"Sv. Georgije ubiva azdaju" se snima u Omarskoj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ZZZlica

#1 "Sv. Georgije ubiva azdaju" se snima u Omarskoj

Post by ZZZlica »

Prema rijecima režisera i glavnih glumaca, to je jedan fini anti-ratni film...
Zasto se onda snima u Omarskoj, na mjestu koncentracionog logora za ne-srbe s podrucja Prijedora? I zasto je to Mittal dozvolio (+ nasuli ne-znam-koliko tona zemlje!?), a vec godinama ne dozvoljava gradnju spomenika zrtvama konc-logora? Sta je sljedece - Disneyland u Omarskoj ili neki novi Kusturicin PC Drvengrad?! Sve za turizam! :shock:

(da ne pricam sto je vlada PC ucestvovala s nekih milion KM u tom projektu)

I da, ja sam "zlonamerna", jer kako rece Srdjan Dragojevic (Lepa sela lepo gore - Rane - Mi nismo andjeli), samo neko "zlonameran" moze nesto tako i pomisliti, a kamoli im to "zameriti"... Samo me zanima zasto doticni reziser nije taj svoj anti-ratni film snimio, recimo, u Jasenovcu? :x
tempora

#2 Re: "Sv. Georgije ubiva azdaju" se snima u Omarsko

Post by tempora »

ZZZlica wrote:Prema rijecima režisera i glavnih glumaca, to je jedan fini anti-ratni film...
Zasto se onda snima u Omarskoj, na mjestu koncentracionog logora za ne-srbe s podrucja Prijedora? I zasto je to Mittal dozvolio (+ nasuli ne-znam-koliko tona zemlje!?), a vec godinama ne dozvoljava gradnju spomenika zrtvama konc-logora? Sta je sljedece - Disneyland u Omarskoj ili neki novi Kusturicin PC Drvengrad?! Sve za turizam! :shock:

(da ne pricam sto je vlada PC ucestvovala s nekih milion KM u tom projektu)

I da, ja sam "zlonamerna", jer kako rece Srdjan Dragojevic (Lepa sela lepo gore - Rane - Mi nismo andjeli), samo neko "zlonameran" moze nesto tako i pomisliti, a kamoli im to "zameriti"... Samo me zanima zasto doticni reziser nije taj svoj anti-ratni film snimio, recimo, u Jasenovcu? :x

Mozda zato sto bi se za Jasenovac imao ko pobuniti? A i nezgodno je vrijeme za pobunu, treba smisliti gdje ce sa Bajram! :oops:
ZZZlica

Post by ZZZlica »

Haj' molim te, reci mi, kad je u ovoj ucmaloj i podanickoj sredini vrijeme za pobunu?
Mogli smo serbez pozvati onda, npr. Thompsona da pjeva u Zetri za Bajram i sve OK ... Sve pod parolom: BEND OVER!
ZZZlica

Post by ZZZlica »

(Ispravka: Vlada PC je u ovaj epohalni projekt ulozila EUR 750.000, znaci 1,5 milion KM poreskih obveznika)
obuca

Post by obuca »

:x nažalost da su i cirkus tu napravili niko se ne bi pobunio, jer nas narod su uspavane, indolentne ovce koje ne brine apsolutno nista. nazalost :x :x :x :x
ZZZlica

Post by ZZZlica »

Mene samo zanima gdje su naši vajni predstavnici, koji vole da se "Tarzanaju" po FBiH i pricaju o "genocidnoj tvorevini", gdje su kad treba barem uputiti protest, sto Mittalu, sto filmasima, zasto se sad prave ludi? Jel' to kao "biraju bitke"? Kao, sad je na tapetu reforma policije (kao sto je bila i protekle 3 godine)...

Ekipa Georgija će snimati u Omarskoj tokom naredne 2 sedmice, a scene u vezi sa Sarajevskim atentatom ce se snimati u Banja Luci (mozda da ne bi vredjali tanane osecaje istocnih suseda prikazivanjem izgorele Vijecnice?!)

Znam ja nas, j*** ti nas

:(
Dezidijat

Post by Dezidijat »

Ma, nek daju 5 miliona KM za taj film, nek ga režira Jerry Bruckhaimer boli me racku, neću dat marke za njega.Nit ga gledat.
Fair Life

Post by Fair Life »

Sveti Georgije ubija Omarsku...
tempora

Post by tempora »

Ova me vijest muci vec danima.Ima li kakvih opsirnih vijesti po ovom pitanju, da li je pocelo to snimanje filma i ima li kakvih negodovanja po pitanju istoga? Sta mi, ja ili bilo ko mozemo uraditi? I mozemo li se kako organizovati da se bunimo i apelujemo na svjest gradjana, na drzavnike vani i u zemlji ili neke institucije kako bi trazili zabranu snimanja-ako vec nije kasno? A ako je kasno, mozemo li ipak uputiti neku protestnu notu negdje? Ima li ideja?
makondo

Post by makondo »

ja bih da mi neko objasni nesto u vezi lokacije na kojoj se snima film. vidim da se digla prilicna frka oko snimanja filma u omarskoj, ali - koliko znam - postoji omarska kao malo vece selo, postoji rudnik i postoje neka poljoprivredna/industrijska dobra pod tim imenom. na jednom od njih je bio logor. da li se film snima bas na lokaciji na kojoj se nalazio logor, ili u selu omarska? ako je na mjestu logora, onda je to necuveno, ako je negdje u selu omarska, onda ne znam cemu sva ova frka.
bhxxl

Post by bhxxl »

evo sta slobodna bosna kaze o ovome

Image

Image

Image

Image
tempora

Post by tempora »

Ovo je strasno i porazavajuce.Ma sto da se kaze, zvuci i jeste isprazno.Ali ovo je na odgovornost svih nas koji smo iz Bosne i Hercegovine! Mi smo moralne ljudske nistice koje nemaju pravo na zivot!
Postoje li jos neki i kakvi dokazi da je Mittal licno dozvolio snimanje filma i da li postoje ikakvi apeli ili negodovanja od strane bilo koga?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

tempora wrote:Ovo je strasno i porazavajuce.Ma sto da se kaze, zvuci i jeste isprazno.Ali ovo je na odgovornost svih nas koji smo iz Bosne i Hercegovine! Mi smo moralne ljudske nistice koje nemaju pravo na zivot!
Postoje li jos neki i kakvi dokazi da je Mittal licno dozvolio snimanje filma i da li postoje ikakvi apeli ili negodovanja od strane bilo koga?
ZZZlica

Post by ZZZlica »

Može se napisati dvojezično pismo protesta prvenstveno Mittalu, ali i cc Vladi RS i Predsjedništvu BiH, ali tek nakon kontaktiranja/konsultacija s:

- Udrugom Prijedor '92: http://www.udruzenje-logorasa-prijedor92.tk/
- Fondom za humanitarno pravo: http://www.hlc-rdc.org
- Fondacijom Elie Wiesel: http://www.eliewieselfoundation.org/
(ovo zadnje zato što sam nedavno gledala kako je vodio Oprah Winfrey u obilazak Auschwitza, bivšeg konc-logora pretvorenog u mauzolej za opomenu čovječanstvu, dok Mittal ne dozvoljava ni postavljanje spomen-obilježja na mjestu stradanja ne-Srba u Omarskoj)

kako bi dobili ideju o najdjelotvornijem vidu protesta protiv ove odvratno cinične i revizionističke rabote koja vrijeđa svakog normalnog čovjeka (ali, što je očigledno iz nedostatka bilo kakve reakcije, ne i naše đon-obraz-političare) :x
tempora

Post by tempora »

ZZZlica wrote:Može se napisati dvojezično pismo protesta prvenstveno Mittalu, ali i cc Vladi RS i Predsjedništvu BiH, ali tek nakon kontaktiranja/konsultacija s:

- Udrugom Prijedor '92: http://www.udruzenje-logorasa-prijedor92.tk/
- Fondom za humanitarno pravo: http://www.hlc-rdc.org
- Fondacijom Elie Wiesel: http://www.eliewieselfoundation.org/
(ovo zadnje zato što sam nedavno gledala kako je vodio Oprah Winfrey u obilazak Auschwitza, bivšeg konc-logora pretvorenog u mauzolej za opomenu čovječanstvu, dok Mittal ne dozvoljava ni postavljanje spomen-obilježja na mjestu stradanja ne-Srba u Omarskoj)

kako bi dobili ideju o najdjelotvornijem vidu protesta protiv ove odvratno cinične i revizionističke rabote koja vrijeđa svakog normalnog čovjeka (ali, što je očigledno iz nedostatka bilo kakve reakcije, ne i naše đon-obraz-političare) :x
Ne razumijem ovo "nakon konsultacija" -jesu li ove organizacije nesto pokrenule?Ne vidim na njihovim stranicama bilo sto o ovom slucaju?Jucer sam razmisljala, ako se ne varam Mittalovo glavno sjediste je u Rotterdamu.Vec je bio jedan dokumentarac u holandskim medijima o Mittalu i BiH radnicima te o logoru na kojem se Mittal nalazi.( nase vlasti su se prodajom i oprale od odgovornosti :oops: ) pa rekoh ne bi mozda bilo zgorega uputiti nekakvu bilo kakvu protestnu notu i obavijestiti i medije, ali kako ako se u samoj drzavi nista nije organizovalo? :oops:
tempora

Post by tempora »

http://www.mtsmondo.com/entertainment/m ... vest=73329

Ekipa se nada da ce film ucestovati u Kanu! :oops: Sto ce reci-ima i drugih nacina da se za Omarsku cuje. :oops: Naravno, filmska umjetnost je ipak nesto sto nema veze sa politikom.A Bosanac-sa pamecu. :(
Kwaheri

Post by Kwaheri »

tempora wrote:http://www.mtsmondo.com/entertainment/m ... vest=73329

Ekipa se nada da ce film ucestovati u Kanu! :oops: Sto ce reci-ima i drugih nacina da se za Omarsku cuje. :oops: Naravno, filmska umjetnost je ipak nesto sto nema veze sa politikom.A Bosanac-sa pamecu. :(
ima tako "zanimljivih" vijesti vezanih za snimanje ovog filma... uglavnom se Omarska kao selo konc-logor ne pominje
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 12:32, edited 1 time in total.
pelin

Post by pelin »

Za pocetak napisati pismo, prevesti ga na vise jezika i uz popratni materijal iz Omnarske slati na sve moguce adrese u svijetu, medijima, kulturnim institucijama, festivalima, organizacijama za zastitu ljudskih prava, pozvati sve filmske festivale da bojkotuju to smece koje se pravi na strasnim mukama logorasa iz Omarske, iako vjerjem da ce sami umjetnicki i filmski dosezi ovog proslavljenog reditelja sund filmova biti dovoljni da mu zatvore vrata na sve ozbiljne fesitivale izuzev ako Srbin Nemanja ne povuce neku svoju vezu na osnovu "stare slave", ali ni Nemanju vec godinama niko ne uzima za ozbiljno.

Medjunarodnu akciju bi trebali povesti i bh filmski radnici i iskoristiti ovu provalu poricanja, zataskavanja i prljanja mjesta kao sto je Omarska da se svijetu pokaze o cemu se zapravo radi. Uz pomoc ovog slucaja istina o Omarskoj se moze prosiriti i dalje.

Napraviti javnu tribinu na kojoj ce i prezivjeli logorasi, clanovi porodica onih koji nisu prezivjeli, kao i druge osobe iznijeti svoje vidjenje ove provokacije.

Reditelja i sve one koji rade na filmu proglasiti nepozeljnim za pocetak u Sarajevu, ali i sire.
tempora

Post by tempora »

Nancy Drew wrote:Davno je ovo snimanje najavljeno.
Nešto se trebalo uraditi prije nego su ušli.
Sada više i nema smisla.
Svaka naknadna priča je samo dodatni marketing samom filmu a nekako mi se čini da reditelj (našim medijima tako dragi :roll: a u suštini soft četnik - ako je iko slušao i čitao njegove intervjue) Dragojević baš na to i računa.

Licno ne znam kada je najavljeno, jer sam to propustila,a drzava se vec od starta ne brine o ovakvim stvarima, pa nije ni cudo sto nije bilo ( da li je?) neke medijske pozornosti oko istoga? Slazem se, kasno je, ali nije kasno da se film bojkotuje na bilo koji nacin ako se bude davao,pa i negdje vani, ili na bilo koji drugi nacin da se da glas protiv.Ili nesto od onoga sto rece pelin. :(
Maraschino

Post by Maraschino »

Njihovim glupostima i bezobrazluku nikad kraja. :(

Prije neki dan gledam i slusam Batu Zivojinovica koji prica kako Kinezi planiraju da snimaju film Valter brani Sarajevo jer je to najgledaniji film u Kini i pusta se svake Nove godine. Veli Bata da ce prihvatiti glavnu ulogu ali da ce se kompletan film snimati u Srbiji.
Ovo ne pisem da bi temu razvodnjavao nego, da jos jednom potvrdimo apsurde, bezobrazlu i drskost srpske politike.
Snimaju scene bitke na Ceru na Manjaci a Valtera ce snimati u Srbiji, samo neznam koga ce braniti.
klixober

Post by klixober »

Sljedeci film ce se pretpostavljam snimati u Keratermu :x
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Maraschino wrote:Njihovim glupostima i bezobrazluku nikad kraja. :(

Prije neki dan gledam i slusam Batu Zivojinovica koji prica kako Kinezi planiraju da snimaju film Valter brani Sarajevo jer je to najgledaniji film u Kini i pusta se svake Nove godine. Veli Bata da ce prihvatiti glavnu ulogu ali da ce se kompletan film snimati u Srbiji.
Ovo ne pisem da bi temu razvodnjavao nego, da jos jednom potvrdimo apsurde, bezobrazlu i drskost srpske politike.
Snimaju scene bitke na Ceru na Manjaci a Valtera ce snimati u Srbiji, samo neznam koga ce braniti.
mene to nista ne bi cudilo, jer hoce im se moze imse..
a nasi nek samo nastavae trubit o tome kako je Mrska nastala na genecoidu,a ne poduzimaju nista konkretno :-?
water

Post by water »

Nancy Drew wrote:Davno je ovo snimanje najavljeno.
Nešto se trebalo uraditi prije nego su ušli.
Sada više i nema smisla.
Svaka naknadna priča je samo dodatni marketing samom filmu a nekako mi se čini da reditelj (našim medijima tako dragi :roll: a u suštini soft četnik - ako je iko slušao i čitao njegove intervjue) Dragojević baš na to i računa.
Oh ND, takvi su mi najmrzi :x :x
Post Reply