Suvlasnik i nova firma sa istim proizvodom

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
walk_M-A-N

#1 Suvlasnik i nova firma sa istim proizvodom

Post by walk_M-A-N »

Poštovani forumaši... tražio sam i nikako da nadođem na prave ključne riječi....
Dakle:
Ako jedan od suvlasnika firme Firma odluči da sam napravi svoju firmu Firma Company, Firma Trade ili slično, gdje će isto ime Firma biti istaknuto na reklami (OK, malo drugačije stilizovano) a ono Company, Trade biti korišteno samo u papirima, i koja će pri tome prodavati isti proizvod (ili više proizvoda) kao prva zajednička, da li to krši ikakav zakon?
Onako, nije mi baš logično da sad neki dioničar bilo koje firme odjednom odluči da sam pravi neki proizvod, ali opet, da bi bilo pogrešno, mora negdje pisati...
Je li tu realna tužba i odšteta?
zgiba

#2 Re: Suvlasnik i nova firma sa istim proizvodom

Post by zgiba »

walk_M-A-N wrote:Poštovani forumaši... tražio sam i nikako da nadođem na prave ključne riječi....
Dakle:
Ako jedan od suvlasnika firme Firma odluči da sam napravi svoju firmu Firma Company, Firma Trade ili slično, gdje će isto ime Firma biti istaknuto na reklami (OK, malo drugačije stilizovano) a ono Company, Trade biti korišteno samo u papirima, i koja će pri tome prodavati isti proizvod (ili više proizvoda) kao prva zajednička, da li to krši ikakav zakon?
Onako, nije mi baš logično da sad neki dioničar bilo koje firme odjednom odluči da sam pravi neki proizvod, ali opet, da bi bilo pogrešno, mora negdje pisati...
Je li tu realna tužba i odšteta?
Članak 52. ZAKONA O REGISTRACIJI POSLOVNIH SUBJEKATA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

Načelo isključivosti tvrtke poslovnog subjekta
(1) Pod istom ili sličnom tvrtkom ne mogu biti upisana dva ili više poslovnih subjekata koja obavljaju istu ili sličnu djelatnost.
(2) U slučaju potpune podudarnosti prijavljene tvrtke s već registriranom tvrtkom, sud će upozoriti podnositelja prijave na postojanje istovjetne tvrtke, što je smetnja registraciji. Prijava će biti zaprimljena i o istoj će odlučiti sud.
(3)Ako je prijavljena za upis tvrtka istovjetna, odnosno u potpunosti podudarna s postojećom ili slična s već registriranom tvrtkom, sud će zaključkom tražiti od podnositelja prijave da u roku koji ne može biti dulji od 15 dana izmijeni prijavljenu tvrtku te uskladi isprave već priložene uz prijavu. U suprotnom, sud će odbiti prijavu za upis u registar.
walk_M-A-N

#3 Re: Suvlasnik i nova firma sa istim proizvodom

Post by walk_M-A-N »

Hvala, elegantno rješenje, da se primjenjuje. Valjdai Sud treba to pretražiti u računaru to prilikom registracije....
Ali šta ako je drugi suvlasnik to već uradio, može li prvi išta sada uraditi? Tužba?
Ricken

#4 Re: Suvlasnik i nova firma sa istim proizvodom

Post by Ricken »

Nemože biti isto ime samo kod istog registracionog suda. U FBiH ima puno preduzeća sa istim imenom ali razliku čini mjesto registracije.
Ima jedna bitna stvar koja mi pada na pamet, da li si u toj predhodnoj kompaniji bio odgovorno lice, jer prema zakonu o preduzećima odgovorno lice nesmije biti konkurencija firmi u kojoj je obavljao dužnost zastupanja u periodu od 2 godine. Ostale stvari koliko znam nisu protuzakonite ako se ne radi o zaštitćenom brandu ili vizualnom identitetu ili imenu.
walk_M-A-N

#5 Re: Suvlasnik i nova firma sa istim proizvodom

Post by walk_M-A-N »

Ricken wrote:Nemože biti isto ime samo kod istog registracionog suda. U FBiH ima puno preduzeća sa istim imenom ali razliku čini mjesto registracije.
Ima jedna bitna stvar koja mi pada na pamet, da li si u toj predhodnoj kompaniji bio odgovorno lice, jer prema zakonu o preduzećima odgovorno lice nesmije biti konkurencija firmi u kojoj je obavljao dužnost zastupanja u periodu od 2 godine. Ostale stvari koliko znam nisu protuzakonite ako se ne radi o zaštitćenom brandu ili vizualnom identitetu ili imenu.
Ma ja pitam iz pozicije prvog, drug nije baš vičan pretraživanju. A drugi koji je to uradio sam u stvari i nije bio suvlasnik ili zaposlenik nego iz familije suvlasnika, pa vidio biznis. I sve je u Sarajevu.
Meni sada nije jasno mogu li ja otvoriti Audi Kompani doo i prodavati auta, ili Nagib Pita doo i praviti pite... Možda je Audi zaštitio ime, ali Nagib ne znam je li.
Ricken

#6 Re: Suvlasnik i nova firma sa istim proizvodom

Post by Ricken »

Sud mu ne bi dopustio registraciju da je ime identično. Ako je zaštićeno ime onda imaš pravo na nadoknadu, ali ako nije nemaš osnova. Ukucaj na nekome od pretraživača kompanija i vidjet ćeš da je u FBiH 6 Aldi naziva, te Aldi Company, te Aldi Elite i sl, od čega su ove 2 pobrojane u Sarajevu (isti registracioni sud). Znači ako je prošlo u sudu nije korišteno isti ime. Ukoliko si zaštitio naziv možeš nešto uraditi, ali ukoliko ne, ne vidim način.

Čest je slučaj da isti vlasnik na istoj lokaciji osniva 2 društva sa sličnim djelatnostima: recimo Recro d.o.o. i Recro Consulting d.o.o. U ovom slučaju nesmatra se da je korišteno isto ime i to prolazi u sudu. (ova dva imena su izmišljena i korištena samo kao primjer)
walk_M-A-N

#7 Re: Suvlasnik i nova firma sa istim proizvodom

Post by walk_M-A-N »

U međuvremenu sam saznao da se može obratiti Inspekciji da utvrde stanje i eventualne povrede zakona. Navodno su već imali takav slučaj.
Post Reply