"Suno e Rromengo", prvi romski teatar

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...
Post Reply
User avatar
StLouis
Posts: 2971
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

"Suno e Rromengo", prvi romski teatar

#1

Post by StLouis » 02/05/2007 15:08

Image

Prvi romski teatarski prostor
Utorak, 1. maj 2007. 13:06

Teatar "Suno e Rromengo", prvi romski teatarski prostor u Evropi, biće otvoren 6. maja u Novim Karlovcima, u opštini Indjija.

Osnivač teatra i reditelj Zoran Jovanović rekao je agenciji Beta da teatar okuplja petnaestak mladih glumaca romske, ali i drugih nacionalnosti, koji su godinama pohadjali dramsku radionicu Ljubice Beljanski Ristić, u organizaciji Centra za kulturu Stari grad u Beogradu.

"Namerno smo odlučili da romski pozorišni teatar otvorimo u Indjiji, kako bi bio dostupan svima, jer se nalazi na pola puta izmedju Beograda i Novog Sada, Subotice i Niša, tako da nikome neće biti daleko", rekao je Jovanović.

Ansambl je nekoliko godina učestvovao u "BITEF polifoniji", pratećem programu Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (BITEF), a prošle godine učestvovali su i u svečanoj povorci avangardnih pozorišnih trupa povodom otvaranja jubilarnog, 40. BITEF-a.

"Repertoar je do sada, uglavnom, obuhvatao predstave avangarde, ali ne bih nas okarakterisao kao avangardno pozorište. Reč je o nekom novom pozorištu, teatru pokreta, a naše predstave zasnovane su na pričama, mitovima i legendama Roma isprepletanim s klasičnih dramskim tekstovima Šekspira i drugih autora", rekao je Jovanović.

Teatar "Suno e Rromengo" biće otvoren 6. maja izvodjenjem predstave "Nije sve kao što izgleda", edukativne priče o dva andjela koji silaze na zemlju da upoznaju svet, gledajući ga očima samog reditelja Zorana Jovanovića.

Ansambl i teatar finansijski podržavaju opština Indjija i Izvršno veće Vojvodine, kao i "Unikredit banka", a Jovanović se nada da će, s obzirom na to da je pozorišno angažovanje veoma podsticajno uticalo na edukaciju mladih Roma, u budućnosti dobiti i podršku Ministarstva kulture Srbije i drugih relevantnih institucija kulture.

(Beta)


Bravo za ovo!! :thumbup:


basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

#2

Post by basta sljezove boje » 02/05/2007 22:22

srpska izmisljotina, romski teatar egzistira vec godinama u Skopju, imali su legendarnu predstavu "Soske" (Zasto) koja je obisla cijeli svijet, a Rahim Burhan je jedna od najpoznatijih licnosti koja je iznikla iz tog teatra. Valjda Makedonija nije u Europi

User avatar
StLouis
Posts: 2971
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

#3

Post by StLouis » 03/05/2007 00:00

basta sljezove boje wrote:srpska izmisljotina, romski teatar egzistira vec godinama u Skopju, imali su legendarnu predstavu "Soske" (Zasto) koja je obisla cijeli svijet, a Rahim Burhan je jedna od najpoznatijih licnosti koja je iznikla iz tog teatra. Valjda Makedonija nije u Europi


Da, da, dobro si se sjetio Romskog teatra u makedoniji, to mi nije palo na pamet ;-) Izgleda da je Makedonija za njih u Grckoj :D

Post Reply