Svadbe, svadbarski običaji i pjesme :)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Daphna

#1 Svadbe, svadbarski običaji i pjesme :)

Post by Daphna »

"Udadoh se luda, mlada
Udadoh se luda, mlada
Za jednoga starog vraga,
Za jednoga starog vraga.
Koji ne zna šta je draga,
koji ne zna šta je draga.
Koji spava kao klada,
koji spava kao klada...
Dok ja venem 'vako mlada
dok ja venem 'vako mlada..."

Dakle, tema je svadbeni običaji u vašem kraju, okolini... Običaji u našoj krasnoj BiH, oni za koje ste samo čuli, kojima ste prisustvovali... Možda i da napravimo neku komparaciju između "nekad i sad".

Ova pjesma gore je sa neke "Ivanjske svadbe". Ne znam iz kojeg kraja BiH ali običaji su prilično zanimljivi. Manje više slični nekim običajima danas...

Npr, kum u jabuku umetne dukat i baca okupljenima... Ko uhvati jabuku, njegov dukat :mrgreen: Mlada takođe baca jabuku (bez dukata, što bi mogla biti preteča današnjeg bidermajera :mrgreen: )... Mladoženja isto baca jabuku...

Mlada prilikom ulaska u kuću ljubi prag svog novog doma... Svima u kući ljubi ruku...

Prije sofre donose kumu vodu i lavor :-D da opere ruke... Prilično naivno, kao hajde kume operi... Kum naravno opere, kuma takođe, još neki prisutni... Kad odjednom domaćin kaže. " A kume, treba platiti vodu koju si potrošio...". Kum naravno plaća...

Mlada i šerbe... Toga imamo i danas... Ili recimo, donosi domaćin neku kantu i kaže nema dna... Treba to odnijeti u selo da se popravi, ali eto nema se para, pa ako bi kum mogao pomoći da se dno nekako zakrpi... I onda prisutni daju novac...

Meni su ti običaji koje imamo, koji se još uvijek njeguju u nekim dijelovima, jako zanimljivi... Sve je protkano humorom, malom dozom sarkazma... I naravno, pokušajem da se što više novca iskamči od kuma :mrgreen: :-)

Dakle...
Last edited by Daphna on 21/05/2008 13:27, edited 1 time in total.
madner

#2 Re: Svadbe, svadbarski običaji i pjesme :)

Post by madner »

Malo poznat običaj, bez obzira na konfesiju, je opijanje svih prisutnih gostiju do iznemoglosti. Ovaj obicaj se odražao u nekim krajevima. :D
zena21

#3 Re: Svadbe, svadbarski običaji i pjesme :)

Post by zena21 »

ako nema rafalanja iz raznoraznih oruzja.. ne pika se da je uopste bila svadba :oops: :lol: :lol: :lol:
Daphna

#4 Re: Svadbe, svadbarski običaji i pjesme :)

Post by Daphna »

Jasno mi je da su se običaji dosta promijenili... I da su svadbe danas dobile sasvim novu dimenziju! Ali, hajde da na ovom mjestu pokušamo objediniti sve one lijepe, stare običaje... Bez opijanja, puškaranja i tome slično!

Dakle, narodni običaji koji su bili nekada... A možda su se zadržali i do današnjeg dana, u gradovima, selima...
Kurt_Kombajn

#5 Re: Svadbe, svadbarski običaji i pjesme :)

Post by Kurt_Kombajn »

mislim da su obicaji da se od kuma iskamce pare uvezeni iz srbije. kod njih je to mnogo intenzivnije, kao i pokloni gostiju koji skoro po pravilu moraju biti skupi i grandiozni - televizori, ves masine itd. (to je cak dotle doslo da mladenci moraju praviti liste sta je ko donio, e da bi nekada kad bude prilike mogli vratiti poklon priblizno iste cijene, da se ne bi obrukali)

naravno, vremenom je to i kod nas i kod njih degenerisalo u krajnji seljakluk, pa se od "simpaticnih" i "duhovitih" dosjetki preslo u otvoreni bezobrazluk i guljenje, ne samo kuma, nego i ostalih gostiju. tako se svakih pet minuta za nesto placa - za kicenje (dobro, to je bilo oduvijek), pa za jelo, pa za tortu, pa ukradu mladu, pa ukradu mladoj cipelu, pa stotinu odvratnih govnarija za koje se silne pare moraju bljuvati.

dragi rambo, i danasnje svadbe su turbo folk.
Daphna

#6 Re: Svadbe, svadbarski običaji i pjesme :)

Post by Daphna »

Kurt_Kombajn wrote:mislim da su obicaji da se od kuma iskamce pare uvezeni iz srbije. kod njih je to mnogo intenzivnije, kao i pokloni gostiju koji skoro po pravilu moraju biti skupi i grandiozni - televizori, ves masine itd. (to je cak dotle doslo da mladenci moraju praviti liste sta je ko donio, e da bi nekada kad bude prilike mogli vratiti poklon priblizno iste cijene, da se ne bi obrukali)

naravno, vremenom je to i kod nas i kod njih degenerisalo u krajnji seljakluk, pa se od "simpaticnih" i "duhovitih" dosjetki preslo u otvoreni bezobrazluk i guljenje, ne samo kuma, nego i ostalih gostiju. tako se svakih pet minuta za nesto placa - za kicenje (dobro, to je bilo oduvijek), pa za jelo, pa za tortu, pa ukradu mladu, pa ukradu mladoj cipelu, pa stotinu odvratnih govnarija za koje se silne pare moraju bljuvati.

E upravo zato, zbog tih silnih "uvezenih" običaja, tipa poklona, sam htjela da se sjetimo naših izvornih... Dobro, kum je vazda bio glavna meta... Ne samo u novije vrijeme. I prije se mlada "kitila"... doduše, ranije je dobijala samo jednu ogrlicu, u selima recimo najčešće neku ne tako skupocjenu, ali danas se vala oko vrata mladoj natovari zlata...

Gledala sam emisiju iz kasnih šezdesetih... Mladoj je kuma poklonila neku ogrlicu, od nekih perlica, ručni rad naravno... A mlada za uzvrat kumi i kumu poklanja dunju... Prije su ti pokloni imali neko simbolično značenje... Recimo, za dugotrajan brak, za plodnost... Šta već ne! Danas se naravno gleda samo korist.

Ili recimo, ja se sjećam jednog običaja iz svog djetinjstva, iz sjeveroistočne Bosne... Mlada se nije kao danas prenosila preko praga... Nego je prolazila svekrvi ispod ruke.
Dioda

#7 Re: Svadbe, svadbarski običaji i pjesme :)

Post by Dioda »

Kurt_Kombajn wrote:mislim da su obicaji da se od kuma iskamce pare uvezeni iz srbije. kod njih je to mnogo intenzivnije, kao i pokloni gostiju koji skoro po pravilu moraju biti skupi i grandiozni - televizori, ves masine itd. (to je cak dotle doslo da mladenci moraju praviti liste sta je ko donio, e da bi nekada kad bude prilike mogli vratiti poklon priblizno iste cijene, da se ne bi obrukali)

:thumbup: :lol: :lol: :lol:
pitt

#8 Re: Svadbe, svadbarski običaji i pjesme :)

Post by pitt »

ja sam ovdje vidio na nekim nasim vjencanjima da mlada nesto mladozenji pokusava na nogu stati da pokaze (na sveopce zadovoljstvo njene familije) da ce kao ona biti glavna u kuci :D :D :D :D
Daphna

#9 Re: Svadbe, svadbarski običaji i pjesme :)

Post by Daphna »

pitt wrote:ja sam ovdje vidio na nekim nasim vjencanjima da mlada nesto mladozenji pokusava na nogu stati da pokaze (na sveopce zadovoljstvo njene familije) da ce kao ona biti glavna u kuci :D :D :D :D

Vjeruj mi da uopše poslije toga nije glavna u kući... Dokaz, moja sestra! Namučila se jadna da nekako iskobelja nogu iz one vjenčanice i stane na njegovu... I stala je... Ali... :mrgreen:

Pitt, kad si već pomenuo, šta se još od običaja zadržalo u dijaspori?
Post Reply