Sulejman Bugari
- JBT
#651 Re: Sulejman Bugari
Ja ti fino rece "dzemat je dzemat, a insan je insan" . Sami se radjamo, sami se Allahu dz. s. obracamo, sami umiremo.
Nego, ne zelim porediti Bugarijev dzemat sa sljedecim primjerom nego ti ne prihvatam argument, ali nagledao sam se svakakvih sekti. Sve fini, nasmijani, ljepota ziva, pa odjednom masovno samoubistvo.
Kazem ti, puno je toga od covjeka, a kad je od covjeka onda je normalno da se i grijesi. Neko svjesno, neko nesvjesno.
Nego, ne zelim porediti Bugarijev dzemat sa sljedecim primjerom nego ti ne prihvatam argument, ali nagledao sam se svakakvih sekti. Sve fini, nasmijani, ljepota ziva, pa odjednom masovno samoubistvo.
Kazem ti, puno je toga od covjeka, a kad je od covjeka onda je normalno da se i grijesi. Neko svjesno, neko nesvjesno.
- BHF_Manijak
#652 Re: Sulejman Bugari
Ako je covjek neovisan od Dzemata,zasto je onda Poslanik toliko potencirao dzemat i zajednistvo u njemu,zasto je govorio o vrijednostima namaza u dzematu itd itdJBT wrote:Ja ti fino rece "dzemat je dzemat, a insan je insan" . Sami se radjamo, sami se Allahu dz. s. obracamo, sami umiremo.
- JBT
#653 Re: Sulejman Bugari
De, bogati, prosvjetli me malo.
- BHF_Manijak
#654 Re: Sulejman Bugari
Malo vise je potrebno vjeruj prijatelju,poceti od elementarnog znanja ka tezem,puno kritikujes mi nesto,krenimo cistit ispred svojih vrata i kritkovati u lice,ako vec postoji za to potrebaJBT wrote:De, bogati, prosvjetli me malo.
-
pure_love
#655 Re: Sulejman Bugari
Macak U Cizmama wrote:U Sar Brikenu , Njemacka, jedan dzemat je podjeljen na tri grupe. Jedni su za starog hodzu, drugi su protiv njega jer su sasnali da je napravio puno lopovluka u dzematu u Bosni, a treci su za novog, mladog hodzu vehabijske struje. Niko nisakim ne kontaktira i govore jedni protiv drugih. Haos zivi.BHF_Manijak wrote:Nema sanse,ko god da je te ovom ucio,pogresno je,ali 100%!!Dzemat ne moze bez insana niti insan bez dzemata,u uzajamnoj su vezi,a Bugari upravo radi na ocuvanju i ucvrscivanju veza u dzematu,ako ne vjerujes,otidji u Bijelu dzamiju,ja ljepseg i gostoljubivijeg dzemata ne vidjoh u Seheru,kako radosni,nasmijani i raspolozeni ljudi,kako ti sa osmijehom prilaze,kakva energija i ljubav...JBT wrote:Zahvaljujem.![]()
Nego, da ti odgovorim na ona postavljena pitanja:
1. Bugari je za mene isto sto i oni predikanti (propovjednici) u bilo kojoj drugoj religiji. A opet, znam da u islamu vrijede druga mjerenja vrijednosti kad je propovjednistvo u pitanju.![]()
2. Dzemat je dzemat, a insan je insan.Kako god da okrenes, svak je opet za se (ponaosob).
![]()
i to si naveo zbog¨?
-
Broj 1
#656 Re: Sulejman Bugari
Ovaj JBT il je neobrazovan il je bezobrazan.
Mozes ti shvatiti da bez pravog ucitelja ili propovjednika nema ni prave vjere? Isto kao i u skoli ako nemas dobrog ucitelja slabo ces sam nesto nauciti.
Mozda ti imas frustarcije od ranije koje si dozivio od polupismenih mahalskih hodzica. Niko ovdje ne stvara idolopoklonstvo nego govori samo o finim osobinama Bugarija koje bi trebali imati svi propovjednici.
Mozes ti shvatiti da bez pravog ucitelja ili propovjednika nema ni prave vjere? Isto kao i u skoli ako nemas dobrog ucitelja slabo ces sam nesto nauciti.
Mozda ti imas frustarcije od ranije koje si dozivio od polupismenih mahalskih hodzica. Niko ovdje ne stvara idolopoklonstvo nego govori samo o finim osobinama Bugarija koje bi trebali imati svi propovjednici.
-
Broj 1
#657 Re: Sulejman Bugari
Imam osjecaj da su ona komunisticka vremena udbe, mnogi bi ovdje Bugarija rado makli sa scene jer udbasima najvise smetaju oni koji znaju da usade vjeru u srce ljudi.
-
ekola
#658 Re: Sulejman Bugari
Uopste mi nije jasno zbog cega ovdje raspravljate o tom covjeku...Ko ga nije slusao a ima zelju,bujrum,neka ode i poslusa...A koga ne interesuje,neka nastavi svojim putem i mirna Bosna...Nema prisile ni u cemu..

- madner
#659 Re: Sulejman Bugari
Polupismeni pripovjedac koji ima prolaz kod polupismenih ljudi. Naravno da odlicno prolazi kod nas.
- atom62
#660 Re: Sulejman Bugari
jutros oko pola 6 vidjeh iz tramvaja sulju b. kako lebdi iznad miljacke. korak dug, cipele suhe. izadje kod zgrade parlamenta federacije. cudo! nevjerovatno!
- mrtva kokoš
#661 Re: Sulejman Bugari
sto ti dobro vidisatom62 wrote:jutros oko pola 6 vidjeh iz tramvaja sulju b. kako lebdi iznad miljacke. korak dug, cipele suhe. izadje kod zgrade parlamenta federacije. cudo! nevjerovatno!
- kamen spoticanja
#662 Re: Sulejman Bugari
iskreno dobro prolazi i kod menemadner wrote:Polupismeni pripovjedac koji ima prolaz kod polupismenih ljudi. Naravno da odlicno prolazi kod nas.
a evo koristim racunar,na zid je okacena nekakva diploma zaradjena van granica ove drzave,aktivno koristim nekolicinu svjetskih jezika...ja mislim da to bas puno nema veze s pismenoscu
ili su tvoje zamisli te iste pismenosti drugacije?
mozda one partijske svih boja?jer ako je tako onda si upravu nisam clan nikakvih partija dakle nepismen sam?
- kamen spoticanja
#663 Re: Sulejman Bugari
ma nije on toliko neobrazovan ali je zato vise od toliko bezobrazan i zlonamjeranBroj 1 wrote:Ovaj JBT il je neobrazovan il je bezobrazan.
i da @jbt jos uvijek cekam odgovore na pitanja koja sam ti nedavno postavio
ne mislis valjda da si mi ovim gore odgovorio na ono sto sam te pitao
- BHF_Manijak
#664 Re: Sulejman Bugari
Kod tebe bi haman imao prodje pravo...madner wrote:Polupismeni pripovjedac koji ima prolaz kod polupismenih ljudi. Naravno da odlicno prolazi kod nas.
-
cinikinjo
#665 Re: Sulejman Bugari
njega ja dozivljavam kao relativno dobroga covjeka koji se bavi irealnim tj fludidnim stvarima kakva je u svojoj osnovi religije
puno bi mi bio drazi kada bi svoje znanje za vladanje masom provodio kao recimo nacelnik neke opstine isl, ono izvede stanovnistvo da pokupe papire, okopaju vocke isl isl, odnosno nauci ih da zive lijep ali i konkretan zivot
ovako on je klasicno duhovno pokrice onima koji ga pohode, on im malo one ne bas ciste duse oplemeni svojim entuzijazmom, sjecaju ga se jos po sata poslije hutbe i nanovo sa svojim razno raznim ne bas humanim poganstinama nastave
ali nije zlo kao recimo reis, ili ne budi primijenjeno kacavenda
puno bi mi bio drazi kada bi svoje znanje za vladanje masom provodio kao recimo nacelnik neke opstine isl, ono izvede stanovnistvo da pokupe papire, okopaju vocke isl isl, odnosno nauci ih da zive lijep ali i konkretan zivot
ovako on je klasicno duhovno pokrice onima koji ga pohode, on im malo one ne bas ciste duse oplemeni svojim entuzijazmom, sjecaju ga se jos po sata poslije hutbe i nanovo sa svojim razno raznim ne bas humanim poganstinama nastave
- Lakat Jebić
#666 Re: Sulejman Bugari
cinikinjo wrote:njega ja dozivljavam kao relativno dobroga covjeka koji se bavi irealnim tj fludidnim stvarima kakva je u svojoj osnovi religije
- ružmarin-a
#667 Re: Sulejman Bugari
Na koga se ovo odnosi? Na bugarija ili na nekog forumaša kog repliciraš?JBT wrote:Ukoliko aludiraš na pojavljivanje Bugarija na TV-u, mislim da je to korisno, jer ljudi koji nisu u BiH putem satelita može da dopre do njih njegova riječKao sto rekoh, ne treba Svevisnjem nikakva tv, ili bilo koja druga, promocija.
Jarane, ako zelis pomoci nekome onda mu pomozi bez nekih pompi i u ocekivanju hvalospjeva. Onaj koji treba da zna ce znati. Ne moze se sakriti ni kad bi htjeo. Iz tog razloga nikoga ne pitaj "a sta si ti uradio?". Nisi ti taj kome se podnose racuni.
Ako je na Bugarija, i ako si ga ikad slušao i bio u njegovom prisustvu, on ne traži nikakve hvalospeve i uzdizanja sebe kao ličnosti
Da, da. Suti i pusti da banda "u ime Allaha dz. s." ostvaruje licnu korist, a na ustrb izmanipulisane i opljackane svetinje.
S.B nema nikakvu korist materijalnu od onoga što radi i što je učinio, kako bosansku mladež, onu posrnulu (ovisnike) tako i one neposrnule
@JBT slažem se za ono pola sata lijepog ponašanja. Tužno ali istinito. Ali na to nema uticaja Bugari, to je do prijemnika a ne do predajnika
Svjedok sam i izlazaka s hafizovih predavanja i negodovanja kad bi počela priča o ovisnicima, ljudi su došli slušati ga ali ne o ovisnicima, drogeraši i njihovi problemi ih ne zanimaju. Ali zato zanimaju Bugarija. Vjerovatno se povodi onim: ko olakša jednom čovjeku...
CSI i taj projekat u Ilijašu je itekako olakšao tim zalutalim. Koliko samo spašenih života. Ko umije da cijeni ljudski život, zna šta to znači, šta znači spasiti od propasti ne samo jednu osobu, već i njegovu porodicu. Ako nizašto, samo zbog ovoga što je uradio za ljude ovdje, sve i da mi nije drag, bilo bi me stid išta ružno reći o njemu.
Znaš, JBT ne bi bilo loše da malo porazgovarate i nađete se na kahvi ti i Buggy
Naime, on voli da sjedne i popriča ne samo sa onima koji ga podržavaju već i sa ovima sa oprečnim stavovima.
Smatraš li da ova moja ideja i nije tako loša, javi mi se na PP pa ću ti podrobnije objasniti kako i šta.
- ikrime
#668 Re: Sulejman Bugari
Da ga Allah swt nagradi na tom projektu. Mislim da na ovim prostorima ne postoji komuna sa takvim postotkom uspješno rehabilitovanih ovisnika. To dole što rade, je nevjerovatno. Komuna, inače, oskudjeva sa novčanim sredstvima, nekako se kraj s krajem sastavlja, ali rezultati su nevjerovatni. Također, treba napomenuti da se dobrom broju onih koji su prošli kroz komuni obezbjedio neki poslić, i to upravo zahvaljujući hfz Bugariju, odnosno njegovim poznanstvima.CSI i taj projekat u Ilijašu je itekako olakšao tim zalutalim. Koliko samo spašenih života. Ko umije da cijeni ljudski život, zna šta to znači, šta znači spasiti od propasti ne samo jednu osobu, već i njegovu porodicu. Ako nizašto, samo zbog ovoga što je uradio za ljude ovdje, sve i da mi nije drag, bilo bi me stid išta ružno reći o njemu.
-
pure_love
#669 Re: Sulejman Bugari
jel to ima samo u Ilijasu,negdje sam citao i u Tuzli?
- ikrime
#670 Re: Sulejman Bugari
Koliko znam samo u Ilijašu, moguće je da je otvorena i u Tuzli. Stvarno ne znam. Znam da postoje u Rakovici i u Kaknju, no koliko sam upućen to su privatne komune, rehabilitacija u njima se plaća, i nisu vjerskog karaktera.pure_love wrote:jel to ima samo u Ilijasu,negdje sam citao i u Tuzli?
-
ragib
#671 Re: Sulejman Bugari
sulejman Bugari predavanje uzivo na radiu bir
http://www.bir.ba/images/stories/Aktuel ... bugari.jpg
http://209.212.149.100:8000/bir.m3u
http://www.bir.ba/images/stories/Aktuel ... bugari.jpg
http://209.212.149.100:8000/bir.m3u
- JBT
#672 Re: Sulejman Bugari
Nemoj tako. Nije fino ovako sa ljudima pricati. Ne vjerujem ja tebi da si hvalis Allaha dz. s. iz srca. Ljudi koji to rade ne pisu ovako. Nemoj mi reci da si ovo naucio na Bugarijevim kruzocima.Ovaj JBT il je neobrazovan il je bezobrazan.
Mozda ti imas frustarcije od ranije koje si dozivio od polupismenih mahalskih hodzica.
Ovako je upravo UDBA razmisljala. Samo sto su bili malo sofisticiraniji.Imam osjecaj da su ona komunisticka vremena udbe, mnogi bi ovdje Bugarija rado makli sa scene jer udbasima najvise smetaju oni koji znaju da usade vjeru u srce ljudi.
- madner
#673 Re: Sulejman Bugari
Dovoljno je pogledati paralele koje povlaci i znati da jeste polupismen. To je cinjenica.BHF_Manijak wrote:Kod tebe bi haman imao prodje pravo...madner wrote:Polupismeni pripovjedac koji ima prolaz kod polupismenih ljudi. Naravno da odlicno prolazi kod nas.Da li je bas polupismeni pripovjedac,ne bih bas rekao,u startu degradacija,diskusija sa tobom...zdra`o...Haman opet si se zagrijao za vjerske teme,nesto te nije dugo bilo...Nista onda,hajd ti kod pismenih pripovjedaca,mozda stagod i naucis!
Samo sam u prolazu, ali ovo svrsavanje na lik i djelo S.B. mi je presmjesno.
- madner
#674 Re: Sulejman Bugari
Isto i Bugari, zna upalit racunar, dobio diplomu izvan zemlje, aktivno koristi albanski i arapski.kamen spoticanja wrote:iskreno dobro prolazi i kod menemadner wrote:Polupismeni pripovjedac koji ima prolaz kod polupismenih ljudi. Naravno da odlicno prolazi kod nas.
a evo koristim racunar,na zid je okacena nekakva diploma zaradjena van granica ove drzave,aktivno koristim nekolicinu svjetskih jezika...ja mislim da to bas puno nema veze s pismenoscu![]()
ili su tvoje zamisli te iste pismenosti drugacije?
mozda one partijske svih boja?jer ako je tako onda si upravu nisam clan nikakvih partija dakle nepismen sam?
Sto si skroman, reci da si ti
- beautyfool
#675 Re: Sulejman Bugari
Hvala Allahu pa nam je poslao ovakve "nepismene" ljude kao Hafiz Sulejman Bugari da nas opismene, da nas podsjete na Gospodara Uzvisenog i na sve Njegove blagodati, da smo Bogdo svi "nepismeni" kao nas Hafiz, da ga Uzviseni nagradi za njegov trud!
Selam alejkum
Selam alejkum