Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
- karanana
#576 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
kad je zemun bio dio hrvatske? bio je i siroki u ndh u hrvatskoj.
Last edited by karanana on 14/01/2015 21:43, edited 1 time in total.
-
radostan dan
#577 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
kod radosnih 4Cradostan dan wrote:znači šanse da tvorim konobu u sutorini rastu...
- bach
#578 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Imaš sve na linku na Wikipediji.karanana wrote:kad je zemun bio dio hrvatske? bio je i siroki u ndh u hrvatskoj.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zemun
Fakat je bio hrvatski. Ne trolam. Sve do iza Prvog svjetskog kada je Vojvodina postala dio Srbije...
Hrvati su nekad bili značajnom nacionalnom zajednicom u Zemunu. Svojevremeno je imao četiri hrvatska nogometna kluba (HŠK Građanski, HŠK Zemun, HŠK Dunav i HŠK Hajduk), brojna kulturno-umjetnička društva hrvatskog predznaka, Hrvatsku čitaonicu, organizaciju Hrvatski sokol, a od gospodarskih se isticala Hrvatska štedionica. Brojni su Hrvati ostavili tragove u Zemunu koji se ne daju izbrisati, a dokazom su hrvatske baštine u tom gradu. Ističu se Adam Filipović, Franja Jenč, Franja Katinčić, Stjepan Katinčić, Josip Kraus i ostali. Zgrade koje su u Zemunu sagradili Hrvati su bolnica Sestara milosrdnica, zgrada Električne centrale, Djevojačka osnovna škola, Opća javna bolnica, zgrada Vodne zajednice, Zemunska pošta, zgrada Željezničke škole te brojne druge.[5]
- spreca
#579 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
jebo majku gdje on ucio skolekaranana wrote:da to sta valja ne bi bilo onako zapusteno i pusto i siroto.
hahaha, onaj neki profesor rece da ona donosi 3 miljarde dolara prihoda i 2 miliona turista. hahaha. ko trecina hrvatskog turizma.
-
Mr Majestic
#580 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Ako Rvatska ima damu nek pokrene ovo pitanje na medjunarodnom sudu u Agu nemam nista protiv ima moju podrsku , samo da Italija ne uradi to isti glede pitanja Rijeke i Istre .bach wrote:Imaš sve na linku na Wikipediji.karanana wrote:kad je zemun bio dio hrvatske? bio je i siroki u ndh u hrvatskoj.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zemun
Fakat je bio hrvatski. Ne trolam. Sve do iza Prvog svjetskog kada je Vojvodina postala dio Srbije...
Hrvati su nekad bili značajnom nacionalnom zajednicom u Zemunu. Svojevremeno je imao četiri hrvatska nogometna kluba (HŠK Građanski, HŠK Zemun, HŠK Dunav i HŠK Hajduk), brojna kulturno-umjetnička društva hrvatskog predznaka, Hrvatsku čitaonicu, organizaciju Hrvatski sokol, a od gospodarskih se isticala Hrvatska štedionica. Brojni su Hrvati ostavili tragove u Zemunu koji se ne daju izbrisati, a dokazom su hrvatske baštine u tom gradu. Ističu se Adam Filipović, Franja Jenč, Franja Katinčić, Stjepan Katinčić, Josip Kraus i ostali. Zgrade koje su u Zemunu sagradili Hrvati su bolnica Sestara milosrdnica, zgrada Električne centrale, Djevojačka osnovna škola, Opća javna bolnica, zgrada Vodne zajednice, Zemunska pošta, zgrada Željezničke škole te brojne druge.[5]
-
__Phoenix__
#581 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Nek sud odluči naravno, samo me zanima kako i kome je "odjednom" došlo da se time bavimo pored milion prečih stvari unutar i van BiH? I šta dobijamo nakon arbitraža, parče zemlje, izlaz na more? Od Neuma ne možemo napraviti osrednje pristojno mjesto...bach wrote:Takvom nakaradnom logikom Alija Izebegović i Predsjedništvo Bih nisu do juna 1992. željeli da proglase ratno stanje, a 70 posto države bilo okupirano.spreca wrote:nikakva.....osim problema koje moze da donese__Phoenix__ wrote:Koja je korist od Sutorine? Zašto se baš 2015-e povlači to pitanje tako žustro?
Narod će se prepasti, naljutit će se naprijatelja i slične budalaštine...
Fino Kurtećahajić kaže: neka sud odluči pa šta bude...
-
Mr Majestic
#582 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Asocijacija samozvanih intelektualaca ako se sikiraju za Crnu Goru i ako misle da ce ona prije ucu i EU nek se onda presele u nju i nek ne zive na grbaci ovog naroda i para od njezinih poreznih obaveznika . BiH nema nikakvih teritorijalnih pretenzija da druge Republike bivse Yuge vec samo trazi svoje i nista vise , a Crnoj Gori taj dio niti treba niti joj ista znaci osim da drzi BiH u izolaciji . Na primjer ako bi nasa Elektro privreda odlucila da izvozi struju u Italiju mogla bi nesmetano da polozi kabal kroz more niz Sutorinu a da se ni Hrvatska ni Crna Gora ne pitaju . Ne postoji nikakav strah da bi se moglo pokrenuti druga pitanja promjene granica ako se pokrene ovo pitanje u Sutorini , jer niko ne ocekuje u slucaju ove korekcije kod izlaza na na more moglo doci do drugih promjena na primjer da granica izmedju BiH i Srbije ne bude na Drini vec na Moravi ili da dobijemo izlaz na more od Splita do CGzgembomaratonac wrote:Krug 99 protiv srpskog izlaza na more: Crna Gora nam otvara Zelenu transferzalu![]()
http://saff.ba/sarajevski-intelektualci ... LargywtFjoAsocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 iz Sarajeva uputila je dopis Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine:
BiH ne smije unutrašnjopolitičkim potezima stvarati ambijent za ostvarivanje vjekovnih aspiracija za izlazak na more drugih država, niti postajati prostor za njihova nadmetanja, koje je tako često u prošlosti skupo plaćala. Isto tako, aktuelni nesporazumi Hrvatske i Crne Gore oko Prevlake ne smiju se rješavati preko BiH politizacijom pitanja Sutorine, tim prije ako se ima u vidu nevoljkost u ratificiranju prethodno sačinjenog sporazuma o Neumu.
Usporavanja, sada sasvim izvjesnog, puta Republike Crne Gore u EU i NATO integracije putem aktiviranja mehanizma nerješenih granica, i moguće dugogodišnje međunarodne arbitraže o pitanju Sutorine, nije ni u kakvom strateškom interesu Bosne i Hercegovine. Naprotiv. Polazeći od načela reciprociteta u međudržavnim odnosima i Republika Crna Gora, koja će najvjerovatnije biti član EU prije BiH, može odgovoriti istom mjerom, upravo na bazi reciprociteta onda kada BiH to bude najpotrebnije. U strateškom je interesu Bosne i Hercegovine razvijanje dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa sa stabilnom Republikom Crnom Gorom gdje bi 254,4 kilometara zajedničke i mirne granice trebalo biti faktor međusobne sigurnosti i saradnje, povod za brže saobraćajno povezivanje i cestovnim, i željezničkim putem, a posebno prema luci Bar za koji BiH ima strateški privredni interes.
-
Mr Majestic
#583 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Nek sud odluči naravno, samo me zanima kako i kome je "odjednom" došlo da se time bavimo pored milion prečih stvari unutar i van BiH? I šta dobijamo nakon arbitraža, parče zemlje, izlaz na more? Od Neuma ne možemo napraviti osrednje pristojno mjesto...[/quote]
Sta se djabe sikiras za to ako drzava nezna sta ce sa tim komadom zemlje ja se prihvatam bez dvoumljenja
. Hajd laku noc .
Sta se djabe sikiras za to ako drzava nezna sta ce sa tim komadom zemlje ja se prihvatam bez dvoumljenja
-
radostan dan
#584 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
to su ti kanali o kojima sam pričao, i koje će vlada er esa spojiti sa savom...

- spreca
#585 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
imal dubine za podmorniceradostan dan wrote:to su ti kanali o kojima sam pričao, i koje će vlada er esa spojiti sa savom...
-
radostan dan
#586 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
ima dubine za ove mini aerodinamične, koje bi prost puk nazvao - pljosnate...
na fotografiji se može primjetiti i par mk vodoplovila tipa slavuj i sova, više komada, i dežurni patrolni čamac na ručni pogon.
na fotografiji se može primjetiti i par mk vodoplovila tipa slavuj i sova, više komada, i dežurni patrolni čamac na ručni pogon.
- It_is_a_Leclerc
#587 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Saslušavši večerašnju argumentaciju obje strane nameće se zaključak da smo, logički, upravu, ali pravno Crnogorci imaju više šanse. Ipak, ne treba popustiti i treba tražiti međunarodnu arbitražu.
Ha, ja. Nas će ionako svi blokirati za sve, pa hajmo i mi malo kad imamo na osnovu čega.
Ha, ja. Nas će ionako svi blokirati za sve, pa hajmo i mi malo kad imamo na osnovu čega.
- reis1
#588 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
A sjecam se da je preko ove rijeke bio neki most, kad se krene od Igala prema Njivicama, i da smo tu kao djeca pecali ribu, sa onim namotanim silkom na stiropor. Moglo se kantu ribe nahvatati za par sati.radostan dan wrote:to su ti kanali o kojima sam pričao, i koje će vlada er esa spojiti sa savom...
- reis1
#589 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
It_is_a_Leclerc wrote:Saslušavši večerašnju argumentaciju obje strane nameće se zaključak da smo, logički, upravu, ali pravno Crnogorci imaju više šanse. Ipak, ne treba popustiti i treba tražiti međunarodnu arbitražu.
Koliko sam ja skontao, ne postoji nikakav pravni sporazum, dokument, izmedju BiH i CG o prenosu vlasnistva nad Sutorinom.
To ono kao kad bi ti imao neku livadu negdje, pravno, ali nisi nikada fizicki brinuo o njoj. I onda dodje neki lik i uziva njene plodove, bere jabuke, sijece sumu, kosi travu, i sl i proglasi to svojim. I onda kad ti dodjes po to svoje, nastane spor oko toga jel tvoje ili njegovo.
Tako nekako.
-
radostan dan
#590 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
reis1 wrote:
A sjecam se da je preko ove rijeke bio neki most, kad se krene od Igala prema Njivicama, i da smo tu kao djeca pecali ribu, sa onim namotanim silkom na stiropor. Moglo se kantu ribe nahvatati za par sati.
naša riba plemenita, to je riba druga tita...
- cyprus
#591 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Da dopunim... Tebi nakon 70 godina po prvi put padne na um da je ta livada nekad bila tvoja...reis1 wrote:It_is_a_Leclerc wrote:Saslušavši večerašnju argumentaciju obje strane nameće se zaključak da smo, logički, upravu, ali pravno Crnogorci imaju više šanse. Ipak, ne treba popustiti i treba tražiti međunarodnu arbitražu.
Koliko sam ja skontao, ne postoji nikakav pravni sporazum, dokument, izmedju BiH i CG o prenosu vlasnistva nad Sutorinom.
To ono kao kad bi ti imao neku livadu negdje, pravno, ali nisi nikada fizicki brinuo o njoj. I onda dodje neki lik i uziva njene plodove, bere jabuke, sijece sumu, kosi travu, i sl i proglasi to svojim. I onda kad ti dodjes po to svoje, nastane spor oko toga jel tvoje ili njegovo.
Tako nekako.
- Danguba
#592 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Mozete li to nekako ''okupirati'' do godisnjih odmora.
- reis1
#593 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Pa pravno, ona jeste tvoja, bez obzira sto se ti nisi brinuo o njoj i sto je drugi uzivao njene plodove.cyprus wrote: Da dopunim... Tebi nakon 70 godina po prvi put padne na um da je ta livada nekad bila tvoja...
Npr. mozes ti izaci iz kuce svoje i otic na kraj svijeta, i provesti tamo 70 godina, i mogu se u tu kucu useliti 5000 marsovaca - ali to i dalje ostaje tvoje. Ili tvojih valjanih nasljednika.
- avetinja
#594 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Najbolje bi bilo da Sutorina bude distrikt, jer ako bi pripala RS-u koliki bi bio procenat teritorije FBIH, a koliko RS-a?
- bach
#595 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Moja nana bila mnogo dobra i naivna žena pa joj njena braća "objasnila" objasnila da od babovine njoj ne pripada baš ništa. Zemlja u Nahorevu. Ni moj otac, ni moja sestra ni ja, niko od nas nije ni znao da posjedujemo nekakvu zemlju u tom naselju. Sve dok tatin rođak, potomak jednog naninog brata nije pokucao na vrata i zatražio da im pomognenmo. Nisu mogli prepisati zemlju u svoje vlasništvo. Htjeli su ima je na sudu poklonimo. Mi to nismo pristali. Deset godina se to povlačilo na sudu. Druga strana je tvrdila da ima to zemljište pripada po pravi dosljednosti, oni su to koristili i obrađivali i smatrali su da je to njihovo. Sud nije tako mislio. Papiri iz grunta / katastra su datirali na 1929. a spor se u našu korist riješio tek prošle godine.cyprus wrote:Da dopunim... Tebi nakon 70 godina po prvi put padne na um da je ta livada nekad bila tvoja...reis1 wrote:It_is_a_Leclerc wrote:Saslušavši večerašnju argumentaciju obje strane nameće se zaključak da smo, logički, upravu, ali pravno Crnogorci imaju više šanse. Ipak, ne treba popustiti i treba tražiti međunarodnu arbitražu.
Tako nekako.
To što je neko nelegalno koristio našu imovinu tokom 85 godina, sudu ništa nije značilo. Značilo je to što je naša nana bila upisana kao vlasnik.
-
__Phoenix__
#596 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Sigurno ne bi više zvali ono govno "manji entitet", ali da se nešto proglasi distriktom treba izmjeniti kompletan ustav, a Dejtonski sporazum se ne smije dirati ako hoćemo mir...avetinja wrote:Najbolje bi bilo da Sutorina bude distrikt, jer ako bi pripala RS-u koliki bi bio procenat teritorije FBIH, a koliko RS-a?
- avetinja
#597 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
To je i problem. Da RS bude veća od FBIH, neka hvala, radije se odričem Sutorine.__Phoenix__ wrote:Sigurno ne bi više zvali ono govno "manji entitet", ali da se nešto proglasi distriktom treba izmjeniti kompletan ustav, a Dejtonski sporazum se ne smije dirati ako hoćemo mir...avetinja wrote:Najbolje bi bilo da Sutorina bude distrikt, jer ako bi pripala RS-u koliki bi bio procenat teritorije FBIH, a koliko RS-a?
- reis1
#598 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Xbach wrote:
Moja nana bila mnogo dobra i naivna žena pa joj njena braća "objasnila" objasnila da od babovine njoj ne pripada baš ništa. Zemlja u Nahorevu. Ni moj otac, ni moja sestra ni ja, niko od nas nije ni znao da posjedujemo nekakvu zemlju u tom naselju. Sve dok tatin rođak, potomak jednog naninog brata nije pokucao na vrata i zatražio da im pomognenmo. Nisu mogli prepisati zemlju u svoje vlasništvo. Htjeli su ima je na sudu poklonimo. Mi to nismo pristali. Deset godina se to povlačilo na sudu. Druga strana je tvrdila da ima to zemljište pripada po pravi dosljednosti, oni su to koristili i obrađivali i smatrali su da je to njihovo. Sud nije tako mislio. Papiri iz grunta / katastra su datirali na 1929. a spor se u našu korist riješio tek prošle godine.
To što je neko nelegalno koristio našu imovinu tokom 85 godina, sudu ništa nije značilo. Značilo je to što je naša nana bila upisana kao vlasnik.
Ako ne postoji "medjudrzavni/medjurepublicki" ugovor/dokumenat, "kupoprodajni/darovni/zamjenski", o prenosu vlasnistva sa BiH na CG, onda Sutorina pravno po nekoj logici i jeste u vlasnistvu BiH, a u posjedu CG.
A vlasnistvo je uvijek pravno jaca kategorija od posjeda, koliko ja znam. Sada kako to funkcionira medju drzavama, ne'am pojma, ali vjerovatno je slicna logika ovoj imovinsko-pravnoj logici.
- zgembomaratonac
#599 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
Ne, to je kompromis između najboljeg i najgoreg.avetinja wrote:Najbolje bi bilo da Sutorina bude distrikt
__Phoenix__ wrote:da se nešto proglasi distriktom treba izmjeniti kompletan ustav, a Dejtonski sporazum se ne smije dirati ako hoćemo mir...
26.03.2009
Usvojen amandman o statusu Brčko Distrikta BiH
http://www.klix.ba/vijesti/bih/usvojen- ... /090326064
Ako se običnim amandmanom može formirati prvi distrikt BiH onda može i drugi:
U Ustavu Bosne i Hercegovine iza člana VI.4. dodaje se novi član VI.5. koji glasi:
"5. Sutorina Distrikt Bosne i Hercegovine
Sutorina Distrikt Bosne i Hercegovine, koji postoji pod suverenitetom Bosne i Hercegovine i spada pod nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine onako kako te nadležnosti proizilaze iz ovog ustava, čija je teritorija u zajedničkoj svojini (kondominiju) entiteta, jedinica je lokalne samouprave s vlastitim institucijama, zakonima i propisima i s ovlaštenjima i statusom konačno propisanim odlukama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Odnos između Sutorine Distrikta Bosne i Hercegovine i institucija Bosne i Hercegovine i entiteta može se dalje urediti zakonom koji donosi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.
Ustavni sud Bosne i Hercegovine nadležan je da odlučuje o bilo kakvom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Sutorine Distrikta Bosne i Hercegovine koji se može javiti između jednog ili više entiteta i Sutorine Distrikta Bosne i Hercegovine ili između Bosne i Hercegovine i Sutorine Distrikta Bosne i Hercegovine po ovom ustavu i odlukama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Svaki takav spor također može pokrenuti većina poslanika u Skupštini Sutorine Distrikta Bosne i Hercegovine koja uključuje najmanje jednu petinu izabranih poslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda."
Dosadašnji član VI.5. postaje član VI.6.
Amandman II. na Ustav Bosne i Hercegovine stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH".
- Danguba
#600 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake
avetinja wrote:Najbolje bi bilo da Sutorina bude distrikt, jer ako bi pripala RS-u koliki bi bio procenat teritorije FBIH, a koliko RS-a?
pa valjda omjer ostaje isti 51-49 % i kada bi cijelu crnu goru pripojili bih.