svakog oblika mržnje i podijeljenosti. ..........
Budi konkretan. Nemoj biti Brena.
Da li si siguran da i takvih nema.HAVANA wrote:Daj mi sad jednu samohranu majku koja može od jedne plate(ako je i ima) podići dvoje djece.
Bez ljutnje, al' pun mi je ku*** više jeftine demagogije.
- Luke Perry
#4 Re: Sve lažne nebuloze
stvari su besplatne onoliko koliko se iz budzeta moze izdvojiti za njih. zato mi smijesno kad neko govori o besplatnom zdravstvu na Kubi.
- HAVANA
#5 Re: Sve lažne nebuloze
pojedinac wrote:Dokumentuj.HAVANA wrote:Sad plaćam više a ne dobijam ništa u poređenju sa onim vremenom.
I, molim te budi konkretan a mani se jeftine demagogije.
Nije ovdje govor o sad nego o prije.
Ko je tome kriv.HAVANA wrote:....... djece koji nisu bili imućni ali su imali sasvim pristojan život i sretno djetinjstvo lišeno svakog oblika mržnje i podijeljenosti. ..........
Budi konkretan. Nemoj biti Brena.
Da li si siguran da i takvih nema.HAVANA wrote:Daj mi sad jednu samohranu majku koja može od jedne plate(ako je i ima) podići dvoje djece.
Bez ljutnje, al' pun mi je ku*** više jeftine demagogije.
Samo kratko ?
Gdje živiš i radiš?
Da si ovde ovo me ne bi pitao.
-
TheMule
#6 Re: Sve lažne nebuloze
Jedna strvar je kad imas beplatno zdravstvo od drzave, a druga kad imas privatnike u zdravstvu koji zele napraviti ogroman profit. Jedno zdravstvo je mnogo skuplje.Luke Perry wrote:stvari su besplatne onoliko koliko se iz budzeta moze izdvojiti za njih. zato mi smijesno kad neko govori o besplatnom zdravstvu na Kubi.
- pojedinac
#7 Re: Sve lažne nebuloze
HAVANA wrote: Samo kratko ?
Gdje živiš i radiš?
Da si ovde ovo me ne bi pitao.
pojedinac wrote:Nije ovdje tema o sad nego o prije.
- HAVANA
#8 Re: Sve lažne nebuloze
pojedinac wrote:HAVANA wrote: Samo kratko ?
Gdje živiš i radiš?
Da si ovde ovo me ne bi pitao.pojedinac wrote:Nije ovdje tema o sad nego o prije.
Prije mi je bilo bolje.
Skoro svima je bilo bolje nego danas i to većina i kaže.(osim ovih novokomponovanih,nacionalista,fašista...)
Šta ti hoćeš majke ti?
- JThomas
#9 Re: Sve lažne nebuloze
nema džabe ni u stare babe, tačno, živa istina...a koliko je to sad postotaka razlika između bruto i neto plate?
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#10 Re: Sve lažne nebuloze
Ti kao da si na kakvim drogama.Pa kakva budala moze pomisliti da je zaista sve bilo besplatno,naravno da se podrazumijeva da je to finansirano iz doprinosa,ali se tada znalo tacno za sta se novac trosi i to je bilo vidljivo na svakom koraku.Socijalizam @pojedinac,socijalizampojedinac wrote:Sve lažne nebuloze o “besplatnom” zdravstvu, školstvu, finansiranju JNA, itd. u bivšoj SFRJ mogu se vidjeti iz primjera sa moje platne liste iz 88-me godine.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
- pojedinac
#12 Re: Sve lažne nebuloze
Pa, i meni prije nije bilo loše ali bi mi danas bilo mnogo bolje da je prije bilo kako treba.HAVANA wrote: Prije mi je bilo bolje.
Skoro svima je bilo bolje nego danas i to većina i kaže.(osim ovih novokomponovanih,nacionalista,fašista...)
Šta ti hoćeš majke ti?
A sve postignuto mogu zahvaliti roditeljima i sebi samom.
A, ono šta ja hoću rekoh u uvodu teme.
- HAVANA
#13 Re: Sve lažne nebuloze
JThomas wrote:nema džabe ni u stare babe, tačno, živa istina...a koliko je to sad postotaka razlika između bruto i neto plate?
NAMETA
Da ti ne pričam o vodama i šumama koliko ih plačam kao pravno lice a koje sijeku i zagađuju kako stignu.
Ili o privrednoj komori koju plačam a ne znam ni sam zašto
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14 Re: Sve lažne nebuloze
od svih izdvajanja u komunizmu
najžalije mi je izdvajanje za stanove
u tom izdvajanju neko je dobio 120 a neko 46 kvadrata
najžalije mi je izdvajanje za stanove
u tom izdvajanju neko je dobio 120 a neko 46 kvadrata
- pojedinac
#15 Re: Sve lažne nebuloze
Vlastiti mozak @grunt, vlastiti mozak 
- KatarinaKosaca
#16 Re: Sve lažne nebuloze
pojedinac wrote:Pa, i meni prije nije bilo loše ali bi mi danas bilo mnogo bolje da je prije bilo kako treba.HAVANA wrote: Prije mi je bilo bolje.
Šta ti hoćeš majke ti?
I prije su postojale štele i rodbinske veze. I prije je bila nezaposlenost. I prije plate nisu bile velike. Često se stari sistem idealizira. Ono što jeste tužno je da je iz starog sistema preuzeto sve ono što nije valjalo, a ono što jeste valjalo nje.
@Havana... Privrednoj komori se možeš obratiti za svaku informaciju ko šta proizvodi, ko šta dila, izvozi, uvozi, meni su uvijek dali informaciju koju sam tražila.
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#17 Re: Sve lažne nebuloze
vlastiti mozak i socijalizam,najbolja kombinacijapojedinac wrote:Vlastiti mozak @grunt, vlastiti mozak
-
bosna123
#18 Re: Sve lažne nebuloze
U starom sistemu je valjalo to sto je postojala sigurnost, funkcionirao pravni sistem, pojedinac je otprilike mogao planirati kako ce mu zivot izgledati, nije tu bilo puno odstupanja...
A sad o nekom pretjeranom blagostanju i mogucnostima pricati je cista nostalgija. Tada se putovalo eventualno negdje u Evropu: Italija, Austrija...rijetko ko je isao dalje, niti je ljudima padalo napamet. Nije tu bilo ni neke prevelike ambicije u se na se i poda se, tako je vecina funkcionirala.
Da me neko ne bi poklopio pitanjem A zar je sad bolje?, odmah odgovaram Nije, za vecinu stanovnistva. Ali budimo realni, tom sistemu je jednostavno istekao rok trajanja, cemu suze...
A sad o nekom pretjeranom blagostanju i mogucnostima pricati je cista nostalgija. Tada se putovalo eventualno negdje u Evropu: Italija, Austrija...rijetko ko je isao dalje, niti je ljudima padalo napamet. Nije tu bilo ni neke prevelike ambicije u se na se i poda se, tako je vecina funkcionirala.
Da me neko ne bi poklopio pitanjem A zar je sad bolje?, odmah odgovaram Nije, za vecinu stanovnistva. Ali budimo realni, tom sistemu je jednostavno istekao rok trajanja, cemu suze...
- HAVANA
#19 Re: Sve lažne nebuloze
KatarinaKosaca wrote:pojedinac wrote:Pa, i meni prije nije bilo loše ali bi mi danas bilo mnogo bolje da je prije bilo kako treba.HAVANA wrote: Prije mi je bilo bolje.
Šta ti hoćeš majke ti?
I prije su postojale štele i rodbinske veze. I prije je bila nezaposlenost. I prije plate nisu bile velike. Često se stari sistem idealizira. Ono što jeste tužno je da je iz starog sistema preuzeto sve ono što nije valjalo, a ono što jeste valjalo nje.
@Havana... Privrednoj komori se možeš obratiti za svaku informaciju ko šta proizvodi, ko šta dila, izvozi, uvozi, meni su uvijek dali informaciju koju sam tražila.
Da ,i stari sistem je imao mana ali ja samo kažem da sam bio sretniji tada nego sada kada imam puno više.
Šta imam od toga kada oko mene živi gomila nesretnih ljudi kojima bih rado pomogao ali ne mogu.
Jebe ih ovaj nakaradni sistem u kojem skoro sve otimaju probrani i podobni.
Jel privredna komora il su informacije?Za šta moram platiti 1% godišnje od prometa?
Trebali bi da mi pomognu sa nekim drugim stvarima gdje imam ogromnih problema a nemam se kome obratiti.
- pojedinac
#20 Re: Sve lažne nebuloze
Nikakav idologizam.grunt wrote:vlastiti mozak i socijalizam,najbolja kombinacijapojedinac wrote:Vlastiti mozak @grunt, vlastiti mozak
- KatarinaKosaca
#21 Re: Sve lažne nebuloze
Rekao si da ničem ne služe i ja ti kažem da daju informacije o privredi i da upriliče susrete sa potencijalnim kupcima i dobavljačima, sve u zavisnosti od potrebe. Sad, ja ne znam tvoje konkretne probleme i za šta ti trebaju, ali ja sam sa njihovom uslugom bila zadovoljna kad god sam im se obratila.HAVANA wrote:Jel privredna komora il su informacije?Za šta moram platiti 1% godišnje od prometa?
Trebali bi da mi pomognu sa nekim drugim stvarima gdje imam ogromnih problema a nemam se kome obratiti.
-
MA DAJ...
#22 Re: Sve lažne nebuloze
pojedinac wrote:Sve lažne nebuloze o “besplatnom” zdravstvu, školstvu, finansiranju JNA, itd. u bivšoj SFRJ mogu se vidjeti iz primjera sa moje platne liste iz 88-me godine.
imam osjecaj da ti nisi bas svatio svoju platnu listu,jer ne prikazuje se bas sve na toj listi koju si ti naveo...ispada da me ovi na zapadu isto tako pokradaju kao u bivsoj drzavi,a nisu...sto znam.
- KatarinaKosaca
#23 Re: Sve lažne nebuloze
Jedino se sa podvučenim ne slažem. Bilo je kadija te tuži, kadija ti sudi.bosna123 wrote:U starom sistemu je valjalo to sto je postojala sigurnost, funkcionirao pravni sistem, pojedinac je otprilike mogao planirati kako ce mu zivot izgledati, nije tu bilo puno odstupanja...
- pojedinac
#24 Re: Sve lažne nebuloze
Jel', ti to ozbiljno???????MA DAJ... wrote:pojedinac wrote:Sve lažne nebuloze o “besplatnom” zdravstvu, školstvu, finansiranju JNA, itd. u bivšoj SFRJ mogu se vidjeti iz primjera sa moje platne liste iz 88-me godine.
imam osjecaj da ti nisi bas svatio svoju platnu listu,jer ne prikazuje se bas sve na toj listi koju si ti naveo...ispada da me ovi na zapadu isto tako pokradaju kao u bivsoj drzavi,a nisu...sto znam.
Daj, pojasni mi malo.
- pojedinac
#25 Re: Sve lažne nebuloze
Nema, nikad nije bilo, niti će biti idealnog sistema.KatarinaKosaca wrote:Jedino se sa podvučenim ne slažem. Bilo je kadija te tuži, kadija ti sudi.bosna123 wrote:U starom sistemu je valjalo to sto je postojala sigurnost, funkcionirao pravni sistem, pojedinac je otprilike mogao planirati kako ce mu zivot izgledati, nije tu bilo puno odstupanja...
Ima samo bolje i gore od trenutnog.