Sutra se navršava 25 godina od smrti Josipa Broza Tita...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
car-x

Post by car-x »

Jednom se otac moj,
Sa posla kuci vratio pre,
Odenuo mi praznicno sve,
I poveo me na trg.

Bio sam klinac jos,
I bilo mi je tek oko pet,
Al' dobro pamtim nasmejan svet,
I svecan i sretan dan.

Nisam razumeo zastave, guzvu,
Znao sam tek nesto je vazno,
Jer otac me tad prigrli snazno,
Rece mi, sine, gledaj i pamti.

I ja sam video Tita marsala,
Legendu tu, slobodotvorca,
Coveka tog, druga i borca,
Tada sam ja video Tita prvi put.

U skolskim danima,
O njemu su nas ucili sve,
Al' zivot nam objasnio tek,
To kakav je covek Broz.

Bio sam momak vec,
Kroz muziku sam trazio rec,
Pred igrankom se prostruja vest,
Da doci ce mozda on.

I ja sam stajao malen s gitarom,
Preda mnom sve, moje detinjstvo
Sloboda, mir, Bratstvo i Jedinstvo,
Preda mnom on, nasmejan, vecan.

I ja sam video Tita marsala,
Tada sam ja video Tita drugi put.

Bio je peti maj,
Iz Skopja me je vodio put,
Na stanicama duz pruge svud,
Tisina i nema bol.

Bitola, Maribor,
Rijeka, Niksic,
Zenica, Bor,
I svaki covek, i svaki dom,
Je zalio dusom svom.

Al' ja sam video visoke peci, fabrike dim
Siroke njive, gradove sto slobodni zive,
Decu i mir i jato ptica.

I opet video Tita marsala,
Opet sam svud video Tita.

I ja sam video visoke peci, fabrike dim
Siroke njive, gradove sto slobodni zive,
Decu i mir i jato ptica.

I opet video Tita marsala,
Opet sam svud video Tita.
Zadig

Post by Zadig »

Image

Da ne zaboravimo zahvaliti drugu titu i za ovaj efektivni centar za rekreaciju i mrsavljenje, a bogami i za jacanje karaktera.

Image

Image

dok su neki od nas uzivali blagodete socijalisma, neko je moro i glavom da plati
:oops:
mostarac

Post by mostarac »

Dok je bravar bio svjetski putnik i mi smo bili svjetski ljudi

Eh da i samo mu jednu stvar ne mogu oprostiti: UMRO JE

Ustani Tito i povedi nas na radnu akciju da gradimo zatvore
sicx

Post by sicx »

VJECNA MU SLAVA I HVALA!

Image[/img]
car-x

Post by car-x »

Zadig wrote:Da ne zaboravimo zahvaliti drugu titu i za ovaj efektivni centar za rekreaciju i mrsavljenje, a bogami i za jacanje karaktera.

dok su neki od nas uzivali blagodete socijalisma, neko je moro i glavom da plati

<ironic>zadig, bolan ne bio, gdje ces bacati mrlje na lik i djelo najveceg sina</ironic>

ne zelim reci da sam pametniji od ostalih, ali ipak o nekim stvarima razmisljam..
car-x

Post by car-x »

A wrote: Licno poznajem nekoliko bivsih stanara Golog Otoka, mogu ti reci da su i oni nostalgicni za Titovim vremenom. Jer ni oni nisu zaboravili bezbrizne 50te, 60te, 70te...
cudo bi bilo da su ih zaboravili ;)
stickitout

Post by stickitout »

Najveci je bio, i ostao. Vjecna mu slava...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

zelim da iskoristim ovu priliku da se zahvalim svojoj uciteljici J.S. koja me je naucila da cijenim...Starog...i njegova djela...

:roll: eh da mi je opet dva puta na more, pa zimi jednom na planinua drugi put u Makarsku u Meteor....
mostarac

Post by mostarac »

Zadig wrote:Image

Da ne zaboravimo zahvaliti drugu titu i za ovaj efektivni centar za rekreaciju i mrsavljenje, a bogami i za jacanje karaktera.

Image

Image

Steta samo sto ovih rekreativnih centara nije bilo vise pa da i ovu bagru sto nas danas "zaskoci" prihvate na rekreaciju. Siguran sam da bi nama danas trebao jedan mnogo veci kompleks nego sto je bio ovaj na golom otoku, a mislim da bi NAROD ove zemlje i njoj susjednih prvo trebao raspisati konkurs za izbor lokacije, a onda tender za izvodjaca radova, a zatim izabrat i management tog preduzeca i rekreacionog centra. jedini uslov je da se svi koji dodju na rekreaciju doživotno rekreiraju.
A na kraju krajeva na golom otoku su zrtvovani komunisti i to 1 za 17 sto je imalo i smisla, jer na goli otok su isli svi koji su imali bilo kakve veze sa rusijom i tito je to morao uraditi, jer glupo bi bilo da onoliki svijet pogine u borbi protiv nijemaca i nakon toga dodje drugi agresor i okupira zemlju i na kraju Tito nije znao sta se dogadja na golom otoku, jer kardelj je to sve vodio, ali eto. Eh sad ce se i oni antifasisti s Bleiburga javit. ma njima treba rec da je bleiburg bio samo generalna proba :D
car-x

Post by car-x »

mIRCerka wrote: :roll: eh da mi je opet dva puta na more, pa zimi jednom na planinua drugi put u Makarsku u Meteor....
vidis.. a mi od oceve nastavnicke plate i one materine iz zdravstva (koje mozda i nisu bile tako lose, ali su dolazile nekako u nevrijeme, svake prestupne godine), jedva onaj jedan put da smo mogli otici u amidzinoj posudjenoj skodi, jer nismo mogli da registrujemo naseg wartburg-a..
mostarac

Post by mostarac »

car-x wrote:
mIRCerka wrote: :roll: eh da mi je opet dva puta na more, pa zimi jednom na planinua drugi put u Makarsku u Meteor....
vidis.. a mi od oceve nastavnicke plate i one materine iz zdravstva (koje mozda i nisu bile tako lose, ali su dolazile nekako u nevrijeme, svake prestupne godine), jedva onaj jedan put da smo mogli otici u amidzinoj posudjenoj skodi, jer nismo mogli da registrujemo naseg wartburg-a..
al' si mog'o bar jednom. Danas - sumnjam
BECHO

Post by BECHO »

Lijepo je bilo zivjeti s Titom! Slava mu i vjecni spokoj...

Image
car-x

Post by car-x »

umro je mostar wrote:
car-x wrote:
al' si mog'o bar jednom. Danas - sumnjam
jebes ga, vrijeme se okrenulo.. mogu danas i vise putI.. pariz, tenerifa, valencia, kitzbühel.. haman da nije nase more najplavlje i nase planine najljepse, kako smo godinama ucili..
mIRCerka

Post by mIRCerka »

car-x wrote:
eto, sad sam ja burzujka...
za tvoju info, tata mi je gradjevinac, mama prosvjetni radnik...i prije rata, i sada...
ali se MOGLO!!!!!!!!!
sto si ti htio guzove u autu vozati pored vozova i autobusa, to je tvoja stvar....
mi smo znali po 7 sati da se truckamo busom do zeljene destinacije....
mi smo , haman kao Cesi, nosili i svoje hrane....
i nismo se gurali u hotele....vec brate dzematile sa dajdzincama i njihovom djecom, pa po troje u krevet...
ALI SE MOGLO.....
car-x

Post by car-x »

mIRCerka wrote: sto si ti htio guzove u autu vozati pored vozova i autobusa, to je tvoja stvar....
mislim, stvarno.. nema smisla.. ljudi se muce po vozovima i autobusima a mi htjeli SVOJIM autom da idemo na more.. strasno.. takav luksuz sebi dozvoliti.. mislim.. gdje to ima..
mIRCerka wrote: mi smo znali po 7 sati da se truckamo busom do zeljene destinacije....
jos strasnije.. zamisli.. pa i 7 sati truckanja.. pa na to jos dodas 3-4 sata u zavisnosti od guzve na karauli, pa dobijes koliko smo se mi truckali.. ali nismo MORALI.. nego smo valjda htjeli.. ali samo jednom godisnje.. moglo se, jebi ga..
mIRCerka wrote: mi smo , haman kao Cesi, nosili i svoje hrane....
ma mi smo ti samo hodali po tavernama i birtijama. ni za dorucak nismo htjeli nista ponijeti, sve smo kupovali.. tri put heftecno lignje na zaru.. za dorucak.. najmanje pet puta heftecno uz svaki obrok po litra vina.. i to ne onog domaceg, nego neke eksluzive..
mIRCerka wrote: i nismo se gurali u hotele....vec brate dzematile sa dajdzincama i njihovom djecom, pa po troje u krevet...
mi smo za svaki slucaj uzimali svako po jednu sobu u najbolje hotelu u koji bi dosli.. ne do bog da mi nocimo u satoru u kampu, medju ostalim smrtnicima.. ma nas bi ti komarci pojeli, a mi alergicni skroz na te insekte i ostale gmizavce.. a ne do bog jos da nam neka tamo bijeda iz pasivnih bosanskih krajeva plinskom bocom zapali sator, pa da nam jos, i boze me sacuvaj i sakloni, nesto i bude..

mIRCerka wrote: ALI SE MOGLO.....
a moze se..
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Moglo se, moglo.

Eto ko sad nam je bolje, kad cujem nekog kako crni ona vremena muka mi, al sta ces, kad su se ti "neki" haman bolje snasli u ovom novom sistemu... :wink:

Cuj nije se imalo para, e pa care moj da mi je da nekad omogucim svojoj djeci makar pola od onoga sto su moji roditelji omogucili meni - ljetovanja, zimovanja, kec iz TASa, soping u Italiji, Austriji, Madji, vikendice, stanovi, odjeca i jos ostane para za zajebanciju...
:D
Heh, koliko li je ljudi fakultete zavrsilo, koliko je stvoreno naucnika, umjetnika, ljekara, sve bez babinih para i materinih veza. Nikad vise, nazalost. :sad:
car-x

Post by car-x »

Alfons Kauders wrote:Moglo se, moglo.

Eto ko sad nam je bolje, kad cujem nekog kako crni ona vremena muka mi, al sta ces, kad su se ti "neki" haman bolje snasli u ovom novom sistemu... :wink:

Cuj nije se imalo para, e pa care moj da mi je da nekad omogucim svojoj djeci makar pola od onoga sto su moji roditelji omogucili meni - ljetovanja, zimovanja, kec iz TASa, soping u Italiji, Austriji, Madji, vikendice, stanovi, odjeca i jos ostane para za zajebanciju...
:D
Heh, koliko li je ljudi fakultete zavrsilo, koliko je stvoreno naucnika, umjetnika, ljekara, sve bez babinih para i materinih veza. Nikad vise, nazalost. :sad:
alfons, ja samo govorim iz licne perspektive.. djeca obrazovanih roditelja iz neke tamo vukojebine.. njih oboje zaposleni u dvije najgore grane u drzavi i to u sredini skale (nastavnik i administrativna radnica - ekonomista).. jednom smo uspjeli otici u madjarsku.. mene je jednom familija zvala na raspust u bec.. isli smo na more, skoro svake godine, i svake godine u posudjenoj amidzinoj skodi.. al smo isli.. spavali smo u satorima i jeli kuhani grah i krompir.. mi na plazu, a pretis lonac na plinski reso i zanji.. dok se mi kupamo, grah se krcka..

niko nas nije tjero.. ali i nase komsije su tako, pa nam nije bio bad, nego smo svi zajedno isli..

bananu bi dobio kad dodje daidza iz austrije.. toga nije bilo da se kupi, sve i da se moglo.. tek negdje kad je anto markovic digo narod u banana revoluciju, negdje 2-3 godine pred rat, otvorila se piljara koja je u ponudi imala i banane..

za onu drzavu se izdvajalo 70% od svake plate, i niko se nije protivio.. bile su radne akcije, narod je radio dzaba.. i ja.. za kojekakve trenerke, patike, itd.. napravili smo od pustinje iza beograda cudo.. satrali se radeci.. da ne govorim o kojekakvim putevima, kojim su nam poslije poslali tenkove..

ne zelim uopste porediti prije i sada.. samo govorim o licnim iskustvima i priznajem da mi je sad puno bolje.. otac mi je jos uvijek nastavnik.. u istoj skoli.. mati mi je jos uvijek administrativna radnica u istom domu zdravlja.. samo nam je svima puno bolje.. zivimo svi od svog rada i to mi je super..

u ono vrijeme je bilo puno onih koji su zivjeli od tudjeg rada.. i njima je sigurno bilo bolje..
mIRCerka

Post by mIRCerka »

car-x wrote:
mIRCerka wrote: sto si ti htio guzove u autu vozati pored vozova i autobusa, to je tvoja stvar....
mislim, stvarno.. nema smisla.. ljudi se muce po vozovima i autobusima a mi htjeli SVOJIM autom da idemo na more.. strasno.. takav luksuz sebi dozvoliti.. mislim.. gdje to ima..
mIRCerka wrote: mi smo znali po 7 sati da se truckamo busom do zeljene destinacije....
jos strasnije.. zamisli.. pa i 7 sati truckanja.. pa na to jos dodas 3-4 sata u zavisnosti od guzve na karauli, pa dobijes koliko smo se mi truckali.. ali nismo MORALI.. nego smo valjda htjeli.. ali samo jednom godisnje.. moglo se, jebi ga..
mIRCerka wrote: mi smo , haman kao Cesi, nosili i svoje hrane....
ma mi smo ti samo hodali po tavernama i birtijama. ni za dorucak nismo htjeli nista ponijeti, sve smo kupovali.. tri put heftecno lignje na zaru.. za dorucak.. najmanje pet puta heftecno uz svaki obrok po litra vina.. i to ne onog domaceg, nego neke eksluzive..
mIRCerka wrote: i nismo se gurali u hotele....vec brate dzematile sa dajdzincama i njihovom djecom, pa po troje u krevet...
mi smo za svaki slucaj uzimali svako po jednu sobu u najbolje hotelu u koji bi dosli.. ne do bog da mi nocimo u satoru u kampu, medju ostalim smrtnicima.. ma nas bi ti komarci pojeli, a mi alergicni skroz na te insekte i ostale gmizavce.. a ne do bog jos da nam neka tamo bijeda iz pasivnih bosanskih krajeva plinskom bocom zapali sator, pa da nam jos, i boze me sacuvaj i sakloni, nesto i bude..

mIRCerka wrote: ALI SE MOGLO.....
a moze se..
ne bih da se prepucavam sa tobom....
mislis da je sve sjajno???
mislis da meni nije vatra sto mi je ondasnja vlast od djeda uzela zemlju da gradi jednu tvornicu? Mislis da mi je gotiva sto je tri vlasti prije titove, vlast oduzela zemlju nekom mom praprapradjedu samo zbog imena a njemu dala nesto na vrh brda, bogu iza nogu???

najlakse je crniti ono sto je bilo, jer se tako mozemo nadati "boljem sutra" i sami sebi lagati da "gore ne moze biti"...
ali moze....

Tito jeste umro, njegova politika se vise ne sprovodi....
ali ono sto ostaje iza njega ce zivjeti jos zadugo...
kao sto Z.Pusenje kaze:
Al' bice jos mnogo vaznih utakmica.....

SFSN!
ibnHome

Post by ibnHome »

a ovo je naravno bio standard...ili :-)
Heh, koliko li je ljudi fakultete zavrsilo, koliko je stvoreno naucnika, umjetnika, ljekara,

priznatih diljem svijeta :-)
sve bez babinih para i materinih veza.
o kojoj ti drzavi ovdje zboris :?
novalic

Post by novalic »

care... care 8-)
car-x

Post by car-x »

mircerka, kako vec rekoh alfonsu, nije mi uopste namjera da se s tobom, s njim, ili bilo kim drugim prepucavam.. od toga ni ti a ni ja nemamo apsoultno nikakve fajde..

velica se ovdje lik i djelo jednog covjek koji bez sumnje ima svoje mjesto u istoriji nasih naroda i prostora..

ja u svu tu bjelinu, kroz licna iskustva, pokusavam unijeti barem malo crnila.. jos nama rezim, osim sto smo vazda jedva sastavljali kraj s krajem, nije ucinio bog zna sta nazao.. da ne pominjem djecu mog komsije koji je ni kriv ni duzan zaglavio na golom (Nije imo apsolutno nikakve veze s rusima, kako to neko u postu, negdje iznad napisa.. nije taj imo veze ni s kim, nego je gledo da prehrani djecu, a kriv je sto je u pogresno vrijeme bio na pogresnom mjestu.. samo to)..

tito je vrlo dobro znao za goli otok a i za sve ostale afere koje su potresale zemlju.. treba samo o svemu malkice razmisliti.. nako, objektivno..

uradio je puno toga.. za puno toga mu kapu skidam, ali treba gledati kriticki i na sve ostalo.. uostalom, tudjman je titov general.. milosevica su proizveli titovi saradnici.. ljude s takvim idejama i stavovima pustiti da dodju tako visoko, a mog komsiju bajru poslati na goli otok.. hm.. ja mu tu ne mogu progledati kroz prste i reci svaka cast..
mIRCerka

Post by mIRCerka »

niko nije zlatan, i niko nije totalno cist kad je na vlasti....to je opcepoznato...
mislim da svi pokusavamo da mu kazemo HVALA na onome sto smo nekada imali....
vidjecemo kako ce biti sutra...
car-x

Post by car-x »

i jos nesto.. mircerka.. ne mislim uopste kako je bilo sta sjajno u sadasnjoj nam drzavi..

sad je svima data mogucnost da kritikuju, i svi kritikuju.. svi jebu mater.. a svi su isli dzaba raditi na pruzi sarajevo - samac, jer su morali.. kad bi danas tim istim ljudima reko da idu dzaba raditi na putu sarajevo - zenica, ne moram ti ni reci gdje bi te poslali..

u ono vrijeme nisu smjeli prnuti protiv drzave i vlasti.. a nije da nam je vlast tada bila cvijece.. vjerovatno korumpirana jednako ko i ova danasnja.. samo se tada nije smjelo javno pobuniti.. a ko bi se pobunio, zna se kako je zavrsio..

od silne i iznenadne slobode, mi smo samo prihvatili to da mozemo da pljujemo i kritikujemo.. a niko nije spreman zaloziti se za bilo sta.. pa i na jebene izbore da izadju.. treba mjesecima reklamirati na tv da su izbori i da se glasa..

i onda, kad ne budu izabrani oni za koje bi glasali oni sto nisu glasali, ti isti sto nisu glasali dignu glas, jebu vlast jebu sve redom..

meni to pomalo ide na kurac..
digger

#49 Re: Sutra se navrsˇava 25 godina od smrti Josipa Broza Tita.

Post by digger »

Fair Life wrote:VJECNA MU SLAVA I HVALA !!
Gornje je za sve one koji su ga znali, koji ga nisu znali, i za one koji nikada nisu za njega culi.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ibnHome wrote:
a ovo je naravno bio standard...ili :-)
Heh, koliko li je ljudi fakultete zavrsilo, koliko je stvoreno naucnika, umjetnika, ljekara,

priznatih diljem svijeta :-)
sve bez babinih para i materinih veza.
o kojoj ti drzavi ovdje zboris :?
Nije bio standard, nazalost, ali ja sam na pocetku stavio "moglo se, moglo." Moze se naravno i sad, ali se onda lakse moglo. S tim se moras slozit...

Sto se tice obrazovanja, de sam malo skontaj sta je stvoreno, ne govorim ja tu o nekim genijalcima i nobelovcima. Koliko je to bilo fakulteta u BiH prije 1945. ?! :D
Stvorena je jedna obrazovna infrastruktura koja je jos uvijek tu (jedva), a obrazovanje je naravno bilo besplatno...

Bilo je sigurno nepotizma i korupcije i u onom sistemu, ali kako je tek danas, to je bila mila majka.
Locked