Sulejman Bugari

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Nekako s proljeća

#776 Re: Sulejman Bugari

Post by Nekako s proljeća »

Broj 1 wrote:Za JBT

Da bi definisali Bugarijevu kompetenciju, trebao bi prvo odgovoriti na pitanja sto ti ljudi postavise.
Podsjecas na mnoge dijasporsko balijske novokrscane koji se ubise sa kvazi argumentima, dokazijvajuci nasem narodu da Islam nije pravi put i spasenje se moze dobiti samo preko ...... itd.
U principu vas zalim, hodate ko neki zombiji sirom Evrope i zapada asvoje komplekse lijecite proklinjuci i sebe i sve druge jer vam se nisu ispunili snovi o brzom bogacenju, pa vam smetaju svi koji imaju imalo duhovnosti.

Image

Svi smo mi prije svega ljudi, zar ne?

Mladost koju vidite gore na slici sa Sulejmanom je bila loš primjer kršćana.Sada su bez ''okova'' , slobodni i fizički i duhovno...
Nije bitno u kojoj su se komuni liječili, već da su uspjeli u tome...
andrija2007

#777 Re: Sulejman Bugari

Post by andrija2007 »

Jel' ovo tema o drozi?
andrija2007

#778 Re: Sulejman Bugari

Post by andrija2007 »

Fula!
Last edited by andrija2007 on 16/12/2009 10:10, edited 1 time in total.
andrija2007

#779 Re: Sulejman Bugari

Post by andrija2007 »

Nekako s proljeća wrote:

Da bi definisali Bugarijevu kompetenciju, trebao bi prvo odgovoriti na pitanja sto ti ljudi postavise.
Podsjecas na mnoge dijasporsko balijske novokrscane koji se ubise sa kvazi argumentima, dokazijvajuci nasem narodu da Islam nije pravi put i spasenje se moze dobiti samo preko ...... itd.
U principu vas zalim, hodate ko neki zombiji sirom Evrope i zapada asvoje komplekse lijecite proklinjuci i sebe i sve druge jer vam se nisu ispunili snovi o brzom bogacenju, pa vam smetaju svi koji imaju imalo duhovnosti.

Image

Mladost koju vidite gore na slici sa Sulejmanom je bila loš primjer kršćana.Sada su bez ''okova'' , slobodni i fizički i duhovno...
Čekaj, nije jasno iz gornjeg posta od čega su se liječili, od droge ili od kršćanstva?
Broj 1

#780 Re: Sulejman Bugari

Post by Broj 1 »

Dijasporasi jesam li vas pogodio?
Bolje vam je da vise vremena posvetite djeci da ne zaborave maternji jezik, da nauce nesto o domovini i pa kad dodju u BiH da znaju kuda se krecu.

Ili mozda da se malo bolje organizujete, koliko sam upoznat plafon vase organizacije je da okrenete razanj, ali se ipak na kraju posvadjate oko istog jer nikako da se dogovorite cime da podmazujte isti, jal pivom ili lojem.
andrija2007

#781 Re: Sulejman Bugari

Post by andrija2007 »

Broj 1 wrote:Dijasporasi jesam li vas pogodio?
Bolje vam je da vise vremena posvetite djeci da ne zaborave maternji jezik, da nauce nesto o domovini i pa kad dodju u BiH da znaju kuda se krecu.

Ili mozda da se malo bolje organizujete, koliko sam upoznat plafon vase organizacije je da okrenete razanj, ali se ipak na kraju posvadjate oko istog jer nikako da se dogovorite cime da podmazujte isti, jal pivom ili lojem.
Jes' to ti Lopta?
madner

#782 Re: Sulejman Bugari

Post by madner »

Opasne traume, trebao bi napisati knjigu i zatraziti pomoc u komuni. Da te nisu na jos kake radnje naveli u Svedskoj? :D
Zlata M.

#783 Re: Sulejman Bugari

Post by Zlata M. »

andrija2007 wrote:
Nekako s proljeća wrote:

Image

Čekaj, nije jasno iz gornjeg posta od čega su se liječili, od droge ili od kršćanstva?
aaajjjj :D :D :D
Nekako s proljeća

#784 Re: Sulejman Bugari

:)

Nije direktno vezana za drogu, ali se nesebični doprinos Bugarija indirektno dotiče i tog problema.Spasiti jedan ljudski život je islamski imperativ.

Zamisli osjećaja zadovoljstva kod roditelja kojem pomogneš da sačuva potomka.Ili ženi supruga, djetetu oca, sestri brata...
Image

Je li to nevažno ?

P.S.

Momci koji su na slici iznad su se liječili od ovisnosti o heroinu tri godine u komuni Međugorje.Slika je nastala tokom posjete Centru za borbu protiv ovisnosti od droga- Ilijaš. JEDNO JE SIGURNO, i ovi iz komune u Međugorju i ovi iz Centra u Ilijašu, izađu bolji nego što su ušli. A i opstaju ...
Macak U Cizmama

#785 Re: Sulejman Bugari

Post by Macak U Cizmama »

Nekako s proljeća wrote::)

Nije direktno vezana za drogu, ali se nesebični doprinos Bugarija indirektno dotiče i tog problema.Spasiti jedan ljudski život je islamski imperativ.

Zamisli osjećaja zadovoljstva kod roditelja kojem pomogneš da sačuva potomka.Ili ženi supruga, djetetu oca, sestri brata...
Image

Je li to nevažno ?

P.S.

Momci koji su na slici iznad su se liječili od ovisnosti o heroinu tri godine u komuni Međugorje.Slika je nastala tokom posjete Centru za borbu protiv ovisnosti od droga- Ilijaš. JEDNO JE SIGURNO, i ovi iz komune u Međugorju i ovi iz Centra u Ilijašu, izađu bolji nego što su ušli. A i opstaju ...
Ovo je svakako znacajan uspjeh i velika stvar. U ovom djelu svog rada Bugarija se nema sta reci nego aferim.

Za potpuni uspjeh ovaj njegov metod bi trebalo uobliciti u program koji bi mogli primjenjivati i ostali ljudi. Ovaj metod treba standardizovati i ustanoviti kao praksu. Ako se to ne ucini sve ce se zavrsiti na tome da je to iznimka , slucajnost vezana za njegovu licnost i nista vise. Ovo jos nije nikakav dokaz da je Islam taj koji postize te rezultate vec samo on, Bugari kao licnost.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#786 Re: Sulejman Bugari

Post by Chmoljo »

:oops: nećemo tako. 'em što ideš u off topic, 'em što ovo nije način izražavanja. :oops: odmorićeš malo, ne puno :wink:

Banned user for reason “prekrsena pravila foruma”
» Broj 1

7 dana
Nekako s proljeća

#787 Re: Sulejman Bugari

Macak U Cizmama wrote:
Nekako s proljeća wrote::)

Image

Je li to nevažno ?

P.S.

Ovo je svakako znacajan uspjeh i velika stvar. U ovom djelu svog rada Bugarija se nema sta reci nego aferim.

Za potpuni uspjeh ovaj njegov metod bi trebalo uobliciti u program koji bi mogli primjenjivati i ostali ljudi. Ovaj metod treba standardizovati i ustanoviti kao praksu. Ako se to ne ucini sve ce se zavrsiti na tome da je to iznimka , slucajnost vezana za njegovu licnost i nista vise. Ovo jos nije nikakav dokaz da je Islam taj koji postize te rezultate vec samo on, Bugari kao licnost.
Ako on (Bugari) radi u ime Gospodara, on je samo posrednik i čovjek,koji tim mladim ljudima (ovisnicima) pruža ruku kada ih haman i njihovi namiliji odbace (zbog onog što rade i sebi i njima) i nudi im rješenje problema i način na koji mogu da opet dožive osjećaj slobode. Jednostavnije rečeno,trajan način života u kojem je moguće postići balans duhovne i materijalne komponente, prisutne kod svakog čovjeka i žene.Trajnost- je veoma bitan segment metoda koji pominješ ...inače je ovisnost o heroinu recidivirajuća bolest.Čim se izgubi ''balans duha i materije'' nastaju poremećaji, što kod bivšeg ovisnika često bude korak unazad i siguran put za povratak na udovoljenju ''strastima''.

Slično je kod svih ljudi...

P.S.
Misliš da je zvaničnom sistemu zdravstva lako prihvatiti činjenicu da je njihov najveći dostignuti domet apaurin ili metadonski tretman, koji je u stvari ''legalno drogiranje'' pod kontrolom...
Teško kralju, a lijepo im je na budzetskim jaslama...no hajde, neka svako radi svoj posao. ;-)
beautyfool

#788 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

PORUKA POVODOM NASTUPAJUĆE 1431. H.G.

Dan za danom, godina za godinom, neosjetno čovjekov se život krati. Čovjek je biće sklono griješenju. Ne zaboravlja da jede, pije, spava i da ustaje rano na posao. To svakodnevno radi. Ipak, često zaboravlja i ne želi da misli o danu kada bude svakom podnosio izvještaj o svom djelovanju i o emanetu kojeg je primio.

Svaki pametan trgovac pravi mjesečnu i godišnju inventuru svoga poslovanja. Šta je dobio, a šta izgubio, šta mu je zafalilo, a šta ostalo, šta promijeniti u slijedećoj godini, prema kome je pogriješio... Da ne bi u biznisu propao, on usklađuje svoje djelovanje prema želji kupaca i poslovnih saradnika.

Onaj ko ne bude zadovoljio Onoga koji je stvorio sve - biznismena, kupce i saradnike, dočekat će dan kada će se svi iznenaditi pretvaranju i neiskrenosti. A može to biti i ovdje.
Čovječe, praviš li inventuru svoga života, svoga ponašanja za prošlu godinu. Ako je praviš, onda ne dozvoli da ti svaki dan bude isti.

Poslanik, s.a.v.s., je viđen u snu i zamoljen je od svoga sljedbenika da mu da savjet, rekao je: - Obmanut (prevaren) je onaj kome su dva dana ista, onaj kome današnji dan bude gori nego jučerašnji, on je proklet. Onaj ko ne bude vodio računa da što više ima dobrih djela, on je na gubitku, a ko bude na gubitku, smrt mu je bolja.

Iskreni robovi su se stidjeli Allaha da im današnje stanje bude isto kao i jučerašnje. Smatrali su velikim gubitkom da im minuta prođe u besposlicama, a kamoli sat.

U ovoj novoj hidžretskoj godini pogledajmo u sebe, u svoje srce, čime je ono nadojeno!
I jedna od tačaka naše inventure našeg života za ovu novu godinu je i to. Dobro vidimo šta se to pomiče preko naših tajnih ruku.
Odatle ono kad se desi da se otkrije nečiji lopovluk i njegova prava legitimacija. Mnogi ne mogu istini pogledati u oči. Zato požele ili čak izvrše samoubistvo. Misle da se time rješavaju sramote.

Mnogi roditelji narkomana, pa i sama djeca njihova, misle na takvo djelo da ne bi osramotili jedan drugog pred svijetom. I mnogi drugi koji zapadnu u teško stanje ili belaj požele smrt, a to je zabranjeno vjerniku, osim ako je u opasnosti njegova vjera ili zbog žestokog priželjkivanja susreta sa Allahom.

Godine i dani prolaze, a mi vičemo - sad ćemo, samo još neke stvari da riješimo...

Jedan učenjak je rekao: - O, dvadesetogodišnjaci, koliko je vaših vršnjaka preselilo, a vi ostadoste. O, tridesetogodišnjaci, mladost kao da vam pobježe. O, četrdesetogodišnjaci, mladost vam je otišla, a vi se još besposlice strogo držite i loših navika se ne oslobađate. O, pedesetogodišnjaci, prepolovili ste stotku, a stabilnost i pravednost u životu još nemate. O, šezdesetogodišnjaci, želje svoje ste ispucali, zar imate vremena za igru i zabavu, stavarno pretjerujete.Ali Allah Blagi, Milostivi i Najdraži daje nam svima šansu da se u ovoj godini pokažemo i promijenimo svoj život i da ga poklonimo samo Njemu.

Evo, odmah u prvom mjesecu muharremu daje nam velike blagodati kojima ćemo regenerirati svoj život, odrediti njegovu putanju i smisao i osigurati nur kojim ćemo vidjeti na oba svijeta.

- A kome Allah nur ne podari, on svjetlosti neće imati. (Nur, 40)

Deseti dan ovoga mjeseca za dan Ašure ibn Abas kaže: - Nisam vidio Poslanika, s.a.v.s., da toliko daje vrijednost danima kao danu Ašure i mjesecu ramazana.
Hafsa, r.a., prenosi da Poslanik, s.a.v.s., nije napuštao post deseti dan muharema, dan ašure i tri dana svakog mjeseca. A kada je propisan ramazan, rekao je: Ko hoće neka posti dan ašure, a ko neće, neka ne posti.

Jedan Ashab pitao je Poslanika, s.a.v.s., o postu toga dana - kakva je vrijednost. Odgovoreno mu je: - Ubijeđen sam u Allaha da se postaču opraštaju grijesi u prošloj godini. Nije lijepo postiti samo deseti dan ašure, nego 9-10-11, 9-10 ili 10-11.

U tom danu je potrebno da vjernik obavi iskrenu teubu jer je Allah u tom danu primio teubu Adema, a.s. i teubu Davuda, a.s., spasio lađu Nuha, a.s., rođen je Ibrahim, a.s., izliječien Ejub, a.s., spašeni Musa, a.s., i Junus, a.s., te uzdignut Isaa, a.s.

Molim Allaha da u ovoj godini spoji srca vjernika, da nam ojača bratsku ljubav i da nam svaka godina bude u Allahovom zadovoljstvu i rahatluku. Amin

Mubarek nova 1431. hidžretska godina!
Sulejman Bugari
http://www.sulejmanbugari.com/hafiz/nas ... 1431.-h.g/
JBT

#789 Re: Sulejman Bugari

Post by JBT »

Ma dzaba, voli covjek kritikovati i demagogizirati. Grijeh je poturati neukom covjeku nesto iz svoje glave ( u svoju korist ) predstavljajuci to kao nesto u ime i od Allaha.
Opet kazem, ko voli neka izvoli.
Nićifor

#790 Re: Sulejman Bugari

Post by Nićifor »

JBT wrote:Ma dzaba, voli covjek kritikovati i demagogizirati. Grijeh je poturati neukom covjeku nesto iz svoje glave ( u svoju korist ) predstavljajuci to kao nesto u ime i od Allaha.
Opet kazem, ko voli neka izvoli.
De ti to malo elaboriraj, pošto vidim da si jako pametan. Uputi i nas neuke.
Broj 1

#791 Re: Sulejman Bugari

Post by Broj 1 »

Evo ja odmorio vise od 7 dana!
Sretna nova svima i puno srece i ljubavi vam zelim!

Sto se tice ovog dole napisanog, ma ja vam se brzo popalim, jednom sam rodjaka dijasporasa spuco stocom samo zato sto je usred Sarajeva pricao sa djetetom engleski, doso papak da pokaze kako se prica engleski bilesi.

Chmoljo wrote:

:oops: nećemo tako. 'em što ideš u off topic, 'em što ovo nije način izražavanja. :oops: odmorićeš malo, ne puno :wink:

» Broj 1

7 dana
callmethebreeeze

#792 Re: Sulejman Bugari

Post by callmethebreeeze »

Broj 1 wrote:Evo ja odmorio vise od 7 dana!
Sretna nova svima i puno srece i ljubavi vam zelim!

Sto se tice ovog dole napisanog, ma ja vam se brzo popalim, jednom sam rodjaka dijasporasa spuco stocom samo zato sto je usred Sarajeva pricao sa djetetom engleski, doso papak da pokaze kako se prica engleski bilesi.

Chmoljo wrote:

» Broj 1

7 dana
pretpostavljam da ti nakon tog incidenta rodjak vise nikada nije donio dolara.
:D :D :D
Fabridjijo

#793 Re: Sulejman Bugari

Post by Fabridjijo »

Broj 1 nemoj bolan zbog tog rodjaka biti ljut na sve tvoje zemljake.
arzuhal

#794 Re: Sulejman Bugari

Post by arzuhal »

callmethebreeeze wrote: pretpostavljam da ti nakon tog incidenta rodjak vise nikada nije donio dolara.
Haj to reci na engleskom...Image..c'mon, baby...
callmethebreeeze

#795 Re: Sulejman Bugari

Post by callmethebreeeze »

arzuhal wrote:
callmethebreeeze wrote: pretpostavljam da ti nakon tog incidenta rodjak vise nikada nije donio dolara.
Haj to reci na engleskom...Image..c'mon, baby...
kod nas u svedskoj se prica samo na svedskom.
:D
Broj 1

#796 Re: Sulejman Bugari

Post by Broj 1 »

Ma nije mi nikad ni donosio nit sam trazio, imo sam ja i prije a i sada.
Ne volim papuance pa makar mi i rodjeni brat bio.
Ma da samo cujete znanje te djece iz dijaspore, ma ne znaju glavne rijeke i planine u BiH nabrojati. Za sve to su krivi roditelji koji nemaju vremena za djecu nego sanjaju o brzom bogacenju pa kasnije padnu u depresiju.
Sto ne mogu papunce!
Fabridjijo

#797 Re: Sulejman Bugari

Post by Fabridjijo »

@Broj 1

To o cemu pises evo i mene nervira, ali sta ces.. Takav je nas narod(ili dio naseg naroda) mislim da bi mnogi koji sada zive u BiH kada bi otisli u dijasporu postali isti kao i oni o kojima ti pises.
Boddah

#798 Re: Sulejman Bugari

Post by Boddah »

Broj 1 wrote:Ma nije mi nikad ni donosio nit sam trazio, imo sam ja i prije a i sada.
Ne volim papuance pa makar mi i rodjeni brat bio.
Ma da samo cujete znanje te djece iz dijaspore, ma ne znaju glavne rijeke i planine u BiH nabrojati. Za sve to su krivi roditelji koji nemaju vremena za djecu nego sanjaju o brzom bogacenju pa kasnije padnu u depresiju.
Sto ne mogu papunce!
čoeče spika ti je niđe veze...ne znaš ni ti nabrojati "glavne" rijeke i planine austrije pa šta i ne trebaš ih znati, isto tako kao što ne znaju ni ta djeca...a drugo tebi su zaista roditelji obrazovali, oni su ti govorili koje su "glavne" rijeke i planine, nije škola, ma krasno
JBT

#799 Re: Sulejman Bugari

Post by JBT »

Moj Broj 1, ako sa takvim stavovima branis rad S. Bugarija, onda mu nanosis vise stete nego koristi.
Tacno je da se JEDAN DIO dijaspore "ponasa" vise engleski i svedski nego Svedjani i Englezi, ali to je njihov problem i oni ce snositi posljedice takvog nacina razmisljanja. Ali kakve to sad ima veze sa ovom temom? Hoces reci da u dijaspori nema vjernika? Da dijaspora nije kompententna iznositi stavove po pitanju rada S. Bugarija? ...... Mislim da bi Sulejman bio svjestan cinjenice, kad bi citao sta pisemo, da mu ti nanosis vise stete nego bilo kakva kritika ovdje napisana.
beautyfool

#800 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

Tema druženja sa Hafizom Bugarijem na talasima radija “BIR”, 28. januara 2010., bit će "Ti voli, bez obzira...!” Pitanja u vezi sa tom temom možete postavljati na E-mail: [email protected]

Eto, samo da vam javim :)
Selam alejkum
Post Reply