Jeste li i na koji način ste zastitili vasu opremu i podatke? Meni izgleda prilicno nepromisljeno ne zastititi se nikako, posebno na nasoj mrezi (struja, telefon, kablovska... bez obzira...).
Surge protection?!?
Moderator: Benq
-
BigusDickus
#1 Surge protection?!?
Negdje sam cuo podatak da je vise od 70% svih kvarova na kompjuterima i slicnoj opremi, posljedica strujnog udara. Do toga moze doci preko elektricne, telefonske, kablovske mreze ili LAN-a...
S druge strane, svi znamo da podaci na hard disku (ili cak sam disk) mogu biti osteceni, ako kompjuter neocekivano ostane bez napajanja.
Jeste li i na koji način ste zastitili vasu opremu i podatke? Meni izgleda prilicno nepromisljeno ne zastititi se nikako, posebno na nasoj mrezi (struja, telefon, kablovska... bez obzira...).
-
BigusDickus
sve do jednom...
a onda qq LL... 
-
BigusDickus
eh...
onda ti ostaje samo rain dance...
ili da nekako sabotiras gromobran... 
-
BigusDickus
Ipak, mislim da si ti izolovan slucaj...
koji u stvari zeli da mu bude sprzen kompjuter... 
- irfan2
kod novijih racunara nema potrebe za ups-om..barem sa aspekta zasite...
imaju maticne ploce bateriju koja nakon nestanka struje vrati glavu na mjesto..
a prenaponsku zastitu planiram nabavit vec duze vrijeme
...vgec dosad mi je otiso tv i jedan komp 
a prenaponsku zastitu planiram nabavit vec duze vrijeme
-
BigusDickus
Ovo je sarena laza, vjeruj mi...irfan2 wrote:kod novijih racunara nema potrebe za ups-om..barem sa aspekta zasite...
- Qler
UPS je dobra stvr, to za maticne, macku o rep
UPS je pored "baterije" stabilizator, tako da je on najisplativiji, oni produzni sa osiguracima, smece....
haver je imao samo stabilizator, pa mu se sjebo racunar, nestalo struje, opaa. ode...
sad UPS i nema zime
UPS je pored "baterije" stabilizator, tako da je on najisplativiji, oni produzni sa osiguracima, smece....
haver je imao samo stabilizator, pa mu se sjebo racunar, nestalo struje, opaa. ode...
sad UPS i nema zime
- bug
kako tata kazeQler wrote:zas sta, ja nebi nekako i volio da mi hoce grom sprzit ovajstari mi ne da dauzmem racunar, kaze dobar i ovaj (jes njemu igra civ 3) a to bi bila jedinstvena sansa za priliku
da se ponovim
![]()
pa tako da mi se i ne uzima UPS
ja sam imala priliku
-
shin
irfan2 wrote:kod novijih racunara nema potrebe za ups-om..barem sa aspekta zasite...
a prenaponsku zastitu planiram nabavit vec duze vrijeme...vgec dosad mi je otiso tv i jedan komp
Ko ti je ovo rekao?
Glava ne dira plocu i ne smeta joj u bilo kojem polozaju da ostane.
A ona baterija sluzi da cuva BIOS postavke i da znas koliko je sati kada upalis komp.
Nije toliki problem napon, vec telefonska zica. 80% udara ide preko telefonske zice.
-
neko iz mase
Surge protector na produznom je obavezan za sve (monitor, centralna, modem, router). Nije bas da je perfektan, ali pomaze koliko toliko. UPS je najbolja solucija ko ima ekstra love da uzme jedan sa boljim kapacitetom. Varijacija u naponu vecinom sprzi samo napojnu jedinicu dok je preko internog modema direktan put na maticnu. vecina produznih ima i zastitu na telefonskoj liniji (bar ovaj sto ja koristim ima)