svakodnevna vožnja sarajevskim ulicama.

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

muha_sa

#1 svakodnevna vožnja sarajevskim ulicama.

Post by muha_sa »

Prije nego sjednete u svog ljubimca istog treba pripremit za vožnju.
-pomjeriti svoje sjedište što dalje tako da jedva prstima nožne komande dodirujete
-oborit sjedište tako da skoro u ležečem položaju upravljaš svojim ljubimcem.
-sjesti i upalit sa obaveznim turiranjem auta te što brže propičit kroz naselje da komšije vide budučeg Šumija.
-ako vidiš pješaka na kolovozu nemoj slučajno da bi mu stao već po gasu--koji će k***c on tu.
-vozi brzo i prestrojavaj se iz trake u traku ne obazirući se na ostale ---- "ko ih j**e ja sam manga "a ako koji nekulturni vozać te slučajno pogleda a ti ono zareži na njega nek se zna ko je ko.
-ako skrečeš sa glavne u sporednu te je i pješacima zeleno na semaforu onda nastoj bit brži od pješaka-nemoj slučajno da bi istom stao.
-lijepo vrijeme a ti prozor otvori te Sinana il Cecaru do daske--jel pojačalo il nije.
-suvozaću vruće,otvori čovjek svoje prozorće te none kroz prozorće,nek se zna ko je hađo.
Ima toga još al ovo je samo bogdica onoga što svaki dan na sarajevskim ulicama gledam----neko novo vrijeme valjda.
Harrys

Post by Harrys »

:D koje su trube popularne,ako onaj ispred tebe odmah ne starta na semaforu. :D
muha_sa

Post by muha_sa »

Fala bogu pa kineza ko kineza te se svakakvih điđa kupit može.
-raznorazne sirene te kojekakve lampice a što ljubimac više lići na božičnu jelku tim bolje.
JBT

Post by JBT »

Mi smo cudan svijet. Kod nas je sramota prijaviti nadleznima covjeka koji krsi zakon. Kao, "necu da cinkam".
U zemljama gdje postoji neki red i postivanje zakona, najbolji policajci su obicni gradjani te zemlje. Vjerujem da bi ti ljudi koji krse pravila ponasanja u saobracaju, u takvim zemljama, i time u opasnost dovode ne samo svoj zivot nego i najmanje desatak tudjih zivota u roku od par sekundi bili prijavljeni pozivom sa mobitela najmanje 20-30 puta od strane ostalih ucesnika u saobracaju koji su ih vidjeli. Nakon kilometar-dva bi bili zaustavljeni od saobracajne policije i dobro bi se pokajali za ono sto su uradili. Vjerujem da bi sve te budalestine, a i nesrece sa smrtnim ishodom, bile smanjene vise puta u roku od godinu dana.
Bilo bi dobro uvesti par brojeva koje covjek moze nazvati i prijaviti slucajeve krsenja zakona i pravila ponasanja u saobracaju, tako da bi dezurne saobracajne patrole brzo i efikasno djelovale.

Ono "necu da cinkam" bi sutra moglo kostati glave nekoga blizeg u familiji. A tada je vec kasno.
Jer nesrece se ne dogadjaju samo drugima. I oni koji su nastradali u saobracaju su takodje mislili da se nesrece dogadjaju tamo nekome drugom.
Stitch__

Post by Stitch__ »

uh, daj boze da uvedu takvu liniju

al samo da je besplatna jer mi onda plata ne bi bila dovoljna za racun. ocinko bi svakog hendikepiranog retarda koji vozi ko da je prvi put asfalt vidio :x :x
muha_sa

Post by muha_sa »

Kome prijavit ?? Policija svakodnevno gleda ove retardose što su umislili da voze bolje od Šumija al ništa ne čini već zaustavlja čikice koji žmigavac dali nisu ili se vezali nisu.
farky

Post by farky »

moze se i sad prijaviti nekoga ko krsi zakon.. ali nema svrhe ako to osoba koja prijavljuje nije volja pojaviti se na sudu i potvrditi to.. anonimne prijave ne piju vode.. kako ih dokazati?
muha_sa

Post by muha_sa »

Nije fol u kažnjavanju već u odgoju našeg bosančerosa.
Kako retardosu "izbit " iz glave krkanluk ?
JBT

Post by JBT »

Pa rekoh, treba otvoriti par brojeva na koje se moze dojaviti a da pri tome onaj koji dojavljuje ostaje anoniman. Onda ih patrola saceka 1-2 km dalje i tako ih uhvati na djelu.
(kamere necemo spominjati bar u narednih 5 godina).
A to sto muha rece, da policija ne radi svoj posao kako treba je drugo pitanje.
farky

Post by farky »

opali ga po dzepu pa da vidis kako ce kulturan biti..
nas covjek cim predje granicu sa HR promjeni mentalitet.. svi vezu pojaseve, paze na brzinu, propustaju pjesake...
farky

Post by farky »

JBT wrote:Pa rekoh, treba otvoriti par brojeva na koje se moze dojaviti a da pri tome onaj koji dojavljuje ostaje anoniman. Onda ih patrola saceka 1-2 km dalje i tako ih uhvati na djelu.
(kamere necemo spominjati bar u narednih 5 godina).
A to sto muha rece, da policija ne radi svoj posao kako treba je drugo pitanje.
kako ce ih uhvatiti na djelu? ako je neko napravio prekrsaj 1-2 km prije? haj mi to pojasnite
muha_sa

Post by muha_sa »

Krkanluk po gradu me žulja a na otvorenom ti retardosi su miševi.
Valja se mangupisat u naseljenom mjestu.
JBT

Post by JBT »

Pa ako covjek prekoraci ogranicenje brzine, ako mu noge vise iz auta, ako je "pod gasom", ako je ogrebao autom nekoga drugog ucesnika u saobracaju pa nastavio vozit dalje, ako je napravio bilo kakav prekrsaj koji se moze dokazati povezivanjem sa samim mjestom prekrsaja.....
farky

Post by farky »

kako ces dokazati da je prekoracio brzinu ako se ne izmjeri bazdarenim uredjajem?

izbacivanje nogu kroz prozor jos uvijek nije kaznjivo zakonom

kako ces znati da je neko "pod gasom"? a mozes prijaviti ako vidis da neko ne kontrolise svoje vozilo

ako je ogrebao necije auto valjda ce ga taj prijaviti

a ako neko ne zna, policija ima besplatan broj na koji se moze prijaviti

122
Pooll

Post by Pooll »

muha_sa wrote:Fala bogu pa kineza ko kineza te se svakakvih điđa kupit može.
-raznorazne sirene te kojekakve lampice a što ljubimac više lići na božičnu jelku tim bolje.
uff... stvarno kakve su ono djidje... plave... crvene :cry: :(

:shock:
JBT

Post by JBT »

Ako ti vozis po ogranicenjima, onda onaj koji te pretece vozi prebrzo, a 90% je vjerovatnoca da ce tako voziti i nakon 1-2 km, a tamo ga cekaju strumfovi sa bazdarenim uredjanjima, kojima je centrala dojavila da im se priblizava projektil.

Jesi li siguran da izbacivanje nogu kroz prozor u toku voznje nije kaznjivo?

Iskusan vozac zna kada ispred njega ili iza njega vozi covjek koji je "pod gasom".

"ako je ogrebao necije auto valjda ce ga taj prijaviti "

-.... a mozda i nece jer nije bio prisutan ili se zbunio i nije vidio registarsku tablicu, ili nema telefon pri ruci......
farky

Post by farky »

haj malo realno sagledaj ovo sto govoris.. kako to u praksi izvesti.. eto npr. ti se vozis i vidis tipa koji projuri pored tebe.. ti zoves policiju (pretpostavljam da si sam u autu, i da u tom momentu i ti cinis prekrsaj jer je zabranjeno koristenje mobitela u voznji) i dok onaj tamo primi tvoju prijavu, koliko treba da se neka patrola nadje na cesti i postavi radar i saceka tog tipa..

a nijedan sud ga nece osuditi samo na osnovu tvoje izjave da je vozio prebrzo

ako primjetis da neko ne upravlja svojim vozilom kako spada.. mozes prijaviti policiji i vjeruj mi da ce najbliza patrola krenuti za njim i zaustaviti ga

u vezi ostecenja tudjeg vozila, tu se slazem sa tobom.. ali ima jedan problem.. pojavljivanje na sudu..

provjericu sutra definitivno oko ovog izbacivanja nogu kroz prozor u zakonu pa ti javim..
muha_sa

Post by muha_sa »

Bio sam u Švici par mjeseci u gostima i glupo je to poredit sa ovdašnjim prilikama al su mi pričali da policiju uopšte ne trebaš zvat--dovoljno je da krkana u saobračaju prijaviš za njegov krkanluk i njihova vlast ti vjeruje a krkanu kazna slijedi.
Zar ima smisla noge kroz prozor izbacit ??
Last edited by muha_sa on 01/06/2005 00:36, edited 1 time in total.
farky

Post by farky »

muha_sa wrote:Bio sam u Švici par mjeseci u gostima i glupo je to poredit sa ovdašnjim prilikama al su mi pričali da policiju uopšte ne trebaš zvat--dovoljno je da krkana u saobračaju prijaviš za njegov krkanluk i njihova vlast ti vjeruje a krkanu kazna slijedi.
znaci ja se posvadjam sa nekim i prijavim ga da je prosao kroz crveno i niko nista tu ne mora dokazivati.. vjerovace mi na rijec.. :?

mislim da su ti malo bajke pricali
muha_sa

Post by muha_sa »

To sam i ja pitanje postavio i tako su mi rekli a zašto im ne bih vjerovao.
farky

Post by farky »

mislim da pretjeruju.. zakonske regulative su manje vise slicne u svim zemljama..

kod nas je potrebno izmjeniti zakon o sigurnosti sabracaja.. povecati kazne.. uvesti sistem negativnih bodova i popravice se stanje i kod nas..
JBT

Post by JBT »

"haj malo realno sagledaj ovo sto govoris.. kako to u praksi izvesti.. eto npr. ti se vozis i vidis tipa koji projuri pored tebe.. ti zoves policiju (pretpostavljam da si sam u autu, i da u tom momentu i ti cinis prekrsaj jer je zabranjeno koristenje mobitela u voznji) i dok onaj tamo primi tvoju prijavu, koliko treba da se neka patrola nadje na cesti i postavi radar i saceka tog tipa.. "

-U upotrebi su radari koji su u obliku onih djecijih svemirskih pistolja. Lako ih je brzo upotrijebiti.
Dalje, prijava se sastoji u tome da kazes o kojem se autu radi (priblizno, boja i tako to) i u kom se pravcu krece. To je sve.
Na terenu, na Sarajevo mislim, treba biti najmanje 20 patrola a zna se koje ulice su ulice visokog rizika.
Dalje, postave se dvije zice preko ulice preko kojih auta prolaze, i one mjere brzinu vozila. Ako je brzina veca kamere koje su postavljene na nosace za semafore, odmah reaguju i slikaju vozilo, tablice i vozaca u autu. Poslije ti racun dodje postom.
Postoje i lezeci policajci koji se postavljaju u ulice gdje nije dozvoljena veca brzina od 30-50 km na sat.
E, kad ljudi znaju da sve to postoji, a i da je savjest gradjana koji prijavljuju krsenje zakona o saobracaju dosla na neki normalan nivo, onda treba stisnuti pa praviti budalestine i dovoditi zivot sugradjana u pitanje.
farky

Post by farky »

JBT wrote: -U upotrebi su radari koji su u obliku onih djecijih svemirskih pistolja. Lako ih je brzo upotrijebiti.
Dalje, prijava se sastoji u tome da kazes o kojem se autu radi (priblizno, boja i tako to) i u kom se pravcu krece. To je sve.
Na terenu, na Sarajevo mislim, treba biti najmanje 20 patrola a zna se koje ulice su ulice visokog rizika.
u kojoj to zemlji mogu odvojiti 20 patrola na grad od 400 000 stanovnika da rade samo po tom pitanju? po tvom objasnjenju radara (u obliku svemirskih pistolja) vidim koliko si neupucen, bez uvrede

JBT wrote:
Dalje, postave se dvije zice preko ulice preko kojih auta prolaze, i one mjere brzinu vozila. Ako je brzina veca kamere koje su postavljene na nosace za semafore, odmah reaguju i slikaju vozilo, tablice i vozaca u autu. Poslije ti racun dodje postom.
Postoje i lezeci policajci koji se postavljaju u ulice gdje nije dozvoljena veca brzina od 30-50 km na sat.
E, kad ljudi znaju da sve to postoji, a i da je savjest gradjana koji prijavljuju krsenje zakona o saobracaju dosla na neki normalan nivo, onda treba stisnuti pa praviti budalestine i dovoditi zivot sugradjana u pitanje.
sto se tice tehnickih pomagala, kamera i sl. za njih treba para jer pravo puno kostaju i nadam se da ce jednom i do nas stici..

trenutno u sarajevu imamo vozila sa instaliranim kamerama koje kruze po gradu i snimaju na video kasetu sve koje prebrzo voze, kasnije se ta kaseta pregelda, izdvoje se vozila koja su registrovana u kantonu i posalje se kazna, jos uvijek je previse komplikovana procedura slanja kazni van kantona
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Današnji vozači su ponosni na to što su papci. Staneš u Titovoj na semafor, a pored tebe stoji mašina od 100tinjak hiljada marona i unutra vrišti muzika: "mini mini mini suknja, dobro ti stoji, ..."
Došlo je vrijeme kad papci bolje prolaze, ali ne treba zaboraviti da je suvozač uvijek neka napucana koka, koja nosom dira nebo, i ponosi se na svog papka, koji je glavna faca kad projuri sa 150km/h kroz naseljeno mjesto, kroz glavno gradsko šetalište, itd.
Nek se vidi ko je faca!!!!!!! :P
JBT

Post by JBT »

"
u kojoj to zemlji mogu odvojiti 20 patrola na grad od 400 000 stanovnika da rade samo po tom pitanju? po tvom objasnjenju radara (u obliku svemirskih pistolja) vidim koliko si neupucen, bez uvrede "

Image

Inace, 20 patrola je 40 saobracajnih policajaca i ako Sarajevo ima 400 000 stanovnika (a ima i vise od toga), onda jedan policajac dolazi na 10 000 stanovnika. To je malo i u normalnim uslovima a da ne govorim o ovom skoro pa vanrednom stanju sto se tice saobracaja u Sarajevu, a i u cijeloj BiH.

"sto se tice tehnickih pomagala, kamera i sl. za njih treba para jer pravo puno kostaju i nadam se da ce jednom i do nas stici.. "

-To je puno manje para nego koliko samo jedan zivot vrijedi. A uz to, djeca su najcesce zrtve u saobracaju.
Post Reply