Sunce grije radijatore - iz danas.co.yu

Očuvanje čovjekove okoline.
Post Reply
Bombarder73
Posts: 27
Joined: 16/09/2004 11:17

Sunce grije radijatore - iz danas.co.yu

Post by Bombarder73 » 28/11/2006 15:30

Evo jedan dobar clanak o mogucoj primjeni obnovljive energije

Stručnjaci JKP "Beogradske elektrane" u saradnji sa Institutom "Vinča"
Sunce greje radijatore
Sunce može da uštedi oko 200 hiljada evra po grejnoj sezoni: Toplana na Ceraku
Stručnjaci JKP "Beogradske elektrane" u saradnji sa Institutom "Vinča" radiće naredne tri godine na istraživačko-razvojnom projektu koji će omogućiti Toplani "Cerak" da koristi solarnu energiju. Ideja o primeni solarne energije pokrenuta je u julu ove godine u okviru istraživačko -razvojnog projekta Nacionalnog programa za energetsku efikasnost Srbije i odobrena je od strane Ministarstva nauke i zaštite životne sredine, kao i menadžmenta JKP "Beogradske elektrane". Rukovodilac projekta iz Insituta "Vinča" je dr Vukman Bakić, dok iz "Beogradskih elektrana" na projektu učestvuju: mr Milan Petrović, Nenad Miloradović i Bojan Bogdanović iz ovog preduzeća.
- Toplana "Cerak" koja žitelje Rakovice i Čukarice snabdeva toplom vodom počeće najverovatnije za tri godine da koristi solarnu energiju. Naime, ova toplana može da poboljša rad postavljanjem solarnih kolektora koji bi dogrevali vodu. Ukoliko se projekat pokaže kao dobar. JKP "Beogradske elektrane" mogle bi dosta da uštede na kupovini gasa i mazuta koji se trenutno koriste za zagrevanje tople vode. Osim toga, građani bi dobili čistiju životnu sredinu i sigurniju isporuku tople vode - kaže za Danas Milan Petrović, jedan od tvoraca ove ideje.
Prema njegovim rečima, postrojenje će se graditi u fazama u zavisnosti od finansijske podrške Skupštine grada.
- Skupština grada Beograda je osnivač JKP "Beogradske elektrane" i od njih nam zavisi realizacija ovog projekta - objašnjava naš sagovornik.
Ušteda prirodnog gasa u toplani "Cerak" u periodu maj-septembar bila bi 692.200 kubnih metara, a moguća je dodatna ušteda u periodima sunčanih dana. Novčano gledano ušteda bi bila veća od 200.000 evra.
- U prvoj fazi planirano je da se postavi 8.800 kvadrata solarnih kolektora, koji bi smanjili potrošnju prirodnog gasa za jednu trećinu - navodi Petrović i dodaje da bi cela investicija koštala oko dva miliona evra.
Prednosti ove investicije koja bi se isplatila već nakon pet godina su velike. Najpre, energija je besplatna, ekološki čista, pripada obnovljivim izvorima energije i u kombinaciji sa klasičnim izvorima energije povećava energetsku efikasnost postrojenja.
- Ako se solarna energija uspešno koristi u skandinavskim zemljama poput Danske i Švedske, ne vidim razloga da se to isto ne primenjuje i u Srbiji, koja ima mnogo više sunčanih dana od pomenutih zemalja sa severa Evrope - ističe Petrović.
Inače, JKP "Beogradske elektrane" su primer preduzeća koje prati nove tehnologije, koje se zalaže za doslednu primenu direktive Evropske unije (broj 77) iz 2001. godine o primeni obnovljivih izvora energije. Osim toga, u Narodnoj skupštini Srbije je 2004. godine usvojena i Strategija razvoja energetike do 2015. godine kojom je takođe predviđeno korišćenje ove vrste energije.
- Na ovaj način doprinosimo našoj zemlji da se što pre priključi tokovima Evropske unije i postane njen punopravni član. U tom smislu imamo i dobre kontakte sa menadžmentom danske toplane u gradu Marstal koji su voljni da nam u svemu i stručno pomognu - kaže Petrović.


mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 28/11/2006 16:22

Mi bi nase solarne elektrane mogli instalirati u Hercegovini, obzirom da ovaj brdskoplaninski kraj ima 30% dana magle, 30% dana kise, snijega i smoga, 20% suncanih dana i 20% dana "onako".
Ali vidis da se moze.

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 28/11/2006 16:29

Solarni paneli se mogu instalirati po krovovima. Sarajevo kada bi iskoristilo svoje krovove vjerujem da bi moglo rijesiti napajanje grada 90% na taj nacin, ako ne cak i 100%.

Post Reply