susjed zauzeo parking već godinu dana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

rluxemburg

#1 susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by rluxemburg »

pozdrav svima! moj prvi post, a odmah nova tema :roll: ispričavam se na tome, ali mi zaista treba pomoć nekoga tko se razumije u pravo.

naime, živim u manjoj zgradi (10 stanova) koja ima svoj parking (ali je u blizini tgovački centar, restorani, banke pa se tu parkiraju i ljudi koji nisu stanari premda smo postavili znak zabranjeno-osim za stanare, ali to je već druga tema).
uglavnom, poprilična je gužva. i u takvoj gužvi, jedan susjed je doveo dva stara mercedesa koja nisu u voznom stanju i zauzeo dva parkinga. već godinu dana. tu stoje i on ih ne pomiče. navodno mu je neki lik dužan i dao mu je te krntije u zalog dok mu ne isplati dug. ali već godinu dana :shock: dakle, ti auti su u vlasništvu nekog lika koji veze nema s našom zgradom, a njegovi mercedesi su na našem parkingu parkirani godinu dana jer ih naš susjed tu drži.

ima li on pravo na to?

možemo li mi nešto učiniti da se ti automobili maknu?
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#2 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by Priorat »

e jebo ga ti, ti kao da si sa marsa pao.... pa kako moze imati pravo zauzeti 2 mjesta na tudjem parkingu... e svasta na ovom forumu...to je isto kao kad bi rekao da ti svaku noc dolazi covjek u tvoj stan da se istusira u tvom kupatilu!! i onda se pitao sta da radis... :-)
rluxemburg

#3 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by rluxemburg »

pa ne baš tako.

iza zgrade imamo betonirani dio koji služi kao parking, ali parking mjesta nisu označena. dakle, ništa u stilu-stanu broj 1 pripada parking broj 1.
parking je dovoljan za nas stanare, a taj čovjek koji je dovezao te mercedese je također stanar i ima pravo na parking. samo što automobili nisu njegovi. drži ih tu dok mu neki lik ne vrati novce. i problem je što ti mercedesi nisu u voznom stanju, već stoje tamo godinu dana i zauzimaju mjesto 24 sata dnevno.

ne znam, možemo li išta učiniti s pravne strane? ne možemo se pozvati na to što automobili nisu njegovi. recimo, moj auto je u biti na ime mog oca koji ne živi sa mnom. ali mislim da se to nikog ne tiče dok mi je vlasnik ustupio pravo na to vozilo. tako isto i s tim susjedom. on te automobile ima po odobrenju vlasnika.
ali ne može biti u redu da ih tu drži 24 sata dnevno već 12 mjeseci bez naznake da će ih maknuti, zar ne?

čak pomišljam da mulja to u vezi duga. možda mu vlasnik tih vozila plaća nešto sitno da drži te aute iza naše zgrade. :?

u svakom slučaju, mi muku mučimo s mjestima za parking, a auti koje nitko ne vozi na parkingu stoje i stoje...
pustopoljina

#4 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by pustopoljina »

ali taj parking pripada njemu-tj. jedan? to sto on nema auto,nego skladisti tudje je njegova stvar.
ponudi mu vise para da parkiras kod njega i mercedes ce nestati.
to drugo mjesto-ako je jedno mjesto po stanu-onda mu ne pripada.
i oznacite parking:stan br.1-parking br.1.
mozda vi ne zelite da vam on iznajmi svoje mjesto za parking,nego da ga besplatno koristite?
rluxemburg

#5 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by rluxemburg »

riječ je o parkingu na koji stane 6 automobila. a auta je puno više. on također ima auto. ali ima još stanara koji imaju po tri auta. samo što se ti auti voze, nisu uvijek na parkingu pa i drugi stanari dobiju priliku za parkirati.
ovo je najbolji parking, betoniran je i tik je uz zgradu. a parkira se po principu-tko prvi, njegova djevojka. kada je taj parking zauzet, parkiramo u prašnjavi dio, udaljeniji od ulaza.
dakle, nema dovoljno mjesta da se parkinzi označe. ovdje je problem samo u tome što je on te parkinge zauzeo za stalno. a nisu njegovi. pripadaju cijeloj zgradi. dakle, sad je moj auto parkiran na tom parkingu, uskoro ću do mercatora i vjerojatno će se do mog povratka neki drugi susjed uparkirati. i tako to ide. :) i to je ok. ali zar je ok zauzeti parkinge trajno, a nisu tvoji, već pripadaju svim stanarima???
pustopoljina

#6 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by pustopoljina »

pa nije.ali kako si postavila temu dalo se skontati da svako ima svoj parking. pa je meni izgledalo kao-cuj,ja bih ti provalio u supu,posto je ti ne koristis.
znaci 6 mjesta,10 stanova i cca. 18 auta...
tu nisam pametna.
The idijot

#7 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by The idijot »

ma ako je Merc star onda ga zapali , ko ga *ebe :D
rluxemburg

#8 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by rluxemburg »

pa da. riječ je o pet identičnih malih zgrada u nizu. sve zgrade imaju zajedničko dvorište. ispred svake zgrade je vrt, iza svake zgrade je taj famozni mali parking, a između zgrada je taj prašnjavi dio na koji se parkiraju oni koji ne uspiju parkirati na pravi parkiing. postoje i garaže, no njih imaju samo najbogatiji stanari koji imaju po 3 auta pa jedan stave u garažu, a dva na parking.
no bitno je da svi ti auti cirkuliraju, mijenjamo se za parking. samo njegovi auti tamo stoje i stoje, baš kao da je parking njegovo privatno vlasništvo.
svjesna sam da ovo nije etički s njegove strane, ali me zanima, ako ima neki pravnik na forumu, da mi kaže koliko je ovo ok s pravnog stajališta? može li on to raditi?
rluxemburg

#9 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by rluxemburg »

The idijot wrote:ma ako je Merc star onda ga zapali , ko ga *ebe :D
pa mislila sam pitati- imamo li osnove za zvati policiju s paukom da odnesu te automobile? ali ako ne možemo ništa učiniti, bojim se da je benzin i upaljač jedino rješenje. samo me nemojte izdati :lol:
sistem

#10 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by sistem »

ne poznajem nas zakon po tom pitanju, ali ovako bi to bilo kod mene ovdje, u inostranstvu :D :
ako auti nisu registrovani, u voznom stanju, onda ne mogu biti na javnoj povrsini. onda zovnes policiju i oni zovu odgovarajucvu sluzbu koja otpad odvlaci na smetljiste i salje racun vlasniku otpada. ako su auti registrovani, onda to ne moze.
druga je varijanta da posudis od nekog onu staru pec na drva, 'fijaker', pa stavis na njegov podest, pred vrata i kazes - ma to mi je od jarana, pa dok on ne zavrsi kucu, zamolio me da mu pricuvam. i ostavis tu, dok on ne pomjeri aute 8-)
rluxemburg

#11 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by rluxemburg »

nemaju registraciju, 100 posto. kako će imati kada ih nitko nije pomaknuo godinu dana? :wink:

pretpostavljam da moramo platiti policiji izlazak na teren i potrebe pauka. onda najbolje da se mi stanari dogovorimo da podijelimo taj trošak, ali da riješimo problem :)

samo ova naši zakoni, uf... opet ne znam može li se to i po zakonima BiH :?:
pustopoljina

#12 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by pustopoljina »

mes'cini da moras sistemu dati mustuluk :D
rluxemburg

#13 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by rluxemburg »

a može malo, ali nema puno. nije mi ovaj problem vrijedan toliko. inače i nisam neka cjepidlaka, nije meni toliko problem parkirati bilo gdje, ali me nepravda živcira, imam urođenu alergiju na nepravdu. pa kad bih znala da imam pravne osnove za reakciju na nepravdu, ne bih se mislila.
ali ni puno platila :D
A-R-N-I

#14 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by A-R-N-I »

zovi pauka. ako vozila nisu registrovana, odnjet ce ih, a racun za odvoz ce platiti onaj ko je vlasnik vozila a ne ti!
zonbirile

#15 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by zonbirile »

rluxemburg wrote:a može malo, ali nema puno. nije mi ovaj problem vrijedan toliko. inače i nisam neka cjepidlaka, nije meni toliko problem parkirati bilo gdje, ali me nepravda živcira, imam urođenu alergiju na nepravdu. pa kad bih znala da imam pravne osnove za reakciju na nepravdu, ne bih se mislila.
------------------------------------------------
od kada postoje parkirališta samo za stanare zgrade.
Edin H.

#16 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by Edin H. »

Utalite se i kupite covjeku odgovarajucu garazu :oops: moraju se i trulje negdje parkirati.
rluxemburg

#17 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by rluxemburg »

zonbirile wrote:
rluxemburg wrote:a može malo, ali nema puno. nije mi ovaj problem vrijedan toliko. inače i nisam neka cjepidlaka, nije meni toliko problem parkirati bilo gdje, ali me nepravda živcira, imam urođenu alergiju na nepravdu. pa kad bih znala da imam pravne osnove za reakciju na nepravdu, ne bih se mislila.
------------------------------------------------
od kada postoje parkirališta samo za stanare zgrade.
ne znam da li postoje po zakonu. naš parking je mali, odmah uz zgradu, sa stražnje strane i ne vidi se s ceste.
a ovo tvoje pitanje otvara onu raspravu za koju sam rekla da je za neku drugu temu u uvodnom postu, ali možda da i o tome ovdje malo diskutiramo- dakle, može li parking uz neku zgradu biti samo za stanare zgrade?
s obzirom da nam se oko zgrada parkiraju ljudi iz banaka, tržnog centra, itd, stanari svih 5 zgrada su kod skretanja za parkinge, htjeli postaviti rampu.
ta rampa je poprilično skupa, 100 km po stanaru plus 50 km za daljinski. osobno me bilo strah dati novac i onda da nam gradske vlasti to sruše jer pitanje je imamo li mi pravo na postavljanje te rampe. predložila sam da stavimo znak zabrane parkiranja osim za stanare i zasad smo samo to i učinili. moj dojam je da je to malo pomoglo i da nam nije više tolika gužva oko zgrada. međutim, neki susjedi i dalje inzistiraju na postavljanju rampe. što mislite, može li se to učiniti?

a što se tiče onih mercedesa. mislim da tu nije pitanje u čijem je vlasništvu parking, bitno je samo to da nije u vlasništvu čovjeka koji ih je tu ostavio. zamisli da ostaviš automobile godinu dana na bilo kakvoj javnoj površini? :shock: nema šanse, mislim da to ne može biti po pravilima zakona niti jedne države.
respo

#18 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by respo »

ne mozete nista
parking je javni tako da bilo ko ostavi auto bez obzira koliko vremena ne moze ga niko skloniti
na taj parking mogu i ja doci i ostaviti auto koliko zelim
mozete samo cekati dok taj ne odvuce te mercedese
sistem

#19 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by sistem »

pitanje je kome pripada (ili ko ima pravo koristenja) placa oko zgrade. u samom gradskom jezgru, zgrada zauzima onoliki prostor koliko je prizemlje, ali u stambenim cetvrtima uz zgradu ide i neka povrsina baste, pristupne staze, igralista. stanari imaju pravo koristenja i obavezu odrzavanja. znaci, vrijedi se raspitati kakvo je stanje u vasoj zgradi. katastar, urbanisticki zavod, ko li je vec kompetentan za ta pitanja. ako imate pravo koristenja, a ono se stice ili od same gradnje zgrade, ili godinama koristenja i odrzavanja, onda imate pravo da zagradite od bespravnog parkiranja. to onda nije nikakav javni parking, jer svakako mjesta nisu oznacena, vec slobodna povrsina vase zgrade na kojoj dogovorom svi stanari ostavljaju svoja vozila.
ins

#20 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by ins »

rluxemburg wrote:pozdrav svima! moj prvi post, a odmah nova tema :roll: ispričavam se na tome, ali mi zaista treba pomoć nekoga tko se razumije u pravo.

naime, živim u manjoj zgradi (10 stanova) koja ima svoj parking (ali je u blizini tgovački centar, restorani, banke pa se tu parkiraju i ljudi koji nisu stanari premda smo postavili znak zabranjeno-osim za stanare, ali to je već druga tema).
uglavnom, poprilična je gužva. i u takvoj gužvi, jedan susjed je doveo dva stara mercedesa koja nisu u voznom stanju i zauzeo dva parkinga. već godinu dana. tu stoje i on ih ne pomiče. navodno mu je neki lik dužan i dao mu je te krntije u zalog dok mu ne isplati dug. ali već godinu dana :shock: dakle, ti auti su u vlasništvu nekog lika koji veze nema s našom zgradom, a njegovi mercedesi su na našem parkingu parkirani godinu dana jer ih naš susjed tu drži.

ima li on pravo na to?

Zakon zabranjuje da se vozila koja nisu registrovana odnosno kojima je istekla registracija nalaze na saobracajnicama (a to ukljucuje ulice i parkinge), samim tim tip mora ukloniti te aute u neko svoje dvoriste.

Sta ti je ciniti: nazovi KJKP Rad, sluzbu za uklanjanje olupina, i raci da na toj i toj adresi imaju dvije neregistrovane olupine. Ako na autima stoji registracija, nazovi odgovarajucu policijsku upravu i njima prijavi da imaju dva vozila sa isteklom registracijom.
melbaa

#21 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by melbaa »

sistem wrote:pitanje je kome pripada (ili ko ima pravo koristenja) placa oko zgrade. u samom gradskom jezgru, zgrada zauzima onoliki prostor koliko je prizemlje, ali u stambenim cetvrtima uz zgradu ide i neka povrsina baste, pristupne staze, igralista. stanari imaju pravo koristenja i obavezu odrzavanja. znaci, vrijedi se raspitati kakvo je stanje u vasoj zgradi. katastar, urbanisticki zavod, ko li je vec kompetentan za ta pitanja. ako imate pravo koristenja, a ono se stice ili od same gradnje zgrade, ili godinama koristenja i odrzavanja, onda imate pravo da zagradite od bespravnog parkiranja. to onda nije nikakav javni parking, jer svakako mjesta nisu oznacena, vec slobodna povrsina vase zgrade na kojoj dogovorom svi stanari ostavljaju svoja vozila.
upravo tako. pravo vidite kome pripada ta povrsina oko zgrade. ako je u sklopu zgrade onda je to vase suvlasnistvo. u tom slucaju sjedite i dogovorite se da svaki stan ima po jedno parking mjesto i onda ga obiljezite.
u slucaju da je to javna povrsina trazite od urbanizma u vasoj opcini da vam se dodjeli/iznajmi ta provrsina koju bi ste vi pretvoritli u privatni parking.
mahalas505

#22 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by mahalas505 »

melbaa wrote:
sistem wrote:pitanje je kome pripada (ili ko ima pravo koristenja) placa oko zgrade. u samom gradskom jezgru, zgrada zauzima onoliki prostor koliko je prizemlje, ali u stambenim cetvrtima uz zgradu ide i neka povrsina baste, pristupne staze, igralista. stanari imaju pravo koristenja i obavezu odrzavanja. znaci, vrijedi se raspitati kakvo je stanje u vasoj zgradi. katastar, urbanisticki zavod, ko li je vec kompetentan za ta pitanja. ako imate pravo koristenja, a ono se stice ili od same gradnje zgrade, ili godinama koristenja i odrzavanja, onda imate pravo da zagradite od bespravnog parkiranja. to onda nije nikakav javni parking, jer svakako mjesta nisu oznacena, vec slobodna povrsina vase zgrade na kojoj dogovorom svi stanari ostavljaju svoja vozila.
upravo tako. pravo vidite kome pripada ta povrsina oko zgrade. ako je u sklopu zgrade onda je to vase suvlasnistvo. u tom slucaju sjedite i dogovorite se da svaki stan ima po jedno parking mjesto i onda ga obiljezite.
u slucaju da je to javna povrsina trazite od urbanizma u vasoj opcini da vam se dodjeli/iznajmi ta provrsina koju bi ste vi pretvoritli u privatni parking.
Samo je onda problem ko ce onda dobiti ono fino, betonsko mjesto :D .
pustopoljina

#23 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by pustopoljina »

nek' izvlace iz sesira :D
kockica_kockica

#24 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by kockica_kockica »

Ja mislim da je ova tema besmislena... Ja imam parking ispred zgrade... parkiraju se ljudi iz Asa-e, banaka, radnici sa gradjevine, radnici iz prodavnica, iz bla bla... parking je javni i ja uopce ne vidim taj parking kao neko svoje vlasnistvo samo zato jer tu stanujem... zna se desiti da sjedim po sat i vise u autu da bi se uparkirala, nekad se parkiram negdje daleko, poenta je da parkiram gdje stignem....

vizija nase kolegice forumasice je da neko nema pravo koristiti taj "dobri dio" parkinga jer auta ne vozi, a da ona ima pravo...a stanujete u istoj zgradi :shock: WTF... na mom parkingu je barem 10 takvih koje niko ne mice sa parkinga nikada... i ti auti su na dobrom mjestu, ali koga to briga.. to javna povrsina bez obzira sto se nalazi ispred moje zgrade....
Bellica

#25 Re: susjed zauzeo parking već godinu dana

Post by Bellica »

rluxemburg wrote:pozdrav svima! moj prvi post, a odmah nova tema :roll: ispričavam se na tome, ali mi zaista treba pomoć nekoga tko se razumije u pravo.

ima li on pravo na to?

Imam identican problem. Ispred zgrade imamo parking na kojem je poprilicna guzva, a covjek lijepo parkirao auto, ne znam da li je u voznom stanju i prije godinu dana se odselio, dakle ne zivi vise u nasoj zgradi, a zauzima nam parking. Do sada nisam nista poduzimala jer nisam znala da li smijem, ali ipak cu pokusati, ili cu njega pronaci pa nek vozi auto tamo gdje sad stanuje ili cu zvati pauka pa neka ga odvezu tamo gdje inace voze auta koja smetaju. Malo sam skepticna oko pauka jer je on parkirao na parkingu ne smeta saobracaju, samo nama- stanarima koji pravimo po 5 krugova oko zgrade dok ne nadjemo neko slobodno mjesto pa i na ulici ispred zgrade, nakon cega obicno platimo 40 KM kazne za nepropisno parkiranje.
Post Reply