Super milijunas... ili milioner !?!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kafana

Post by kafana »

pape wrote::roll: @ Monter i @ kafana, ... ma, .... jel` vi ovo ozbiljno? :oops:

pa sta ti nije jasno. citaj malo istoriju.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Monter wrote:
pape wrote::roll: @ Monter i @ kafana, ... ma, .... jel` vi ovo ozbiljno? :oops:
ozbiljno ti kazem da sam pitao par ljudi. jedni su iz Hrvatske jedni iz Bosne al se zovu Hrvatima.
niko nije znao reci zasto je zovu Croatia a ne Hrvatska, ali opet kazem svi kazu rvatska.
mozda sam naletio na bas te koji tako izgovaraju. :? :?
Naletio si na papke, jer ... samo papci ne znaju zasto je to tako. :oops:

Npr, .... mi tu nasu susjednu drzavu nazivamo Hrvatska. Na engleskom govornom podrucju je nazivaju Croatia, ..... Italijani je nazivaju Croazia, ..... Turci je nazivaju Hirvatistan, .... Cesi je nazivaju Chorvatsko, .... Papci je nazivaju `Rvatska, ...etc.
Eto, .... od sada im slobodno reci da su papci, .... :oops: ... kad ne poznaju te elementarne stvari, ... :D
bosna forever

Post by bosna forever »

pape wrote:
bosna forever wrote:
zlata wrote:Jesi'l' ikad pomislio...da je tvom caci...isto tako nametnut "futbal". Kol'ko ja znam...hodam na nogama...i udaram loptu....nogom....a ne ball---foot-om!
Ma nema sta, Zlatna ti je svaka. Zapravo mislim da je po tvojoj logici pravilno NOGOLOPT.
Super ti je ideja....evo recimo
Nogoloptni Klub (i ovo Klub, mescini nije po pravilno, al' eto) Drinjevci?
:oops: Pitanje za 1.000.000 KM u kvizu - "Tko zeli biti logichar"

Image
Ovaj sport, (slika nasheg reprezentativca u akciji) se igra rukama. Dakle, ... tog sportistu nazivamo, ... ********* ? :roll:

Da se odluchimo izmedju 4 navedena odgovora, .... :oops:

A) Handbalash
B) Handbaler
C) Rukometash
D) Carinash

Hocemo li istom analogijom uraditi za igru gdje se igra nogama? :oops: :D

Evo ga jos jedno pitanje za 1.000.000 KM u gore navedenom kvizu - "Tko zeli biti logichar"

Image
Ovaj sport, (na slici nije nas reprezentativac, iz prostog razloga sto ista i ne postoji) se igra rukama!? Dakle, ... tog sportistu nazivamo, ... ********* ? :roll:

I ovaj put mozemo da se odlucimo izmedju 4 navedena odgovora:

A) Vodenjak
B) Perajometash
C) Vaterpolista
D) Ma nije ni bitno, jer ga u Bosni i onako ne igraju.
komentar

Post by komentar »

Uzimanjem (posudjivanjem) latinskih, kasnije italijsnskih rijeci (moze se reci iz romanskih jezika), koje su u sebi sadrzavale slovo o, doslo je do zamjene u u u srednjo-juznoslovenskim jezicima.

Primjeri: bora je postala bura (kaze se: puse bura, a ne puse bora), popularan a ne popolaran...

Znaci treba se biti principjelan! I ovako nam jezik lici na darmar (turska rijec) ili bolje nered nepravilnosti i nestrukturalizma.

Rijec milioner dolazi iz romanskih jezika!
H

Post by H »

komentar wrote:Uzimanjem (posudjivanjem) latinskih, kasnije italijsnskih rijeci (moze se reci iz romanskih jezika), koje su u sebi sadrzavale slovo o, doslo je do zamjene u u u srednjo-juznoslovenskim jezicima.

Primjeri: bora je postala bura (kaze se: puse bura, a ne puse bora), popularan a ne popolaran...

Znaci treba se biti principjelan! I ovako nam jezik lici na darmar (turska rijec) ili bolje nered nepravilnosti i nestrukturalizma.

Rijec milioner dolazi iz romanskih jezika!
Ovo je najjače! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

H wrote:Ovo je najjače! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ProdaNo !!

Ili ce biti prodaTo ?
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

bosna forever wrote:
pape wrote:
bosna forever wrote: Ma nema sta, Zlatna ti je svaka. Zapravo mislim da je po tvojoj logici pravilno NOGOLOPT.

Image
Ovaj sport, (slika nasheg reprezentativca u akciji) se igra rukama. Dakle, ... tog sportistu nazivamo, ... ********* ? :roll:

A) Handbalash
B) Handbaler
C) Rukometash
D) Carinash

Evo ga jos jedno pitanje za 1.000.000 KM u gore navedenom kvizu - "Tko zeli biti logichar"

Image
Ovaj sport, (na slici nije nas reprezentativac, iz prostog razloga sto ista i ne postoji) se igra rukama!? Dakle, ... tog sportistu nazivamo, ... ********* ? :roll:

A) Vodenjak
B) Perajometash
C) Vaterpolista
Plivac :roll:
pape

Post by pape »

bosna forever wrote:
pape wrote:
bosna forever wrote: Ma nema sta, Zlatna ti je svaka. Zapravo mislim da je po tvojoj logici pravilno NOGOLOPT.

Image

A) Handbalash
B) Handbaler
C) Rukometash
D) Carinash

Image

A) Vodenjak
B) Perajometash
C) Vaterpolista
:-) Nastavljamo kviz, ... "Tko zeli biti logichar", ... slijedece pitanje glasi:
Cije su rijeci water i polo, iz kojih je izveden naziv za ovaj sport, ... vaterpolo? :oops:

4 ponudjena odgovora su:

A) Stare chuvene srpske reci - mi smo to bre igrali pre ameba
B) Sta ba srpske, - nasi preci, Iliri iz ledenog doba su igrali vaterpolo i hrkljus u sesnes`
C) Gospodo, dajte se uozbiljiti - mi smo tu igru donijeli iz Irana
D) Strane rijeci, tudjice, internacionalizmi

Leksicka posudjivanja rijeci u mnogim jezicima su cesta. Jedan od razloga je popunjavanja leksicke praznine u vlastitom jeziku. Jezik je "ziva" materija, dogradjivanje jezika je pozeljan proces.
bosna forever

Post by bosna forever »

pape wrote:
bosna forever wrote:
zlata wrote:Jesi'l' ikad pomislio...da je tvom caci...isto tako nametnut "futbal". Kol'ko ja znam...hodam na nogama...i udaram loptu....nogom....a ne ball---foot-om!
Ma nema sta, Zlatna ti je svaka. Zapravo mislim da je po tvojoj logici pravilno NOGOLOPT.

Image

A) Handbalash
B) Handbaler
C) Rukometash
D) Carinash

Mislim da smo se konacno priblizili kraju kviza "Tko zeli biti logichar", koji je i zapocet diskusijom o ispravnosti pojma fudbaler/nogometas. Odbovor na sva pitanja je dao onaj ko je i zapoceo diskusiju, a ja cu samo prenijeti njegove/njene rijeci......

Nastavljamo kviz, ... "Tko zeli biti logichar", ... slijedece pitanje glasi:
Cije su rijeci water (foot) i polo (ball), iz kojih je izveden naziv za ovaj sport, ... vaterpolo (fudbal)?

Od 4 ponudjena odgovora, prva tri cu preskociti posto su niti interesantna, niti smijesna (mada je vjerujem to bila namjera), te cu samo prenijeti posljednji odgovor, te komentar, kojim autor sam sebi odgovara na pitanja ranije postavljena.

A)
B)
C)

Leksicka posudjivanja rijeci u mnogim jezicima su cesta. Jedan od razloga je popunjavanja leksicke praznine u vlastitom jeziku. Jezik je "ziva" materija, dogradjivanje jezika je pozeljan proces.

Cestitam, postali ste "logichar"!!!
pape

Post by pape »

bosna forever wrote: Nastavljamo kviz, ... "Tko zeli biti logichar", ... slijedece pitanje glasi:
Cije su rijeci water (foot) i polo (ball), iz kojih je izveden naziv za ovaj sport, ... vaterpolo (fudbal)?

Od 4 ponudjena odgovora, prva tri cu preskociti posto su niti interesantna, niti smijesna (mada je vjerujem to bila namjera), te cu samo prenijeti posljednji odgovor, te komentar, kojim autor sam sebi odgovara na pitanja ranije postavljena.

A)
B)
C)

Cestitam, postali ste "logichar"!!!
:-) Hvala na cestitkama.
Prva tri odgovora nisu bila ni namjenjena tebi, nego drugima koji shvataju bit.. :oops:
Mene su ucili da postoje dvije varijante nasheg jezika, naknadno je dodana i treca, .... posteno. Osnova sva ta "tri jezika" je ista. Ako mogu birati izmedju upotrebe rijeci nogomet i fudbal, uvijek cu izabrati nogomet. Cista logika. U svom govoru upotrebljavam rijec milioner, ali nikada mi nije zasmetalo milijunas. Za vaterpolo nemam adekvatan izraz na nasem jeziku.
Poceli ste suplju diskusiju oko milijunasha, ... smeta vam taj naziv. Okrenite drugi program ako vam smeta.
Meni nista od toga ne smeta. Ni milioner, ni milijunash, ni fudbal ni nogomet, ni vaterpolo niti bilo sta cemu znam znacenje, .... avaza mi moga. :oops: :zzzz:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

pape wrote:
bosna forever wrote:
pape wrote: :oops: Pitanje za 1.000.000 KM u kvizu - "Tko zeli biti logichar"

Image

A) Handbalash
B) Handbaler
C) Rukometash
D) Carinash

Image

A) Vodenjak
B) Perajometash
C) Vaterpolista
:-) Nastavljamo kviz, ... "Tko zeli biti logichar", ... slijedece pitanje glasi:
Cije su rijeci water i polo, iz kojih je izveden naziv za ovaj sport, ... vaterpolo? :oops:

4 ponudjena odgovora su:

A) Stare chuvene srpske reci - mi smo to bre igrali pre ameba
B) Sta ba srpske, - nasi preci, Iliri iz ledenog doba su igrali vaterpolo i hrkljus u sesnes`
C) Gospodo, dajte se uozbiljiti - mi smo tu igru donijeli iz Irana

Sto Hrvati da ispadnu kulturni? :D
FIKUS2

Post by FIKUS2 »

pape wrote:Ako TI , ... kao vlasnik TV kuce, budes nasao interes da TVOJ kviz u Sloveniji "ide" na Bosanskom, .... logicno je. Kod TEBE je kesa, ... TI odlucujes.
TV kuca je TVOJA, .... TI si debelo platio licencu za "Milijunasha", ... TI si razmisljao o tome da li ce emisija biti gledana, ... da li iza toga stoji pokrivenost reklamama, odnosno sponzorima. TI ces na kraju ili imati dobit ili, .... propasti.
Trazili ste demokratiju i trzisnu ekonomiju, pa .... nema vishe samoupravnog socijalizma, ..... trazili ste milijunashe u nasem drustvu, .... sad ih gledajte, .... :oops: :zzzz: ... slushati ih svakako morate. :D
koliko god mi nije drago sto se zove milijunas, ovo mi zvuci kao razumno objasnjenje - trazli ste gledajte
Qler

Post by Qler »

ma da se kviz zove "Karinash" opet se ne bi zalio kad bi dobio 1 MILION MARAKA!!!! EEEEEEEE MILIONNN!!!!!!!

Boli me neka stvar kako se zove.... mogli su na Hindu jeziku staviti sto se mene tice... ako je neko toliko glup pa ne razumije Milijunas ili Milioner nek fino uzme bukvar i ponovo ga prelista od A do Ž.... kad smo svi prije rata pricali srpsko/hrvatski niko se nije zalio... a sad svima sve smeta.... daj ba..... ako vam bode oci Milijunas nemojte ga gledati, nemojte se prijavljivati... i mirna Bosna...
Jara

Post by Jara »

Glavna nagrada ovog kviza, za sve tačne odgovore, je 1000 000 KM. :-D Daje je TV kuća čiji vlasnik nije "naš".
Na sasvim drugom kvizu, 100% "našem", nagradu u istom iznosu, za sve netačne odgovore, dobi MERIM GALIJAŠEVIĆ . :x Dali mu "naši"... Njemu u padže iz naših džepova... :shock:
Da li najvažnije sada da li je M.G. MILIONER ili MILIJUNAŠ? I
Kako biste ga nazvali?
A kako one sto mu dodijeliše tu nagradu?
lindjo

Post by lindjo »

Frano,Franjo Lasic ...vodit ce :lol: ...milijunasa ...sad nema dileme :D

a sta bjese od onog da ce narod birati voditelja...vrtili su mjesecima one brojeve nazovi-proberi(Enis,Ogi,Maca i Hadzifejs)...sta bjese od toga :? :? ...hoce li vratiti narodu pare :-) : ?

poj'o vuk magarca 8-) ....eee narode glupi :roll: ....ovo je bio tipican shuk od hinjara s OBN_a
hogshead

#91 ...

Post by hogshead »

Neka se zove Milijarder, umjesto maraka stavi feninge i svi sretni :lol:

Joj rasprave, jesmo bogovi, ovo nema nigdje
:lol: :lol:

Odoh kući, pozdrav svima
delimiter

Post by delimiter »

...u sarajvu se oduvijek govorilo "milja maraka"
i neko ko je imao milione bio je milioner
a sve ovo sada sa obnom i ftv-om(fookin televizn)
je sranje modernog doba,političke ispravnosti i sterilnih i
nepismenih (u SVAKOM pravopisu) tv voditelja koji
nam serviraju doručak, ručak i večeru iz kuhinje
lopova koji vladaju. a vladaju tako što nas drže
preokupiranim idiotskim raspravama, čime gubimo
zaista dagocjeno vrijeme. svi mi. osim njih naravno.
halo_ba

#93 Re: ...

Post by halo_ba »

hogshead wrote:Neka se zove Milijarder, umjesto maraka stavi feninge i svi sretni :lol:

Joj rasprave, jesmo bogovi, ovo nema nigdje
:lol: :lol:

Odoh kući, pozdrav svima
Je li milijarder ili milijardas?
Post Reply