sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

zvrk

#1 sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by zvrk »

preuzeto sa
facebooka - grupa av mau

[
b]Juce je u opstini Trnovo pronadjena mrtva bijesna lisica. Obzirom da je bjesnilo opasno vet stanica ima pravo da izda nalog da se pohvataju sve lutalica ove opstine. Medjutim nemaju pravo da u to mjesaju ijednu drugu opstinu a to su uradili. Izdat je nalog od strane vet inspekcije da sintori izadju na teren i sutra uhvate sve pse iz TRNOVA, HADZICA I ILIDZE. Pokusat cemo na sve nacine sprijeciti ovo i spasiti ove malisane koji nisu ni krivi ni duzni [/b]
Obzirom da Butmir pripada Ilidzi ovo se odnosi i na Butmirce. Najveci problem je sto stanovnici Butmira zele iskoristiti ovo i uciniti sve moguce da se uhvate i ubiju ovi psi. Jedino sto ih moze spasiti jeste da svi budu vakcinisani protiv bjesnila. Vecinu Butmiraca smo do sada sterilsiali, neki su i vakcinisani tako da nam ostaje nekih 25 pasa koje treba vakcinisati i na taj nacin spasiti od smrti. Vrijeme nam curi, imamo do veceras mogucnost da ucinimo nesto.

Molimo sve koji mogu platiti bar jednu vakcinu i time spasiti jedan zivot da nam se sto prije jave. Cijena vakcine je 20KM. Izmedju ZIOVTA I SMRTI odaberimo ZIVOT!

Kontakt tel: 061/360-285 Sejla, 061/597-481 Amela, 061/600-210 Aldin.

NE DOZVODLIMO DA STRADAJU NEDUZNA BICA.

sutra u sarajevu dakle hvatanje pasa i brutalno umlaćivanje pod okriljem akcije protiv bjesnila

kako znam da je umlaćivanje???

tako jer injekcija eutanazije
kosta koliko i vakcina protiv bjesnila
ne izlazu se oni trosku

molim sve koji mogu da pomognu
da se u ovom kratkom roku ova akcija obrne u smjeru vakcinacije pasa protiv bjesnila a ne okrutnog umlaćivanja

izvor:

http://www.facebook.com/group.php?gid=45927123534
zvrk

#2 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by zvrk »

sutra ujutro
u 8 sati je protest ispred ureda veterinarske inspekcije
za sve koji ne znaju
on se nalazi na lijevoj strani rtv doma u sarajevu

prostest je u nastojanju da se sprijeci nehumano i bespotrebno ubijanje pasa
kojim vlasti i inspekcija pokusavaju prikriti svoju nesposobnost da rade svoj posao i provode zakon
a sve pod okriljem zastite od bjesnila

molim vas
- ako nemate nastavu ili posao
ili pak pse koje cete pokusati stititi
dodjite ujutro i prije 8 ispred veterinarskog ureda
to je malo vremena
a djelo je golemo

dajmo im do znanja da ne mogu raditi sta hoce !!!!!!
nidokralj

#3 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by nidokralj »

mozemo mi ovdje neko nesto pojasniti.ovdje u mojoj ulici u zadnje vrijeme borave 3-4 psa.nisu niciji vlasnici,nemaju nikakvu traku oko vrata.predstavljaju opcu opasnost za narod.laju za narodom i autima.mog prijatelja je cak jedan napo.kako i kome se mogu javit da ovo rijesi.unaprijed hvala:)
samo malo

#4 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by samo malo »

Imam ja u komsiluku tri-cetiri pubertetlije koji su opasni po okolinu, ne laju na prolaznike ali itekako ujedaju i fizicki nasrcu cak i na policiju.

Da i njih umlatimo toljagama?
darprirode

#5 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by darprirode »

A sta mislite da umlatimo i onu dvojicu sto ubise Denisa i onu dvojicu sto ubise Amara... Eeee dragi moji ne rijesavaju se problemi ubijanjem drugih. Ko je neko da drugom moze oduzeti zivoti. Kod mene svaku noc u haustoru narkomani,nalazim sprice, strah me u neko normalno doba doci kuci,ko ce mi pomoci NIKO. Gledajte nam drustva tuga,jad,bijeda. A stanje jednog drustva se najbolje vidi u odnosu prema zivotinjama. Prema tome,ako mozemo pomoci jadnim psima i spasiti SUPER,ako ne mzoemo prestati pozivati na linc neduznih bica koji nisu krivi sto su se razmnozili. Krivi su Behmen i ostali sto ne rpave azile,sto ne rade sterilisi i pusti itd..tako se problemi rijesavaju u civiliziranom drustvu,kod nas opet umljacivanjem..Daj nam Boze pameti
darprirode

#6 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by darprirode »

Eh i da,kako ja za ovih godinu dana,a hodam svuda i svakuda i susrecem se s psiam ne naletih ni na jednog agresivnog,nego su svi toliko strasljivi ... A i vidjala sam i copore i nista..hm
zvrk

#7 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by zvrk »

psi u 99% slucajeva postupaju prema vama onako kao vi prema njima

mene je jedan ujeo u ratu
otada i dalje prilazim skoro svakom psu
(sem pekinezera haman hehehehe)
nijedan me nije ujeo

kako vi koji se bojite za sigurnost sebe i djece
nikako da shvatite da ce i vama i toj djeci biti bolje
a Boga mi i zivotinjama jer ima svakakvih monstruma medj ljudima

biti mnogo bolje ako nam pomognete da natjeramo vlasti da urade svoj posao i da pse sklonimo u azile
cellisto

#8 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by cellisto »

pozdrav svima!!

Svi smo svjesni da je broj pasa lutalica postao problem ne samo u Sarajevu. Ali za ovo postoji konkretan krivac, a to je grad, tj. opstina koja jednostavno ne zeli da provodi vec postojece zakone. odstrel pasa je samo sredstvo da se zamazu oci svima jer je to samo privremeno rjesenje, ali to osim sto nikako nije humano, nije ni rjesenje problema. ja prva ne ocekujem da svi obozavaju pse i da se onesvijeste kad vide slatkog cuku ili macu. ljudi ne vole neke zivotinje iz ovog ili onog razloga, postujem. ali okrutnost prema zivotinjama je opasan znak sadizma i u karakteru pojedinca a i cijelog drustva. svi oni koji su se ikad pozalili na broj lutalica ili samo pomislili da ih je previse imaju gradjansku obavezu da traze od vlasti gradnju azila, jer vlast sigurno nece sama poletiti pa vam uciniti zivot kvalitetnijim i boljim.
ima nazalost puno ljudi koji ne zele vidjeti da je azil rjesenje problema, u biti ne zele da se problem rijesi nego da se ono sto im smeta bude odmah eliminisano, tj. da se svi psi po hitnom postupku pobiju. mene je licno strah ovakvih ljudi, jer kad pobijemo sve pse sta je iduce? ko ce iduci biti teret kojeg se moramo rijesiti, penzioneri, prosjaci, bolesna djeca? ljudi oboljeli od teskih bolesti? prilika stvara covjeka, i ne sumnjam da onaj ko moze biti okrutan prema zivotinji ce sutra biti okrutan prema meni, mojoj djeci ili bilo kojem covjeku.
ovdje se ne radi o tome da ljudi vise vole ili se vise brinu o psima nego o ljudima. BiH ima nebrojeno problema, ali jedno ne iskljucuje drugo. ovdje se radi o tome da se drustvo mora natjerati da se pobrine za one koji su slabiji a ne da ih se po kratkom postupku rijesi. svi cemo jednog dana biti stari, bespomocni i bolesni, i moramo se boriti da nas ne doceka ovakvo drustvo u kakvom smo sad. nije bitno da li volite zivotinje ili se bojite za svoju sigurnost, iz bilo kojeg razloga, ljudi, morate traziti svoje pravo kod vlasti, i to ne da vam zamazu oci akcijama gdje ce okrutno pobiti pse, nego da pokazu da imate buducnost u drustvu koje probleme rjesava na civilizovan nacin. sa koliko humanosti bude tretiran ovaj problem, tako cete biti tretirani i vi u daljem zivotu od strane vlasti, vjerujte.
Ave, Nijaz!

#9 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by Ave, Nijaz! »

Duznost lovackih drustava jeste da uklanjaju stetocine, a psi lutalice su stetocine, tako da ih treba ukloniti.
Naravno, to je okrutno, al' zivot je okrutan, zazmiri i ne razmisljaj o tome.

EDIT

Svima onimo koji dodu na proteste treba dati da se brinu o 2-3 lutalice i rijesen problem.
Kad ih vole, nek ih vode kuci.
cellisto

#10 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by cellisto »

@ lud i ponosan

pa ja ti kazem da kako ce se odnositi prema psima tako ce i sutra i prema ljudima! uostalom, zar izgradnja azila ne pomaze ljudima? zar nece zbog toga biti manje pasa na ulicama i ljudi ce moci normalno hodati bez straha (opravdanog ili neopravdanog)? zar to ne pridonosi izgradnji boljeg i humanijeg drustva? ocekujem podrsku svakoga ko zeli da se osjeca sigurno u drustvu u kojem zivi. svi cemo se jednog dana naci na strani onih koji su slabiji.

ps kad ti odlucis da pokrenes akciju za pomoc ljudima koji rove po kontejnerima, slobodno mi javi, ja cu te podrzati 100%.

@ave-nijaz

druze, ne daj boze da dobijes rak ili neku tezu bolest. ako budes okruzen ljudima kao sto si ti sam, moze ti se desiti da ti jednostavno kazu "ionako treba umrijeti, ali zivot je takav, okrutan, samo zazmiri i ne razmisljaj o tome..."
ali ja ti to iskreno ne zelim.
Ave, Nijaz!

#11 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by Ave, Nijaz! »

Mogu li se ti psi deportovat u neku sumu, eto nek se ne ubijaju.
Samo im jednostasvno nije mjesto u gradum, sta se moze.
cellisto

#12 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by cellisto »

naravno da lutalicama nije mjesto u gradu. nikome nije mjesto na ulici, ni zivotinjama ni ljudima. psima bez doma je mjesto u azilu. konacno se razumijemo, ocekujem i tvoju podrsku! pozdrav
Ave, Nijaz!

#13 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by Ave, Nijaz! »

cellisto wrote:naravno da lutalicama nije mjesto u gradu. nikome nije mjesto na ulici, ni zivotinjama ni ljudima. psima bez doma je mjesto u azilu. konacno se razumijemo, ocekujem i tvoju podrsku! pozdrav
Kako ce napravit azil za psa kad ne mogu skrpit para niti za pristojnu javnu kuhinju?

Pas je zivotinja, zivotinje zive pod otvorenim nebom, tako da njima nije problem ziviti na slobodi.
Kao vukove, poslati ih sto dalje od grada i nek zive.
garfy_ida

#14 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by garfy_ida »

pa da dobro si rekao ljudi koji jedu u javnim kuhinjama vidis da se ipak na neki nacin i brine o ljudima. a kakvih ljudi sve ima, vjeruj da i jeste bolje da se vise brine o psima nego o ljudima, jer pas ce ti uvijek biti zahvalan i vjeran, a covjek ce te moze itekako zaj***ti, ja nisam cula da je ijedan pas iznevjerio svog gospodara, pa ne kaze se djaba da je pas najbolji covjekov prijatelj,,,
i vjeruj drustvo u kojem se ovako odnosi prema zivotinjama se isto odnosi i prema ljudima...
i sta pricate o humanom ubijanju, kakvo je to humano ubijanje molim vas, zar je to moguce??? hajde da ubijemo nekoga, pa sta fali ubit cemo ga humano... dajte pa pokazite malo ljudskoti malo humanosti, kako vas samo nije stid podrzavati ovakve stvari... gdje vam je srce??ili ste i to zaboravili da imate??
sodom

#15 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by sodom »

U kazahstanu je lov na pse nacionalni sport :D -Borat

Okrutnost prema životinjama je najbolji pokazatelj mentalnog stanja ovih nasih plemena, nevjerovatno...
ubijaju pse zbog bjesne lisice koja nije ni imala dodira sa njima, :sad:

zao mi je pasa, ali ipak sam za opciju uspavljivanja agresivnih -bijesnih lutalica.
zvrk

#16 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by zvrk »

eh dok je nama nas samih
ovakvih sarolikih

ne treba nam ni rat ni sankcije
bicemo i gladni i zedni i ubijati se medjusobno

al eto

ja recimo mislim da su lovci stetocine
i poremeceni

nema nista plemenito u ubijanju iz zabave
pa eto nek se izmedju sebe malo prociste
mrtva kokoš

#17 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by mrtva kokoš »

vise se ne zna ni koji je bijesan ni koji nije. kod mene u mahali postoje dvije grupe, jedna drzi istocni blok i izgledaju mi kao potencijalne ubice, dok druga grupa odnosno copor drzi zapadni blok i izgledaju kao kakvi prosjaci...
sve to treba pohvatati, vidjeti sta je zdravo sta nije, nad ovim bolesnim izvrsiti eutanaziju, zdrave poslati u neki azil ili drugu planetu ali obavezno izvrsiti kastraciju nad njima...
ne smetaju mi ali licno ne osjecam se lijepo kad moram proci pored nih, neki dan na trcanju sam imao problema
sa tim barabama, tako da sam trcanje morao provesti sa pecinama, citaj kamenjem u rukama...
encian

#18 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by encian »

ima li ko kakvu ideju kako rijesiti problem na duge staze? sad je zabranjeno ubijati lutalice, i meni je to neizmjerno drago. nije mi bilo drago kad je jedan od njih nasrnuo na mene, a i sad me je strah jer trenutno nisam bas u stanju da se branim. vracanje nazad na period ubijanja ne bi trebao biti opcija, ali sta jeste i kako postupiti?
palamuda

#19 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by palamuda »

Ave, Nijaz! wrote:Duznost lovackih drustava jeste da uklanjaju stetocine, a psi lutalice su stetocine, tako da ih treba ukloniti.

EDIT

Svima onimo koji dodu na proteste treba dati da se brinu o 2-3 lutalice i rijesen problem.
Nisam odavno cuo bolji prijedlog.
Kod mene u mahalu dodju istresu im hranu i odose kuci, a mi ne mozemo hodati po ulici.

NIKO NE GOVORI DA SE PSI UBIJAJU,VODITE IH SEBI KUCI GOSPODO,
-Romeo-

#20 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by -Romeo- »

palamuda wrote:
Ave, Nijaz! wrote:Duznost lovackih drustava jeste da uklanjaju stetocine, a psi lutalice su stetocine, tako da ih treba ukloniti.

EDIT

Nisam odavno cuo bolji prijedlog.
Kod mene u mahalu dodju istresu im hranu i odose kuci, a mi ne mozemo hodati po ulici.

NIKO NE GOVORI DA SE PSI UBIJAJU,VODITE IH SEBI KUCI GOSPODO,
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
neshto

#21 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by neshto »

mislim da je red da se sklone sa ulica.
kako?
meni stvarno svejedno, organizacije za zaštitu životinja su prvo trebale razmišljati o tome gdje će smjestiti lutalice pa onda zabranjivati šintorima (brutalni) rad. ovako je samo napravljena gora stvar i ružne scene kao sa šipa će postati svakodnevnica na našim ulicama.
kao što neko reče nek svaki "ljubitelj" životinja uzme 2-3 psa sebi kući i svi smo sretni.

prestanite se zgražati nam ljudskom okrutnosti (bar bi vam do sada trebalo biti jasno kakva smo gamad) i poduzmite nešto konkretno a razmislite 2x prije nego se napravi glupost kao ova koja je dovela do utrostručavanja broja lutalica...
encian

#22 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by encian »

by the way, zar se lutalice sada ne sterilisu? agresivnost pasa bi trebala drasticno opasti jednom kad se to obavi.
-Romeo-

#23 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by -Romeo- »

neshto wrote:mislim da je red da se sklone sa ulica.
kako?
meni stvarno svejedno, organizacije za zaštitu životinja su prvo trebale razmišljati o tome gdje će smjestiti lutalice pa onda zabranjivati šintorima (brutalni) rad. ovako je samo napravljena gora stvar i ružne scene kao sa šipa će postati svakodnevnica na našim ulicama.
kao što neko reče nek svaki "ljubitelj" životinja uzme 2-3 psa sebi kući i svi smo sretni.

prestanite se zgražati nam ljudskom okrutnosti (bar bi vam do sada trebalo biti jasno kakva smo gamad) i poduzmite nešto konkretno a razmislite 2x prije nego se napravi glupost kao ova koja je dovela do utrostručavanja broja lutalica...
i ne samo da nisu razmišljali, već su građane doveli pred svršen čin i sada nas ucjenjuju- lobirajte u opštinama da prave azile ili budite izgriženi.

mislim da je krajnje drsko tražiti azile i doživotno izdržavanje životinja o trošku države sve dok ima gladnih ljudi i djece, a bar nam toga u BiH ne fali.
Last edited by -Romeo- on 13/04/2010 08:36, edited 1 time in total.
GAU 8

#24 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by GAU 8 »

AV-MAU poklopite se,

da ste odmah trazili da se umjesto umlacivanja psi humano eutaniziraju, ne bismo imali ovo sranje sto imamo sada.
Ovako imamo zakon koji je nemoguce sprovesti. A imamo problem sa lutalicama da nam 100 azila nije dovoljno.

Eto, recite vi sta da se radi SADA kada je eskalirala situacija. Zamislite da se pojavi epidemija bjesnila.
Pa ja cista obraza kazem da biste bi bili bar moralno odgovorni za to. Naravno da je nesposobna vlast realni krivac, ali ne mozemo ni mi traziti nemoguce stvari. Trebalo je zahtijevati kompromis u samom pocetku.
-Romeo-

#25 Re: sutra u sarajevu akcija sintora u stilu odstrela pasa

Post by -Romeo- »

GAU 8 wrote:AV-MAU poklopite se,

da ste odmah trazili da se umjesto umlacivanja psi humano eutaniziraju, ne bismo imali ovo sranje sto imamo sada.
Ovako imamo zakon koji je nemoguce sprovesti. A imamo problem sa lutalicama da nam 100 azila nije dovoljno.

Eto, recite vi sta da se radi SADA kada je eskalirala situacija. Zamislite da se pojavi epidemija bjesnila.
Pa ja cista obraza kazem da biste bi bili bar moralno odgovorni za to. Naravno da je nesposobna vlast realni krivac, ali ne mozemo ni mi traziti nemoguce stvari. Trebalo je zahtijevati kompromis u samom pocetku.
smatram da treba pokrenuti inicijativi ponovnog uspostavljanja šinteraja i njegovu funkciju sve dok se ne steknu finansijski uslovi za humanije postupanje.
Locked