svakodnevna vožnja sarajevskim ulicama.

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

farky

Post by farky »

ovo na slici je radar koji koristi radio frekvencije za kontrolu brzine vozila, on ti nije pogodan za grad, jer ne moze odrediti koje vozilo u kojoj traci vozi iznad dozvoljene brzine

na slici ti je razlika izmedju radijskog radara i laserskog koji se koristi u sarajevu

Image

Image

cim budem stigao stavicu informacije i statistike o tome sta se radi u saobracaju, koliko ima policajaca i kako se radi

p.s. provjerio sam za ono izbacivanje nogu kroz prozor auta, nije kaznjivo po saobracaju, ali jeste po javnom redu i miru
Fair Life

Post by Fair Life »

farky wrote:(...)

p.s. provjerio sam za ono izbacivanje nogu kroz prozor auta, nije kaznjivo po saobracaju, ali jeste po javnom redu i miru
Da li je vezivanje zastitnog pojasa obaveza? Pokusaj vezati pojas i izbaciti noge kroz prozor... Ne ide nikako.

Najlakse im je napuniti glavu praznjenjem dzepa. Taj sistem svugdje funkcionise... uz oduzimanje dozvole, naravno.

Zatim... ukljuciti u saobracaj nemarkirana policijska auta.
krkan

Post by krkan »

farky wrote:opali ga po dzepu pa da vidis kako ce kulturan biti..
nas covjek cim predje granicu sa HR promjeni mentalitet.. svi vezu pojaseve, paze na brzinu, propustaju pjesake...
upravo tako
muha_sa

Post by muha_sa »

Po džepu je najdjelotvornija mjera al po džepu bez protekcija.
Interesuje me gdje nesta vozačka kultura i solidarnost? Šta to gubimo ako stanemo par sekundi da propustimo vozilo koje se uključuje u saobračaj iz sporedne ulice--tu ne pomaže kazna već fali malo odgoja.
Zašto na semaforu trubit onom ispred sebe ako odmah ne startuje na zeleno ?Zar treba "ganjat" pješaka ako prelazi ulicu na mjestu gdje nema zebre ? Zašto noge kroz prozor ? Demonstracija nečega ? PAPANLUKA.
Zašto ne pomoći vozaću kojem se ugasilo auto da ga pomjeri do nekog proširenja? Dobra stara vremena i vozačka solidarnost a bogme i kultura.
ace ventura

Post by ace ventura »

JBT wrote:Mi smo cudan svijet. Kod nas je sramota prijaviti nadleznima covjeka koji krsi zakon. Kao, "necu da cinkam".
U zemljama gdje postoji neki red i postivanje zakona, najbolji policajci su obicni gradjani te zemlje. Vjerujem da bi ti ljudi koji krse pravila ponasanja u saobracaju, u takvim zemljama, i time u opasnost dovode ne samo svoj zivot nego i najmanje desatak tudjih zivota u roku od par sekundi bili prijavljeni pozivom sa mobitela najmanje 20-30 puta od strane ostalih ucesnika u saobracaju koji su ih vidjeli. Nakon kilometar-dva bi bili zaustavljeni od saobracajne policije i dobro bi se pokajali za ono sto su uradili. Vjerujem da bi sve te budalestine, a i nesrece sa smrtnim ishodom, bile smanjene vise puta u roku od godinu dana.
Bilo bi dobro uvesti par brojeva koje covjek moze nazvati i prijaviti slucajeve krsenja zakona i pravila ponasanja u saobracaju, tako da bi dezurne saobracajne patrole brzo i efikasno djelovale.

Ono "necu da cinkam" bi sutra moglo kostati glave nekoga blizeg u familiji. A tada je vec kasno.
Jer nesrece se ne dogadjaju samo drugima. I oni koji su nastradali u saobracaju su takodje mislili da se nesrece dogadjaju tamo nekome drugom.
ja sam svoju solidarnost pokazao kada sam prije 5-6 godina umalo zgazio pijanca koji se valjao po tada jos neosvijetljenoj cesti od vrela bosne prema ilidzi! pokupio sam ga da ga neko drugi ne bi u mraku pregazio i onda zbog pijane budale ispastao citav zivot! sta mislite sta su mi rekli u policiji kad sam im ga doveo i objasnio gdje sam ga nasao?
pa pitali su me STO SI GA NAMA DOVEO? STA CEMO MI S NJIM?
eto policije! valjda sam ja trebao da ga vodim svojoj kuci!? idiot nije znao ni gdje stanuje, pa sam ga ostavio u pjesackoj zoni na alipasinom! ta policija ce nesto uciniti jedino ako moze na brzinu uzeti pare.
mr2

Post by mr2 »

ma trebali bi,zaplijenit auto ako vozis duplo od dozvoljenog,kao u holandi,pa nek se puse.
rigorozne kazne ,ne platis,ode auto na licitaciju.nisu ni ovi vamo budale.
kad vidim ljeti kako voze kraj putara ,jos mi trube sto usporim
iznogud

#32 mala digresija....

Post by iznogud »

muha_sa wrote:Prije nego sjednete u svog ljubimca istog treba pripremit za vožnju.
-pomjeriti svoje sjedište što dalje tako da jedva prstima nožne komande dodirujete
-oborit sjedište tako da skoro u ležečem položaju upravljaš svojim ljubimcem.
-sjesti i upalit sa obaveznim turiranjem auta te što brže propičit kroz naselje da komšije vide budučeg Šumija.
-ako vidiš pješaka na kolovozu nemoj slučajno da bi mu stao već po gasu--koji će k***c on tu.
-vozi brzo i prestrojavaj se iz trake u traku ne obazirući se na ostale ---- "ko ih j**e ja sam manga "a ako koji nekulturni vozać te slučajno pogleda a ti ono zareži na njega nek se zna ko je ko.
-ako skrečeš sa glavne u sporednu te je i pješacima zeleno na semaforu onda nastoj bit brži od pješaka-nemoj slučajno da bi istom stao.
-lijepo vrijeme a ti prozor otvori te Sinana il Cecaru do daske--jel pojačalo il nije.
-suvozaću vruće,otvori čovjek svoje prozorće te none kroz prozorće,nek se zna ko je hađo.
Ima toga još al ovo je samo bogdica onoga što svaki dan na sarajevskim ulicama gledam----neko novo vrijeme valjda.
žćčćžčžćčćčćč izgleda da je tebi profesor maternjeg i gramatike bio gori od instruktora voznje
Daisy

Post by Daisy »

J amoim boga kad ce kad nas doci kamere, nema sanse da ih podmitis ili da nesto smuljas, vec samo lova i tackce i cao. ja mislim da to nasim ljusim treba, dok god Policija kontrolise puteve bice i korupcije.
Vezanje pojasa, raja izmisljaju da to nevalja za voznju !
Djeca se voze u krilu na prednjems sjedistu umjesto u sjedalici, grozno.
Ja sam naucila voziti vani tek nedavno i ne pada mi napamet da u Sarajevu sjednem za volan barem jos neko vrijeme dok ne savladam "pravila ponasanja" nazalost. Pravo me strah
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

samo kod nas mzoe slijedece....
vozim sve ok, po PSu sto bi rekli stariji i zaustavise me kornjace...
ja kontam sta uradih....
kaze "Vidimo jako auto, neko vozi tacno po pravilima, daje zmigavac kad mijenja trake i vezan je pojas pa smo morali da provjerimo ko je"...
samo kod nas :D
JD

Post by JD »

muha_sa wrote:Zar treba "ganjat" pješaka ako prelazi ulicu na mjestu gdje nema zebre ?
Treba! Zasto postoji zebra i pjesacki prelaz ?
Onda najbolje nek ukinu sve semafore znakove i pjesacke prelaze pa nek svako vozi kud mu je ceif...
Qler

Post by Qler »

slazem se sa JD-em, nikad nisam uzeo pjesaku prednost, nikad mu nisam presao preko zebre, preko pjesackog, ili negdje gdje fakat nema oznacenog prelaza, a znam da tu ljudi prelaze, ali kad mi na serd glavne dzade pocne pretrcavati, a semafor mu 20m nize, zgazio bih ga! Pojas vezem obavezno, i kao veozac i suvozac. Svijetla palim i po danu, rjedje po gradu, ali i po gradu nekada. zmigavac na svako skretanje, prestrojavanje, ne turiram, ne vozim zavaljeno, nego rega, da su mi ruke (ruka :D ) opustene :D e jedino sto ga nekad volim malo stisnuti :D al sta ces :D nije jako auto pa se i 80km/h cini ko da ides 180 :D
Post Reply