Superbrand ili Superprevara
Moderator: anex
-
lamija_SA
#1 Superbrand ili Superprevara
U prethodnom broju Business Magazina je izašao opsežan članak o Superbrandu (znate, to su one zlatne markice što sjevaju sa pojedinih proizvoda i reklama). U novom broju je izašao novi članak, nakon što je direktor /predstavnik Superbrandsa, pa u najmanju ruku, neposlovno reagovao na članak u prethodnom broju. Na stranu članak...
Zanima me vaše mišljenje o Superbrands.
Je li to uistinu korisno za firmu ili proizvod/uslugu?
Mislite li da je to pravi način brendiranja?
Da li ćete radije kupiti Superbrand proizvod ili uslugu?
Ili možda mislite da se 8 000 eura koliko košta naljepnica Superbranda može bolje iskoristiti u marketinške svrhe?
Je li Superbrand uistinu moderno žigoisanje ili u očima kupca čini proizvod primamljivijim?
Takođe bi bilo interesantno čuti kakvi se još kriteriji praktično primjenjuju, osim plaćanja kako bi se dobila markica (ukoliko je neko upućen)?
Zanima me vaše mišljenje o Superbrands.
Je li to uistinu korisno za firmu ili proizvod/uslugu?
Mislite li da je to pravi način brendiranja?
Da li ćete radije kupiti Superbrand proizvod ili uslugu?
Ili možda mislite da se 8 000 eura koliko košta naljepnica Superbranda može bolje iskoristiti u marketinške svrhe?
Je li Superbrand uistinu moderno žigoisanje ili u očima kupca čini proizvod primamljivijim?
Takođe bi bilo interesantno čuti kakvi se još kriteriji praktično primjenjuju, osim plaćanja kako bi se dobila markica (ukoliko je neko upućen)?
- slavkoimamodilera
#2 Re: Superbrand ili Superprevara
Vrlo jednostavno: NE... meni je pavlaka dobra ako od 10 kupljenih casa ni u jednoj nema znacajnije promjene (pada) kvalitete i ako je meni sa moje kasike dobrog okusa... to da li ima ili nema neku tamo naljepnicu, mi nema nikakvog znacaja...
-
lamija_SA
#3 Re: Superbrand ili Superprevara
Eto ti si uzeo primjer pavlake! A evo naprimjer Violeta, meni oni imaju odlične proizvode i dobar marketing i uzimala sam njihove proizvode i prije i sigurno ne bih prestala, da kojim slučajem nisu dobili/kupili Superbrand markicu.
A isto tako, mislim da neću početi koristiti neki proizvod/uslugu samo zato što je od danas Superbrand, a do juče to kao nije bio.
Ja sam sve mislila (ili su me barem tako učili) da je stvaranje branda dugotrajan, delikatan i mukotrpan posao, a ono ispade da ti treba 8 000 eura i blještava naljepnica!?
A isto tako, mislim da neću početi koristiti neki proizvod/uslugu samo zato što je od danas Superbrand, a do juče to kao nije bio.
Ja sam sve mislila (ili su me barem tako učili) da je stvaranje branda dugotrajan, delikatan i mukotrpan posao, a ono ispade da ti treba 8 000 eura i blještava naljepnica!?
- slavkoimamodilera
#4 Re: Superbrand ili Superprevara
Ma to je za uhljupe koji ne bi da razmisljaju... i takvima i treba bljestava markica... ko ih .ebe nek kupuju kad su levati, ha ja...lamija_SA wrote:Eto ti si uzeo primjer pavlake! A evo naprimjer Violeta, meni oni imaju odlične proizvode i dobar marketing i uzimala sam njihove proizvode i prije i sigurno ne bih prestala, da kojim slučajem nisu dobili/kupili Superbrand markicu.
Meni nije mrsko probat, pa vidjet sta mi najvise odgovara... promijenio sam bar 7-8 pjena za brijanje dok nisam skontao koja mi je najbolja.... i sve tako... mlijeko, guznpapir
- Robyn
#5 Re: Superbrand ili Superprevara
Najcesce prvo probam proizvode, naravno neki brendovi su zaista to sto se nudi, a neki su skroz bezveze. U sustini prvo probam, a mnogi domaci proizvodi imaju bolju kvalitetu nego neki brendirani ili sl.
Inace ubi nas taj Brand, toliko smo se izopacili da sve moramo koristiti strane termine, kao da ovi nasi jezici nemaju svojih rijeci.
Domaci su proizvodi bolji od superbrendova, evo vam primjer superbrenda Nestle, pa problem melanin u mlijeku, trovanje djece i tko zna sto jos.
Probajte Livanjski ili neki nas sir pa vidite sto je sir, a ne neke ko fol njemacke ili holandske brendove!!
Neki dan anketa oko vode i naravno nasi papci piju strane vode, uvozimo milijarde vode a Tesanjska voda Zlatna medalja za kvalitet u svijetu. Naravno vodu ne izvozimo ni 1% od kolicina uvezene.
Pameti narode, pameti
Inace ubi nas taj Brand, toliko smo se izopacili da sve moramo koristiti strane termine, kao da ovi nasi jezici nemaju svojih rijeci.
Domaci su proizvodi bolji od superbrendova, evo vam primjer superbrenda Nestle, pa problem melanin u mlijeku, trovanje djece i tko zna sto jos.
Probajte Livanjski ili neki nas sir pa vidite sto je sir, a ne neke ko fol njemacke ili holandske brendove!!
Neki dan anketa oko vode i naravno nasi papci piju strane vode, uvozimo milijarde vode a Tesanjska voda Zlatna medalja za kvalitet u svijetu. Naravno vodu ne izvozimo ni 1% od kolicina uvezene.
Pameti narode, pameti
-
nikad_izvini
#6 Re: Superbrand ili Superprevara
A kako bi se odlučio ako imaš 200 pavlaka u ponudislavkoimamodilera wrote:Vrlo jednostavno: NE... meni je pavlaka dobra ako od 10 kupljenih casa ni u jednoj nema znacajnije promjene (pada) kvalitete i ako je meni sa moje kasike dobrog okusa... to da li ima ili nema neku tamo naljepnicu, mi nema nikakvog znacaja...
- slavkoimamodilera
#7 Re: Superbrand ili Superprevara
Onda bih sveo izbor (kao sto i sada radim kada u ponudi ima max. 10-15 pavlaka) prvo na domace... kada medju domacima ne bih nasao ono sto me zadovoljava kvalitetom, presao bih na strane...nikad_izvini wrote:A kako bi se odlučio ako imaš 200 pavlaka u ponudislavkoimamodilera wrote:Vrlo jednostavno: NE... meni je pavlaka dobra ako od 10 kupljenih casa ni u jednoj nema znacajnije promjene (pada) kvalitete i ako je meni sa moje kasike dobrog okusa... to da li ima ili nema neku tamo naljepnicu, mi nema nikakvog znacaja...
Naravno, kao i u mnogim stvarima ne moram probati sve da znam, vec se (dok ne iznevjeri povjerenje) zaustavim na onome sto je "dovoljno dobro"... jednako kao sto se ne moram seksat' sa svakom zenom u gradu da bih znao sta je za mene dobar sex...
Naljepnica i ime mi nista ne znace... samo kvalitet...
-
nikad_izvini
#8 Re: Superbrand ili Superprevara
Reklame igraju ulogu kada ima mnogo potencijalnih kupaca.Kod nas to ne pije vode(uglavnom).Nije baš lako izabrati "pavlaku" između 200 ponuđenih.Treba ti cirka 6 mjeseci(pod uslovom da ne zaboraviš kakve su one što si probao prije tri mjeseca)slavkoimamodilera wrote:Onda bih sveo izbor (kao sto i sada radim kada u ponudi ima max. 10-15 pavlaka) prvo na domace... kada medju domacima ne bih nasao ono sto me zadovoljava kvalitetom, presao bih na strane...nikad_izvini wrote:A kako bi se odlučio ako imaš 200 pavlaka u ponudislavkoimamodilera wrote:Vrlo jednostavno: NE... meni je pavlaka dobra ako od 10 kupljenih casa ni u jednoj nema znacajnije promjene (pada) kvalitete i ako je meni sa moje kasike dobrog okusa... to da li ima ili nema neku tamo naljepnicu, mi nema nikakvog znacaja...
Naravno, kao i u mnogim stvarima ne moram probati sve da znam, vec se (dok ne iznevjeri povjerenje) zaustavim na onome sto je "dovoljno dobro"... jednako kao sto se ne moram seksat' sa svakom zenom u gradu da bih znao sta je za mene dobar sex...![]()
Naljepnica i ime mi nista ne znace... samo kvalitet...
Kod nas taj Superbrand ne vrijedi previše.To je barem moje mišljenje.
- chuchumbamayumbe
#9 Re: Superbrand ili Superprevara
Probao sam neke Milkosove proizvode i koliko god se furao na patriotizam, jednostavno moj razum nije mogao da svari cinjenicu da nikada ne dobijem jogurt jednakog okusa niti je kefir uvijek istog kvaliteta.
Tako da sam odustao od Milkosa, a nisam ni siguran da bi im Superbrand markica ista pomogla.
Smeche je smeche.
Tako da sam odustao od Milkosa, a nisam ni siguran da bi im Superbrand markica ista pomogla.
Smeche je smeche.
- DaysleepeR
#10 Re: Superbrand ili Superprevara
Superbrands je veoma cijenjen u svijetu iako mu kriteriji variraju od zemlje do zemlje.
Valjda je to top lista od onoga što zatekneš bez ambicije da se neki standardi zadovolje.
Npr. Google je na sva zvona objavljivao kako je na vrhu liste u UK po Superbrandsu.
Sigurno da se ona markica masno plaća pa ko voli nek izvoli.
Inače u svijetu ima bezbroj sličnih kompanija koje daju kojekakva priznanja utemeljena na ničemu, kao što je "Međunarodna nagrada za kvalitet" koju platite 25.000 EUR plus preskupi hotel i kotizaciju za gala dodjelu iste uvijek u nekom drugom gradu na svijetu, ali je u pitanju ubleha, jer pomenuta firma iako ne radi ništa nelegalno, takve nagrade šalje firmama širom svijeta pa ko je glup upeca se.
Kao primjer navodim općinu Novo Sarajevo koja ima 3 takve
plaćene našim parama
Valjda je to top lista od onoga što zatekneš bez ambicije da se neki standardi zadovolje.
Npr. Google je na sva zvona objavljivao kako je na vrhu liste u UK po Superbrandsu.
Inače u svijetu ima bezbroj sličnih kompanija koje daju kojekakva priznanja utemeljena na ničemu, kao što je "Međunarodna nagrada za kvalitet" koju platite 25.000 EUR plus preskupi hotel i kotizaciju za gala dodjelu iste uvijek u nekom drugom gradu na svijetu, ali je u pitanju ubleha, jer pomenuta firma iako ne radi ništa nelegalno, takve nagrade šalje firmama širom svijeta pa ko je glup upeca se.
Kao primjer navodim općinu Novo Sarajevo koja ima 3 takve
- nokia6170
#11 Re: Superbrand ili Superprevara
zenicka mljekara je uvijek imala dobar jogurt...dok im je pavlaka sranje.chuchumbamayumbe wrote:Probao sam neke Milkosove proizvode i koliko god se furao na patriotizam, jednostavno moj razum nije mogao da svari cinjenicu da nikada ne dobijem jogurt jednakog okusa niti je kefir uvijek istog kvaliteta.
Smeche je smeche.
- chuchumbamayumbe
#12 Re: Superbrand ili Superprevara
Mogu li ja da platim 8000 ojra da proglasim svoj penis Superbrandom?! 
-
frozen
#13 Re: Superbrand ili Superprevara
wahahahaha:)) naravno, pod pretpostavkom da ti cijenjeni produzetak vec ima zavidnu reputaciju!
BTW, cini mi se da vidjeh komentar tipa... stvaranje branda je dugotrajan i mukotrpan posao, a ispade da ti treba 8.000 € i imas brand...
elem, nemas i ne mozes imati brand za 8.000 €... u konkurenciju za izbor Suprebranda je uslo 800 kompanija, domacih i one koje to nisu, a na osnovu podataka 3-4 istrazivacke agencije iz BiH... pritom, su sve te kompanije izgradjeni brandovi... dalju selekciju, odnosno glasanje je vrsilo tzv. vijece (ljudi iz struke, predstavnici agencija, univerzitetski profesori, predstavnici medijskih kuca...) svakako im je bila onemogucena opcija glasanja u konkurentskim i srodnim djelatnostima...
od 800 kompanija koje je trziste prepoznalo kao respektabilne brandove, njih 120 je dobilo status Superbrand (prema glasovima vijeca), dok je svega 40-50 kompanija kapitaliziralo taj status, odnosno platilo 8.000 € za koristenje ziga u promotivne svrhe...
BTW, cini mi se da vidjeh komentar tipa... stvaranje branda je dugotrajan i mukotrpan posao, a ispade da ti treba 8.000 € i imas brand...
elem, nemas i ne mozes imati brand za 8.000 €... u konkurenciju za izbor Suprebranda je uslo 800 kompanija, domacih i one koje to nisu, a na osnovu podataka 3-4 istrazivacke agencije iz BiH... pritom, su sve te kompanije izgradjeni brandovi... dalju selekciju, odnosno glasanje je vrsilo tzv. vijece (ljudi iz struke, predstavnici agencija, univerzitetski profesori, predstavnici medijskih kuca...) svakako im je bila onemogucena opcija glasanja u konkurentskim i srodnim djelatnostima...
od 800 kompanija koje je trziste prepoznalo kao respektabilne brandove, njih 120 je dobilo status Superbrand (prema glasovima vijeca), dok je svega 40-50 kompanija kapitaliziralo taj status, odnosno platilo 8.000 € za koristenje ziga u promotivne svrhe...
-
melb26sa
#14 Re: Superbrand ili Superprevara
Ima i Opcina Centar jedno 15tak tih - ne znam kad zadnju dobise, pardon, kupise.DaysleepeR wrote:Superbrands je veoma cijenjen u svijetu iako mu kriteriji variraju od zemlje do zemlje.
Kao primjer navodim općinu Novo Sarajevo koja ima 3 takveplaćene našim parama