Sulejman Bugari

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#826 Re: Sulejman Bugari

Post by arzuhal »

Jedan stari hadžija imao (još je živ kako čujem) bi običaj kazat:

- Prvo Allah, pa Kur'an, pa Pejgamber! U to sumnje nemam i to se ne mijenja. Sve drugo more bit, a i ne mora...

Ne javljam se sad da bih diskutirao o hafizu Bugariju, Allahu mu dao svako dobro. Nego pročitah zadnje dvije stranice, pa osjetih neko gnušanje - svaki post mi bi odvratniji od drugog.
Ne pripadam njegovom džematu, nisam nikakav njegov murid i ne padam u trans na njegovim predavanjima. Dugo ga nisam ni vidio. Ali poznajem ga koliko ga i kako ga poznajem.

Zato hoću da uputim dovu Svemilosnom Gospodaru,
da dadne ono što je najbolje Njegovom robu, Sulejmanu Bugariju
da ga zaštiti i sačuva na oba svijeta,
da mu olakša njegovo djelovanje i otkloni prepreka sa tog puta - amin! :)
Irish

#827 Re: Sulejman Bugari

Post by Irish »

arzuhal wrote:Jedan stari hadžija imao (još je živ kako čujem) bi običaj kazat:

- Prvo Allah, pa Kur'an, pa Pejgamber! U to sumnje nemam i to se ne mijenja. Sve drugo more bit, a i ne mora...

Ne javljam se sad da bih diskutirao o hafizu Bugariju, Allahu mu dao svako dobro. Nego pročitah zadnje dvije stranice, pa osjetih neko gnušanje - svaki post mi bi odvratniji od drugog.
Ne pripadam njegovom džematu, nisam nikakav njegov murid i ne padam u trans na njegovim predavanjima. Dugo ga nisam ni vidio. Ali poznajem ga koliko ga i kako ga poznajem.

:thumbup:
Irish

#828 Re: Sulejman Bugari

Post by Irish »

ne bih se usudila "razapinjati" osobu zbog cijih je rijeci makar i jedna osoba krocila u dzamiju, zapostila, spustila se na sedzdu itd.. :roll:

Allah dz. s. voli one koji na dobro ucpucuju..a ako on to ne radi, onda ne znam ko radi :-)
(dakle upucuju a ne prijete nuzno)
ema_

#829 Re: Sulejman Bugari

Post by ema_ »

Postoje oni koji nisu od onih koji su pročitali dvije brošure pa idu glavom kroz zid, a kakvima se pokušavaju pokazati oni kojima dotični nije neki bitan faktor u životu, ali moglo se i znati da će tema otići na, "vi vehabije" (samo malo ljepše rečeno) :-) i "mi mudriji, pametniji....". No, dobro.

Za mene će i dalje biti činjenica da spomenutog vole i uvažavaju većinski oni kojima paše što može svakako, a bitno da je islam u srcu... Može i bez mahrame, može i cigara, mogu i svakakvi (nedozvoljeni) fizički kontakti, može i ovako i onako. Poštujem.

No, nemojte davati etikete onima koji misle drugačije, jer niti se osjećam vehabijom, niti poklonikom onih koji glavom kroz zid idu.
Smurff

#830 Re: Sulejman Bugari

Post by Smurff »

ema_ wrote:Postoje oni koji nisu od onih koji su pročitali dvije brošure pa idu glavom kroz zid, a kakvima se pokušavaju pokazati oni kojima dotični nije neki bitan faktor u životu, ali moglo se i znati da će tema otići na, "vi vehabije" (samo malo ljepše rečeno) :-) i "mi mudriji, pametniji....". No, dobro.

Za mene će i dalje biti činjenica da spomenutog vole i uvažavaju većinski oni kojima paše što može svakako, a bitno da je islam u srcu... Može i bez mahrame, može i cigara, mogu i svakakvi (nedozvoljeni) fizički kontakti, može i ovako i onako. Poštujem.

No, nemojte davati etikete onima koji misle drugačije, jer niti se osjećam vehabijom, niti poklonikom onih koji glavom kroz zid idu.
:thumbup: :thumbup:
Musliman trazi pokrice za ono sto cini a sumnjivo mu je...
Pa lakse je u moru "ucenjaka" pronaci par njih koji ce ohalaliti cigarete nego li ih baciti.
Irish

#831 Re: Sulejman Bugari

Post by Irish »

ema_ wrote:Postoje oni koji nisu od onih koji su pročitali dvije brošure pa idu glavom kroz zid, a kakvima se pokušavaju pokazati oni kojima dotični nije neki bitan faktor u životu, ali moglo se i znati da će tema otići na, "vi vehabije" (samo malo ljepše rečeno) :-) i "mi mudriji, pametniji....". No, dobro.

hocemo li malo o etiketiranju :-)
a hvala Bogu pa su islamski i manski sarti jasni.. :)
mir-vama

#832 Re: Sulejman Bugari

Post by mir-vama »

ovdje pojedinci nisu dostojni da mu ime spomenu sjedeci :) al helem nejse zaprljanost vida je cudo.
Motokultivator

#833 Re: Sulejman Bugari

Post by Motokultivator »

Smurff wrote: Musliman trazi pokrice za ono sto cini a sumnjivo mu je...
Pa lakse je u moru "ucenjaka" pronaci par njih koji ce ohalaliti cigarete nego li ih baciti.
Postoji nesto sto se zove postupnost. Onaj ko prihvati vjeru odjednom razderace ga, tako je poslanik a.s. govorio. A nije dzaba to govorio, srecemo to u nasim dzematima svakodnevno, ali to je vec druga tema, da ne lutamo.

Sto se tice hafiza Bugarija, imam i ja nekih zamjerki na njega, ali nisam dostojan uopste da govorim/pisem kad se taj insan spominje tako da svaka prica na tu temu je uglavnom nepoznavanje covjeka licno, odnosno njegovo 'poznavanje' iz prica rekla-kazala.
ema_

#834 Re: Sulejman Bugari

Post by ema_ »

Jedna je stvar kad se neko vrati Islamu, pa postepeno uvodi potpuno praktikovanje, a sasvim druga živjeti Islam 20 godina, npr., a ne pridržavati se nekih farzova zato što je bitno da je vjera u srcu .

Ili npr., nemati nikakvu prepreku za nošenje islamske odjeće (zabrana roditelja i sl.), a opet je ne nositi, jer eto, može se biti potpuna vjernica i bez mahrame. I onda ti dođe neko i kaže ma hajde, bitna je suština, šta fali....

Over&out.

P.S. Ovi što spominju ustajanje prilikom spomena dotičnoga, da li propagirate isto (tj. pokazivanje još i veće počasti) Poslaniku, saws? :-?
mir-vama

#835 Re: Sulejman Bugari

Post by mir-vama »

Motokultivator wrote:
Postoji nesto sto se zove postupnost. Onaj ko prihvati vjeru odjednom razderace ga, tako je poslanik a.s. govorio. A nije dzaba to govorio, srecemo to u nasim dzematima svakodnevno, ali to je vec druga tema, da ne lutamo.

Sto se tice hafiza Bugarija, imam i ja nekih zamjerki na njega, ali nisam dostojan uopste da govorim/pisem kad se taj insan spominje tako da svaka prica na tu temu je uglavnom nepoznavanje covjeka licno, odnosno njegovo 'poznavanje' iz prica rekla-kazala.

Allah navodi u Kur`an jednu divnu pouku a to je primjer Hidra a.s koji ubi djecaka koji porusi zid koji unisti camac .. a sve to po Bozijem nalogu i naredbi,znaci nemozemo mi zaviriti u srca ljudi i znati njihov nijet i razloge.Nekad neke stvari za nas ljude izgledaju kao kufur i kao nepokornost Bogu a u biti je to suprotno.Zato ne sudi ljudima :) ima sudac koji ce suditi i tebe i njemu.Zabvimo se sobom prije nas sejtan zabavi drugima. Kog ce slijedit u nacinu vjerovanja je tvoja odluka.Zato ce neki imami svoje sljedbenike vodit u dzenet neki u dzhenem.Koliko ima ko cistog dina u sebi je do nas samih nasih djela nase cistoce kroz koju se manifestuje bliskost Bogu i njegovoj uputi.A gibet muslimana i nedaj boze potvore te mogu samo udaljiti od Bozijeg rahmeta i njegove milosti a ni u kom slucaju pribliziti.pa ljudi zvog svojih prljavih jezika smao zapadaju jos u vise crnilo i sami sebi nepravdu cine.
Last edited by mir-vama on 06/06/2011 12:19, edited 1 time in total.
Motokultivator

#836 Re: Sulejman Bugari

Post by Motokultivator »

mir-vama wrote:
Motokultivator wrote:

Allah navodi u Kur`an jednu divnu pouku a to je primjer Hidra a.s koji ubi djecaka koji porusi zid koji unisti camac .. znaci nemozemo mi zaviriti u srca ljudi i znati njihov nijet i razloge.Nekad neke stvari za nas ljude izgledaju kao kufur i kao nepokornost Bogu a u biti je to suprotno.Zato ne sudi ljudima :) ima sudac koji ce suditi i tebe i njemu.Zabvimo se sobom prije nas sejtan zabavi drugima. Kog ce slijedit u nacinu vjerovanja je tvoja odluka.Zato ce neki imami svoje sljedbenike vodit u dzenet neki u dzhenem.Koliko ima ko cistog dina u sebi je do nas samih nasih djela nase cistoce kroz koju se manifestuje bliskost Bogu i njegovoj uputi.
naumpade mi jedna izreka:
Nije vrijedan/dobar onaj koji se fali svojim uciteljem, nego je vrijedan/dobar onaj kojeg fali njegov ucitelj.

Ovo se itekako moze primijeniti na ovu temu :)
Irish

#838 Re: Sulejman Bugari

Post by Irish »

Irish wrote:http://--- NO LINKS ---/index.php?option=com_content&view=article&id=3483:tekfir-naela-i-upozorenja&catid=58:aktuelno
:run:
nece...nejse..
tekst je o tekfirenju i gibetu muslimana (musliman = onaj koji posvjedoci sehadet i koji je svjestan islamskih i imanskih sartova) i pogubnosti istih..
onako, poucan tekst ;-) 8) :run:
Motokultivator

#839 Re: Sulejman Bugari

Post by Motokultivator »

Baby Blue wrote:Mene je naprosto sramota zbog onog sto neki pisu i nacina na koji pisu :oops:

OK, razumijem da njegovi dersovi nekome ne pasu, razumijem da je nekima i populistican, ali, zelim reci par stvari: Centar za odvikavanje od droge, dzemat blizu kojeg je otvoreno mjesto gdje se omladina sastaje i druzi, dzemat koji dise kao jedan (nigdje ne vidjeh osim u "njegovoj" dzamiji na vratniku da ljudi TRCE u dzamiju pred namaz i kad zauci ezan :) ), covjek koji pored svoje 4-5 djece od njihovih usta odvoji i posalje novac studentima (nece vam to hafiz reci naravno, ali hoce studenti koji su vidjeli hajra od toga). Znaci, covjeka koji je stvorio jedan zdrav, ziv i disuci dzemat, covjeka koji je ko zna koliko mladih zivota spasio, odvikao od droge i vratio u normalnu zajednicu, ucinio ih ponovo produktivnim clanovima drustva, covjeka koji pomaze studentima i na taj nacin im daje podrsku i stimulaciju da budu bolji, covjeka cija djela vriste glasnije od ne znam kakvih i cijih rijeci, neke sitne duse ovdje bi k'o fol prozivale, ismijavale se s njim, njegovim duhovnim iskustvima (o kojim ne znam puno, a nije me ni briga, svako svoj duhovni put prolazi onako kako mu je odredjeno). Sramota! A Hafizova sigurno nije! :(
arzuhal wrote:Jedan stari hadžija imao (još je živ kako čujem) bi običaj kazat:

Kao i uvijek, brate :thumbup: Amin na dove :)
Ili ukratko, svako daje ono sto ima :wink:
Irish

#840 Re: Sulejman Bugari

Post by Irish »

Baby Blue wrote:Mene je naprosto sramota zbog onog sto neki pisu i nacina na koji pisu :oops:

OK, razumijem da njegovi dersovi nekome ne pasu, razumijem da je nekima i populistican, ali, zelim reci par stvari: Centar za odvikavanje od droge, dzemat blizu kojeg je otvoreno mjesto gdje se omladina sastaje i druzi, dzemat koji dise kao jedan (nigdje ne vidjeh osim u "njegovoj" dzamiji na vratniku da ljudi TRCE u dzamiju pred namaz i kad zauci ezan :) ), covjek koji pored svoje 4-5 djece od njihovih usta odvoji i posalje novac studentima (nece vam to hafiz reci naravno, ali hoce studenti koji su vidjeli hajra od toga). Znaci, covjeka koji je stvorio jedan zdrav, ziv i disuci dzemat, covjeka koji je ko zna koliko mladih zivota spasio, odvikao od droge i vratio u normalnu zajednicu, ucinio ih ponovo produktivnim clanovima drustva, covjeka koji pomaze studentima i na taj nacin im daje podrsku i stimulaciju da budu bolji, covjeka cija djela vriste glasnije od ne znam kakvih i cijih rijeci, neke sitne duse ovdje bi k'o fol prozivale, ismijavale se s njim, njegovim duhovnim iskustvima (o kojim ne znam puno, a nije me ni briga, svako svoj duhovni put prolazi onako kako mu je odredjeno). Sramota! A Hafizova sigurno nije! :(
:thumbup: :thumbup: kao uvijek..od A do Z :thumbup:
memlija

#841 Re: Sulejman Bugari

Post by memlija »

pa kud na Hafiza da udarite ljudi dragi :(
ako iko zaslužuje da se o njemu govori sve najbolje onda je to ovaj insan...ja sam jedan od onih koji su preko njega nakon dugoooog posta se vratili Njemu.....
i nemojte o njemu ništa ružno ni pomisliti, a kamoli šta ružno reći....grijeh je to i to veliki....
MOLIM VAS.... :)
NIN

#842 Re: Sulejman Bugari

Post by NIN »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “zabranjeno kloniranje baniranih”
» TriDvice
ljubav_aha

#843 Re: Sulejman Bugari

Post by ljubav_aha »

OK, razumijem da njegovi dersovi nekome ne pasu, razumijem da je nekima i populistican, ali, zelim reci par stvari: Centar za odvikavanje od droge, dzemat blizu kojeg je otvoreno mjesto gdje se omladina sastaje i druzi, dzemat koji dise kao jedan (nigdje ne vidjeh osim u "njegovoj" dzamiji na vratniku da ljudi TRCE u dzamiju pred namaz i kad zauci ezan :) ), covjek koji pored svoje 4-5 djece od njihovih usta odvoji i posalje novac studentima (nece vam to hafiz reci naravno, ali hoce studenti koji su vidjeli hajra od toga). Znaci, covjeka koji je stvorio jedan zdrav, ziv i disuci dzemat, covjeka koji je ko zna koliko mladih zivota spasio, odvikao od droge i vratio u normalnu zajednicu, ucinio ih ponovo produktivnim clanovima drustva, covjeka koji pomaze studentima i na taj nacin im daje podrsku i stimulaciju da budu bolji, covjeka cija djela vriste glasnije od ne znam kakvih i cijih rijeci, neke sitne duse ovdje bi k'o fol prozivale, ismijavale se s njim, njegovim duhovnim iskustvima (o kojim ne znam puno, a nije me ni briga, svako svoj duhovni put prolazi onako kako mu je odredjeno). Sramota! A Hafizova sigurno nije!
BB suvise naivno pises o njegovom protoku novca i sl. , ne znas koliko on "zaradi" mjesecno,a koliko potrosi pomaganjem drugima;pomazu i raja,o kojoj se uopste ne pise,ali on je centralna licnost,i prica,kao takva,dobija drugaciji smisao
bijela

#844 Re: Sulejman Bugari

Post by bijela »

ljubav_aha wrote:
BB suvise naivno pises o njegovom protoku novca i sl. , ne znas koliko on "zaradi" mjesecno,a koliko potrosi pomaganjem drugima;pomazu i raja,o kojoj se uopste ne pise,ali on je centralna licnost,i prica,kao takva,dobija drugaciji smisao
a zbog čega si ovo napisala?
mrtva kokoš

#845 Re: Sulejman Bugari

Post by mrtva kokoš »

valjda zna koliko zaradi :oops:
ljubav_aha

#846 Re: Sulejman Bugari

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:
ljubav_aha wrote:
a zbog čega si ovo napisala?
think :)
bijela

#847 Re: Sulejman Bugari

Post by bijela »

ne, hoću da kažeš :)
ljubav_aha

#848 Re: Sulejman Bugari

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:ne, hoću da kažeš :)
dovoljno sam rekla :-D
BHF_Manijak

#849 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

@Ema, ne znam koliko poznajes hafiza licno i da li ga uopste poznajes, ali hocu ti samo jedno reci, tj da mnogo grijesis u vezi njega, takve etikete kakve si mu nalijepila to ti ne treba, ali eto, ti znas najbolje...

Mogu ce je da neko ne voli njegov nacin dersa, ja volim, ali reci da bi taj covjek ohalalio nesto sto je haram, eh to vec zalazi u domen potvore covjeka! Tacno je to da je blazi kada su u pitanju "novajlije u islamu", tj da nema automatski odmah zabrana, tjeranja i slicno, ali 100% sam siguran da nece na isti nacin prici i razogvarati sa covjekom koji je u dinu godinama i sa onim koji tek prima vjeru, ali isto tako znam da ovom drugom nece reci da mu je dozvoljeno da " se pofata" sa djevojkom, da popije jednu-dvije pive itd, vec ce mu na postepen nacin objasniti da mu to nije dozvoljeno, slusao sam mukabele, slusamo sam predavanja, i nikad ni u jednom momentu nije rekao da je bilo kakav kontakt izmedju zene i muskarca(koji nisu u braku i koji joj nije mahrem) dozvoljen ,tako da neoj bezze covjeka potvarat ako ti se vec njegov sistem rada ne svidja! ;-) Sigurno je da nije covjek savrsen, a ko jeste danas, no tako osudit covjeka to ti ne valja 5 para Bogami!
Na kraju krajeva zar se ne kaze " A ti sa svakim lijepo", a ako nije lijepo ono kako Bugari radi onda ne znam kako jeste, a isto tako suplja je prica da covjek nikad ne prica o kaznanama i o zabranjeim stvarima u vjeri...

I na kraju, da Bog da ti nama 100 puta vise ljudi u vjeru nego li je to hafiz uspio! :)

@Ljubav_aha, ti mislis da je covjek takav kakav jeste zbog profita?! Ma daj ba, pricas o covjeku a i ne znas ga licno, hajd sad voz... :zzzz:
arzuhal

#850 Re: Sulejman Bugari

Post by arzuhal »

bijela wrote:a zbog čega si ovo napisala?
Evo ja ću ti odgovoriti, spreman i na to da dajem pogrešan odgovor.

Allahov poslanik, Muhammed ibn Abdullah, alejhi-salatu we selam, je bio čovjek koji je ukazivao pažnju, poštovanje i prema ljudima koji nisu muslimani. Recimo, govorio je da se, prema vođama i prvacima nekih plemena ili naroda koji nisu muslimani, treba ophoditi za počastima koje oni vole i do kojih drže, treba pokazati neko poštovanje. Dakle, muslimane Allahov poslanik nije učio da, bez ikakve potrebe, govore o vođama i vladarima durgih naroda kao ''psima nevjerničkim'', ''džehenemskom gorivu'', itd. itsl. Naprotiv, učio ih je lijepom i dostojanstvenom odnosu spram takvih, bez obzira jesu li muslimani ili ne.
Također, Allahov poslanik, alejhi-selam, je znao poslat bolesnog čovjeka, koji bi mu došao sa savjetom i željom da se liječi, kod nekog liječnika koji je bio i mnogobožac, jer je uvažavao njegovo znanje medicine tog doba. Nije negirao tog čovjeka i njegovo znanje, iako je bio mnogobožac. I nije nas podučio, baš zbog takvih svojih postupaka, da mi danas govorimo o ljudima znanosti, npr. ovdje često spominjanom Hawkingu: ''ćafir zaluđeni i glupi, džaba mu svo znanje...'', itd. Naprotiv. Naprotiv. Valja uvažavati njegovo znanje i njegov trud.

Muhammed, alejhi-selam, je učio i uči svoj ummet dostojanstvu i obzirnosti. Oni koji ga ne slijede u tome, oni se udaljavaju od njega.

Oni koji pronalaze Allahu Uzvišenom neku mahanu, naći će ih i više kod Muhammeda, alejhi-selam. A oni koji ih nalaze kod Muhammeda, alejhi-selam, naći će ih brojne kod njegovoh ashaba, radijallahu 'anhum. A ako ih toliko nađu kod ashaba, vidjet će bezbrojne mahane i nedostatke kod islamskih učenjaka kroz povijest. A ako ih nalaze kod takvih učenjaka, onda će im se današnji učeni ljudi učiniti kao čista mahana, kao nedostatak sam po sebi. A ako je to tako za njih, onda smo ti i ja, @bijela, tek pišljiva boba pišljive bobe, duplo ništa...

Davno nekada, svi ljudi koji su obožavali neke bogove, bili oni starogrčki olimpski bogovi ili neki drugi, recimo arapski kumiri i idoli, su ZNALI jednu stvar - nijedan od tih bogova nije bio savršen i nije bio apsolut. Naravno, kada se zatvore vrata čvrstom vjerovanju u Jednog, Živog Boga, Koji Je Oduvijek i Zauvijek, tada se automatski otvaraju vrata za vjerovanje u bezbrojne, nesavršene bogove, u božanstva koja nisu apsolutna i koja su promjenljiva i zamjenjljiva. To je ono čega su svjesni svi oni koji se okrenuše bilo kojoj vrsti politeizma, pa i ovog savremenog, današnjeg. Pošto je dokinut Savršeni Gospodar, ostaje bezbroj raznih božanstava kojima se ljudi okreću (svejedno bili svjesni toga ili ne), ali svaki taj čovjek zna da su ta božanstva promjenljiva, nisu vječna, nisu savršena. Ako je to tako, a jeste tako, onda su temeljna i vječno prateća relativizacija, nipodaštavanje (prevrednovanje bilo koje vrijednosti), vječita sumnja i odsustvo ikakve sigurne spoznaje neke od osnovnih karakteristika takvih ljudi i takvih svijesti.

Eto, zato se napišu ovakve stvari, uvažena sestro @bijela....
Post Reply