Superiornost muskog roda?????

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

sojka

Post by sojka »

Anais Nin,

u psihologiji postoji veoma precizan naziv za taj fenomen, penis-neid, ljubomora na .... :) :D

Iz perspektive Amazonki treba biti varvarvarin.

Sve staze vode ka unisexu.;) Ponekada vjerujem da ce evolucijom i vremenom ljudi homos futurus biti dvospolni. :)
digger

Post by digger »

A wrote:
digger wrote:Moja zena se ne bi usudila da me ne konsultuje oko svega... s tim da uvijek zavrsi po njenom. :)
Kad se u vlastitoj kuci "ne bih usudila" reci ili uciniti ono sto zelim ... odavno bi to prestala biti moja kuca i odavno bi to bio bivsi covjek, voljen i vrijedan postovanja.
Uhh, bona... a sta bi sa "nasa" kuca? :)

Vidis, zenska umjetnost je ta da pruzi muskom mogucnost da on misli da je "glavni" (tj. "in charge") a da ustvari napravi onako sto je najbolje za zajednicu. Tu i jeste fina razlika izmedju "zene" i "partnera" koja zna kako da pregovara i koja poznaje zlatna pravila familijarnog "marketinga."

Umjetnost je takodjer da kada zensko postane majka, ne postane i majkom svom suprugu.

A zensko je po meni uvijek bolje u tome kako da izbalanasira materijalne i nematerijalne stvari i situacije unutar kuce. Za isto, malo od nas muskih ima smisao pa cak i interes. Ma da smo intelektualno jednaki, muski su uglavnom emotivno i cesto, kreativno plitki.

Zivjele zeMske!
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Nekako kao da pravimo pun krug u raspravi...i opet dodjemo na pocetak: izbor partnera. Nekome je veoma bitno da se osjeca "glavni" u vezi. Da sam naletila na takvog muskarca, ta njegova osobina, pored svih ostalih meni vaznih osobina, i ne bi bila toliko vazna. Mislim, ipak biram oca moje buduce djece....vaznije mi je da je postojan, inteligentan, razuman, vjeran i da me voli, nego njegov osjecaj "glavnog" u zajednici...

Moja osobina je da ja znam kako da dobijem ono sto zelim. "Bijem bitke" o stvarima koje meni nesto znace... biti glavni u svakoj situaciji-to nije brak, vec tiranija i dominacija.

Mnoge zene grijese jer pokusavaju da u vezi dominiraju, cak i kada je ta veza vrijedna "cuvanja" i prekidaju je ako ne mogu da ostvare tu dominaciju. Mislim da je kljuc uspjeha dominacija koja se ne vidi :lol:, znati sta je vazno i ucestvovati o odlucivanju oko toga, a sad da li on gleda HBO ili Showtime i koji preferira...e zaboli me, jos i oko toga da razbijam glavu i da dokazujem ko je glavni :roll:
danas

Post by danas »

ja samo znam, da kad bih imala djecu -- voljela bih imati kcerke.
to valjda nesto govori... :-)
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Angela, koliko se vi cesto(ili rijetko) prepustate? :D:D:D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Nadam se da ce na vasem cenjenom blogu jednom osvanuti neka socna pricica :D:D:D
anais_nin

Post by anais_nin »

horns&drums wrote:Ne znam kako moji starci. Oni su iz proslog vremena, a miljama su ispred mnogih forumasa i raje opcenito. Svaka odluka u familiji je kolektivna koliko je to moguce (nekada fizicki nismo svi prisutni).

Nema podjela na muske i zenske poslove (pa mama bi riknula, zivi s tri muskarca u kuci), nema nekih musko-sovinistickih sranja. Dobro, mozda ima toliko uticaja da recimo ona zna sastav Manceshter Uniteda i da David ima odlican centarsut ali sve se na tome zavrsava a i imamo 3 tv-a u kuci tako da i kod tog izbora razbibrige ima izbora (nemojte se smijati, nemate pojma koliko je brakova propalo zbog mijenjanja kanala na TV-u).

Superiornost da, ali superiornost inteligencije i prakticnosti, ne spolna superiornost iliti bilo kakva druga zastarjela podjela.

primjetih da je stvarno tako....isto kao i u mojoj porodici :D mama je svetinja, a ne sluskinja...i nikad nije bilo podjele na muske i zenske poslove...a demokratija je uvijek igrala jaku ulogu u svim porodicnim odlukama...isto tako iste poticaje i podrsku smo dobivali i brat i ja....da mozemo sve sto hocemo i za sta zasucemo rukave....

zato se ne osjecam UGROZENOM kao zena, nemam patolosku potrebu da se konstantno afirmisem na taj nacin, i da vristim na sav glas daj mi moja prava JER sam zena...nije uopste u tome poenta...

niti moja frustracija potice od dinamike veza u musko-zenskim romanticnim odnosima....ili musko-zenskih odnosa u kontekstu ljudi kojima se okruzujem...ali kad naletim na nekoga ko mi soli pamet nekim apsolutnim vrijednostima "uspjeha" muskog roda kroz istoriju, u meni se budi neki bunt...NISMO ISTI, al smo jednaki, mislim od jednake smo vaznosti i vrijednosit kao individue....niti zelim da budemo isti, to bi blio bezvezno i dosadno....

ali pricati da su muskarci uspjesniji, pametniji, inteligentiji, JACI pol, a u svemu tome izuzimati istorijske, drustvene, kulturne okolnosti, e to u meni budi :x :x :x osjecaje....
anais_nin

Post by anais_nin »

a stos e tice zenske mudrosti i "tihe dominacije" u kontekstu romanticnih odnosa, po meni je to tajna uspjesnosti i mnogi drugih odnosa, prijateljstva, poslovnih/radnih odnosa, odnosa roditelj/dijete....otvorena dominacija, patoloska potreba da se bude "glavni/glavna" na kraju obicno eksplodira toj osobi u lice....dugorocno ne moze nikako da bude uspjesna taktika...uvijek uspjesnije "diplomatske" odnose, imaju osobe koje su mudrije, koje okolokole postizu svoje ciljeve, i sto neko rece BIRAJU SVOJE BITKE...znaci procjena tipa KOLIKO JE MENI OVO VAZNO prije natezanja oko nekog problema....

ma tiha voda brijegova valja.... :D
vesela

Post by vesela »

digger wrote:
Lucy01 wrote:Sve mu govoris "ma lutko, ti si nevjerovatno superioran.." sve dok su kod mene sve kreditne, dok odlucujem gdje i kako da zivimo, gdje djeca idu u skolu i sta ce da jede danas (ako uopste..:D)...
Njihova "superiornost" je kljuc nase :D :D
Desetka!

Moja zena se ne bi usudila da me ne konsultuje oko svega... s tim da uvijek zavrsi po njenom. :)
mnogo dobro receno...ni ja se ne "usudjujem" bez konsultacije...superiornost je da uvijek bude po "njenom kod tebe", odnosno po mom kod mene...ali je bitno da musko ZNA da je konsultovan :D
krkan

Post by krkan »

kod mene je situacija takva da je moja uvijek zadnja 8-)

-DA , draga :lol: :lol:
vesela

Post by vesela »

svaka cast na iskrenosti :D
Fair Life

Post by Fair Life »

horns&drums wrote:Ne znam kako moji starci. Oni su iz proslog vremena, a miljama su ispred mnogih forumasa i raje opcenito. Svaka odluka u familiji je kolektivna koliko je to moguce (nekada fizicki nismo svi prisutni).

Nema podjela na muske i zenske poslove (pa mama bi riknula, zivi s tri muskarca u kuci), nema nekih musko-sovinistickih sranja. Dobro, mozda ima toliko uticaja da recimo ona zna sastav Manceshter Uniteda i da David ima odlican centarsut ali sve se na tome zavrsava a i imamo 3 tv-a u kuci tako da i kod tog izbora razbibrige ima izbora (nemojte se smijati, nemate pojma koliko je brakova propalo zbog mijenjanja kanala na TV-u).

Superiornost da, ali superiornost inteligencije i prakticnosti, ne spolna superiornost iliti bilo kakva druga zastarjela podjela.
Ovo mi se dopada...
emmanuelle

Post by emmanuelle »

anais_nin wrote:

zato se ne osjecam UGROZENOM kao zena, nemam patolosku potrebu da se konstantno afirmisem na taj nacin, i da vristim na sav glas daj mi moja prava JER sam zena...nije uopste u tome poenta...
potpisujem sve iznad..
vesela

Post by vesela »

digger wrote:
A wrote:
digger wrote:Moja zena se ne bi usudila da me ne konsultuje oko svega... s tim da uvijek zavrsi po njenom. :)
Kad se u vlastitoj kuci "ne bih usudila" reci ili uciniti ono sto zelim ... odavno bi to prestala biti moja kuca i odavno bi to bio bivsi covjek, voljen i vrijedan postovanja.
Uhh, bona... a sta bi sa "nasa" kuca? :)

Vidis, zenska umjetnost je ta da pruzi muskom mogucnost da on misli da je "glavni" (tj. "in charge") a da ustvari napravi onako sto je najbolje za zajednicu. Tu i jeste fina razlika izmedju "zene" i "partnera" koja zna kako da pregovara i koja poznaje zlatna pravila familijarnog "marketinga."

Umjetnost je takodjer da kada zensko postane majka, ne postane i majkom svom suprugu.

A zensko je po meni uvijek bolje u tome kako da izbalanasira materijalne i nematerijalne stvari i situacije unutar kuce. Za isto, malo od nas muskih ima smisao pa cak i interes. Ma da smo intelektualno jednaki, muski su uglavnom emotivno i cesto, kreativno plitki.

Zivjele zeMske!
tek sad vidjeh ovaj digger-ov komentar...pa covjece, kao da si sjedio sa mojim muzem i razgovarao...umjetnost je znati napraviti balans izmedju domacina i domacice...taj balans mi je najvece bogatsvo u mom braku :-D
madona

Post by madona »

Iza svakog uspjesnog muskarca stoji uspjesna zena :D
Qler

Post by Qler »

ali IZA :D

ja sam sovinista.....

i kao takav vjerujem da smo mi superiorniji :D

a vi placite......

ako hocete da ste ravnopravne.. brate na gradjevinu i zidajte i uz to jos i zapjevate :) ko pravi radnici :D

sala :D

ali ipak ostajem sovinista:P
Slavko Klisura

Post by Slavko Klisura »

Krkane , isti sam ti.
Samo je kod mene jos i ovo:
Ja obicno kazem svojoj racionalnijoj i pametnijoj polovini , dakle mojoj dragoj , kada me nadje u neka doba sa rajom u zadimljenom i alkohlnim ispravanjima ispunjenom prostoru u kome se gomila muskih svadja , pa obicno oko toga gdje su ......bali u sportskoj prognozi..
Ah , da , ja dakle njoj kazem:
Doci ja ...tebi kuci!
I kad smo vec kod toga , znate li onu pricu o razlici izmedju italijanskih muzeva kavaljera kad kasno nocu dodju kuci a zene onako u polusnu i Balkanskih maco mena: ( ispricavam se zbog moguce banalnosti )
Italijan dakle kaze svojoj ljepotici:
BONA SERA
A nas Balkanac:
Ne seri bona
I na kraju , ako se vec moram izjasniti , onda priznam da sam lezbejka..
Volim zene!
One s pravom vladaju svijetom , ma koliko se mi kovrcili!
Qler

Post by Qler »

eno sad ja ispao krkan :roll:

nisam ja krkan... postujem zene....volim ih :D ali ne kaze se dzaba slabiji spol... mislim, u nekim stvarima ne mogu biti ravnopravne...ma koliko se trudile....

nemojte sad ovo shvatati kao ono sovinista balkanac, ovo, ono... to je neko moje misljenje.... isto kao sto znam da nit' vi mozete bez nas, ni mi ne mozemo bez vas...... :roll:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:roll: Hm ... zene, .... sve bih ja to, .... :oops:
Qler

Post by Qler »

mugu i ja :D:D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:roll: Jordanka, ... moze, ... samo ako nosi naocale. :oops:
anais_nin

Post by anais_nin »

Qler wrote: nisam ja krkan... postujem zene....volim ih :D ali ne kaze se dzaba slabiji spol... mislim, u nekim stvarima ne mogu biti ravnopravne...ma koliko se trudile....
bejbe....ravnopravne ne znaci ISTE!!!!! :roll: ravno-PRAVNE....to znaci da imaju ista PRAVA kao i muskarci...tj da ako ona hoce i moze da radi na skeli onda da ima tu mogucnost...jer izvini, ako cemo po fizickoj snazi, nisu bas ni svi muskarci olicenje "razvijenosti i snage" :D znam ja zena koje mogu vise potegnut od muskaraca :D
Zadig

Post by Zadig »

Very Happy znam ja zena koje mogu vise potegnut od muskaraca Very Happy
Dobro, to je u hercegovini standard, to znamo
:oops:
anais_nin

Post by anais_nin »

Zadig wrote:
Very Happy znam ja zena koje mogu vise potegnut od muskaraca Very Happy
Dobro, to je u hercegovini standard, to znamo
:oops:
:lol: :D pa nije uopste poenta da budemo isti :roll: pa to bi bilo tako dosadno :roll: i nemoguce...imati ista prava i mogucnosti, ne znaci biti isti, samo ravnopravni :D e to bi vec bilo nesto....

a sto se hercegovine tice...eh mogu zene ovde i podignut i potegnut (al iz boce :lol:)
Post Reply