Svabo se vraca na Grbavicu!

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
samvan

#1 Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by samvan »

Iz dobro obavjestenih izvora sa Grbavice, saznajem da se proslavljeni bh. strucnjak Ivica Osim zvanicno vraca u Sarajevo i da mu je ponudjena jedna od vodecih funkcija u Zeljeznicaru, nezvanicno funkcija sportskog direktora. S njim dolazi i njegov sin Amar. Da li ce to znacit smjenu na klupi Zelje, ostaje da vidimo.
Inace, Ivica Osim rodjen je u Sarajevu, 6. maj 1941.Započeo je profesionalnu fudbalsku karijeru igrajući za Željezničar 1959. godine. Kada je napunio dovoljno godina da može napustiti Jugoslaviju (svi transferi u to doba su bili zabranjeni za mlađe od 28 godina), igrao je za RC Strasbourg, a po završetku karijere za Sedan i Valenciennes.
Osim je 16 puta igrao za reprezentaciju Jugoslavije.
1978. godine, Osim preuzima trenerski posao u Željezničaru gdje je i ostao do 1986. godine. Sa Željezničarom, Osim je završio prvenstvo Jugoslavije na drugom mjestu dva puta, nastupio u finalu Kupa Maršala jedanput, a Željezničar je igrao i u polufinalu Kupa UEFA 1986. godine.
Od 1986 godine postaje selektor Jugoslavije i vodi reprezentaciju do četvrtfinala 1990. u Italiji. 1991. preuzima kormilo Partizana iz Beograda ali tu ostaje samo jednu godine kada napušta Jugoslaviju koju nije htio voditi na Evropsko prvenstvo, jer mu je porodica bila u Sarajevu pod srpskom opsadom.
1992. godine odlazi u Grčku gdje trenira Panathinaikos, a onda 1994. godine u Austriju gdje sa Sturm osvaja šampionat Austrije 1998. i 1999., Kup Austrije 1999. i Superkup 1998. i 1999.
Od 2003. godine, Osim trenira JEF United Ichihara (JEF United Ichihara Chiba) iz japanske J-Lige sa kojim 2005. osvaja Yamazaki Nabisco Cup. Nakon tri sezone u JEF Unitedu zamjenio je dotadašnjeg selektora Zica na mjestu selektora Japana...
Epitop

#2 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by Epitop »

Možda mu je preporučena terapija smijehom, pa se vrača da gleda Premier ligu. :D
Nešto mi to miriše na 1. April. ;-)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by mIRCerka »

bude li prvoaprilska sala, slomicu ga drugog aprila...
:evil:
Meshtar

#4 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by Meshtar »

Glupost je neuništiva.
saban murat

#5 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by saban murat »

znam da je danas prvi april i da se ljudi bave objavljivanjem svojih snova i mastarija u vidu prvoaprilskih sala, ali ako ovo nije prvoaprilska sala nego stvarno pokusaj ekskluzivnih vijesti, moj komentar je sljedeci:
zar stvarno neko moze pomisliti da je svabo toliko glup da se vraca u bih...covjek koji je toliko toga postigao da se odjednom vrati i udje u poslove i saradnju sa najnizim sljamom i lopovima u ovoj zemlji...cisto sumnjam!!!
ima svabo pametnijeg posla...a amar...
Meshtar

#6 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by Meshtar »

Ne radi se o tome da li on hoće ili neće. Čovjek se oporavlja od moždanog udara koji je jedva preživio, tako da ova "vijest" ne samo da je glupa nego i pomalo degutantna.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#7 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by mIRCerka »

saban murat wrote:znam da je danas prvi april i da se ljudi bave objavljivanjem svojih snova i mastarija u vidu prvoaprilskih sala, ali ako ovo nije prvoaprilska sala nego stvarno pokusaj ekskluzivnih vijesti, moj komentar je sljedeci:
zar stvarno neko moze pomisliti da je svabo toliko glup da se vraca u bih...covjek koji je toliko toga postigao da se odjednom vrati i udje u poslove i saradnju sa najnizim sljamom i lopovima u ovoj zemlji...cisto sumnjam!!!
ima svabo pametnijeg posla...a amar...
AMAR AMAR OSIM OSIM !!!!

Mene ne bi cudilo da se fakat Svabo vrati. I boli ovakva sala. Fakat boli. Al nema veze, drugi april nije svjetski dan sale.
DobroJutroKolumbo

#8 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by DobroJutroKolumbo »

Meshtar wrote:Ne radi se o tome da li on hoće ili neće. Čovjek se oporavlja od moždanog udara koji je jedva preživio, tako da ova "vijest" ne samo da je glupa nego i pomalo degutantna.

Apsulutno je vijest i glupa i degutantna! Svabi sve najbolje i da se sto prije oporavi!
elSaik

#9 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by elSaik »

Ja sam to čuo prije par dana, tako da se ne radi o prvoaprilskoj šali. Amar je rekao da će doći u Sa ako se na to Ivica odluči tako da ne vidim zašto je to toliko čudno. Ona priča koju sam ja čuo spominje Amara kao sportskog direktora.
elSaik

#10 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by elSaik »

Jaguar84 wrote:Mozda se vrati al pitanje hocel se u Zelju vratiti sto cisto sumnjam, kakogod bilo bi mi drago svakako... :D
Pa gdje će drugo nego u Želju. Nema šta drugo da radi, a od nečega mora živjeti. :oops: :D
LSD

#11 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by LSD »

Jel moguce ovo??
elSaik

#12 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by elSaik »

LSD wrote:Jel moguce ovo??
Jeste.
fgr

#13 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by fgr »

ma nije...nije lud da vodi zelju u ovom cirkusu od lige i drzave...ne gajite lazne nade...
elSaik

#14 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by elSaik »

fgr wrote:
ma nije...nije lud da vodi zelju u ovom cirkusu od lige i drzave...ne gajite lazne nade...
Ivica ne bi vodio Želju, a Amar bi bio sportski direktor. Neka Ivica bude nešto k'o počasni predsjednik ili nešto tako.
samvan

#15 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by samvan »

Bila je ipak prvoaprilska sala.
Ivica jest izrazio zelju da se vrati u Sarajevo , ali Zelju nije spominjao :wink:
elSaik

#16 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by elSaik »

samvan wrote:Bila je ipak prvoaprilska sala.
Ivica jest izrazio zelju da se vrati u Sarajevo , ali Zelju nije spominjao :wink:
Pa nije lud. :mrgreen: Ali vam kažem da će Amar u Želju, živi bili pa vidjeli. :mrgreen:

I da, poslije smrti Osimove, stadion će se zvati Stadion Ivica Osim. :mrgreen: Ali nadam se da do toga neće doći za još jedno makar 25 godina. :mrgreen:
dijaliza

#17 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by dijaliza »

SPORT
28-05-2008 02:00

Žao mi je zvog svega što se dešava u bh. fudbalu

Ivica Osim, proslavljeni bh. stručnjak, doskorašnji selektor japanske reprezentacije, odnedavno savjetnik u japanskom fudbalskom Savezu, ne može bez utakmica. Između redovnih terapija, popularni “Švabo” vrti satelitske kanale, gleda utakmice svih liga. Na “Kirin kupu” u Japanu, Osim se sreo sa Vahidom Halilhodžićem, selektorom Obale Slonovače. Kao i svaki put, kada smo nazvali u dom Osimovih, javila se susretljiva i ljubazna gospođa Asima Osim. Nakon što nas je upoznala sa vremenskim (ne)prilikama u Japanu, “sprema se kiša, a Švabo samo što nije došao”, zamolila nas je da razgovor bude što kraći.

- Svaki minut moramo izaći vani, pa Vas molim da ne pustite da se Ivica raspriča. Znate šta njemu nogomet znači. Satima može pričati - podsjetila nas je gospođa Asima. Onda se javio Ivica.

Nešto me grlo steže, ali dobro je. Zna biti i gore, u svom će stilu Osim za naš list.

Kako Vam se čini selekcija Obale Slonovače?

- Halilhodžiću neće biti nimalo lako. Ima odlične individualce, ali valja to sve posložiti. Kao što je poznato nisu posebno taktički verzirani. Obala Slonovače ima velike ambicije, a neće to ići lako. Jedanaest zvijezda ti ne garantuje rezultat.

Kakav je Japan bez Vas?

- Nema tu neke drastične promjene. Kostur tima se nije promijenio, ekipa ima samopouzdanje. Nisam na klupi, ali sam uz njih.

Idete na EP?

- Idem po zadatku. Imam poziciju savjetnika. Iskreno, koliko god čovijek ne može bez klupe, nekad je dobro pobjeći “na više”. Sa tribina je ugodnije. Godinama sam se naslušao raznih komentara sa tribina.

Hoće li favoriti bez problema u završnici, vidite li možda neka iznenađenja?

- Za fudbal bi bilo dobro da se pojavi neka nova Grčka, kao na EP u Portugalu. Dobro je to da se vidi da ne pobjeđuju samo bogati, da i autsajder, ma kako to zvučalo, ima šanse. Kao moguća iznenađenja vidim Hrvatsku, Rumuniju i Poljsku. Hrvatska je godinama sve bolja, bez problema prolaze kvalifikacije, nisu imali poteškoća sa smjenom generacija. Slaven Bilić ima dosta dobar izbor. Međutim, svi zaboravljaju Rumune. Oni bi mogli iznenaditi.

Halilhodžić nam je pričao da se loš glas oko bh. nogometa širi na nogometnom globusu. Navodno ste najviše pričali o stanju u našem fudbalu.

- Istina je da smo najviše pričali o našem fudbalu. Nažalost, ne po dobrom. I to me brine. Žao mi je zbog svega što se dešava u bh. fudbalu. Nije to nažalost od jučer. Svako voli da se miješa u tuđi restor. Treneri trebaju da brinu o taktici, izboru igrača, oni o terenu, a Uprava o politici Saveza. Nažalost, kod nas je sve izmiješano. Dok je tako nema nafake. Politika je, ma šta ko mislio, duboko uključena u fudbal. Nije samo u bosanski, već u evropski, svjetski fudbal. Niko ne voli gubit, a to znači, da svi hoće pobjedu. To ne može “nazor”, pa se nekada ne biraju sredstva. Sadašnja situacija neće nikom donijeti dobra. Moguće da će samo novinari profitirati. Svaki je dan dragocijen, ako ne želimo da nam proleti još jedan ciklus - zaključio je na kraju intervjua za “San” Ivica Osima.

S. Sinanović

Dolazim kući

- Potrefilo mi se da ću u Austriji, u Gracu, gdje je moj drugi dom provesti radni odmor. Bit ću kod svojih prijatelja i pratiti evropsko prvenstvo. U julu sam u Sarajevu. Zaželio sam se svoje raje, prijatelja i sjedeljki na željeznici, kod Šaina i drugih sa kojima rado ćaskam - rekao je Osim.
laku noć

#18 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by laku noć »

Oće čovjek da umre u svojoj zemlji :D
zlatiborka

#19 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by zlatiborka »

laku noć wrote:Oće čovjek da umre u svojoj zemlji :D
Svejedno, dokazao se kao dobar covjek i patriota i svjetski cijenjen strucnjak! Svaka mu cast! :bih:
jale2003

#20 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by jale2003 »

'Iz dobro obavjestenih izvora sa Grbavice'.. sto znace iz lokalnog kineskog restorana..

Nemas pojma kako bi nam drago bilo, al realnost je posve drugacija.
husref

#21 Re: Svabo se vraca na Grbavicu!

Post by husref »

elSaik wrote:
Jaguar84 wrote:Mozda se vrati al pitanje hocel se u Zelju vratiti sto cisto sumnjam, kakogod bilo bi mi drago svakako... :D
Pa gdje će drugo nego u Želju. Nema šta drugo da radi, a od nečega mora živjeti. :oops: :D
Tačno :lol:
Post Reply