Suv vozilo koje kupiti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

BELLUNO

#1 Suv vozilo koje kupiti

Post by BELLUNO »

Imam takav posao i trebam sad jednu godinu raditi na planini,gdje je skoro 8 mjeseci snijeg.Imam BMW limusinu i ne pada mi na pamet sa njim ici na planinu.Moj prijatelj kojeg cu ja zamijeniti kupio je subaru justy 4x4 i imao je puno problema sa njom u odlasku na posao na planini.Kaze kad padne snijeg onda on posto je sa malim vozilom nemoze proci jer pretezno se tu voze Suv vozila.Sad posto nemam nekog iskustva sa SUV vozilima ja bi kupio nekog koji ce mi dobro sluziti godinu dana.

Inetersuje me slijedece marke pa ako ko ima ili je vozio da mi kaze nesto o njima bitno mi je da ne kasnim ili da ne dodjem na posao.Ja moram svako jutro ici i vracati se popodne sa posla.Ovdje se cisti snijeg ali je problem kad pada nece ga nocu cistiti,oni ciste oko 9 h.

BMW X5,Opel frontera,Mercedes ML

hvala
chuchumbamayumbe

#2 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by chuchumbamayumbe »

Nisam znao da su ML, X5 i Frontera SUV-ovi!?!?!
:-)
The Nightwatchman

#3 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by The Nightwatchman »

BELLUNO wrote:Imam takav posao i trebam sad jednu godinu raditi na planini,gdje je skoro 8 mjeseci snijeg.Imam BMW limusinu i ne pada mi na pamet sa njim ici na planinu.Moj prijatelj kojeg cu ja zamijeniti kupio je subaru justy 4x4 i imao je puno problema sa njom u odlasku na posao na planini.Kaze kad padne snijeg onda on posto je sa malim vozilom nemoze proci jer pretezno se tu voze Suv vozila.Sad posto nemam nekog iskustva sa SUV vozilima ja bi kupio nekog koji ce mi dobro sluziti godinu dana.

Inetersuje me slijedece marke pa ako ko ima ili je vozio da mi kaze nesto o njima bitno mi je da ne kasnim ili da ne dodjem na posao.Ja moram svako jutro ici i vracati se popodne sa posla.Ovdje se cisti snijeg ali je problem kad pada nece ga nocu cistiti,oni ciste oko 9 h.

hvala
jel ti zezas ili ozbiljno pitas?

a i ne znam odakle ti frontera uz ova dva :D
SAAdnan

#4 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by SAAdnan »

Razmisli i o Volvu XC90 za extremne uvjete
TheGodfather001

#5 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by TheGodfather001 »

Ne znam gdje zivis, ali u BiH u ovakvim uslovima, nijedan od gore nabrojanih ne bih uzimao, isao bih na Toyota Hilux, ili Nissan Navara, ili eventualno Puch-a.
X5, Ml, ili slicni su gradski shminkeri, to nije za takvih uslova. Po nekom mom misljenju ovi SUV-ovi koje si nabrojao su limuzine sa pogonom na sva cetiri tocka. A u tom slucaju je isplativije uzeti Fiat Panda 4X4 ili Renault Megane 4x4, ili Seat Altea Freetrack, ili cak VW Golf V cross. Sretno sa kupovinom.
VR6

#6 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by VR6 »

chuchumbamayumbe wrote:Nisam znao da su ML, X5 i Frontera SUV-ovi!?!?!
Sta su ako nisu SUV-ovi?! :-? Za Fronteru bi se jos i dalo diskutovati, al X5 i ML...

BELLUNO mislim da bi ti Land Rover Discovery super posluzio za tu svrhu. Nemoj gledati ni SUV-ove, trazi prave terence. Skuplji su za odrzavanje, nisu tako udobni ni lijepi ko SUV-ovi, no najmanje sto ti treba je da se zaglavis negdje u snijegu u po noci. A sa SUV-om ce ti se to desiti, vjeruj mi, pogoni na sva 4 tocka kod vecine SUV-ova su skroz losi. Razmisli ozbiljno o Kiji Sorento, auto je nevjerovatno sposoban terenac, a i na cesti je super.

I nemoj ni slucajno uzimati Toyotu Hilux il neki drugi pick-up, sto ti ovaj gore preporucuje...
Ti auti kad imaju prazan teretni prostor, po suhom uzbrdo nece da idu kako treba, a ne po snijegu.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#7 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by Bobi »

TheGodfather001

#8 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by TheGodfather001 »

VR6 wrote:
Sta su ako nisu SUV-ovi?! :-? Za Fronteru bi se jos i dalo diskutovati, al X5 i ML...

BELLUNO mislim da bi ti Land Rover Discovery super posluzio za tu svrhu. Nemoj gledati ni SUV-ove, trazi prave terence. Skuplji su za odrzavanje, nisu tako udobni ni lijepi ko SUV-ovi, no najmanje sto ti treba je da se zaglavis negdje u snijegu u po noci. A sa SUV-om ce ti se to desiti, vjeruj mi, pogoni na sva 4 tocka kod vecine SUV-ova su skroz losi. Razmisli ozbiljno o Kiji Sorento, auto je nevjerovatno sposoban terenac, a i na cesti je super.

I nemoj ni slucajno uzimati Toyotu Hilux il neki drugi pick-up, sto ti ovaj gore preporucuje...
Ti auti kad imaju prazan teretni prostor, po suhom uzbrdo nece da idu kako treba, a ne po snijegu
.
Svaka ti dala kralju, eto posto se razumijes u terence i njihove vozne karakteristike, vidim odlicno, i naravno vozio si ih sve i sa potpunom samouvjerenoscu se provaljujes, onda prepustam tebi daljnje savjetovanje.
Pozdrav. :run:
TheOne

#9 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by TheOne »

Dobronamjeran savjet, uzmi BMW X3 i miran si... Ubjedljivo najbolji omjer ulozeno-dobiveno... Jes' da je "ruzan" ali kao sto rekoh nabolji kompromis izmedju terenske i cestovne voznje... Sretno
BELLUNO

#10 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by BELLUNO »

VR6 wrote:

Ti auti kad imaju prazan teretni prostor, po suhom uzbrdo nece da idu kako treba, a ne po snijegu.

Da odgovorim ovom sto pita da li su Suv vozila koja sam nabrojao.U garazi u kojoj sam gledao pise SUV vozila i na tom parkingu stoje ova nabrojana i druga.Valjda u garazi znaju sto je SUV vozilo.
Zivim u Svicarskoj i ne zezam se sa pitanjem.Da znam karakteristike o ovim vozilima ne bih pitao.

VR6 sad si me potaknuo na razmisljanje da tacno je land rover i range rover su visoko a meni bas to treba da ne zaglavi u snijegu kad terenci naprave kao put u snijegu sa ovim mojim nabrojanim SUV vozilima tesko bi prosao.Ja cu raditi samo godinu i poslije cu prodati,nema nikakvih ulaganja bitno je da samo me posluzi dok budem radio na planini.VR6 hvala idem bas sad u nekoliko garaza sa terencima da vidim ima li land rover i range rover
HAVANA

#11 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by HAVANA »

Ja bolje nisam vozio. :thumbup:

Image
VR6

#12 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by VR6 »

TheGodfather001 wrote:Svaka ti dala kralju, eto posto se razumijes u terence i njihove vozne karakteristike, vidim odlicno, i naravno vozio si ih sve i sa potpunom samouvjerenoscu se provaljujes, onda prepustam tebi daljnje savjetovanje. Pozdrav. :run:
Pa vozio sam preko 20 SUV-ova i terenaca koji se trenutno nalaze na trzistu i definitivno znam sta pricam. Pick-upi imaju lagan straznji kraj, uz aneks se nismo mogli popeti ljeti po suhom vremenu bez ukljucivanja pogona na sva 4 tocka, jer su se straznji tockovi vrtili u prazno. Za razliku od terenaca koji tu krecu bez ikakvih problema. Pick-upovi prazni imaju raspored tezine od oko 30:70 u korist prednje osovine, to spoji sa "super" ovjesom i...
chuchumbamayumbe

#13 Re: Suv vozilo koje kupiti

VR6 wrote:

Čuj pa šta ako nisu SUV-ovi?!
Vidiš li naslov teme?
VR6

#14 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by VR6 »

chuchumbamayumbe wrote:Čuj pa šta ako nisu SUV-ovi?! Vidiš li naslov teme?
Ja sam napisao "sta SU ako nisu SUV-ovi"? :D
chuchumbamayumbe

#15 Re: Suv vozilo koje kupiti

VR6 wrote:
Uredu je, sorry, još me drži alkohol od tekme!
8-) :lol:
Za mene su Freelander, RAV4, Outlander, Koleos, HR-V, CR-V, Antara, X-3 ---SUV-ovi.
X5, ML i slični njima mi nikako nisu u toj grupi, ali evo, sada vidim, sve to potpada pod SUV-ove.
Samo se pitam ostade li ijedan terenac, ili se svi zadase u SUV-ove?!
Drvosjeca iz Dejcica

#16 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

BELLUNO wrote:Imam takav posao i trebam sad jednu godinu raditi na planini,gdje je skoro 8 mjeseci snijeg.Imam BMW limusinu i ne pada mi na pamet sa njim ici na planinu.Moj prijatelj kojeg cu ja zamijeniti kupio je subaru justy 4x4 i imao je puno problema sa njom u odlasku na posao na planini.Kaze kad padne snijeg onda on posto je sa malim vozilom nemoze proci jer pretezno se tu voze Suv vozila.Sad posto nemam nekog iskustva sa SUV vozilima ja bi kupio nekog koji ce mi dobro sluziti godinu dana.

hvala
Sine, da ti ciko nesto kaze, pusti se tih sminkerskih *ovana sto se zaglave po mokrom liscu a ne po dubokom snijegu. :D Za planine i snijega je ovakva radna masina, pogledaj i nemoj da se sjetis drvosjece negdje zaglavljen na planini na -15. Ovi sto ti preporucuju Megane i Pandu za planine ti ne zele dobro. tebi treba Volvo C303 :wink:

Ridjobrki

#17 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by Ridjobrki »

Sve je otišlo u SUV-ove, ostao je samo jedan pravi pravcati terenac:

Image
HAVANA

#18 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by HAVANA »

SUV nije terenac,terenci imaju jaču šasiju,vješanje,reduktor,blokadu diferencijala...

Toyota land cruiser-terenac
toyota rav 4 -suv
mazda cx7-suv
pajero-terenac
patrol-terenac
murano -suv.....
Bullet Tooth Tony

#19 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by Bullet Tooth Tony »

pogledaj :thumbup: :thumbup:
DoradO

#20 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by DoradO »

oo Beze .. kakvo mi samopouzdanje dade ovaj klip :razz: :lol: nema veze sto nije allroad :D -- quattro rules
ado-šampion

#21 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by ado-šampion »

Nemojte pretjerivat, čovjeku treba auto da izadje na planinu a ne da ide u lov s njim, tako da nema potrebe za Nivom il ičim sličnim. Za takva izlete će pomoći bilo koji SUV s pogonom na sva 4 i dobrim gumama, kao što pokazuje Begov klip.

@ VR6, ti nisi izašo uz Mojmilo brdo, Aneks je do igrališta :run:
Haris.ba

#22 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by Haris.ba »

BELLUNO wrote:BMW X5,Opel frontera,Mercedes ML
Prvo i trece su luksuzni suvovi, opel frontera je meni kvazi terenac, kvazi suv. Ma ne svidja mi se nikako. Do mene je. Nimalo objektivno - priznajem.

Terenac je vrsta automobila velike nosivosti, vučne snage i putničkog kapaciteta , a koji je opremljen svim elementima potrebnim za vožnju izvan asfaltiranih površina (off-road).

Najvažniji elementi potrebni za off-road su:

* Pogon na sve kotače
* Blokada diferencijala
* Veliki razmak između tla i "trbuha" automobila
* Veliki kotači s gumama prilagođenim za najteže terenske uvjete

SUV Postoji i posebna kategorija nazvana SUV, kratica za Sport utility vehicle , a radi se o vozilima koja svojim izgledom nalikuju terencima, ali se od njih razlikuju prema namjeni, cijeni i voznim svojstvima. Takva se vozila ne mogu mjeriti s čistokrvnim terencima izvan ceste jer su im terenska svojstva i robusnost žrtvovana zbog udobnosti i dizajna.

Crossover SUV

Još jedna kategorija naziva se crossover SUV tj. CUV (crossover utility vehicle), a radi se vozilima koja su s ciljem postizanja manje težine i bolje ekonomičnosti izgrađena na podvozjima namijenjenim limuzinama i karavanima srednje klase. Takva se vozila zbog svojeg izgleda nazivaju terencima, ali su njihove terenske mogućnosti vrlo ograničene, a nije rijetko da uopće nemaju ugrađene elemente potrebne za off-road.

P.S.
Ne vidim zasto bi bjezao od nive. Jeftina je. Goriva ne trosi nista specijalno puno vise od drugih. Koristices je godinu dana. Kupi je polovnu, prodaj kasnije - neces izgubiti nista specijalno. Ona sa dvoja vrata(ustvari tri) moze bilo gdje, ma na drvo mozes sa njom se popeti. Bjezi od onih sa 4(5) vrata. Preteske su i prevelike. Nije ni neudobna (barem meni), naravno ne moze se mjeriti sa x5 :). Ako nisi kompleksas niva je logicno auto(ako su ti vazne finansije). Velicina gume je relativno jeftina(u odnosu na druge), pa uzeti veoma kvalitetne gume (to obavezno) nije ekspedicija. Tipujem na nivu samo zato sto me ne bi bilo strah sa njom vozati se po snijegu (naravno nije nijedan terenac svemoguc, ali za male pare bolje naci neces - a dere i neke izvikanije marke).

X5 ili ML - pogledaj pod SUV, pa onda dodaj reputaciju BMW i Mercedes(svakako kvalitet, a i luksuz). Odlicne gume su obavezne svakako (nema veze koja je marka ili koliko opskurna ili izvikana). Ovdje je sve stvar ukusa. Ta auta su vise za ociscenog asfalta nego svakodnevne voznje po snjeznim cestama/putevima. Mogu posluziti, ali meni je mogucnost uvjek bila preca od sminke. Licno, meni je jedini problem sa njima tezina i (relativno) velicina. Koliko god jak motor bio -djaba.

Razmisli o "pravim" terencima. A o tome, kad se izjasnis. :)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#23 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by corolla02 »

chuchumbamayumbe wrote:
VR6 wrote:
Uredu je, sorry, još me drži alkohol od tekme!
8-) :lol:
Za mene su Freelander, RAV4, Outlander, Koleos, HR-V, CR-V, Antara, X-3 ---SUV-ovi.
X5, ML i slični njima mi nikako nisu u toj grupi, ali evo, sada vidim, sve to potpada pod SUV-ove.
Samo se pitam ostade li ijedan terenac, ili se svi zadase u SUV-ove?!
Da sve su to SUVi samo je razlika da si jedni manji a drugi veci
Medjutim imas i Crossovere sto su takodjer SUV-malo drugaciji, na bazi sedana kao sto su Highlander, Murano, Lexus RX, sad ja ne znam gdje spada Volvo XC90, BMW X5 ili Ml klasa, jesu li crossoveri ili su tipicni SUV??
@belluno
Ako bas hoces pravog terenca, evo ti prijedlog i to trazi 4x4,
To je sami vrh SUVa, i gotovo da nema terena koji nece preplivati:
Image
4Runner
Ili mozda ovaj ako ima tamo, ali je i previse grub:
Image
Wrangler Jeep
shadow

#24 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by shadow »

DoradO wrote:oo Beze .. kakvo mi samopouzdanje dade ovaj klip :razz: :lol: nema veze sto nije allroad :D -- quattro rules
:dance: :thumbup:
mayab

#25 Re: Suv vozilo koje kupiti

Post by mayab »

Koliko vidim tebi bas treba pravi terenski auto da prodješ po planinskoj cesti, e oda na SUV zaboravi, nego neki istinski terenac, i naravno odgovarajuće gume , a ne nekakav BMW X5 na primjer, sa 275/45-18 točkovima!
S njime nećeš daleko proći, pa da je 1000 puta BMW, ali ćeš biti glavni seljak u gradu!
Post Reply