e ovako
moj otac je prije rata radio 3 sezone po 4 mjeseca u svici
svo to vrijeme je radio sa papirima, dakle nista na crno
kada se ovde pocelo kuhati odlucio je da ne ide i 92. na taj standardni sezonski rad, nazalost to ga je kostalo zivota
prije par dana mi je jedan poznanik rekao da bi on mozda mogao imati pravo na svicarsku penziju
on kaze da bi ona vjerovatno bila minimalna, za tu godinu dana svicarskog radnog staza (3 sezone po 4 mjeseca)
u trenutku kada je pogino nije bio pod garancijom odnosno u radnom odnosu u svicarskoj
zanima me ima li u tome istine, da znam da li vrijedi to ganjati uopste
hvala unaprijed
Svajcarski penzioni sistem
- Zlata M.
#2 Re: Svajcarski penzioni sistem
Pozdrav !Ivo Lola wrote:e ovako
moj otac je prije rata radio 3 sezone po 4 mjeseca u svici
svo to vrijeme je radio sa papirima, dakle nista na crno
kada se ovde pocelo kuhati odlucio je da ne ide i 92. na taj standardni sezonski rad, nazalost to ga je kostalo zivota
prije par dana mi je jedan poznanik rekao da bi on mozda mogao imati pravo na svicarsku penziju
on kaze da bi ona vjerovatno bila minimalna, za tu godinu dana svicarskog radnog staza (3 sezone po 4 mjeseca)
u trenutku kada je pogino nije bio pod garancijom odnosno u radnom odnosu u svicarskoj
zanima me ima li u tome istine, da znam da li vrijedi to ganjati uopste
hvala unaprijed
Upravo sam se raspitala ...
Ovo je odlucujuce :
... znaci, tvoj pokojni otac je imao tih 12 mjeseci staza.za tu godinu dana svicarskog radnog staza (3 sezone po 4 mjeseca)
Da, postoji mogucnost da se izborite za tu penziju.
Ono sto moras znati u samom startu je broj pod kojim je bio osiguran tvoj pokojni otac, tzv. AHV-Nr. Na osnovu njega mozes traziti dalje informacije.
Caisse suisse de compensation
réception Lu-Ve 8.30-17.00h
avenue Edmond-Vaucher 18
1203 Genève
Postfach 3100
1211 Genève 2
Telefon: * 022 795 91 11 / 0041 22 795 91 11
P.S.
Rado cu to uraditi za tebe, ako hoces.
- Zlata M.
#4 Re: Svajcarski penzioni sistem
... dito.Ivo Lola wrote:imate PP