Sulejman Tihic ALL ABOUT

Post Reply
Abacija

#176 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by Abacija »

osa wrote:
dallton wrote:
osa wrote:
a da klonirate arafata, kad nitko ne valja.
@osa opet ti istu pricu...nije nama problem ko je gore, nego sta radi i kakav je dugorocni interes...sto se mene tice, nek sada bude kompletna drzavna vlada sastavljena od hrvata, samo nek rade u zajednickom interesu....
kako tebi objasniti da nema zajedničkog interesa a ako i ima različiti su putevi do njega, kako ti i prosječan srbin iz bih možete imati zajednički interes, kad su vam želje i stremljenja dijametralno suprotna.
Zajednicki interes je normalan zivot. Kad mafijasi, bez obzira na nacionalnost, mogu imati zajednickih interesa to moze vala i obican narod.
osa

#177 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by osa »

quote="osa"]
dallton wrote:
osa wrote:
a da klonirate arafata, kad nitko ne valja.
@osa opet ti istu pricu...nije nama problem ko je gore, nego sta radi i kakav je dugorocni interes...sto se mene tice, nek sada bude kompletna drzavna vlada sastavljena od hrvata, samo nek rade u zajednickom interesu....
kako tebi objasniti da nema zajedničkog interesa a ako i ima različiti su putevi do njega, kako ti i prosječan srbin iz bih možete imati zajednički interes, kad su vam želje i stremljenja dijametralno suprotna.[/quote]

Zajednicki interes je normalan zivot. Kad mafijasi, bez obzira na nacionalnost, mogu imati zajednickih interesa to moze vala i obican narod.[/quote]

e, kad bi to bilo tako jednostavno već bi odavno u bih postojao konsenzus o bitnim pitanjima, prepostavljam da si i sam svjestan da to baš i nije tako.
Abacija

#178 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by Abacija »

osa wrote:
e, kad bi to bilo tako jednostavno već bi odavno u bih postojao konsenzus o bitnim pitanjima, prepostavljam da si i sam svjestan da to baš i nije tako.
Pa zar ti stvarno mozes zivjeti od straha i od nacionalnih osjecaja? :? Ja ne mogu jer ja moram da placam racune.
osa

#179 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by osa »

Abacija wrote:
osa wrote:
Pa zar ti stvarno mozes zivjeti od straha i od nacionalnih osjecaja? :? Ja ne mogu jer ja moram da placam racune.
malo pojednostavljuješ problem , svi žele bolje život što je normalno, ali neki u bih ga očito ne žele s tobom, to opet nije normalno ali ako stvari posavimo filozofski, tko je normalniji onaj tko ne želi živjeti s tobom pa makar to morao postići i silom ili ti koji želiš živjeti s nekim pa taman i silom.
Abacija

#180 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by Abacija »

osa wrote:
Abacija wrote:
osa wrote:
malo pojednostavljuješ problem , svi žele bolje život što je normalno, ali neki u bih ga očito ne žele s tobom, to opet nije normalno ali ako stvari posavimo filozofski, tko je normalniji onaj tko ne želi živjeti s tobom pa makar to morao postići i silom ili ti koji želiš živjeti s nekim pa taman i silom.
Za silu u normalnoj drzavi postoji zakon!!!
osa

#181 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by osa »

quote="osa"]
Abacija wrote:
osa wrote:
malo pojednostavljuješ problem , svi žele bolje život što je normalno, ali neki u bih ga očito ne žele s tobom, to opet nije normalno ali ako stvari posavimo filozofski, tko je normalniji onaj tko ne želi živjeti s tobom pa makar to morao postići i silom ili ti koji želiš živjeti s nekim pa taman i silom.[/quote]

Za silu u normalnoj drzavi postoji zakon!!![/quote]

u normalnoj, da.
turban

#182 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by turban »

@osa citas li ti nekad pp... :-) :roll:
Abacija

#183 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by Abacija »

osa wrote: u normalnoj, da.
A sad cu ponoviti ono moje pitanje koje sam toliko puta ovdje postavio: A sta ti licno radis da ova drzava postane normalna?
dallton

#184 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by dallton »

*** SPAM ***/content/view/16745/215/

original dogovora iz odzaka - tu ama bas nista ne stoji osim "evo ti dodo sve sto hoces, a ostalo cemo se dogovarati u buducnosti" :D
osa

#185 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by osa »

Abacija wrote:
osa wrote: u normalnoj, da.
A sad cu ponoviti ono moje pitanje koje sam toliko puta ovdje postavio: A sta ti licno radis da ova drzava postane normalna?

ništa, 16 godina sam radio u specijalnoj jedinici mup-a rh sve ono što je država zahtjevala, sada uživam u mirovini, a ako država bude opet nešto zahtjevala ponovo ću raditi, sve što bude potrebno. ti ovo ne možeš ovako napisati za bih jer kako rekoh to je malo suptilnije pitanje i problematika.
Orbini

#186 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by Orbini »

Prpa.ba wrote:Na stranu Suljini dogovori itd...

Stvar je veoma prosta.
RS se moze ukinuti:
1) ekonomskim porobljavanjem RS-a, a kod nas se prije desava obrnuto
2) povratkom raseljenih i njihovim ucescem na politickoj sceni RS-a (opet, ni ovo nije moguce ostvariti zbog zajednickih interesa Bosnjackih i Srpskih politicara)
3) ratom, u kojem jednako lako mozemo i izgubiti

Harisova taktika "jebat, al' da ne udje" nema veze sa stvarnosti. Ocekivati da nam sutra dodje ujka Obama i kaze: "RS-a vise nema" nista znacajno nece promijeniti, osim sto ce nam najjaca stranka u gradjanskoj BiH biti SNSD. Otkako je u politici, jedina konkretna Harisova stvar jesu pregovori u Daytonu. Kako to, da se Haris, poliglota, profesor, mesija i sto vec nije, uz pomoc svojih bajnih savjetnickih timova, nije sjetio da pokrene postupak protiv naziva tipa "Srpsko Sarajevo" itd., nego je to uradio bas taj mrski Suljo koji unistava BiH? Ni slucajno ne pomislite reci kako je to "samo forma", vecina Harisove price i svodi se na ime entiteta, sto ga cini jos vecim licemjerom :mrgreen:

Dakle, do ulaska opcija 1, 2 ili 3 u operativnu fazu, jedino sto se moze desiti jesu ovi nekakvi dogovorcici medju torovskim prvacima.

Ne velim da je harisova taktika dobra, ali nista se i ne mzoe drugo uciniti. BiH jeste protektorat i ovdje jedino MZ moze uvesti neki red. Domaci politicari ne mogu, a i nije samo do politicara - RS je u svojoj biti postojanja iskljuciva i tu je nemoguce postici ikakav kompromis. Jednostavno nema nikakvog kompromisa sa RS politickom garniturom, jer je sve sto je njima prihvatljivo - za Bosnjake automski smrtna presuda. Da nam je Dejtonom zapalo pola Bosne kao njima, mozda bi bi mogli prihvatati realnost i cinjenicno stanje, ali ovako smo ostavljeni na milost MZ i to ti je to, Mozes biti samokritican do daske, realan i objektivan 100% - kako god okrenes - sa RS garniturom je nemoguce postici komromis a nemas snage sam tu sta uraditi. Dok je ovako kako jeste, dok nam stanac odrzava stabilnost valute - MZ je jedina koja udara dnevni red. Domaci politicari ne mogu nista popraviti, mogu samo shebati. A to radi Tihic jer se u tipicnom SDAovom maniru stara samo kako ce jedna stranka upravljati na frtalju Bosne - parolom bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Koja hebena iluzija, pa pogledaj na karti kao lezimo - taj vrabac u ruci ima da crkne u rekordnom vremenu ako ostane sam sa sobom.

Nece Tihic nista bolje postici taman isposlovao da njegov famozni dogovor i prodje u parlamentu. Koja se to naivcina moze nadati da ce zemlja krenuti naprijed. Koja bolan zemlja, mozes samo RS dati krila, a u federaciji i dalje jad i cemer. Zemlja nece nikad krenuti naprijed dok je pola naroda ne zeli i samo radi protiv nje. Jad i cemer nam je svakako sudjen bar sljedecih 20 god. Legalizovali mi RS ili ne - isto ce ti biti kod nas, Bosnjaci ce isto biti diskriminisani. Ostaje samo realna nada da ce za par decenija neka sljedece generacija Bosnjaka imati snage, pameti,... da se izbori za svoja prava i svoj zivotni prostor pod nebeskom kapom. A to im oduzimas poklonis li pola drzave drugome.

Bilo bi lijepo kada bi se sve svodilo na mogucnost dogovora i kompromisa i kada bi rekli kako RSovci pruzaju ruku pomirenja i zajednistva a Hare blentavi to odbija iz inata. Ehhh kako bi to bilo jednostavno da je tako. Ali tako nije, agresija je nastavljena, i jedina BiH koja srpskim nacionalistima odgovara je BiH bez Bosnjaka ili BiH sa rezervatom za Bosnjake i okolo zid. Ne mozes se protiv njih boriti jer nemas snage a nemogu ni oni to isposlovati jer takodjer nemaju snage. Zasto bi se neka budala zeletila pred rudo i pomogla drugoj strani?

A vrijeme ce pokazati samo ce biti kasno. Najbolje bi bilo da Hare dadne ostavku i da Tihic uradi sto hoce. Za godinu, dvije bi bili bjeda kao i sada, mozda jos veca, RS bi vratila atribute drzavnosti, tiho etnicko ciscenje bi se nastavilo,... i onda bi se zapitali gdje smo se zahebali. Eto napravili smo kompromis sa dodikom, stali na zemlju,.. a nije nimalo ekonomski bolje i zemlja nije krenula naprijed. Imamo li privilegiju eksperimentisati pa se vratiti na staro ako ne upali?
Maraschino

#187 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by Maraschino »

SDP ne prihvata dogovor iz Pruda: Još jedan prazan dokument
Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva SDP BiH na kojoj su izvršene pripreme za 27. sjednicu Glavnog odbora SDP-a. Dogovoreno je da se Konvencija povodom Dana državnosti BiH održi 23. novembra u Prijedoru.

Pored ostalog obavljena je rasprava i o Izjavi koju su 8. novembra potpisali predsjednici vladajuće trojke, SDA, SNSD-a i HDZ-a. Stav Predsjedništva SDP-a je da su lideri dijela vladajuće šestorke u Odžaku potpisli još jedan u nizu sličnih i praznih dokumenta koji, uz to, sadrži i neke, za SDP neprihvatljive stavove.

Predsjedništvo SDP očekuje da umjesto ponovnog obećanja da će razgovarati o ustavnoj reformi vladajuća trojka, petorka ili šestorka, konačno izađe u javnost sa prijedlogom ustavnih amandmana ili novog Ustava kao što su obećali na početku svog mandata.

Za realizaciju obaveza iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju neophodno je promijeniti ukupnu političku klimu te imati konkretan program izlaska iz krize. To znači, prije svega, spremnost vladajućih struktura da se hitno učini prvi korak u ustavnim promjenama kako bi država imala institucionalnu sposobnost da realizuje preuzete obaveze.

Stavovi vladajuće trojke u vezi državne imovine, popisa stanovništva, Distrikta Brčko i fiskalnog vijeća definišu teme o kojima Parlament mora donijeti odgovarajuće ustavne i zakonske dokumente, ali način, sadržaj i forma rješenja, predloženih u Izjavi, nisu prihvatljivi za SDP.
SDP će se i ubuduće očitovati, ne samo o ovom, nego i o bilo kojem drugom dokumentu, kada ti dokumenti budu puno konkretniji i precizniji, te kada budu upućeni u parlamentarnu proceduru u zakonom predviđenim formama.Predsjedništvo je konstatovalo da u implementaciji izbornih rezultata u Sarajevu i Distriktu Brčko, SDP će učiniti sve da na programskoj platformi okupi što veći broj političkih partija koje će uz konkretan program i SDP-ove gradonačelnike u Sarajevu i Brčkom raditi na poboljšanju uslova života i ukupnih prilika u ova dva grada.

Predsjedništvo SDP-a je još jednom pozvalo domaće vlasti da se uozbilje i konačno počnu raditi na ubrzanju evropskog puta BiH i poboljšanju ukupnih uslova života svih građana.
Selo gori a baba se ceslja :shock:

...samo da ne bude kasno :(
MuaDib

#188 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by MuaDib »

Mislim licimjerno je od Harisa Silajdžića da prigovara Tihiću, jer je on priznao POLICIJU REPUBLIKE SRPSKE.
Tihić je kriv sad što gasi vatru, koju je svojom retorikom zapalio Silajdžić, a čvrsto prigrlio Dodik. Dogovor koji je postignut daleko je od idealnog, ali je ipak pomak koji može otvoriti proces dijaloga. A dijaloga nema dok jedan član Predsjedništva, laje protiv pola svoje zemlje, kojem je on u Daytonu dao ovoliki stepen autonomije. :x
Maraschino

#189 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by Maraschino »

Vijeće ministara operacionalizira dogovor iz Odžaka
U međuvremenu je Agencija za statistiku BiH zadužena da počne tehničke pripreme za provođenje popisa stanovništva...
17.11.2008. 11:00
Nadležne institucije BiH rade na operacionalizaciji zaključaka iz zajedničke izjave koju su na sastanku u Odžaku 8. novembra potpisali lideri SDA Sulejman Tihić, SNSD-a Milorad Dodik i HDZBiH Dragan Čović.

Iz Vijeća ministara BiH danas je rečeno da Državna komisija za imovinu ima zadatak da u roku od 20 dana, od posljednje sjednice Vijeća ministara prošlog četvrtka BiH, izradi zakon o državnoj imovini.

Agencija za statistiku BiH ima zadatak da u roku od dvije sedmice predloži Vijeću ministara članove interresorne radne grupe za pripremu zakona o popisu stanovništva.

U međuvremenu je Agencija za statistiku BiH zadužena da počne tehničke pripreme za provođenje popisa.

Usvajanje zakona o popisu stanovništva uvjet je iz dokumenta Evropsko partnerstvo.

Prema Akcionom planu Vijeća ministara za provođenje obaveza iz Evropskog partnerstva, ovaj zakon trebao bi biti usvojen naredne godine.

Dodik, Čović i Tihić su se saglasili da pitanje državne imovine bude riješeno tako što bi u vlasništvu države bila uknjižena nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija, uključujući i perspektivnu pokretnu i nepokretnu vojnu imovinu, dok bi ostala imovina, kao i neperspektivna vojna imovina, pripala entitetima, odnosno kantonima i općinama, u skladu s potrebama njihovih institucija.

Njih trojica su se saglasili da bi se popis stanovništva trebalo izvršiti 2011. godine, nakon donošenja zakona o popisu stanovništva na nivou BiH.

Lideri stranaka su saglasni da se u popis unesu svi neophodni elementi prema Eurostatu, uključujući i pitanje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti, pod uvjetom da popis stanovništva iz 1991. godine bude i dalje osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim, kantonalnim i općinskim institucijama, zaključno do 2014. godine.

Izlaz je nađen u tome da se u ovom dijelu ugrade mehanizmi za punu implementaciju Aneksa VII Dejtonskog ugovora o povratku izbjeglica.

To znači program na državnom nivou u trajanju od šest godina, a u tom periodu bi se popis iz 1991. godine primjenjivao kada je u pitanju popuna institucija.

Autor: FENA

Kako je brz ovaj Spiric :x kada treba razvaljivati drzavu

...muka me sve ovo komentarisati :shock:
vee-jay

#190 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by vee-jay »

MuaDib wrote:Mislim licimjerno je od Harisa Silajdžića da prigovara Tihiću, jer je on priznao POLICIJU REPUBLIKE SRPSKE.
Tihić je kriv sad što gasi vatru, koju je svojom retorikom zapalio Silajdžić, a čvrsto prigrlio Dodik. Dogovor koji je postignut daleko je od idealnog, ali je ipak pomak koji može otvoriti proces dijaloga. A dijaloga nema dok jedan član Predsjedništva, laje protiv pola svoje zemlje, kojem je on u Daytonu dao ovoliki stepen autonomije. :x
Evo ga opet,

koji je to pomak napravljen KONKRETNO!!!
MuaDib

#191 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by MuaDib »

vee-jay wrote:
MuaDib wrote:Mislim licimjerno je od Harisa Silajdžića da prigovara Tihiću, jer je on priznao POLICIJU REPUBLIKE SRPSKE.
Evo ga opet,

koji je to pomak napravljen KONKRETNO!!!
Konkretno otvoren je dijalog.
zavrzlama

#192 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by zavrzlama »

Ja ovako vidim situaciju u BIH..

MZ po svaku cijenu podrzava cjelovitu Bosnu i Hercegovinu a kao kompezaciju velikosrbima za sve poraze njihove politike dozvoljavaju da pola BIH bude srpski eskluzivitet u nadi da ce lakse Srbija prihvatiti odlazak Kosova,dajuci velikosrbima privid da ce tih pola BIH se nekad u buducnosti pripojiti Srbiji a na drugoj strani daje probosanskim snagama privid da je cjelovitost i nezavisnost BIH neupitna...znaci MZ daje lazne nade svima...pa smo dosli u situaciju da Bosanci i Hercegovci prihvataju nepravdu u zamjenu da velikosrbi prihvate BIH...opet u prevodu od velikosrba se trazi da prihvate nesto sto je vec legalno i opste poznato a to je BIH(ispada da je dovoljno da velikosrbi prihvate BIH kao svoju drzavu a u zamjenu ce dobiti instrumente koji ce dalje ponizavati i podkopavati tu istu drzavu) a probosanske snage se tjeraju da prihvate aparthejd i nepravdu....a kao kompezaciju im se nudi da ce rusitelji i mrzitelji BIH se MOZDA smilovat i prihvatiti BIH...sve u svemu kupovina vremena od sve tri strane Izcekujuci neki konacan dogovor velikih sila sta sa BIH...vise nego sigurno je da je MZ neodlucna i nejedinstvena po pitanju buducnosti BIH....sta je izlaz..pa ne traziti izlaz za sada dok se veliki ne dogovore sta i kako..
dallton

#193 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by dallton »

Maraschino wrote:
Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva SDP BiH na kojoj su izvršene pripreme za 27. sjednicu Glavnog odbora SDP-a. Dogovoreno je da se Konvencija povodom Dana državnosti BiH održi 23. novembra u Prijedoru.

Pored ostalog obavljena je rasprava i o Izjavi koju su 8. novembra potpisali predsjednici vladajuće trojke, SDA, SNSD-a i HDZ-a. Stav Predsjedništva SDP-a je da su lideri dijela vladajuće šestorke u Odžaku potpisli još jedan u nizu sličnih i praznih dokumenta koji, uz to, sadrži i neke, za SDP neprihvatljive stavove.

Predsjedništvo SDP očekuje da umjesto ponovnog obećanja da će razgovarati o ustavnoj reformi vladajuća trojka, petorka ili šestorka, konačno izađe u javnost sa prijedlogom ustavnih amandmana ili novog Ustava kao što su obećali na početku svog mandata.

Za realizaciju obaveza iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju neophodno je promijeniti ukupnu političku klimu te imati konkretan program izlaska iz krize. To znači, prije svega, spremnost vladajućih struktura da se hitno učini prvi korak u ustavnim promjenama kako bi država imala institucionalnu sposobnost da realizuje preuzete obaveze.

Stavovi vladajuće trojke u vezi državne imovine, popisa stanovništva, Distrikta Brčko i fiskalnog vijeća definišu teme o kojima Parlament mora donijeti odgovarajuće ustavne i zakonske dokumente, ali način, sadržaj i forma rješenja, predloženih u Izjavi, nisu prihvatljivi za SDP.
SDP će se i ubuduće očitovati, ne samo o ovom, nego i o bilo kojem drugom dokumentu, kada ti dokumenti budu puno konkretniji i precizniji, te kada budu upućeni u parlamentarnu proceduru u zakonom predviđenim formama.Predsjedništvo je konstatovalo da u implementaciji izbornih rezultata u Sarajevu i Distriktu Brčko, SDP će učiniti sve da na programskoj platformi okupi što veći broj političkih partija koje će uz konkretan program i SDP-ove gradonačelnike u Sarajevu i Brčkom raditi na poboljšanju uslova života i ukupnih prilika u ova dva grada.

Predsjedništvo SDP-a je još jednom pozvalo domaće vlasti da se uozbilje i konačno počnu raditi na ubrzanju evropskog puta BiH i poboljšanju ukupnih uslova života svih građana.

jest, @maraschino, samo sto bez sdp-a nema nista od prolaska ovog paketa u parlamentu , a vadiona tipa "haris nacionalistia" nece proci :razz:
Maraschino

#194 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by Maraschino »

dallton wrote:
Maraschino wrote:

jest, @maraschino, samo sto bez sdp-a nema nista od prolaska ovog paketa u parlamentu , a vadiona tipa "haris nacionalistia" nece proci :razz:
daj Boze da je tako :wink:

Tihic kaze da ima vecinu da to prodje a Dodik kaze da ga ne interesuje kako ce oni obezbijediti vecinu ( on svoju ima) :?
dallton

#195 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by dallton »

dzaba tihicu njegovo foliranje, fale mu 2 glasa sdpa-a plus jos dva glasa, nista od svega, s tim sto je lagumdzija sad u lagodnoj poziciji - pokupio je poene bez truda, harisova stranka (ali ne i haris sam) u padu, tihic ispusio foru, sdp dobio sve na tacni...za dodu i karadzicev entitet me nije briga, s njima se zna kako ce se zavrsiti...
Maraschino

#196 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by Maraschino »

dallton wrote:dzaba tihicu njegovo foliranje, fale mu 2 glasa sdpa-a plus jos dva glasa, nista od svega, s tim sto je lagumdzija sad u lagodnoj poziciji - pokupio je poene bez truda, harisova stranka (ali ne i haris sam) u padu, tihic ispusio foru, sdp dobio sve na tacni...za dodu i karadzicev entitet me nije briga, s njima se zna kako ce se zavrsiti...
to ce Slobodan Vaskovic da odradi :wink: :D
dallton

#197 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by dallton »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup: sve je ovo samo produzavanje klinicke smrti dodi i ostatku kompanije, zali boze vremena

of-topic, ali evo vijesti s kosova, gdje EU pokusava albancima da proda m.da pod bubrege i na mala vrata uvede protektorat i/ili de facto podjelu kosova..a ameri kao "savjetuju" albance da ucine sto god zele jer su "suverena" drzava :D
pouka: eto tako se ne prihvata sve sto eu trazi, inace tebi od glavu...albanci kao i ameri s njima su na losem primjeru bosne puno naucili
Vlada Kosova je vlada suverene države koja treba da sasluša druge, ali da sama odlučuje o interesima svoje države", rekao je Frid na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom i premijerom Kosova, Fatmirom Sejdijuom i Hašimom Tačijem.

Prema njegovim rečima, plan o šest tačaka je privremeno rešenje, a SAD ostaju pri svojoj podršci i prijateljstvu prema Vladi Kosova.

Jeremić: Podela nije na stolu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras da "podela Kosova nije na stolu" i da to nije predmet diskusije o planu od šest tačaka.

"Dogovor o šest tačaka podrazumeva izvestan režim u kome UN imaju precizno definisanu ulogu. Onog trenutka kada Euleks ustanovi statusnu neutralnost, otvara se prostor za punu saradnju sa njim gde god to na Kosovu bilo", rekao je Jeremić za RTS.

Jeremić je rekao i da bi "misija Euleks trebalo da postupa isto kao i UNMIK, u skladu sa Rezolucijom 1244".

Američki diplomata se zauzeo za što brže uspostavljanje misije Euleks na celom Kosovu.

"Složili smo se da ubuduće nađemo rešenje koje će uzeti u obzir stav Vlade Kosova da ne prihvati plan o šest tačaka i da istovremeno uzmemo u obzir želju Vlade Kosova za raspoređivanje Euleksa po dogovoru iz februara ove godine, kao želju Kosova za približavanje Evropskoj uniji", rekao je Frid.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju istakao je da su sa pomoćnikom američkog državnog sekretara razgovarali o aktuelnim problemima u procesu uspostavljanja misije Euleks i podvukao da institucije Kosova ostaju pri stavu da je plan od šest tačaka generalnog sekretara UN neprihvatljiv.

"To smo preneli i gospodinu Fridu. Kosovske institucije zalažu se za što brže uspostavljanje misije EU pod uslovima koji su utvrđeni u Ustavu Kosova i planovima međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija i planovima EU iz februara ove godine", rekao je Sejdiju.

"Mi duboko verujemo u podršku SAD i EU na našem putu", rekao je kosovski predsednik.

Ističući da je za kosovske institucije plan od šest tačaka generalnog sekretara UN neprihvatljiv, premijer Hašim Tači je istakao da je Euleks bio i ostao "dobrodošao za institucije Kosova" i da su institucije Kosova spremne za usku saradnju sa misijom kako bi delovala na celoj teritoriji Kosova.

Ekskluzivni intervju koji je Hašim Tači dao novinarki B92 Danici Vučenić biće emitovan sutra u emisiji Kažiprst B92 u 9.30 časova.

Džons: Saopštenje SB nije preduslov

Predsedničko saopštenje Saveta bezbednosti UN nije preduslov za razmeštanje misije EU na Kosovu koja bi trebalo da do decembra postane operativna, izjavio je visoki zvaničnik Stejt departmenta Stjuart Džons.

U intervjuu agenciji Beta, Džons je rekao da između Prištine i Beograda nema neslaganja oko razmeštanja Euleksa, već oko plana od šest tačaka koji je Beograd usaglasio sa UN.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD zadužen za Balkan istovremeno je rekao da se nada da će neslaganja koja postoje u Prištini "biti rešena u narednim danima".

Na pitanje očekuje li da će o tome biti postignuta saglasnost u Savetu bezbednosti UN, Džons je rekao da bi to "bilo dobro", ali da to za SAD ne predstavlja preduslov.

Maratonski pregovori

U maratonskim pregovorima kosovskog predsednika i premijera, Fatmira Sejdijua i Hašima Tačija, sa diplomatama zapadnih zemalja minule nedelje, nije pronađeno rešenje za tih šest tačaka.
Ukoliko današnja poseta pomoćnika američkog državnog sekretara ne donese obrt u pregovorima, ne može se očekivati da će u Prištini promeniti stav i prihvatiti ponuđeni predlog iz plana o preustrojstvu budućeg međunarodnog prisustva, koje podrazumeva i raspoređivanje Euleksa.

Analitičari u Prištini kažu da bi prihvatanje plana za kosovsko rukovodstvo značilo i formalno gubljenje suvereniteta na severu Kosova, mada on suštinski ne postoji.

Zbog toga kosovski lideri traže upravo garancije da prihvatanje plana ne znači podelu i gubitak formalnog suvereniteta na severu Kosova. Prištinski mediji su, međutim, preneli, pozivajući se na diplomatske izvore, da se ponuđeni plan ne može menjati.

U trenutku kada nema nagoveštaja dogovora, izgleda da i diplomatama i kosovskim liderima odgovora da ostanu na svojim pozicijama i sačekaju poteze Brisela i Njujorka.

Protest nevladinih organizacija

Više navladinih organizacija na Kosovu najavilo je demonstracije u sredu u Prištini protiv "nametanja uslova za razmeštanje Euleksa".

Organizatori protesta najavili su da će se okupiti i da bi izrazili nezadovoljstvo zbog "netransparentnosti kosovskih zvaničnika", predsednika i premijera, tokom pregovora s međunarodnom zajednicom, dogovorenih prethodno između Beograda i Njujorka.

Iz ta dva centra, međutim, nagovešteno je da bi, bez obzira na neslaganja, bilo moguće otvoriti vrata Euleksu, da profunkcioniše početkom decembra.

Takvom odlukom, raspoređivanje Euleksa na severu Kosova bilo bi zaobiđeno, mada bi se ostavio prostor da se o tome još razgovara.

Štampa u Prištini navodi da su Sejdiju i Tači pripremili pismo koje će poslati visokom predstavniku EU Havijeru Solani, i da od njega takođe očekuju pisanu potvrdu o razmeštanju Euleksa na Kosovu, kojom će garantovati mandat Euleksa kakav je predviđen Akcionim planom Saveta ministara EU, donetim pre proglašenja nezavisnosti.

Vlasti u Prištini su pod pritiskom i domaće političke javnosti zbog netransparentnosti pregovora o šest tačaka.

Pored opozicije, kritičke tonove kosovskom predsedniku i premijeru uputile su i nevladine organizacije, a neke od njih, kao što je pokret Samoopredeljenje za ovu nedelju najavile su demonstracije.

Novinar NIN-a Stevan Nikšić očekuje da će američki diplomata biti uspešniji u svojoj misiji od evropskih kolega jer je Priština tradicionalno bliska Vašingtonu.

“Ima jedna zanimljiv detalj. U Beogradu je danas jedan visoki zvaničnik Stejt departmeta Stjuart Džons. On će se videti sa nekoliko ovdašnjih visokih funkcionera. Ja mislim da je ta misija u nekoj vezi s misijom Danijela Frida u Prištini”, kaže Nikšić.

Bivši kosovski premijer Agim Čeku predlaže kosovskim institucijama da upute zvaničan poziv Euleksu za razmeštanje na čitavoj teritoriji Kosova i da misija počne rad 2. decembra i da drugi plan, osim Ahtisarijevog, ne treba prihvatiti.

"Novi plan je pokušaj da se uspostavi treći nivo vlasti na Kosovu i inicira novi pregovarački proces, a to sve navodi na ideju o teritorijalnoj podeli Kosova", smatra Čeku.

O.Ivanović: Priština ne odbija plan UN samostalno

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da sumnja da kosovski zvaničnici samostalno odbijaju plan UN o šest tačaka i ocenio da i pojedinim velikim silama ne odgovara jačanje UNMIK-a.

Ivanović je za KiM radio iz Čaglavice kazao da odbijanje tog plana pokazuje da vlasti u Prištini "ne shvataju realnost".

"Mislim da kosovskim Albancima kao da nije stalo do normalizacije situacije i kao da ne prihvataju da je Srbija, u skladu sa pismom Ban Ki Muna, dobila iz Njujorka zadatak da radi na nekim pitanjima zajedno sa misijom UN. Drugi autoriteti ne postoje dok god postoje Ujedinjene nacije", rekao je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, za sada nije jasno da li će američki izaslanik Danijel Frid pokušati da ubedi kosovsko rukovdstvo da prihvati plan.

Ivanović je dodao da ne veruje da su Albanci samostalni u odluci da se odupru planu.

"Mislim da i nekim velikim silama ne odgovara da se kroz afirmaciju plana od šest tačaka zapravo ojača uloga UNMIK-a. Rekonfiguracija UNMIK-a podrazumeva i smanjenje broja i istovremeno jačanje uticaja. UNMIK ostaje, i to je ono što mnogi nisu predvideli kad su se odlučili za jednostrano priznavanje nezavisnost Kosova", rekao je on.
nakon srebrenice, ne mogu da odolim da se podsmijavam svemu sto un radi, a bas mi je drago sto ih ameri preko albanca prevode zedne preko vode :lol:
zavrzlama

#198 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by zavrzlama »

Sva poenta je u tome sto velikosrbi zele da sto vise naplate cinjenicu da se pomire sa zivljenjem u BIH i da podjele BIH nece biti...

Ali se javlja drugi problem..zadrzavanjem rs-a kao srpskog eskluziviteta ne ide sa spoznajom da je rs dio BIH i da taj dio BIH ce postovati drzavu BIH jer samo postojanje rs-a se zasniva na iskljucivo negiranju BIH...pa se samo produzava agonija jer velikosrbi nikad nece istinski prihvatiti BIH...ovdje se i korijenje jede a ideologija mora ici naprijed...
Last edited by zavrzlama on 18/11/2008 04:23, edited 1 time in total.
Maraschino

#199 Re: podmetanja sulejmanu Tihiću

Post by Maraschino »

@dallton,

evo sta su UN Peter MAASS '' LJUBI BLIZNJEG SVOG '''
UN su priređivale svoju verziju "Kućnih vragolija u 5 sati", jutarnji briefing u vrećama pijeska ušuškanoj i zaštićenoj zgradi komande zaštitnih snaga UN. Briefing je počinjao "izvještajem o vremenu", što je bila UNPROFOR-ova šifra za izvještaj o bombardiranju Sarajeva prethodnog dana. UN su bile smiješno nekompetentne kad je u pitanju zaustavljanje tih bombardiranja, ali zapanjujuće sposobne u brojanju, tako da smo svako jutro dobijali bodovnu listu sa brojem minobacačkih, tenkovskih i artiljerijskih granata ispaljenih sa obje strane. Iza toga je slijedio izvještaj o broju konvoja hrane, i te su brojke bile impresivne, možda petnaestak dnevno, desetine tona hrane u svakom danu, i sve tako... Utisak je bio da je UNPROFOR obavljao dobro svoj zadatak prehranjivanja Bosne. Bila je to ista ona parada lažnog samohvalisanja o uspjesima naših momaka protiv Vijetkonga, kakva se mogla čuti na sajgonskim "Kućnim vragolijama u 5". Utisak je, naravno, bio izokrenuta realnost.

Zemlje u čijim je rukama bila politika prema Bosni u Vijeću sigurnosti UN, Amerika, Britanija, Francuska i Rusija, donijele su odluku da ne koriste silu kako bi svoju volju nametnule Srbima, a direktni rezultat te politike je bio da su funkcioneri i vojnici koji su provodili rezolucije UN-a u Bosni imali malu mogućnost na raspolaganju. Ako su htjeli prolaz za konvoje preko linija fronta, morali su se cjenkati sa tim kriminalcima umjesto da im zaprijete, a započnete li se sa đavolom cjenkati, zazivate katastrofu. Da bi se to vidjelo, dovoljno je bilo otići na sarajevski aerodrom, gdje je Faust radio prekovremeno.

Aerodrom je bio tek koji kilometar od komande UN, na kraju puta koji je prolazio ničijom zemljom - oko Sarajeva ih je bilo dosta - gdje su jedini preživjeli bili snajperisti, nalik na bubašvabe poslije nuklearnog holokausta. Bio je to put čuven po svojim opasnostima, na kojem su ubijani svi redom: novinari, vojnici i bebe. UNPROFOR je imao nekoliko svojih kontrolnih punktova koji su bili smrtna gnjavaža jer je na svakom od njih trebalo čekati na prolaz, a dok čekaš u kolima, mitraljez štekće i cilja baš tebe. Mnogo je svijeta na tom putu bilo ubijeno, između ostalih francuski novinar koji je napravio grešku kad je na svom autu otrag napisao, "Ne trošite zaludno metke, ja sam besmrtan."

Jedna jedina aerodromska pista bila je izuzetno vrijedan komad nekretnine - bog šahovske ploče koju je predstavljala. Dijelove sa oba kraja piste su kontrolirali Srbi, dok su dijelove sa obje njene strane držali Bosanci. S jedne strane, u naselju Dobrinja, novinarskom selu za vrijeme Olimpijade '84, bili ste unutar opkoljenog Sarajeva; na drugoj strani, u Butmiru, bili ste izvan obruča. Kad pređete tih nekoliko stotina metara, preko piste - iz Dobrinje u Butmir - slobodni ste. Kad je izbio rat, Srbi su dozvolili UN da koristi pistu za humanitarne letove. Ujedinjene nacije su se, zauzvrat, složile da osiguraju da Bosanci nemaju prolaz preko nje.

Statistika koju smo nekako ipak uspijevali pokupiti na njihovim briefinzima obuhvatala je broj noćnih "prepada" na pisti. "Prepad" se sastojao u tome da nekog zaustaviš u pokušaju da pretrči komad zemlje između Dobrinje i Butmira. Prije mog dolaska u Sarajevo, broj je bio prilično mali, pa su funkcioneri UN govorili da su "saobraćaj" činili tek pokoji švercer što je krijumčario robu u Sarajevo, i vojska koja se provlačila sa jedne na drugu stranu, u zavisnosti da li je pojačanje bilo potrebno u Sarajevu ili van njega. To što su bili zaustavljeni i vraćeni na polazište bila je i ponajmanja briga tih ljudi. Srbi su, sjetite se, kontrolirali oba kraja piste, i pucali u sve što se noću provlačilo ispod UN žice.

Broj "prepada" je naglo skočio u novembru, još više početkom decembra, a onda - kad je došao prvi nalet mraza - popeo se na 500 svake noći. UN funkcioneri su nam svoje statističke podatke deklamovali bez ikakvog komentara i izbjegavali pitanja o tome šta se zbiva na aerodromu. Pošto sam na briefingu naišao na zid šutnje, sjeo sam na UN transporter, što je saobraćao sa aerodromom i krenuo pravo u sektor bataljona zaduženog za sigurnost. Aerodrom su čuvali francuski vojnici koji su spavali u hangarima pretvorenim u spavaonice. U svakom hangaru - po desetak gvozdenih kreveta. Bili su to mladi regruti, dvadesetogodišnjaci, dobra djeca. Posteri na zidovima: Michael Jordan kako ubacuje koš, izvijen u zraku kao Barišnjikov, George Foreman kako pozira u sredini ringa, skulptura od sala i mišića. Soba je ostavljala dojam studentske spavaonice.
ali mi smo prinudjeni da vjerujemo raznim svjetskim hostaplerima kao da su nam svi prijatelji

jednom budala, vazda budal
Prpa.ba

#200 Re: TIHIC RADI PRAVE STVARI

Post by Prpa.ba »

Orbini wrote:Ne velim da je harisova taktika dobra, ali nista se i ne mzoe drugo uciniti. BiH jeste protektorat i ovdje jedino MZ moze uvesti neki red. Domaci politicari ne mogu, a i nije samo do politicara - RS je u svojoj biti postojanja iskljuciva i tu je nemoguce postici ikakav kompromis. Jednostavno nema nikakvog kompromisa sa RS politickom garniturom, jer je sve sto je njima prihvatljivo - za Bosnjake automski smrtna presuda. Da nam je Dejtonom zapalo pola Bosne kao njima, mozda bi bi mogli prihvatati realnost i cinjenicno stanje, ali ovako smo ostavljeni na milost MZ i to ti je to, Mozes biti samokritican do daske, realan i objektivan 100% - kako god okrenes - sa RS garniturom je nemoguce postici komromis a nemas snage sam tu sta uraditi. Dok je ovako kako jeste, dok nam stanac odrzava stabilnost valute - MZ je jedina koja udara dnevni red. Domaci politicari ne mogu nista popraviti, mogu samo shebati. A to radi Tihic jer se u tipicnom SDAovom maniru stara samo kako ce jedna stranka upravljati na frtalju Bosne - parolom bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Koja hebena iluzija, pa pogledaj na karti kao lezimo - taj vrabac u ruci ima da crkne u rekordnom vremenu ako ostane sam sa sobom.

Nece Tihic nista bolje postici taman isposlovao da njegov famozni dogovor i prodje u parlamentu. Koja se to naivcina moze nadati da ce zemlja krenuti naprijed. Koja bolan zemlja, mozes samo RS dati krila, a u federaciji i dalje jad i cemer. Zemlja nece nikad krenuti naprijed dok je pola naroda ne zeli i samo radi protiv nje. Jad i cemer nam je svakako sudjen bar sljedecih 20 god. Legalizovali mi RS ili ne - isto ce ti biti kod nas, Bosnjaci ce isto biti diskriminisani. Ostaje samo realna nada da ce za par decenija neka sljedece generacija Bosnjaka imati snage, pameti,... da se izbori za svoja prava i svoj zivotni prostor pod nebeskom kapom. A to im oduzimas poklonis li pola drzave drugome.

Bilo bi lijepo kada bi se sve svodilo na mogucnost dogovora i kompromisa i kada bi rekli kako RSovci pruzaju ruku pomirenja i zajednistva a Hare blentavi to odbija iz inata. Ehhh kako bi to bilo jednostavno da je tako. Ali tako nije, agresija je nastavljena, i jedina BiH koja srpskim nacionalistima odgovara je BiH bez Bosnjaka ili BiH sa rezervatom za Bosnjake i okolo zid. Ne mozes se protiv njih boriti jer nemas snage a nemogu ni oni to isposlovati jer takodjer nemaju snage. Zasto bi se neka budala zeletila pred rudo i pomogla drugoj strani?

A vrijeme ce pokazati samo ce biti kasno. Najbolje bi bilo da Hare dadne ostavku i da Tihic uradi sto hoce. Za godinu, dvije bi bili bjeda kao i sada, mozda jos veca, RS bi vratila atribute drzavnosti, tiho etnicko ciscenje bi se nastavilo,... i onda bi se zapitali gdje smo se zahebali. Eto napravili smo kompromis sa dodikom, stali na zemlju,.. a nije nimalo ekonomski bolje i zemlja nije krenula naprijed. Imamo li privilegiju eksperimentisati pa se vratiti na staro ako ne upali?

I sva se prica svodi na ostajanje stanja ovakvim kakvo jeste, i prebacivanje fokusa javnosti sa bojeva sa vjetrenjacama, na razvoj Federacije BiH kao "naseg" dijela BiH. To je upravo ono sto necemo nikako dozivjeti, jer ne odgovara nikome osim narodu.
Srbima ne odgovara ekonomski nadmocan entitet FBiH koji ih moze pojesti za dorucak, a "Bosnjacinama" ne odgovara jer bi za promjenu morali odgovarati narodu za ekonomske promasaje, kriminal i nepotizam. Ovako stalno imaju odlicnu vadionu, za sve je kriv RS, i svima dobro. RS nedodirljiva, kao i Izmetbezi i kompanija u svojim toplim koznim foteljama. Medjunarodna zajednica ovdje nema nikakav humanitaran cilj. Cilj je pokrasti nasa dobra, privatizovati nasu prirodu i ostaviti nas da brinemo o bogomoljama. Ako se neko suprotstavi, zavrsice kao Alijansa, a na vlast ce opet zajahati tri jahaca apokalipse koji imadu dovoljno oraha u dzepovima da ih se da drzati poslusnima.
Jedino realno rjesenje jeste ostaviti se kompromisa na drzavnom nivou, i razvijati nas tor. I cekati prigodu za vojnoredarstvene operacije. :D
Post Reply