Susret sa Somalijskim borcima

Post Reply
cybertronic

#1 Susret sa Somalijskim borcima

Post by cybertronic »

U poslednjih par sedmica, borci u Somaliji su pojačali napade na etipljansku vojsku i na somalijske tranzicionalne snage koje podržava tamnošnja vlada. Za svjetski servis BBC, Rob Walker je išao u potragu za članovima islamskog pokreta koji igra veliku ulogu u ovom konfliktu. U poslednjih par sedmica borci su preuzeli nekolicinu gradova, otimajući naoružanje, i onda bi se povlačili. Postalo je jasno da postoje dublje divizije u sklopu ovih boraca koje određuju u kojem pravcu će borbe ići, i sa mnogim poslednjiim napadima koji su
pripisani jednoj grupi, islamskoj organizaciji po imenu al Šabab, što znači „omladina“. Od početka napada, al Šabab se rijetko susretala sa zapadnjačim novinarima, ali nakon pregovora, jedan član se složio na razgovor samnom. On je komadant jedne od ćelija al Šabab boraca. Nije mi dozvoljeno da odam njegovo ime ili da navedem gdje se nalazi. "Al Šabab borci su posvuda u zemlji." Rekao je. "Ne želim da navodim brojeve.Ali kada su etiopljani stigli ovdje,mi smo već od tada bili u velikim brojevima.“ "A sada imamo čak i više moći jer smo zadobili podršku ljudi posvuda."

Šerijat

Kao i mnogi islamski borci, on je krenuo u Mogadišu da se bori protiv etiopljana kada su oni ušli u glavni grad u 2006 i kada su zbacili Uniju Islamskih Sudova koji su bili preuzeli kontrolu nad većinskim dijelom južne Somalije. "Napali smo te prve noći," prisjeća se on. "Uz Allahovu milost mi smo ih pobijedili u toj prvoj borbi. I tada sam bio presretan jer sam se nadao da ću preseliti kao šehid."

Borci Al Šababa

Dodaje da ima dva cilja- da postane šehid i da se u njegovoj zemlji uspostavi šerijat. "Kao borce al Šababa, nas nije briga o ljudima koji ne žele uspostavu šerijata.," kaže on. "Naš cilj je da se uspostavi šerijat kao permanentni zakon u našoj zemlji, i da se iz naše zemlje izbace kafiri, bilo da su oni etipljani ili amerikanci." Njegova poruka somalijcima koji se ne mole pet puta na dan je jasna. "Kao prvo, pozvati ćemo ih da se vrate islamu i da obavljaju molitvu-zato jer je to šta je razlika između ne muslimana i muslimana da obavlja molitvu pet puta na dan,“ "Ako odbiju da obavljaju molitvu, ponovo ćemo ih pozvati još par puta. A ako u potpunosti odbiju, stavit ćemo ih u zatvor i tu ćemo ih i zadržati sve dotle dok se ne vrate klanjanju i molitvi.“

Pucnjava u kinu

On opovrgava da Al Šabab ima ikakve veze sa Al Kaidom, iako je naveo „da su oni muslimani i stoga naša braća.“ "Naš zajednički cilje je taj da mi želimo uspostavu šerijata kao zakona u našoj zemlji. Al Kaida to takođe želi,“ dodaje on.. Ali mnogi somalijci ne djele to mišljenje sa Al Šabab o viziji za islamsku državu Somaliju. Islam koji se praktikuje u Somaliji je bio tradicionalno umjeren i tolerantan. Lokalno kino, recimo, je veoma uspješno u prikazivanju indijskih filmova koje prikazuje minimalno obučene žene. U istoriji nema nigdje dokaza da je postojala podrška u većini radikalnim religioznim pokretima, i to je ono što će možda odmoći Al Šabab i njihovu ideologiju od strane mngoih somalijaca.

Stvarnost

Jedan od najviših čelnika al Šahaba je Muktar Ali Robov. On krije svoju lokaciju u Somaliji i stalno mijenja broj telefona iz sigunosnih razloga. Kada sam ga pronašao, on je rekao da mediji preuveličavaju ubistva somalijskih civila od strane al Šahaba. "Mi ubijamo neprijatelje Allaha, i dokle god ih ne izbacimo iz zemlje, nastavit ćemo da to činimo... a ti ljudi koji vam govore da su njihovi ljudi ubijeni oni nisu u pravu.
"Oni rade za etiopljane, a mi nikada ne ubijamo obične ljude." Dodao je da on vjeruje da ljudi javno ne govore, ne zato što se boje, nego zato što podržavaju Al Šahab. "Možete to da vidite kada su etiopljanske trupe na putu ka negdje, ljudi bježe, i to je zato što ih ti vojnici pljačkaju i ubijaju.“ Rekao je on."Ali kada mi naiđemo, ljudi uzvikuju „Allahu Ekber“.“Oni su sretni što nas vide.“

Izvor: BBC NEWS

preuzeto sa http://www.BalkanCentar.net
Post Reply