sve lazi svercera....

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

simens1

#1 sve lazi svercera....

Post by simens1 »

e vako trazim auto da kupim i tako aktivnim trazenjem stalno nailazim na oglase tipa...auto skoro novo,uradjen veliki servis,zamjenjeno ovo ono i jos milion nekih dijelova...prvi vlasnik,bez ulaganja.... i jos milion gluposti kojima se nasi tzv sverceri sluze... e sad me interesuej na sta ste vi sve naljetali prilikom kupovine?ja inace imam dobrog druga od oca koji je majstor pravi i svako auto koje mu odvucem covjek kaze sta i kako...neki dan me odbio od jednog auta i to mu nikako nemogu halaliti.heheh.auto stvarno ok izgleda,poce ga lik hvalit te vako nako dobar,nikad udaran...standradna prica...aj reko da odemo majstoru e tu se on poce komesat kako nema vremena kako je u zurbi ovo ono,reko druze meni se ne zuri kad imadnes vremena nazovi odemo majstoru pregleda i to je to...odemo mi kroz par dana majstoru...e tu mi se svijet skoro pa srusio,auto udareno,jastuci samo ponistena greska,motor 2 puta vise presao......i tako da sam odustao.hehe.kakva su vasa iskustva? :)
DaffyDuck

#2 Re: sve lazi svercera....

Post by DaffyDuck »

MA ne mozes to sve ni pohvatat... Ako imas mehanicara koji ce ti iskreno reci kakvo je stanje drzi ga se i vjeruj mu sta kaze
simens1

#3 Re: sve lazi svercera....

Post by simens1 »

e pa zato i ovog covjeka slusam...ne zuri mi se pa zato trazim nesto da je normalno...netrazim da je idealno al necu da mi ovi hostapleri prodaju mu.... za bubrega :D :D :D
emko1234

#4 Re: sve lazi svercera....

Post by emko1234 »

u kupovini auta je po meni najbolja ona po kojoj se licno ravnam, koliko para-toliko i muzike.
ljudi prodaju sve i svasta. eh sad od tebe ovisi jesi li kupac za neko auto il nisi. ako kupujes auto staro desetak godina, tesko da ces naci primjerak koji je presao manje od 120-140 000km u slucaju da je auto kupljeno ovdje ko novo. ako je uvezeno, cifra ide i preko 500 000km za 10-12 godina. tako da covjek treba da smanji ocekivanja.
ako kupujes auta koja su poznata po tome sto su privlacila kupce sklone sportskoj voznji kosto su recimo alfe, honde, bmw-i, moras ocekivat da auto nije cuvano i vozeno bez deranja. pogotovo ako je promjenilo 2-3 ruke. covjek treba da ima razumna ocekivanja i manje su sanse i da ce se zajebat i razocarat.
ne mogu da shvatim pricu: joj jesam nasao dobru cetvorku golfa, pravo ocuvana, 2002 godiste, samo 100 000 presla. frajer koji vjeruje u te price kad kupuje takvo auto, treba ozbiljno razmislit o posjeti ordinacije nekog strucnog psihologa.
ne kazem, moze se desit, al to je jedno od 100 auta kod nas.
hocu da kazem da prije kupovine, covjek mora imat neko osnovno predznanje da bi mogao obavit uspjesnu kupovinu.
takodjer, jako bitno je da je vrlo tesko naci auto koje je najvise vozeno po gradu a da nikad nigdje nije kucnuto. to je prakticki nemoguce.
moj savjet za kupovinu auta, tebi licno bi bio sljedeci: probaj kupit auto od nekoga koga poznajes licno, auto koje nije promjenilo 5 ruku, i naravno obavezno se prethodno raspitaj o autu na svim stranama. i kad nadjes takvo auto, nemoj stedit 50 km bez obzira od koga ga uzimao jer je pretpostavka majka svakog kvalitetnog zajeba.
simens1

#5 Re: sve lazi svercera....

Post by simens1 »

emko1234 wrote:u kupovini auta je po meni najbolja ona po kojoj se licno ravnam, koliko para-toliko i muzike.
ljudi prodaju sve i svasta. eh sad od tebe ovisi jesi li kupac za neko auto il nisi. ako kupujes auto staro desetak godina, tesko da ces naci primjerak koji je presao manje od 120-140 000km u slucaju da je auto kupljeno ovdje ko novo. ako je uvezeno, cifra ide i preko 500 000km za 10-12 godina. tako da covjek treba da smanji ocekivanja.
ako kupujes auta koja su poznata po tome sto su privlacila kupce sklone sportskoj voznji kosto su recimo alfe, honde, bmw-i, moras ocekivat da auto nije cuvano i vozeno bez deranja. pogotovo ako je promjenilo 2-3 ruke. covjek treba da ima razumna ocekivanja i manje su sanse i da ce se zajebat i razocarat.
ne mogu da shvatim pricu: joj jesam nasao dobru cetvorku golfa, pravo ocuvana, 2002 godiste, samo 100 000 presla. frajer koji vjeruje u te price kad kupuje takvo auto, treba ozbiljno razmislit o posjeti ordinacije nekog strucnog psihologa.
hocu da kazem da prije kupovine, covjek mora imat neko osnovno predznanje da bi mogao obavit uspjesnu kupovinu.
takodjer, jako bitno je da je vrlo tesko naci auto koje je najvise vozeno po gradu a da nikad nigdje nije kucnuto. to je prakticki nemoguce.
moj savjet za kupovinu auta, tebi licno bi bio sljedeci: probaj kupit auto od nekoga koga poznajes licno, auto koje nije promjenilo 5 ruku, i naravno obavezno se prethodno raspitaj o autu na svim stranama. i kad nadjes takvo auto, nemoj stedit 50 km bez obzira od koga ga uzimao jer je pretpostavka majka svakog kvalitetnog zajeba.
u pravu si drugar...iskreno i bjezim od tih golfoa,nesto me ne rivlace,nisam ogranicen finansiski,nije da se hvalim al kad razmislim bolje i uzet auto da je 2000g a da je uredno nego 2010 a da je kanta...
emko1234

#6 Re: sve lazi svercera....

Post by emko1234 »

ako nisi finacijski ogranicen, najbolja stvar ti je uzet nov auto.
a ako imas mogucnost da izaberes medju autima starim godinu dvije, stvarno se moze naci odlicnih auta.
u svakom slucaju, sretno.
Qler

#7 Re: sve lazi svercera....

Post by Qler »

Ko prodaje dobro auto dobro ga i cijeni. Ja sam svoje sada kupio od dajdze :) on ga kupio sa 121k km, meni ga nakon 6 godina kod njega prodao sa 154k km :D znao sam sta kupujem i kakvo je auto. I sada je u jos boljem stanju, i znam kad ga budem prodavao da mi niko nece vjerovati, sta je i kako. Npr. ja kada sam ga uzeo lakirao sam ga komplet jer je bio izgreban, po vratima, napukla karambolka. E haj ti sad nekome dokazi da nije bio razlupan, nego sam ga ja lakirao jer sam ga jeftino kupio i htio da ga sredim ko' sebi....

I jos mi je smijesno kada neko kupuje auto od 15+ godina, i trazi da nije udaran, da je presao do 100k km, da je max treci vlasnik... Moj je 1998 godina, i od kako ga je dajzda uzeo jednom je udaren, i to nije ni udaren nego kucnut nazad. Ali vidi se da je nekada bio naprijed udaren jer su farovi drugaciji, oni poklopci od sijalica, jedan sivi jedan crni...
mayab

#8 Re: sve lazi svercera....

Post by mayab »

Mnogi kod nas jos uvijek misle da mogu naci Golfa i Passata starog 10 godina, uvezenog iz Njemacke i sa 150 000 km na satu, i nece da si utuve u glavu da su ti auti tamo pravili barem 30 000 km godisnje, dakle nema nista ispod 300 000 km, ali dzaba govoriti!
Naravno , ima tu uvijek i koji izuzetak, ono tipa "dedo isao samo nedeljom u crkvu" i tako to... :lol:
vector_ing

#9 Re: sve lazi svercera....

Post by vector_ing »

Prije otprilike pola godine sam kupovao polovan auto, 2 mjeseca sam trazio i obilazio lokalne svercere, i na kraju sam uzeo auto od covjeka koji je najmanje hvalio "svog konja".
Moj savjet je da se u velikom luku zaobilaze ljudi koji pricaju toliko o autu koje si dosao ga pogledas da ne mozes doci do rijeci da ga pitas bilo sta u vezi tog auta.
safet5

#10 Re: sve lazi svercera....

Post by safet5 »

Drug htio bi ti samo reci ako si u mogucnosti prosetaj do Njemacke i pronaci ces sigurno auto koje trazis.Jedno je sigurno bolje je auto koje je odrzavano i vozeno u Njemackoj i ima 200000 KM nego auto koje je odrzavano i vozeno po BiH sa 100000.Ako imas neku konkretnu odluku kao Marka i starost auta kontaktiraj me i mogu ti reci kolko ti se ti auti krecu po Njemackoj.
fantom slobode

#11 Re: sve lazi svercera....

Post by fantom slobode »

Ja ne kontam sto kupiti auto od tipa kod kojeg ti je jasno da je njemu bitna zarada, a ostalo se i ne racuna. Ja kad vidim da se radi o takvom tipu, i ne razmatram auto. Ima ih sasvim dovoljno za kupiti, uvijek je teze prodati, samo treba imati strpljenja i razmisljati trezveno. Naravno, to svi ne mogu, mnogi imaju furku u glavi i u sustini ta furka kupuje za njih - ne samo auto, nego i ostalo.
Meni je najjednostavnije pitanje za one sto mi dodju pa kazu kupio sam auto vrijedi 3 put vise nego sto ga platih:
A da li bi ti prodao nesto za nizu cijenu, osim u ekstremnim situacijama, koje su rijetko u pitanju?
Takvi tipovi, a sada mi se bas jedan vrti pred ocima, su za plakati, doticni je na kupljenom povoljnom autu zamijenio sve osim volana i sjedala :-) frajer bi ubjedjen da je izlevatio tipa, klasicnog svercera...
Arslan_11

#12 Re: sve lazi svercera....

Post by Arslan_11 »

kao sto neko rece najbolje kupiti auto koje je kupljeno ovdje kao ovo recimo.

http://www.pik.ba/artikal/2663372/ford-focus/

naravno da treba otici do servisa i provjeriti prvo...
TDK-90

#13 Re: sve lazi svercera....

Post by TDK-90 »

Njjača je fora Prvi vlasnik a auto uvezen prije par dan :lol: :lol: :lol:
goran16v

#14 Re: sve lazi svercera....

Post by goran16v »

Redovna fraza je "servisa knjizica i provjerena kilometraza", a pogotovo kad je u pitanju je trgovac polovnim autima koje uvozi kamionom i haman kupuje redom, pri cemu mu je jedina referenca cijena. Ja ne mogu da garantujem takve stvari za auto koji sam kupio prije 6 god kupio polovan, a kamo li za auto u koji nisam prakticno ni sjeo. Pogledas oglase sve vrvi 4 - 5 - 6 god starim dizel karavanima, sa 120 - 150k km i sad ja treba da vjerujem da su ih sve vozile baba i da nisu bio sluzbeni sa 3 x toliko km. O bijelim autima, pogotovo dizelima srednje klase i manjim sa 2 vrata da ne govorim.
Bajke o prosjecnih 15k km godisnje na dizelima srednje klase da ne pominjem...
Dobro je neko napisao, niko, pogotovo ne Svabo, nece prodati dobar auto jeftino. Svima su ovdje cijene na mobile i scountu skupe. Kupio auto i hvali se da ga je na cestu dosao haman koliko takav kosta u inistranstvu, a nije mu cudno sto je to tako, da li je moguce da je taj auto pojeftino kupljen na nekoj licitaciji, da je bio sluzbeni sa milion km ili da je imao kakvu drugu mashala manu. Najefikasnije bi bilo uporediti opste stanje auto koje zelis kupiti sa istim takvim koji je provjeren. Npr. hocu da kupim Volva S40 starog 5 god koji je navodno presao 120k km, a nikad nisam sjeo u drugog S40 otprilike tog godista, stanja i kilometraze, i sad bih ja kao tebao da znam da je stanje adekvatno kilometrazi? Dzaba je meni gledati koliko je volan izlizan kad nemam nikakav orjentir koliko bi trebao biti izlizan.
motorola01

#15 Re: sve lazi svercera....

Post by motorola01 »

Dotakao bih se ovog dijela oko volana.Recimo kod mene je na par mjesta volan malo zguljen(nista narocito,ali se malo vidi).Neko bi sad pomislio;vidi kakav mu je volan,mora da je presao milion km,a ustvari ja sam volan "zgulio" mokrom krpom i ciscenjem volana :-) :D .Ono dok brisem auto iznutra mokrom krpom napravim koji krug po volanu,malo jace pritisnem i pogledam krpu i ona crna.Ponovim koji put :D i na kraju kad se volan osusi vidim da sam ga shebo :lol: i da se valjda boja skidala :-) :run: .I sad kome cu ja dokazati i ko ce mi sad vjerovati u ovu pricu kad budem prodavao auto(a u auto sam stavljao sve najbolje dijelove koji postoje na trzistu) da je auto preslo onoliko koliko pise na satu?!

edit:emko,to su oni kao gumirani volani(reno 99.-00.godiste) i valjda sam ja kako sam kvasio otkinuo mali komadic(skoro pa se i ne vidi ali eto)..
Last edited by motorola01 on 27/05/2012 12:53, edited 1 time in total.
emko1234

#16 Re: sve lazi svercera....

Post by emko1234 »

onaj ko zna i odvede auto majstoru ce ti vjerovat.
na kraju, ako je volan problem, to se da lako rijesit. u zavisnosti od kojeg je materijala napravljen, nadjes boju i obojis ga u orginalnu boju cijelog i kraj price.
Qler

#17 Re: sve lazi svercera....

Post by Qler »

Kod mene je kozni volan, i od godina se koza poderala, ali sam to odmah sredio, 60KM platio i lik mi stavio novu kozu, strasno izgleda :)
TDK-90

#18 Re: sve lazi svercera....

Post by TDK-90 »

goran16v wrote: Dobro je neko napisao, niko, pogotovo ne Svabo, nece prodati dobar auto jeftino. Svima su ovdje cijene na mobile i scountu skupe.
100% je tako, Njemački mentalitet odlično poznajem, sve što rade i smišljaju i izmišljaju je zbog neke koristi nijednu mašinu i pomagalo nisu izmislili da olakšaju nekom nešto već isključivo da se poveća produktivnost a samim tim poveća dobit i smanji rashoh.

Generalno gledano auto odlično služi do 7-8 godina, ako je dizel 25.000-30.000 godišnje minimum znači oko 250.000 - 300.000 normalno srednja klasa od Audi, VW, Volvo kao robusni izdrže bolje od Punta, Corse, Astre itd...itd...
al svejedno i da su najrobusniji materijal se troši.
Nakon 7-8 godina, znači kada dođe u BiH pod "fabričko stanje" :D u prve dvije tri godine mora se računati sa:

-Zamjenom kompl. kvačila
-Filter ili katalizator
-Amortizeri
-Ležajevi
-Poluosovine
-Spone kugle krajnice stabilizatori seleni......
-Kardan diferencijal
-EGR MAF
-Bošpumpa turbina dizne
-Kojekakvi senzori
i ostali aktivni ili pasivni dijelovi

Nijemcu čim istekne garancija i auto počne štucati a to se prema prosjeku dešava baš nakon 7-8 god on zna šta će i kuda će s autom prodaja-IZVOZ.

Ja sam sebi tražio dugo auto po Njemačkoj imao sam vremena i samo mogu reći da kada izađe oglas GOLF IV 1999 5000,-Eur benzin dvoje vrata nikakva oprema ne treba ni zvati jer je već otišao jer je jeftin. Dok je takav auto kod nas sa carinom pdv i transportom oko 3500 4000 Eur :? :-) :-) :-)

Realno i u praksi posmatrano 7500,-Eura za auto od 7 god starosti je prava sreća pronaći ( Golf, Audi A4 , Passat ...)
To je moje iskustvo na licu mjesta :-?
preludezalude

#19 Re: sve lazi svercera....

Post by preludezalude »

emko1234 wrote:u kupovini auta je po meni najbolja ona po kojoj se licno ravnam, koliko para-toliko i muzike.

Konacno da emko1234 i ja se slazemo oko necega. :-D :thumbup:
Trebas imati neke polazne tacke kod potrage za autom. Ja recimo kad sam trazio klio za oca, nisam zurio. Svugdje sam isao da pogledam auta, od Tuzle, Zenice, Orasje, Bijeljina... Trazio sam sam sigurno 4-5 mjeseci (ja sam inace jako izbirljiv) i na kraju sam nasao u Tuzli. Treba samo biti strpljiv i nadje se ono sta ti godi. Ja sam na kraju nasao (to je bilo prije 1,5 godina) klio tek uvezen, prvi vlasnik, covjek zivio u Njemackoj i vratio se ovamo i prodaje auto. Klio je 2003 godiste i presao samo 50 000 kilometara. ZVUCI NEVJEROVATNO, odem u servis, provjerim auto, sve je tako kako i izgleda. Kilometraza je originalna, auto bukvalno izgleda kao novo, sjedista kao da nikad niko nije sjeo u auto, nista izlizano, ni volan ni rucica mjenjaca, originalna farba na autu, nista farbano, farovi kao novi (znate kako kod ovih plasticnih farova ona plastika zamagli i zamuti far, ovdje to izgleda kao novo). Covjek je imao cijenu medju najvisim za takvo auto tog godista i nije mi htjeo spustiti ni marke. Ali ipak sam uzeo to auto i nisam se pokajao.
Hocu reci da se auto KAO NOVO moze naci ali su jaaaaako rijetka i cijene su im visoke. Znaci koliko para toliko muzike. U 90% auta je kilometraza vracana, ali ja nebih tu kilometrazu stavljao na prvo mjesto kod trazenja auta, vec bih gledao u kakvom je stanju auto i da li je odrzavano kako treba.
Neki dan sa prijateljem odem da pogledamo za njega nekog renoa, 2004. godiste, na satu mu 150000 kilometara, auto stvarno izgleda lijepo i u solidnom stanju. Odemo u servis, kad tamo zadnji servis uradjen na 150000 ali 2007. godine. Malo kad sam bolje pogledao one uvozne papire, na jednom mjestu stoji da je kilometraza 298000 kilometara.
I naravno prijatelj je odustao od auta zbog kilometraze iako je auto bilo u stvarno dobrom stanju i cijena mu je bila niska poredeci sa drugim istim autima. Mnogi nece da kupe auto zbog puno predjenih kilometara pa na kraju kupi sa "malo predjenih kilometara" ali dobije izraubovano auto koje je u puno losijem stanju od onog sa puno predjenih kilometara.
Znaci, otvori cetvere oci i obavezno na servis da se provjeri kompletna mehanika i elektronika.
amko76

#20 Re: sve lazi svercera....

Post by amko76 »

Vozio dedo koji je imao kraću desnu nogu, tako da nikad nije pritisnut gas do kraja :D

Najjače što sam čuo :D
technoGeek

#21 Re: sve lazi svercera....

Post by technoGeek »

Oni gore u Njemackoj dosta gledaju kilometrazu, i primjerice auto koje je starije ali koje je preslo nekih 50 000 kilometara, s manje opreme, ce kostati vise nego isto auto mladje 4 godine, ali s 250 000 na satu i s vise opreme.
simens1

#22 Re: sve lazi svercera....

Post by simens1 »

evo sta nadjoh u jednom oglasu na pik.ba... mislim seljakluku nikad kraja.

http://www.pik.ba/artikal/3339397/audi-80/ ne trazim takva auta nego mi slucajno pretrazivac izbaci i ismijem se kako je covjek pametan :D :D :D :D
simens1

#23 Re: sve lazi svercera....

Post by simens1 »

posto nemoze da otvori evo tekst oglasa...

Kratki opis
Autoje U extra stanju...

Detaljne informacije
Proda Je se Audi 80 1.8 Benzin Registovana Auto Je Extra Ocuvan Bez Ulaganja.
Nije Puno Vozan..Sveinformacije Na broj 061-333-235 .
Ima crvene preslake.

KategorijaAutomobili
ProizvođačAudi
Model80
TipLimuzina
Godište1989
Kilometraža244 751
Konjskih snaga50
KW (kilovata)50
Kubikaža1.8
PogonPrednji
GorivoBenzin
Veličina felgi14
TransmisijaManuelni
Broj vrata4/5
BojaCrvena
Metalik
Muzika / ozvučenjeCD
Parking senzorinema
Registrovan
Ocarinjen
:D :D :D :D
milojicabrzi

#24 Re: sve lazi svercera....

Post by milojicabrzi »

U BiH je jako tesko kupiti polovan auto, jer se zbog nezaposlenosti, "nakotio" veliki broj ljudi koji se ovim bave.
Oni imaju tajne svog posla, finte i fazone, na koje ce se neko naivan upecati ili nece :)

U sustini situacija je takva, da oni idu logikom da kupe jeftino vozilo vani, koje ce uvesti u BiH, te na njemu zaraditi cca 500-1000 KM, ovisno o situaciji.

Najcesce uzimaju "nalupe", odnosno manje udarena auta, kojima vani cijena padne i do 1000 Eur jer su majstori i ruke skupi i Njemci, Austrijanci i comp. ne zele to da popravljaju, vec gledaju da prodaju.

Tu stupa na scenu nas svercer, gleda auto i racuna za koliko bi se mogao popraviti, te "tusnuti" nekom u BiH.

Kada dolaze ti auti iz vana, dolaze na slepama od 1-2 pa do 3-4 auta, pa kad se vozite putem prema Travniku ili Jajcu, cesto mozete sresti te aute i vidjeti slepu sa nekoliko polovnjaka sa stranim tablama-e to su ti auti koji kod nas nakon par dana osvanu u oglasima.

Da se razumijemo, sverceri ne uzimaju bas grobove od auta, jer je i kod nas raja dosta oprezna i kresevi se ne mogu lako prodati, pa oni "zalede" pare u trulji koju niko nece, sto je situacija koju ne vole. Cesto uzimaju auta koja su udarena bez pomjeranja geometrije ("kresanja" sa strane auta, karoserijski nalupi i udari koji zahtjevaju rad limara & lakirera itd.)

Uglavnom neki od svercera koji idu bas da za*ebu kupca, dovlace i sluzbene i druge aute, koji su presli 300000 + km, auta koja su sluzila za dostavu itd. Ti sverceri se prepoznaju po nerealno niskim cijenama vozila, dakle kod njih su auta 30% jeftinija u odnosu na ista auta po oglasima i od toga treba bjezati.

Sto se servisne knjige tice, imaju sverceri svoje auto servise, koji im popunjavaju servisnu po zelji, pa je dobro pogledati razlikuje li se boja hemijske olovke, rukopis i sl, od servisa do servisa...ako je ista boja i rukopis, vjerojatno je frizirana.

Dobra stvar kod servisne je sto mozes vidjeti da li su vlasnici bili pravna ili fizicka lica (gradjani), pa treba bjezati od auta koja su bila u vlasnistvu npr.Simens d.o.o, Filips, Henkel, ili nekih preduzeca. U svakom slucaju, dobro je da servisnu pogleda neko ko zna njemacki, jer se moze dosta detalja saznati, koje mogu upucivati na nacin koristenja i namjenu auta (da li je auto bas 2003. ili je 2002. a prva registracija 2003., koliko se vlasnika izmijenjalo itd.)

Kad se kupuje auto, treba biti hladne glave i realan. Kod nas u BiH ljudi cesto precjenjuju svoj novac, pa kad skupe cca 6000 KM, odmah hoce Golfa 4 , a kad imaju 9000 vec bi htjeli kupiti Golfa 5. To ne ide tako i glavno je pravilo, koliko para, toliko muzike.
Realna kilometraza auta vani, narocito diesela, koji su kod nas popularni, je 30 000 ili vise km godisnje, zato, ako se misli uzeti auto sa stvarnih 180 do 200 000 km, treba traziti auta od 4-5 godina starosti.

Auto moze imati i veliku eksploataciju, pa za 4-5 godina moze preci i 300 000 km ako je sluzbeno, pa mlado auto ne znaci sigurno i malu kilometrazu...

Najbolje ce proci kupac koji je realan, trazi ok auto, i trazi da ima oko 190-200 hiljada na satu...ta auta vjerovatno nisu vracana, jer da su vracana, svercerski apetiti bi to skinuli na 140-150 hiljada.

Mogu se naci auta koja su stara 6-7 godina, da su ok odrzavana, za razumnu cijenu i treba bjezati od sumnjivo jeftinih auta, a price kao sto su "zena vozala", "starac vozao" itd, su bez veze, jer sto zena moze unistiti auto, kvacilo i mjenjac, ne moze ni najveci krkan, tako da to pada u vodu.

Kod nas se ljudi loze na price da je uradjen veliki servis, narocito kod vozila iz VW grupacije, pa to sverceri cesto navode u oglasima... Bolje je naci neki, kojem nije uradjen, nesto jeftinije, pa ga ti uradis, nego ici da nadjes auto kojem je upitno je li stvarno uradjeno sve sto pise.

Auto je najbolje kupiti, ako se moze, iz kruga porodice & prijatelja, ako znas ko je auto vozao, kada je kupljen itd. ali takva auta se krecu "u raji" i odmah kada se neko pojavi, brzo se proda.

Sverceru je na umu samo zarada, i to svima treba biti jasno, mada ima i medju dobavljacima auta par momaka (ja znam nekoliko sa podrucja Kiseljaka), koji su stvarno korektni i gledaju da dovezu dobra auta, brzo ih prodaju, oni nesto zarade a i vecina kupaca su zadovoljni i tako dodju na relativno dobar glas.

Ljuti sverceri zaboravljaju da BH covjeka mozes za*ebati samo jednom, a i da se los glas jako daleko cuje :):)
Repetitor

#25 Re: sve lazi svercera....

Post by Repetitor »

Ja sam imao slucaj nedavno,da sam prodao Audija ,2003 godina koji je bio presao 89 hiljada. I dok sam ga prodavao ljudi zvali,niko nije mogao vjerovati da je ta kilometraza mislili neke mucke,i kad je dosao momak vidio auto kako je ocuvano pravac ovlasteni servis na dijagnostiku.Tamo se kilometraza poklopila i svi servisi,frajer se sjePo,izvadio pare,iskesirao i vjerujte do sada me par puta zvao da mi se kao zahvali jer ni sam nije mogao da vjeruje da ce kupiti takvo auto :)
Post Reply