Sushi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Svemirski_Jebach

#1 Sushi

Post by Svemirski_Jebach »

Hajde malo u omiljenoj/omrazenoj ili jednostavno poznatoj hrani.

Volite li Sushi?

Ja ga jedem povremeno (jer me natjeraju) al nisam neki ljubitelj sushia. Kazu prvih nekoliko puta da ne legne al se onda zavoli medjutim ja ga ni nakon dvije godine vec nisam zavolio...jednostavno ne svidja mi se, mada mi je simpatican onaj Wasabi senf.
terapija

Post by terapija »

sto se tice sushi-ja, riza i nacin kako je pripremljena je faktor koji odlucuje o tome da li je sushi uspjeh, ili katastrofa.

Osim toga. svjeza riba je nezamjenjiva, iako nije bas svaciji ukus.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

znam al izgleda da meni nikad nece biti dobar. mislim, nije do pripreme jer jedem na mjestrima gdje je stvarno dobar al dzaba je...
pitt

Post by pitt »

sushi je super :D:D Samo se nikad najesti :D:D
dacina_curica

Post by dacina_curica »

aaaaaj, gdje pokrenu ovu temu...... :( :( :( ..........jedna od rijetkih stvari kojih sam se morala odreci u trudnoci a koja mi se stalno jede.... :( :( :( ........doduse i sad odem na sushi ali ne smijem jesti svjezu ribu nego samo klepam tempura i spider rolls.......

Inace, da odgovorim na temu (kao da se ne vidi iz prilozenog) definitvno gotivim sushi (naravno ako je dobro pripremljen)........Imala sam samo jedno jako lose iskustvo ali zato nikad vise nisam otisla u taj restoran.... :oops:
uozo

Post by uozo »

.ebo li te Sushi!!! :shock: :D
Ja sedmicno najmanje tri puta ribu jedem, a sushi ne mogu ocima vidit'. Ono valja samo za zajebancije. Naj volim kad odem u one sto ko vozici idu na onoj traki i neki levat stoji preko puta mene i ja vidim sta on voli da jede pa mu sve ispred nosa uzmem! :D
Jednom se mal' nisam pomaris'o s nekim levatom zbog toga! :shock: :D
Iz.ebo sam ga ko Talicni Tom konja! :D
new_jazzWa

Post by new_jazzWa »

Ni probala nit namjeravam...Volim ribu ali pecenu! :)
encian

Post by encian »

smajlikojiplace

ima ovdje super tih restorancica (doduse japan je ovo :lol: ), ali ja brate ne gotivim pa sta ces. super je pileci raznjic japancki tradicionalni, zahebo je nas 12 puta, sushi i sashimi, eto kad mora, nekaz zna biti i ukusno, ali onaj tofu kad mi donesu, smajlikojipovraca

@dacina_curica: sto se sushi ne smije jesti u trudnoci??
uozo

Post by uozo »

encian wrote:smajlikojiplace

ima ovdje super tih restorancica (doduse japan je ovo :lol: ), ali ja brate ne gotivim pa sta ces. super je pileci raznjic japancki tradicionalni, zahebo je nas 12 puta, sushi i sashimi, eto kad mora, nekaz zna biti i ukusno, ali onaj tofu kad mi donesu, smajlikojipovraca

Ja sushi, ne sushi mogu samo, kad se dobro naderem sakea il' ce bit# saketa. :? :shock: :D
Onda samo vicem Origato gozaimas i havljam i one zelene gingere i onu travuljinu. Svejedno bude onda. :D
To za trudnocu ce bit' da zene kad su trudne ne smiju sirovo meso ni dodirnut' a kamoli jest'. Tako nesto, koliko se ja sjecam. Nemam pojma zasto? :?
encian

Post by encian »

uozo wrote:

Ja sushi, ne sushi mogu samo, kad se dobro naderem sakea il' ce bit# saketa. :? :shock: :D
Onda samo vicem Origato gozaimas i havljam i one zelene gingere i onu travuljinu. Svejedno bude onda. :D
To za trudnocu ce bit' da zene kad su trudne ne smiju sirovo meso ni dodirnut' a kamoli jest'. Tako nesto, koliko se ja sjecam. Nemam pojma zasto? :?
hahaha Arigato gozaimas na finom postu.

vala za bosanca im je kuhinja katastroga. je li ko probao nato?
uozo

Post by uozo »

encian wrote:
uozo wrote:

Anata wata sensei desu ka?
:D
Sta je to? Nato? Valjal' to sta? Ja bas kontam, dje da idem havljat' danas!
Poguzija sta's!
encian

Post by encian »

uozo wrote:
encian wrote:
uozo wrote: Ja sushi, ne sushi mogu samo, kad se dobro naderem sakea il' ce bit# saketa. :? :shock: :D

Poguzija sta's!
hai, sensei desu :D

nato je fermentirani grah. nek mi Bog oprosti, ali kad jedno jede u cafeteriji, sve smrdi. :-?
uozo

Post by uozo »

encian wrote:
uozo wrote:
encian wrote: hahaha Arigato gozaimas na finom postu.

Poguzija sta's!
hai, sensei desu :D

nato je fermentirani grah. nek mi Bog oprosti, ali kad jedno jede u cafeteriji, sve smrdi. :-?
:shock:
Sreca pa ne odo kod japanera da jedem! :D
Zato sam podero po duluma pice i tri Urquela! :D
Nihongo no sensei desu ka? :?
Krugman

Post by Krugman »

Sushi je "acquired taste" sto bi Ameri rekli. Meni se takodjer nije svidio prvi put kad sam ga probao, ali sad sam navucen.

Neko spomenu da je do ribe - 100% tacno. Ako riba nije friska, onda okus manjka i pretesko je za stomak. Takodjer postoje bukvalno desetine razlicitih vrsta sushia - onaj kome stomak ne vari frisku ribu ima dosta drugih opcija sa przenom/skuhanom ribom ili ostalim morskim plodovima.
_sa_

Post by _sa_ »

Pecena riba - moze uvijek. Ali sirovo meso- ma nema teorije.
Ubijem zivot u jajima kad ih pecem pa zamislite onda kako meso spremam :D
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Tezak je moj zivot kada mi se meza vise manje na sushi svela. Ima ovdje kod nas jedna kafana sa happy hourom, pa sam se tamo i navukao na sushi. Prije mi je bio onako bezze, a sad mi je kletva postao...
Krugman

Post by Krugman »

Da li danas ima autentican sushi restoran u Sarajevu?
melb26sa

Post by melb26sa »

Krugman wrote:Da li danas ima autentican sushi restoran u Sarajevu?
Najpriblizniji tome je Karuzo iza pijace Markale. Vrlo mal prostor ali ok hrana i konobari.
penzioner

Post by penzioner »

U Avazovom restoranu gore, rest. koji se okreće, jedan od kuhara pravi odličan sushi. Čini mi se da je dugi niz godina radio negdje vani i pripremao samo to.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

melb26sa wrote:
Krugman wrote:Da li danas ima autentican sushi restoran u Sarajevu?
Najpriblizniji tome je Karuzo iza pijace Markale. Vrlo mal prostor ali ok hrana i konobari.
Ruzan k'o djavo.... prostor, mislim 8-)
Aorta

Post by Aorta »

Prvi put mi se nije svidio. Drugi onako. Treci, il' sam bila veoma gladna il' mi se zaoprave svidio....sad ga gotivim. Definitivno acquired taste. Svidja mi se i izgled, kompaktnost, boje, razlicite consistencies....cute mi je skroz.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

encian wrote: @dacina_curica: sto se sushi ne smije jesti u trudnoci??
uozo je u pravu.....zene u trudnoci ne smiju (tj. ne bi trebale) jesti bjelancevine zivotinjskog porijekla ako nisu potpuno skuhane, pecene ili slicno.....Znaci otpada ziva riba ( :( ), "krvavo" crveno meso, jaja sa mekanim zumancem i tako te stvari......Ma meni su rekli da svasta nesto ne trebam da jedem (suho meso i fetu sir takodje) ali niko ne daje dobar razlog samo kazu nemoj i suti... :lol: .....I ja se ko mala poslusna ovca pridrzavam....... :D
Aorta

Post by Aorta »

dacina_curica wrote:
encian wrote: @dacina_curica: sto se sushi ne smije jesti u trudnoci??
uozo je u pravu.....zene u trudnoci ne smiju (tj. ne bi trebale) jesti bjelancevine zivotinjskog porijekla ako nisu potpuno skuhane, pecene ili slicno.....Znaci otpada ziva riba ( :( ), "krvavo" crveno meso, jaja sa mekanim zumancem i tako te stvari......Ma meni su rekli da svasta nesto ne trebam da jedem (suho meso i fetu sir takodje) ali niko ne daje dobar razlog samo kazu nemoj i suti... :lol: .....I ja se ko mala poslusna ovca pridrzavam....... :D
Dobri razlozi su Listeria (neke vrste sira, pasteta), Salmonella (jaja), Toxoplasmosis, itd. Opasne baje zbog toga sto mogu preci placentu i inficirati bebin nervozni sistem...izmedju ostalog.
Post Reply