Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post Reply
dallton

#201 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by dallton »

jednom budala vise ne - interesantno je da mi imamo najvise iskustva s medjunarodnom zajednicom trenutno na cijeloj planeti - ko je u bosni bio ne treba mu niko pricati nikakve bajke o ljudskim pravima :roll:
ali vjeruj @maraschino to sto se desilo u bosni s un-om i mnogim drugim organizacijama je i amerima i mnogim drugima bilo neugodno iznenadjenje ( ne zaboravi da su ameri pravili un nakon drugog svjetskog rata)...nazalost mi smo nagrabusili za sve ove lekcije, ali naucicemo se pameti
dallton

#202 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by dallton »

jednom budala vise ne - interesantno je da mi imamo najvise iskustva s medjunarodnom zajednicom trenutno na cijeloj planeti - ko je u bosni bio ne treba mu niko pricati nikakve bajke o ljudskim pravima :roll:
ali vjeruj @maraschino to sto se desilo u bosni s un-om i mnogim drugim organizacijama je i amerima i mnogim drugima bilo neugodno iznenadjenje ( ne zaboravi da su ameri pravili un nakon drugog svjetskog rata)...nazalost mi smo nagrabusili za sve ove lekcije, ali naucicemo se pameti ..kao i 92-95 tako i danas iza kulisa tinja diplomatski rat amera i mnogih u evropi sta da se radi, a mi moramo gledati da ne budemo opet kolateralne zrtve
ibizza

#203 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by ibizza »

MuaDib wrote:Mislim licimjerno je od Harisa Silajdžića da prigovara Tihiću, jer je on priznao POLICIJU REPUBLIKE SRPSKE.
Tihić je kriv sad što gasi vatru, koju je svojom retorikom zapalio Silajdžić, a čvrsto prigrlio Dodik. Dogovor koji je postignut daleko je od idealnog, ali je ipak pomak koji može otvoriti proces dijaloga. A dijaloga nema dok jedan član Predsjedništva, laje protiv pola svoje zemlje, kojem je on u Daytonu dao ovoliki stepen autonomije. :x
hahaha...a dobro se zna da je covjek rekao...kad se bude pravio ustav da se ukine policija...to je potpisano...
a et i da je priznao policiju...ko je tjerao Tihica da prihvati popis stanovnistva...jel i to haris zajebao??...jel Harisd zajebao da se drzavna imovina prebaci na entitete?
Maraschino

#204 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by Maraschino »

dallton wrote:jednom budala vise ne - interesantno je da mi imamo najvise iskustva s medjunarodnom zajednicom trenutno na cijeloj planeti - ko je u bosni bio ne treba mu niko pricati nikakve bajke o ljudskim pravima :roll:
ali vjeruj @maraschino to sto se desilo u bosni s un-om i mnogim drugim organizacijama je i amerima i mnogim drugima bilo neugodno iznenadjenje ( ne zaboravi da su ameri pravili un nakon drugog svjetskog rata)...nazalost mi smo nagrabusili za sve ove lekcije, ali naucicemo se pameti ..kao i 92-95 tako i danas iza kulisa tinja diplomatski rat amera i mnogih u evropi sta da se radi, a mi moramo gledati da ne budemo opet kolateralne zrtve
ma u pravu si,

tako i ja mislim al' haj ti reci ovim hajvanima sto nas kao predstavljaju
BaileyS

#205 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by BaileyS »

Prpa.ba wrote:

I sva se prica svodi na ostajanje stanja ovakvim kakvo jeste, i prebacivanje fokusa javnosti sa bojeva sa vjetrenjacama, na razvoj Federacije BiH kao "naseg" dijela BiH. To je upravo ono sto necemo nikako dozivjeti, jer ne odgovara nikome osim narodu.
Srbima ne odgovara ekonomski nadmocan entitet FBiH koji ih moze pojesti za dorucak, a "Bosnjacinama" ne odgovara jer bi za promjenu morali odgovarati narodu za ekonomske promasaje, kriminal i nepotizam. Ovako stalno imaju odlicnu vadionu, za sve je kriv RS, i svima dobro. RS nedodirljiva, kao i Izmetbezi i kompanija u svojim toplim koznim foteljama. Medjunarodna zajednica ovdje nema nikakav humanitaran cilj. Cilj je pokrasti nasa dobra, privatizovati nasu prirodu i ostaviti nas da brinemo o bogomoljama. Ako se neko suprotstavi, zavrsice kao Alijansa, a na vlast ce opet zajahati tri jahaca apokalipse koji imadu dovoljno oraha u dzepovima da ih se da drzati poslusnima.
Jedino realno rjesenje jeste ostaviti se kompromisa na drzavnom nivou, i razvijati nas tor. I cekati prigodu za vojnoredarstvene operacije. :D
Najbolja i jedina opcija, zahebi dogovore na drzavnom nivou i okreni se uredjenju Federacije do nekih boljih vremena. Odavno tako mislim. Ako samo nama treba EU dok su drugi spremni jesti i korijenje za ostvarenje svojih maksimalistickih ciljeva, hebo onda takav put u Evropu.

Sto se tice Tihica, njemu ne vjerujem jos od kako je "kompromisno" sproveo reformu odbrane. Dodik isao na demilitarizaciju i onda mu kao kompromis uvalio ukidanje sluzenja vojnog roka, plus metar drugih kukavicijih jaja koja su od ove danasnje vojske napravila cirkus. Meni je inace van pameti bilo provoditi reformu odbrane bez reforme policije, a zna se sta je u cijem interesu bilo. Dodik je u oba slucaja dobio skoro maksimalno od onog sto je prizeljkivao.

Ovako kao sto se dogovara Tihic ja sam se mogao dogovoriti i sa Karadzicem za pet minuta. Pristani na sve sto traze i mirna Bosna :D Cini mi se da nikad nismo bili jadniji, trcimo po misljenje u Beograd ko u vrijeme Mehmeda Spahe i kraljeve diktature. Napravili su nas jadnim, jos malo pa cemo svi ko ovaj @nigdje.nikog biti zahvalni Beogradu sto ne biju.

@orbin je najbolje opisao gdje nas vode ovi kompromisi, nema se sta ni dodati ni oduzeti.
osa

#206 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by osa »

Haris pokušao ali ne ide ili on ne zna.

SARAJEVO - Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sjednici u Sarajevu kao neosnovan odbio je zahtjev za izdavanje privremenih mjera Harisa Silajdžića, predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH, koji je tražio da Ustavni sud "zaustavi flagrantno i kontinuirano kršenje Ustava BiH od strane entiteta RS, te daljnju neustavnu potrošnju novca poreznih obveznika do donošenja odluke o zahtjevu".

Ustavni sud BiH je zaključio da podnositelj zahtjeva nije ponudio argumente na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da je donošenje privremene mjere potrebno u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka, već argumente od kojih zavisi konačna odluka o zahtjevu za ocjenu ustavnosti.

Sljedeća sjednica Vijeća pet sudaca održat će se 18. prosinca.

Sve odluke usvojene na ovim sjednicama bit će objavljene na web stranici Ustavnog suda BiH http://www.ustavnisud.ba u roku od mjesec, nakon što se dostave apelantima.
dallton

#207 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by dallton »

of topic, ali mislim da je SDP dosta profitirao suljinim potezima i harisovim promasajima, tako da imaju jos dvije godine da se pripreme...
Abacija

#208 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by Abacija »

osa wrote:
Abacija wrote:
osa wrote: u normalnoj, da.
A sad cu ponoviti ono moje pitanje koje sam toliko puta ovdje postavio: A sta ti licno radis da ova drzava postane normalna?

ništa, 16 godina sam radio u specijalnoj jedinici mup-a rh sve ono što je država zahtjevala, sada uživam u mirovini, a ako država bude opet nešto zahtjevala ponovo ću raditi, sve što bude potrebno. ti ovo ne možeš ovako napisati za bih jer kako rekoh to je malo suptilnije pitanje i problematika.
A po cemu se to razlikuje BiH od Hrvatske? Koliko ja znam obadvije drzave su multi- multi-.
osa

#209 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by osa »

quote="osa"]
Abacija wrote:
A sad cu ponoviti ono moje pitanje koje sam toliko puta ovdje postavio: A sta ti licno radis da ova drzava postane normalna?

ništa, 16 godina sam radio u specijalnoj jedinici mup-a rh sve ono što je država zahtjevala, sada uživam u mirovini, a ako država bude opet nešto zahtjevala ponovo ću raditi, sve što bude potrebno. ti ovo ne možeš ovako napisati za bih jer kako rekoh to je malo suptilnije pitanje i problematika.[/quote]

A po cemu se to razlikuje BiH od Hrvatske? Koliko ja znam obadvije drzave su multi- multi-.[/quote]

ako ti ne vidiš razliku, teško ću ti je i ja objesniti.
dallton

#210 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by dallton »

Logika prvog reda: Obračun?
Može li „sporazum iz Odažaka" biti povod za veliki politički obračun među Bošnjacima? Realno gledajući, kapaciteta za krizu na bošnjačkoj političkoj sceni itekako ima. Kulminacija se dogodila nakon Tihićevog potpisa na sporazum sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, ali to je samo krajnja konsekvenca svega onoga što se među najjačim političkim igračima događa mjesecima, pa i godinama.

Sukob je najočitiji na relaciji Sulejman Tihić - Haris Silajdžić i traje uz manji ili veći intenzitet, još od posljednjih općih izbora prije dvije godine. Klasično političko rivalstvo vremenom je preraslo u otvoreni sukob u kome se ne biraju sredstva.

Rukavice su skinute i javna debata je odavno prešla granice dobrog ukusa. „Rat" je otvoren na svim frontovima: od medija i koalicijskih odnosa, do prijetnji rasturanjem Vlade Federacije.

Prema Silajdžiću, Tihić je zajedno sa Čovićem „kapitulirao", dok je za Tihića, Silajdžić „izgubio orijentaciju". Međutim, bilo bi pomalo otrcano sve ovo svoditi na isključivo personalni nivo međusobnih turbulentnih odnosa. Na kraju krajeva, nije ovo samo sukob SDA i Stranke za BiH, već se radi o razmiricama između najmanje dvije političke ideje o budućnosti BiH i Bošnjaka.

Ali, vratimo se na „sporazum iz Odžaka" i pokušajmo odgovoriti na slijedeća pitanja: šta je dovelo do sporazuma iz Pruda i može li Tihić na kraju politički profitirati?

Još od smrti Alije Izetbegovića, bošnjačka politička elita se nalazi u svojevrsnom ideološko-interesnom dualitetu. Dvije najvažnije stranke SDA i Stranka za BiH, žestoko se nadmeću u nastojanjima da se predstave kao autentični zaštitnici bošnjačke političke ideje.

Takav odnos ne mora biti nužno loš, jer podstiče potrebno suparništvo ideja, programa i inicijativa. U teoriji, to bi trebalo biti tako, ali u stvarnosti, dvije stranke ne doprinose javnom i demokratskom dijelogu, već se troše na međusobnim sukobima iz kojih, po pravilu, ne proističe nikakav kvalitet.

Radi se o pravoj javnoj kakofoniji u koju se s vremena na vrijeme uključuje i reis Cerić podržavajući jednu od „opcija". Prije dvije godine reisu je neskriveno draži bio Silajdžić, ali u posljednje vrijeme, na njegovom „Bajramskom kauču", mjesta ima samo za članove SDA.

Dok Bošnjaci „lome koplja", Milorad Dodik mirno plovi na talasu diskretne međunarodne podrške, ali i trzavica među bošnjačkim i hrvatskim političarima.

Upravo zbog toga dogodio se sporazum koji ništa ne riješava i u kome su za političke koncesije zaduženi samo Bošnjaci. Potpisavši sporazum sa Dodikom i Čovićem, Tihić je sebi obezbjedio snažan aplauz iz krugova Evropske komisije i OHR-a, ali šta je sa političkim kredibilitetom među njegovom izbornom bazom - Bošnjacima.

U Sarajevu, za razliku od Brisela, baš i ne vlada euforija. Negativna reakcija Stranke za BiH, pa i SDP-a, mogla se očekivati, ali i unutar SDA ima onih kojima se politika popuštanja prema Dodiku ne sviđa.

Odlazeći u Banja Luku i Begrad, Sulejman Tihić je zaigrao vrlo riskantnu igru iz koje na kraju može izaći kao apsolutni pobjednik ili apsolutni gubitnik.

Bude li u mogućnosti da kontroliše stranku, Tihić će vjerovatno bez većih posljedica „pregrmiti" dogovor sa Dodikom i Čovićem. To će, međutim biti vrlo teško, jer je opće poznata stvar kako SDA nije nikada bila sasvim kompaktna po pitanju podrške Tihiću.

On na nivou stranke ima čvrstu poziciju zbog utjecaja na brojna stranačka tijela, ali i vrlo snažnu opoziciju, prije svega u Sarajevu i još nekim većim gradovima.

Kako raste nezadovoljstvo zbog ustupaka Dodiku, tako će rasti i mogućnost novog političkog raslojavanja u SDA. Značajan dio članstva nema namjeru okretati leđa SDA, ali isto tako barem potiho ima simpatije za Silajdžićevo insistiranje na stvarnim, a ne konfekcijskim reformama.

I tu za Tihića počinju najveći problemi.

Bilo je politički oportuno podržati sporazum iz Odžaka, posebno ako je, kako tvrdi Čović, oko toga bilo „usaglašavanja" sa Briselom, ali šta nakon što prestanu tapšanja po ramenima?

Dodik svom biračkom tijelu može mirne duše poručiti da Republika Srpska sporazumom nije niti načeta.

Sa druge strane, može li Tihić svojim biračima garantovati da su barem djelomično dobili ono su očekivali?
Piše: Faruk Kajtaz
vee-jay

#211 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by vee-jay »

dallton wrote:of topic, ali mislim da je SDP dosta profitirao suljinim potezima i harisovim promasajima, tako da imaju jos dvije godine da se pripreme...
off topic, jok, nemaju nikakve sanse. Nazalost.
spreca

#212 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by spreca »

osa wrote:
Abacija wrote:

ništa, 16 godina sam radio u specijalnoj jedinici mup-a rh sve ono što je država zahtjevala, sada uživam u mirovini, a ako država bude opet nešto zahtjevala ponovo ću raditi, sve što bude potrebno. ti ovo ne možeš ovako napisati za bih jer kako rekoh to je malo suptilnije pitanje i problematika.

E pa vidi se da si u mirovini, :D :lol:ja sam se isto cesto pitao sta taj covjek radi kad ima toliko vremena da se zajebaje i sprda po forumu ali neka to je tebi tvoja borba dala :lol: ima vremena i za tebe da se uozbiljis mlad si ti jos.
dallton

#213 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by dallton »

evo novog bullshita, al na mala vrata :lol: :lol:

Stranka za BiH (SBiH) konstatuje promjenu stava Stranke demokratske akcije (SDA) po pitanju dogovora o popisu stanovništva koji su u Odžaku potpisali Sulejman Tihić, Dragan Čović i Milorad Dodik.

"Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović je artikulisao ovaj novi stav u sinoćnjoj emisiji TVSA, ustvrdivši u tri navrata da SDA ipak neće podržati etnički popis stanovništva ukoliko se istovremeno ne osiguraju znatna sredstva, po Džaferovićevim riječima 'bar milijardu maraka', i u državnom i u entitetskim budžetima koja su neophodna za potpunu implementaciju Aneksa 7. Za razliku od ovog novog stava, dogovor iz Odžaka nudi garanciju Miloradu Dodiku za popis s etničkim kriterijima u zamjenu za njegovo obećanje da će se usvojiti 'program mjera za pomoć povratku'. Takva generalizacija je i omogućila predstavnicima SNSD-a da prošle sedmice u državnom budžetu za 2009. godinu ponude niža sredstva za povratak od sredstava osiguranih za ovu godinu, a koja su ionako preniska za ostvarivanje bilo kakvog značajnijeg povratka", kaže se u današnjem saopćenu SBiH.

"Kako sve i dalje ne bi ostalo na generalizacijama, te kako bi se problem povratka konačno počeo tretirati na sistematičan način, neophodno je da Vijeće ministara zaduži Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da izradi detaljnu studiju, uz učešće međunarodnih eksperata, koja će odrediti tačnu sumu koja je neophodna za punu implementaciju Aneksa 7, te koja će uključivati značajne finansijske i druge poticaje za sve povratnike", navodi s dalje u saopćenju.

S obzirom na dosadašnje rezultate implementacije Aneksa 7, jasno je, smatra SBiH, da se ta suma neće moći mjeriti u milionima maraka kao što je do sada bio slučaj, već da će nužno predstavljati sumu od više stotina miliona maraka godišnje, osiguranih na svim nivoima vlasti.
SBiH ističe da ovakav pristup pitanju povratka bi ne samo predstavljao jedini pokušaj implementacije Aneksa 7 koji bi bio podržan neophodnim finansijskim sredstvima, već bi njegovo odbijanje od RS entiteta pokazalo stvarne namjere lidera tog entiteta da legalizuju poslijedice genocida i etničkog čišćenja.

"S druge strane, prihvatanje ovakvih obaveza i budžetskih prioriteta bi ubrzalo i povratak Srba u Federaciju BiH, čime bi Bosna i Hercegovina konačno imala šansu da krene u pravcu reintegracije društva. U takvim uslovima, etnički popis stanovništva ne bi bio sporan jer bi njegovi rezultati približno oslikavali rezultate popisa iz 1991. godine", ističe se u saopćenu SBiH.

Stranka za BiH se nada da će i druge stranke podržati ovakvu strategiju, te se posebno nada da Stranka demokratske akcije neće opet promijeniti svoje sinoć izrečene stavove, saopćio je PRESS SBiH.
ko koga ovdje zahebava :lol:
MuaDib

#214 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by MuaDib »

bermiin wrote:
MuaDib wrote:Mislim licimjerno je od Harisa Silajdžića da prigovara Tihiću, jer je on priznao POLICIJU REPUBLIKE SRPSKE.
Tihić je kriv sad što gasi vatru, koju je svojom retorikom zapalio Silajdžić, a čvrsto prigrlio Dodik. Dogovor koji je postignut daleko je od idealnog, ali je ipak pomak koji može otvoriti proces dijaloga. A dijaloga nema dok jedan član Predsjedništva, laje protiv pola svoje zemlje, kojem je on u Daytonu dao ovoliki stepen autonomije. :x
hahaha...a dobro se zna da je covjek rekao...kad se bude pravio ustav da se ukine policija...to je potpisano...
a et i da je priznao policiju...ko je tjerao Tihica da prihvati popis stanovnistva...jel i to haris zajebao??...jel Harisd zajebao da se drzavna imovina prebaci na entitete?
Haris Silajdžić je kreator dosadašnje privatizacije, koja je ništa drugo do pljačka. A ako se već poziva na Ustav SRBiH, što onda prekršio ustavnu definiciju:

Da su radnici vlasnici sredstava za proizvodnju, da radnički savjeti raspolažu imovinom radnih organizacija i da je ostala imovina SRBiH u društvenom, a ne državnom vlasništvu. I nije da se on brine za imovinu BiH, već mu je krivo što mora dijeliti plijen sa RS. On je privatizaciju sveo na entitete i kantone, a priča da nije. Daleko od toga da je sporazum o imovini legalan i pravedan, ali Silajdžić ima najmanje pravo govoriti o tome. :x :angry:
Alija Alijagić

#215 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by Alija Alijagić »

x
Last edited by Alija Alijagić on 28/01/2009 11:21, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#216 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by pici »

ma tipicne fore i fazoni...a mi bi trebali beeee beeee :dance: :mrgreen: ........sad ce Dodi da uvalja kontru s naucenim tekstom od SANU-a napamet.....ima ćoek memory opasnu :mrgreen: :thumbup:
dallton

#217 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by dallton »

pici wrote:ma tipicne fore i fazoni...a mi bi trebali beeee beeee :dance: :mrgreen: ........sad ce Dodi da uvalja kontru s naucenim tekstom od SANU-a napamet.....ima ćoek memory opasnu :mrgreen: :thumbup:
evo dodinog teksta - govori su mu postali dosadni znam sve unaprijed sta ce reci - "pc opredjeljena u potpunosti za eu integracije...medjtim unitaristicka retorika bosnjackih politicara...pc stabilniji dio...provodimo popis sami...." :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz: :lol:

a evo i najsmjesnijeg lika u cjeloj situaciji - mikija mausa lajcaka :D

slusaj mu sad ove izjave"
"Lajčak: Dodik i Silajdžić su veoma različiti u principima za koje se zalažu"

:lol: :lol: :lol: e vracam se na onu staru "miroslav miki kolumbo"
Ponekad s'proljeca

#218 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by Ponekad s'proljeca »

OBJAVA RATA
Autor: Željko Milićević

Objavljeno: 10. November 2008. 19:11:13

Željko MILIĆEVIĆ: Ovdje se radi o dovršavanju uništenja Bosne i Hercegovine putem krađe izvornog Ustava RBiH, koji je „nestao“ tokom genocidnih napada na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995, te danas, putem razvodnjavanja i onako krnjeg dokumenta, nametnutog vojnom silom, kojeg vanjski svijet i domaće izdajice zovu Ustavom Bosne i Hercegovine.

Ovo su ozbiljne stvari i treba ih ozbiljno uzeti.
Ovdje se ne radi o još jednom sarkastičnom tekstu autora ove kolumne. Ovdje se radi o dovršavanju uništenja Bosne i Hercegovine putem krađe izvornog Ustava RBiH, koji je „nestao“ tokom genocidnih napada na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995, te danas, putem razvodnjavanja i onako krnjeg dokumenta, nametnutog vojnom silom, kojeg vanjski svijet i domaće izdajice zovu Ustavom Bosne i Hercegovine.

Ovo su ozbiljne stvari i treba ih ozbiljno uzeti.

Sulejman, Milorad i Dragan su sjeli za stol, te složno, junački, odlučili da Bosne i Hercegovine više nema.

„Strane su suglasne da se ustav mijenja kroz amandmansko djelovanje na postojeći ustav i da će se koristiti stručna pomoć međunarodnih institucija”, navodi se u izjavi“. Vecernji.hr

Ovdje, za primjer, slijedi prijevod uvodnog teksta na portalu Knjižnice Kongresa Sjedinjenih Država:

Članovi Ustavne skupštine potpisali su Ustav Sjedinjenih Država dana 17. septembra 1787. godine u Philadelphiji, Pennsylvaniji. Ustavna skupština je bila sazvana kao odgovor na nezadovoljstvo s Članima konfederacije (dokument pripajanja Britanskom carstvu, op.a.) i potrebom za jakom centraliziranom vladom.

Ovo je slika i prilika situacije iz 1992. godine, kad je Skupština Republike Bosne i Hercegovine glasala za nezavisnost od jugoslavenskog carstva.

Onima koji žele više saznati o Ustavu Sjedinjenih Država, preporučujem ovu stranicu: http://www.loc.gov

Nastanak Sjedinjenih Država, kao nezavisne države, i Republike Bosne i Hercegovine, kao nezavisne države, identičan je u svakom pogledu.

Ustav Sjedinjenih Država je dokument osvješćivanja ljudi koji su dostigli taj intelektualni nivo gdje su se odlučili skinuti sprege silom nametnutog carstva.

Sulejman, Milorad i Dragan su sjeli za stol, te složno, junački, odlučili da Bosne i Hercegovine više nema.
Ustav Republike Bosne i Hercegovine, kojeg su nam javno i krvavo ukrali nakon referenduma i glasa Parlamentarne skupštine 1992. godine je dokument kojeg je narod Bosne i Hercegovine, većinskim glasom, potvrdio u svakom smislu demokracije i institucija demokracije. Ustav Republike Bosne i Hercegovine je time postao temeljem države i državnosti i temeljnim zakonom na osnovi kojeg se potvrđuje nezavisnost države, kao i zajednička suverenost naroda, za razliku od samovoljne suverenosti nametnutog vrhunskog zemaljskog vladara, kralja ili kraljice u Londonu - koji su za sebe privatizirali riječ suverenost.

Ustav Sjedinjenih Država je vrhovni dokument koji svjedoči o intelektualnom i patriotskom nivou onih koji su ga napisali. U originalnoj je verziji još uvijek bez premca kad se radi o uspostavljanju osamostaljenja, državnosti i suverenosti ljudi. Međutim, tokom godina se ga je razvodenilo takozvanim „Amandmanima“. Na taj je način Britansko carstvo negiralo svoj poraz na vojnom polju i kroz tu subverziju još i danas kontrolira ljude koji žive u vjerovanju da su se pred više od 200 godina oslobodili diktature londonskog monarha.

Mi ne smijemo dozvoliti da nam, nakon krađe izvornog Ustava, sad na ovaj trenutni toaletni papir još dodaju Amandmane - tu je kraj Bosne i Hercegovine. Apsolutno.

Ovdje ne smije biti kolebanja. Ovaj sastanak trojice koji rade protiv Bosne je objava rata. To nam mora biti jasno.

Sad nije važno tko od te trojice je glup, podmitljiv, pokvaren ili nasilan. Sva trojica su neprijatelji Bosne i latili su se oružja, odnosno amandmana, da nam u utrobu strmoglave pravno obvezujući dokument društvenog dogovora koji će konačno dokrajčiti Domovinu.

Ili ćemo uspostaviti naš pravi Ustav Republike Bosne i Hercegovine, kakav je bio u originalu, ili neće biti Bosne i Hercegovine. Nema trećeg izbora. Neprijateljima i izdajicama je sve jasno i oni su spremni. A gdje smo mi?
dallton

#219 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by dallton »

@ponekad_s proljeca, moze li link na ovaj tekst?
dallton

#220 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by dallton »

Šta želi Evropa
Piše: Faruk Borić [email protected]

Bosna i Hercegovina danas će se opet naći na svjetskom dnevnom redu, odnosno na sjednici Vijeća za implementaciju mira u Briselu. Šlagvorti za ovu sjednicu dešavali su se kako na evropskom, tako i na domaćem planu. Javier Solana i Ollie Rehn su predstavili novu strategiju ka BiH, podijeljenu u šest tačaka, a domaći liderski trojac Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović dogovorio je u Prudu kod Odžaka kompromisni sporazum o državnoj imovini, popisu stanovništva, rješavanju statusa distrikta Brčko, te okvir za dogovor o ustavnim promjenama.

Svi evropski dužnosnici pozdravili su kompromis, predstavljajući ga većim i boljim nego što zaista jeste. Najjači udarac, prije svega lideru SDA, došao je od Socijaldemokratske partije, čije je Predsjedništvo biranim riječima (za razliku od Harisa Silajdžića) saopćilo da im ne pada na pamet sudjelovati u polovičnim rješenjima koja su, pritom, pojas za spasavanje Miloradu Dodiku.

Tako BiH na oltar PIC-a ipak polaže samo mrtvo slovo na papiru, iako će se uložiti trud da se dočara slika kako postoje domaće političke snage spremne na otključavanje reformske brave. I da su, što je najvažnije, u većini na državnom i entitetskom nivou.

No, ne treba pesimistično i po svaku cijenu gušiti mogućnost dogovora. Kao što je za Oslobođenje i kazao Tihić - do ustavnih amandmana proći će još mjeseci razgovora i dogovora. I tako do proljeća, odnosno nove sjednice PIC-a. Po mnogima ključne.

Evropu je dosad generalno krasio nedostatak konsenzusa o tome - šta hoće od BiH i u BiH, osim najprizemnijeg razloga - da neće nove sukobe. Zatim se isprofilirao stav da se neće uplitati u unutrašnju suštinu dogovora domaćih lidera dok je zadovoljena proevropska (pro)forma. Taj pasivistički pristup nametnuo se kao jedini mogući odgovor na snažnu destruktivističku politiku eresovske elite koja, nažalost, ima i golemu biračku bazu. To što se takav politički program uspio nametnuti kao srpski prioritet u BiH (RS), priča je koja bi nas odvukla predaleko.

Kritičari (a nema ih malo) dogovora iz Odžaka upozoravaju kako je Dodik opet dobio najviše na papiru, a dodatno i argument da još snažnije traži odlazak OHR-a. Međutim, nepovratni proces transformacije odavno je pokrenut, a danas će dobiti i konture. Naravno, u evropskom maniru, uz mnoštvo lijepih riječi i manjak konkretnih rješenja. A glavno glasi: šta će biti s bonskim ovlastima?

S obzirom na to da u tom smislu kolaju tek polujavne informacije, uz poslovičnu suzdržanost predstavnika diplomatskog kora, vjerovatno će rješenje sačekati do sljedećeg proljeća. U tome se slažu i nepomirljivi politički protivnici (paradoksalno: iz vladajuće koalicije!), ne zaboravljajući prišapnuti kako će tada biti ustoličena i nova američka administracija. A dotad će, svakako, trajati proces političkog pritiska na domaće snage za formiranje kvalitetne većine.

Za proljeće, dakako, ostaje i pitanje koje javnost najviše zanima - personalna rješenja kako na funkciji specijalnog predstavnika Evropske unije za BiH (EUSR), tako i šefa Delegacije Evropske komisije. U svakom slučaju, u vremenu velikih unutarnjih promjena u BiH realno je očekivati veliki povratak diplomata iz najjačih evropskih zemalja
Kao sto je i ranije konstantovano na ovom "gledaj u kasike" forumu, cjeli najnoviji dogovor trojca bez kormilara ce se pretvoriti u "racun bez americkog krcmara" :D
Ponekad s'proljeca

#221 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by Ponekad s'proljeca »

Pogledaj Bosnjaci net!!!!![quote="dallton"]@ponekad_s proljeca, moze li link na ovaj tekst?[/quote]
izdaleka

#222 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by izdaleka »

Tihic je licemjer koji glumi rodoljuba a u biti je obicni lazov i kriminalac.
osa

#223 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by osa »

quote="osa"]
Abacija wrote:

ništa, 16 godina sam radio u specijalnoj jedinici mup-a rh sve ono što je država zahtjevala, sada uživam u mirovini, a ako država bude opet nešto zahtjevala ponovo ću raditi, sve što bude potrebno. ti ovo ne možeš ovako napisati za bih jer kako rekoh to je malo suptilnije pitanje i problematika.[/quote]

E pa vidi se da si u mirovini, :D :lol:ja sam se isto cesto pitao sta taj covjek radi kad ima toliko vremena da se zajebaje i sprda po forumu ali neka to je tebi tvoja borba dala :lol: ima vremena i za tebe da se uozbiljis mlad si ti jos.[/quote]

relativno mlad, a i koji specijalac koji drži do sebe ide star u mirovinu, šta će ti mirovina kad ostariš, sad mi treba, a kad budem imao 65 slobodno nek me pošalju ponovo na posao.
Abacija

#224 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by Abacija »

osa wrote:
Abacija wrote:
A po cemu se to razlikuje BiH od Hrvatske? Koliko ja znam obadvije drzave su multi- multi-.

ako ti ne vidiš razliku, teško ću ti je i ja objesniti.
Razlike nema... Kao sto sam bio rekao, i BiH i Hrvatska su multietnicke drzave.

P.S. Kako bi se ti osjecao kada bi te ja sad pitao za vremensku prognozu u pck-u?
Abacija

#225 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by Abacija »

dallton wrote:
pici wrote:ma tipicne fore i fazoni...a mi bi trebali beeee beeee :dance: :mrgreen: ........sad ce Dodi da uvalja kontru s naucenim tekstom od SANU-a napamet.....ima ćoek memory opasnu :mrgreen: :thumbup:
evo dodinog teksta - govori su mu postali dosadni znam sve unaprijed sta ce reci - "pc opredjeljena u potpunosti za eu integracije...medjtim unitaristicka retorika bosnjackih politicara...pc stabilniji dio...provodimo popis sami...." :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz: :lol:

a evo i najsmjesnijeg lika u cjeloj situaciji - mikija mausa lajcaka :D

slusaj mu sad ove izjave"
"Lajčak: Dodik i Silajdžić su veoma različiti u principima za koje se zalažu"

:lol: :lol: :lol: e vracam se na onu staru "miroslav miki kolumbo"
Pa ne moze Lajcak da glumi dvije uloge, i Kolumba i Trinity. Trinity kod nas je jedna druga dama... :mrgreen:

Image Image
Post Reply