Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
lerdi wrote:Dobro brate. Obori ti sva medicinska istraživanja. A neznam što ti odma prebaci to nešto na religiju, na neku ispačenu Bosnu...
Koja bre istrazivanja...Balkanska ili mozda Bosanska... Idi malo dalje i dalje bolane...A sto se tice religije...nego sta si ti mislio. Islam ti nije SAMO religija...on je vise od toga (prelistaj malo knjige vaseg rahmetli Alije Izetbegovica koji je izgleda pisao da se ne bi procitao od svojih nego od tudjih) Valahi ja prvi put cujem da se neki musliman cudi sto mu neki drugi kaze da se treba osunetiti. Ba ba... E sad definitivo...pocecu verovati i pekarima.
cojk men se cini napisa da nije musliman, ili da je iz mijesanog braka....al nebitino, niko ti se ne bavi ozbiljnim nacunim istrazivanjem u Bosni, a kamoli da neko pravi ozbiljno istrazivanje o prednosima i nedostacima sunecenja u BiH.
a sto se tice samog sunecenja i sama svjetska organzacija da to smanjuje rizik od prenosenja spolnoprenosivih bolesti pogotovo HIV-a
active wrote:i ja pokusavam da skontam to s bosnom... ne kontam poentu njegovog pisanja - tj. ne kontam da li on govori da se trebam osunetit i sto vec nisam , ili govori protiv sunecenja... i p.s. ono s kosovom.... isto mi je nijde veze...
i da... priznajem... malo sam mozda i poglup.... hahahahahahaha
Mlad si ti jos mlad za neke stvari... ali za neke ne. OSUNETI SE (valjda ces me sada razumeti)
Nece te to praviti ni boljim a ni losijim muslimanom (sa aspekta imana, a oni koji to povezu sa ovim aspektom...just ignor) ali to je practicum svih generacija muslimana skoro 1500 godina i ne samo muslimana. Samo da ti kazem da i jevreji se osunetcuju i daju tom poduhvatu vaznost koliko i MI muslimani. I nemoj da se uplasis jer vise ne osunetcuju berberi nego lekari. Valjda je tako i kod vas.
lerdi wrote:Vidi veruj ti kome hočeš. Ta istraživanja nisu niti Balkanska niti Bosanska već malo ti potraži i vidjećeš da doktori u svijetu stoje iza ove teze. Možda brate nisi čuo tamo gdje ti živiš, jer prema pisanju vidim da si teško iz Sarajeva. U Sarajevu je to manje više normalno, jer i sam imao situaciju sličnu ovoj.
... i kako se zavrsila, ako smijem znati...?
Ma momak se na kraju osunetio. Ali po meni iz krivih razloga. Nije da je baš htio, ali eto. Zato i znam malo više o tome jer sam išao sa njim da se raspitujem i zato sam ti rekao ono što sam saznao. Najvažnije je da to uradiš ako stvarno želiš ili imaš potrebe za tim. A ako to uradiš sretno i da znaš da če ti upočetku biti malo i čudno i ružno, ali češ se brzo naviči.
active wrote:i ja pokusavam da skontam to s bosnom... ne kontam poentu njegovog pisanja - tj. ne kontam da li on govori da se trebam osunetit i sto vec nisam , ili govori protiv sunecenja... i p.s. ono s kosovom.... isto mi je nijde veze...
i da... priznajem... malo sam mozda i poglup.... hahahahahahaha
Mlad si ti jos mlad za neke stvari... ali za neke ne. OSUNETI SE (valjda ces me sada razumeti)
Nece te to praviti ni boljim a ni losijim muslimanom (sa aspekta imana, a oni koji to povezu sa ovim aspektom...just ignor) ali to je practicum svih generacija muslimana skoro 1500 godina i ne samo muslimana. Samo da ti kazem da i jevreji se osunetcuju i daju tom poduhvatu vaznost koliko i MI muslimani. I nemoj da se uplasis jer vise ne osunetcuju berberi nego lekari. Valjda je tako i kod vas.
OK!
sto se vjere tice, musliman to dodjem okruglo 50%... hehe, ne znam mozda onda da se osunetim samo na pola!?
ustvari valbon_1 je s kosova, i cudi se sto se ja nisam jos osunetio... jbg zezno me na prvi pogled ekavski naglasak, pa sam mislio da je neko iz srbije ili rs, pa to kao ironicno govori....
hahaha bas sam se nasmejao. Pa jebiga.. sto godina cine svoje...jekavski ijekavski...Ma nema ovdje nikakve ironije nego naj iskrenije ti kazem ono sto mislim. Izvini ako sam bio malo arogantan, ali kod nas...stvarno ti kazem... ovakve situacijae su veoma veoma rjetke (da ti ne kazem nemoguca). Pozdrav sa Kosova. Gjithë të mirat.
lerdi wrote:Ma momak se na kraju osunetio. Ali po meni iz krivih razloga. Nije da je baš htio, ali eto. Zato i znam malo više o tome jer sam išao sa njim da se raspitujem i zato sam ti rekao ono što sam saznao. Najvažnije je da to uradiš ako stvarno želiš ili imaš potrebe za tim. A ako to uradiš sretno i da znaš da če ti upočetku biti malo i čudno i ružno, ali češ se brzo naviči.
sto se potrebe neke tice, nemam je... u smislu da imam nekih problema s kozicom ili tako nesto... vise bi to da uradim jer mi se cini ljepse tako... a i jbg ono svi su ovdje to uradili, osim mene... pa mi je malo bezveze to...
ustvari valbon_1 je s kosova, i cudi se sto se ja nisam jos osunetio... jbg zezno me na prvi pogled ekavski naglasak, pa sam mislio da je neko iz srbije ili rs, pa to kao ironicno govori....
hahaha bas sam se nasmejao. Pa jebiga.. sto godina cine svoje...jekavski ijekavski...Ma nema ovdje nikakve ironije nego naj iskrenije ti kazem ono sto mislim. Izvini ako sam bio malo arogantan, ali kod nas...stvarno ti kazem... ovakve situacijae su veoma veoma rjetke (da ti ne kazem nemoguca). Pozdrav sa Kosova. Gjithë të mirat.
I nemoj da se uplasis, je si li cuo !!!
tungatjeda vlavn Valbon,si je.
ma momak ce sam odluciti,ima dovoljno argumenata i na netu a moze se konsultovati i sa doktorima.mi sunecenje shvatamo kao vjerski cin a na zapadu to rade iz higijenskih razloga.
Vozdra raja wrote:...I na kraju, sta mislis zasto se u Americi (krscanskoj zemlji) velika vecina djece suneti odmah po rodjenu...?!
Zato sto cirkumcizija za novorodjence kosta oko 1.500 $ a za odraslu osobu oko 3.000 $.
Ako niste razumjeli: Minorna hirurska intervencija a dobra lova.
P.S.: Medline u svom profesionalnom segmentu objavljuje strucne tekstove od cca 4 - 6 strana. Tekst (rasprava) o obrezivanju je imao 16 strana. Pitao sam se - zasto, dok nisam vidio cjenovnik procedura na zadnjoj strani.
Uzgredno, mozda je i uticaj jevrejskog lobija doprinio tom stavu u USA ali je ovo gornje sigurno vazniji razlog.
lerdi wrote:Ma momak se na kraju osunetio. Ali po meni iz krivih razloga. Nije da je baš htio, ali eto. Zato i znam malo više o tome jer sam išao sa njim da se raspitujem i zato sam ti rekao ono što sam saznao. Najvažnije je da to uradiš ako stvarno želiš ili imaš potrebe za tim. A ako to uradiš sretno i da znaš da če ti upočetku biti malo i čudno i ružno, ali češ se brzo naviči.
sto se potrebe neke tice, nemam je... u smislu da imam nekih problema s kozicom ili tako nesto... vise bi to da uradim jer mi se cini ljepse tako... a i jbg ono svi su ovdje to uradili, osim mene... pa mi je malo bezveze to...
Pa dobro. Ljudi mjenjaju izgled kompletan radi estetike i nema u tome ništa loše. Smo jenajvažije da ti to niko ne nametne nego da ti to odlučiš i da si čist sa sobom. Ma znam to. Pa te raja zajebavaju: "Rolka" i to. Imam prijatelja koji nije osunećen i znamo ga zajebavati nekad za to. Ali tu nema ništa da mislimo loše nego se onako zajebavamo ko raja. Zato ako je i kod tebe to slučaj nemoj da te to nešto bocka, jer takva je raja ovdj, vazda če nači nešto za zajebanciju.
@valbon_1
sve je ok!
jbg i kod nas je to rijetko... vecinom to svima urade dok jos nemaju ni 2 godine... al stacu, nije do mene... starci ocito nisu htjeli da bude tako...
sto se straha tice, malo me strah ipak... al kad skontam kad mogu svi mogo bi i ja... jest da je razlika u godinama, al ajde...
I nemoj da se uplasis, je si li cuo !!!
tungatjeda vlavn Valbon,si je.
ma momak ce sam odluciti,ima dovoljno argumenata i na netu a moze se konsultovati i sa doktorima.mi sunecenje shvatamo kao vjerski cin a na zapadu to rade iz higijenskih razloga.
Vozdra raja wrote:...I na kraju, sta mislis zasto se u Americi (krscanskoj zemlji) velika vecina djece suneti odmah po rodjenu...?!
Zato sto cirkumcizija za novorodjence kosta oko 1.500 $ a za odraslu osobu oko 3.000 $.
Ako niste razumjeli: Minorna hirurska intervencija a dobra lova.
P.S.: Medline u svom profesionalnom segmentu objavljuje strucne tekstove od cca 4 - 6 strana. Tekst (rasprava) o obrezivanju je imao 16 strana. Pitao sam se - zasto, dok nisam vidio cjenovnik procedura na zadnjoj strani.
Uzgredno, mozda je i uticaj jevrejskog lobija doprinio tom stavu u USA ali je ovo gornje sigurno vazniji razlog.
Da... ti isti Ameri su davno predlagali da se sto ranije radi apendektomija (nepravilno - operacija slijepog crijeva), mozda odmah po rodjenju a da bi se sprijecili slucajevi mogucih kompliciranih apendicitisa.
Nesto mi i to mirise na osnovu za uzimanje para.
Ma oni su svakako priča za sebe. Po meni su oni dosta bolesna nacija i sve im se vrti oko $. Uz pravi marketing i dobru promociju njima možeš prodati šta hočeš, jer su tolikozaluđeni trendovima da je to nenormalno.
@lerdi - ne misle ni moji nistalose, sve je to zezancija...znas kako to ide, ja vise kontam da bi meni stvarno bilo mozda bolje tako, jedini problem je sad sto cu imati vec 18 godina, i ne znam bas kako ide sve s tom operacijom....
@68847
ne kotam poentu tog podatka... ok. americka vlast propagira sunecenje jer od toga zaradjuju dobro, al onda opet- ljud bi platili cak i tolko samo da se osunete....
i da... koliko ja znam u sad-u to u prvih nekoliko mjeseci zivota pokriva osiguranje....tako da...
Sad nesto u vezi s temom.
Nakon cirkumcizije kod osraslih osoba postoji jedan problem.
Uobicajene jutarnje erekcije su izrazito bolne dok rana ne zaraste.
Objasnjavati koliko svjeza rana boli kad se rasteze, mislim, da nije ni potrebno.
A evo sam objasnio
Nacin da se to izbjegne jos nisam vidio iako su znali upotrebljavati medikamente iznad nivoa sedativa.
Da li pokriva osiguranje ili neko drugi...
Zar je to bitno?
Bitno je da dr mlatne lovu.
A kao ide s operacijom?
Pa mogao bih opisati sve u detalje iako bi za neke segmente trebalo imati nesto anatomskog znanja da bi se u potpunosti razumjelo.
Varijanta u lokalu tj. lokalnoj anesteziji je, ha, laksa kod odrasle osobe nego kod djeteta.
Za koga?
Za dr jer nema borbe s klincem koji se dernja i batrga.
Pacijentu je isto bolan izvjestan broj uboda igle u kozu baze penisa bilo da ima 2 godine ili 20.
Opsta anestezija je najkonfornija za obje strane.
Ostalo je tehnicki dio.
Oziljak zavisi od preciznosti operatera i od toga da li je pacijent sklon stvaranju velikih, grubih oziljaka.
Ipak, oziljak je sigurno veci samim tim sto sto su i krvni sudovi koji se podvezuju ili koaguliraju izrazito krupniji pa na tim mjestima duugo ili trajno zaostaju zadebljanja.
A i predmet rada je veci
Amerikanci su mozda svakakvi ali ne i glupi! Tamo se djeca sunete(80%) obicno drugog dana zivota. Na taj nacin se roditelji i dijete rijese brige i problema oko kozice i infekcija. Izgubi se samo jedan (nepotreban)dio kozice, a dobije se mnogo! Dijete, a i roditelji, kasnije budu rahat!!
Kod nas u Bosni se sva muslimanska djeca sunete. Bas sva!!
Dakle, i jedni i drugi to rade iz higijenskih, zdravstvenih, prakticnih,estetskih,vjerskih, kulturalnih... razloga.
Razloga ZA uraditi to je daleko vise!!
ono sto ja znam je:
daju ti anesteziju, nategnu ga, odsjeku kozicu, zasiju, i ajde kuci...
poslje boli, ispadnu konci za 10-15 dana, i gotovo... jos malo zaraste i to je to...
sto se anestezije tice, ja mislim da bi isao s lokalnom jer nema potrebe da me uspavljuju... a i cuo sam da je totalna opasnija malo....
sto se oziljak tice, cuo sam kao da ostane veci, al opet nesto se spominje lasersko sunecenje- tu kao ne ostane nista... al opet mi je to malo nidje veze, al ajde...ne vjerujem ja bas u to da ne ostane nista...
Amerikanci su mozda svakakvi ali ne i glupi! Tamo se djeca sunete(80%) obicno drugog dana zivota. Na taj nacin se roditelji i dijete rijese brige i problema oko kozice i infekcija. Izgubi se samo jedan (nepotreban)dio kozice, a dobije se mnogo! Dijete, a i roditelji, kasnije budu rahat!!
Kod nas u Bosni se sva muslimanska djeca sunete. Bas sva!!
Dakle, i jedni i drugi to rade iz higijenskih, zdravstvenih, prakticnih,estetskih,vjerskih, kulturalnih... razloga.
Razloga ZA uraditi to je daleko vise!!
Amerikanci su svakakvi a da su i glupi i to znamo.
Pokusajmo stvar promatrati bez predubjedjenja.
Izvdite sve zube pa vas nece nikad boljeti jer ih nemate.
Meni prica o higijeni mirise na zagovaranje nehigijene.
Znam da skoro svako dijete na ovim prostorima ima nedirnut prepucij, cesto prirastao za glans sa silom smegme u medjuprostoru.
Zasto?
Zato sto niko nista ne dira jer... Boze dragi... pa sunetice se. Sto ista dirati?
Prakticno?
Sta znaci prakticno?
Estetsko?
Ukus je stvar ukusa. (hehe)
Vjerski i kulturalno - u to ne zelim ulaziti niti to opovrgavati.