Sulejman Bugari

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
beautyfool

#476 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

Tema druženja sa Hafizom Bugarijem na talasima radija “BIR” , 11. juna 2009., bit će "Ojačaj uputu!". Pitanja u vezi sa tom temom možete postavljati na E-mail: [email protected]

http://bir.ba/
beautyfool

#477 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

HAFIZ BUGARI 18. JUNA NA RADIJU BIR

Obavještavamo Vas da se počeviši, od 5. marta 2009. godine, na talasima Radija Islamske zajednice Bosne i Hercegovine “BIR” svakog četvrtka, u terminu od 15:00-17:00, realizuje emisija sa hafizom Sulejmanom Bugarijem. Emisija nosi naslov “Druženje sa hafizom Sulejmanom Bugarijem”. Radio “BIR” se potrudio da svim...

...svojim slušaocima izvan BiH omogući da prate kompletan program, kao ovu emisiju putem interneta na http://www.bir.ba.

Tema druženja sa Hafizom Bugarijem na talasima radija “BIR” , 18. juna 2009., bit će "Budi poput čvrstog stabla!".
Pitanja u vezi sa tom temom možete postavljati na E-mail: [email protected]

http://www.sulejmanbugari.com/hafiz/nas ... adiju-bir/
amarpitar

#478 Re: Sulejman Bugari

Post by amarpitar »

Zadnje cetiri emisije "Druzenje sa hafizom Bugarijem" za ovu sezonu! :thumbup:

http://bosnamuslimmedia.com/2009/06/30/ ... et-iv-mp3/
beautyfool

#479 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

RAMAZANSKA PORUKA

Evo i ove godine Gospodar nam otvara vrata najdražeg mjeseca Ramazana, mjeseca milosti, mjeseca radosti, mjeseca ljepote, mjeseca lahkoće i mjeseca oprosta, mjeseca koji duše vjernika oslobađa od tereta i bolesti. Milost koju nosi sa sobom skida prašinu sa ljudskih duša, ispravlja duhovne iskrivljenosti i smiruje dušu od panike.

Vjerniku jasno pokazuje put i pravac kojim treba da ide.
Ramazan je jedina škola i to škola života u kojoj se obnavlja vjera i svijest radi mira među ljudima. U njoj se uči istina radi sigurnosti i u njoj se nude moralne vrijednosti kao i lijek protiv bolesti društva. U školi Ramazana svakom je omogućeno da vidi kod sebe koliko ima ljudskosti, da upozna pravu ljubav svoje duše i njezinu hranu. Posebna je milost druženje s Kur'anom čija svaka stranica govori o našem stanju, našim bolestima i odmah iza toga nudi nam rješenja, izlaz i tablete.

U Ramazanu vjernici otvaraju kartone za sistematske preglede.
Specijalista za sve bolesti Muhammed, s.a.v.s., je rekao:“ Postite da bi ste ozdravili.“ (Ibni Sinni, Taberani)

Većina ljudi, pa i mnogi vjernici, zaokupirani su materijom koja im ne da da brinu za svoje zdravlje. Zato su bolesni, jer ne daju zekat duše i tijela. Zekat duše je stalno spominjanje Allaha, a zekat tijela je post.

Muhammed, s.a.v.s., je rekao: - Za sve se daje zekat. Zekat na tijelo je post. (Taberani)

Uzvišeni Allah o ovom mjesecu veli: - Mjesec Ramazan je taj u kojem je Kur'an spušten, kao uputa za sve ljude, jasnoća upute i pobjeda...

Kur'an je uputa svim ljudima, ne samo muslimanima. Muslimani ne smiju škrtariti ljepotama Kur'ana koji čovječanstvu nudi vječnu sreću. Kur'an donosi muslimanima „jasnoću upute“. Dakle, Kur'an (Ramazan) je vodič muslimanima do imana – pravog vjerovanja.

Ramazan upravo skida zastore koji ne daju imanu da se u srcu nastani. Kur'an donosi sigurnu pobjedu Fur'kan, razlučivanje dobrog od zla. Ta pobjeda zavisi od jačine svijesti o Allahu i o susretu s Njim. Odnosno. onoliko koliko u životu postimo, a post u Ramazanu je podsjetnik na post od svega stvorenog dok smo živi.

Kur'an, odnosno Ramazan, je vodič vjernicima do konačne pobjede.
Eto, svima nama prilika, ramazanski kurs, se otvara. Da je Kur'an, odnosno Ramazan, vodič svim ljudima, govori nam posljednja hutba Muhammeda, s.a.v.s., koju je održao ashabima zadnju džumu u mjesecu šabanu.

- O, ljudi! Allahov mjesec je krenuo ka vama i donosi vam beriket, milost i oprost. To je mjesec kod Allaha vrijedniji od svih mjeseci. Ramazanski dani i ramazanske noći su vrijednije od svih dana i noći. Ramazanski sahati, trenuci su bolji od svih sahata i trenutaka. To je mjesec u kojem ste pozvani Allahu u musafirluk. U njemu ste od Allaha počašćeni. Vaši dahovi u tom mjesecu su tesbih, veličanje, a vaše spavanje je ibadet. Vaša djela su primljena, vaše dove uslišane. Molite vašeg Gospodara iskrenim namjerama, čistim srcima, da vas uputi da ga ispostite i da Njegovu knjigu s razumijevanjem učite. Jer, zaista, nesretnik je onaj ko bude spriječen Allahovog oprosta u ovom uzvišenom mjesecu. Dok postite neka vam je na umu glad i žeđ na Sudnjem danu. Dijelite sadaku siromašnima i potrebnima. Poštujte vaše starije i budite samilosni prema mlađima. Održavajte rodbinsku vezu, čuvajte vaše jezike i oborite poglede od onoga što vam je zabranjeno i ne slušajte zabranjeno. Budite milostivi prema jetimima bit će milosti i prema vašim jetimima.

Posvetimo se ovom mjesecu potpuno, jer Poslanik, s.a.v.s., o njemu veli: - Došao Vam je Ramazan. To je mjesec Allahova blagoslova. Allah vas u njemu čuva, spušta vam Svoju milost, briše vam grijehe i uslišava vam dove. Allah vas gleda kako se natječete u ramazanu i ponosi se s vama pred melecima. Dajite sve od sebe da Allah vidi samo dobro. Doista je nesretan onaj ko bude uskraćen Allahove milosti u ovome mjesecu. (Taberani)

Neka nam ovaj hadis Poslanika, s.a.v.s., bude vodilja Ramazana: - Kad bi robovi znali šta Ramazan u sebi ima, moj ummet bi poželio da bude uvijek Ramazan.“ (Ibn Huzejme, Taberani)

Molim Allaha da iskoristimo u potpunosti ovaj od Allaha poklon kojeg smo dočekali, da nam omogući istinsko buđenje, ljubav, slogu, da u nama izbriše sve ono što Mu drago nije i da nas ojača, podrži u vjeri koju On voli. Amin!

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!
Sulejman Bugari
BlentoBoy

#480 Re:

Post by BlentoBoy »

margo wrote:Nikad cula za njega! 8) :)
nije ni cudo!
covjek hoda samo po gradu rjetko obilazi padine i doline :dance: :dance:
BHF_Manijak

#481 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

Da li neko zna je li hafiz ovaj ramazan sa nama u gradu ili negdje u dijaspori?!da li odrzava mukabele njegove standaredne,ima li kakvih najavljenih predavanja,dersova itd i gdje...eto ako ko ima kakvih informacija,neka podijeli sa nama!
mrtva kokoš

#482 Re: Sulejman Bugari

Post by mrtva kokoš »

BHF_Manijak wrote:Da li neko zna je li hafiz ovaj ramazan sa nama u gradu ili negdje u dijaspori?!da li odrzava mukabele njegove standaredne,ima li kakvih najavljenih predavanja,dersova itd i gdje...eto ako ko ima kakvih informacija,neka podijeli sa nama!
imas veceras predavanje u naselju bojnik, prije aksam namaza...
BHF_Manijak

#483 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

Dzezakellah hajr Ja Splinter :D evo ovako,kao sto je to drug splinter uradio,ako cujete da ima negdje predavnje od hafiza,postavite nam da znamo!! ;-) :thumbup:
said.sa

#484 Re: Sulejman Bugari

Post by said.sa »

BHF_Manijak wrote:Da li neko zna je li hafiz ovaj ramazan sa nama u gradu ili negdje u dijaspori?!da li odrzava mukabele njegove standaredne,ima li kakvih najavljenih predavanja,dersova itd i gdje...eto ako ko ima kakvih informacija,neka podijeli sa nama!
Hafiz je u Sarajevu, svaki dan se uči mukabela u Bijeloj džamiji na Vratniku odmah iza ikindije, s tim da se ne radi o uobičajenoj mukabeli, već se prouči stranica i onda je hafiz tefsiri.
BHF_Manijak

#485 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

said.sa wrote:
Hafiz je u Sarajevu, svaki dan se uči mukabela u Bijeloj džamiji na Vratniku odmah iza ikindije, s tim da se ne radi o uobičajenoj mukabeli, već se prouči stranica i onda je hafiz tefsiri.
Ee hvala ti brate velika,ovo me je interesovalo!! :thumbup: znam za te njegove mukabele,zato sam i pitao...imam dvd kolekciju od prije 2-3 godine,ali hocu ensto novo,pa zato pitam,da koji put navratim,jer mi je podaleko!hvala velika jos jednom :thumbup:
amarpitar

#486 Re: Sulejman Bugari

Post by amarpitar »

Ramazanski ders u džematu Keln – hafiz Sulejman Bugari, 16. 9. 2009. (mp3)

http://bosnamuslimmedia.com/2009/09/17/ ... -2009-mp3/
amarpitar

#487 Re: Sulejman Bugari

Post by amarpitar »

Ghita

#488 Re: Sulejman Bugari

Post by Ghita »

bolje bi bilo da nam je on reis
merjema_a

#489 Re: Sulejman Bugari

Post by merjema_a »

alphonse kauders wrote:Ko je taj Suljo i po čemu se razlikuje od ostalih imama? Koliko sam čuo, na njegovim predavanjima mlade cure padaju u nesvijest, a muškadija ga citira kad god se o Islamu povede riječ.
Čuo sam i da ima neku promociju knjige danas, pa zna li ko u koliko je sati, jer me fakat interesuje fenomen "superstar"- imama u Sarajevu:))
Da će i mene pri tom uputiti "na pravi put"- ne vjerujem (višestruko značenje):)
Mislim da bi trebao,kad već govoriš o nekom,:"Da govoriš sa poštovanjem"Nije on za mene i tebe "Taj neki Suljo" Nego hafiz Sulejman Bugari.I zašto jednostavno ne odeš i ne poslušaš jedno njegovo predavanje,pa tek onda komentariši.O rekla kazala ,i čuo sam ovako i onako ....Nema ništa!!
Vares City

#490 Re: Sulejman Bugari

Post by Vares City »

merjema_a wrote:
alphonse kauders wrote:Ko je taj Suljo i po čemu se razlikuje od ostalih imama? Koliko sam čuo, na njegovim predavanjima mlade cure padaju u nesvijest, a muškadija ga citira kad god se o Islamu povede riječ.
Čuo sam i da ima neku promociju knjige danas, pa zna li ko u koliko je sati, jer me fakat interesuje fenomen "superstar"- imama u Sarajevu:))
Da će i mene pri tom uputiti "na pravi put"- ne vjerujem (višestruko značenje):)
Mislim da bi trebao,kad već govoriš o nekom,:"Da govoriš sa poštovanjem"Nije on za mene i tebe "Taj neki Suljo" Nego hafiz Sulejman Bugari.I zašto jednostavno ne odeš i ne poslušaš jedno njegovo predavanje,pa tek onda komentariši.O rekla kazala ,i čuo sam ovako i onako ....Nema ništa!!
Ja,... i "taj neki Suljo"je HAFIZ :!:
@Alphonse kauders,...haj' probaj naucit' bar par strana napamet,...bilo koje knjige,..ali SVE,svaku rijec,.,!
Ne mora biti Qur'an,..
Broj 1

#491 Re: Sulejman Bugari

Post by Broj 1 »

Mislim da Je hafiz Bugari blago od covjeka koje nam je Stvoritelj podario.
Zelim mu puno zdravlja, srece i dug zivot.
Neko kaze da nam je bogdo on reis, ali mozda je ovako i bolje, njegovo predavanje ucini vise nego reis za godinu dana.
Macak U Cizmama

#492 Re: Sulejman Bugari

Post by Macak U Cizmama »

Broj 1 wrote:Mislim da Je hafiz Bugari blago od covjeka koje nam je Stvoritelj podario.
Zelim mu puno zdravlja, srece i dug zivot.
Neko kaze da nam je bogdo on reis, ali mozda je ovako i bolje, njegovo predavanje ucini vise nego reis za godinu dana.
Hafiz Bugari ne priznaje bosansku naciju ! A ko ne priznaje bosansku naciju ne priznaje ni Bosnu kao drzavu !
Broj 1

#493 Re: Sulejman Bugari

Post by Broj 1 »

Joj pameti!!!!
granulo

#494 Re: Sulejman Bugari

Post by granulo »

Macak, uzmi ako ti nije tesko, procitaj neku od njegovih knjiga, npr. neke od njegovih intervjua. Vjeruj mi, nece te ostaviti ravnodusnim.
Macak U Cizmama

#495 Re: Sulejman Bugari

granulo wrote:Macak, uzmi ako ti nije tesko, procitaj neku od njegovih knjiga, npr. neke od njegovih intervjua. Vjeruj mi, nece te ostaviti ravnodusnim.
Ja ne sumnjam da je on slatkorjeciv i da se mnogi pale na njegove rijeci !

Ja isticem njegov stav prema bosanskoj naciji koju on ne priznaje . Ko ne vjeruje neka ga pita direktno na njegovim sjelima. ! " Druze Bugari priznajes li ti bosansku naciju i Bosnu kao drzavu? "
pure_love

#496 Re: Sulejman Bugari

Post by pure_love »

hajd daj nam dokaz da ne priznaje Bosnu :-)
Macak U Cizmama

#497 Re: Sulejman Bugari

pure_love wrote:hajd daj nam dokaz da ne priznaje Bosnu :-)
Fino sam napisao ; Ko ne priznaje bosansku naciju ne priznaje ni Bosnu kao drzavu !...A postoji Bugarijeva izjava u kojoj on ne priznaje naciju !

Pitaj ga uostalom sama kakav stav ima prema naciji ?! ...
pure_love

#498 Re: Sulejman Bugari

Post by pure_love »

kao i sve jedan drugi musliman! islam ne voli bas nacije i nacionalizam,to je dio dzahilijeta

ohhh,ja rekoh ti imao sad nesto novo kada to :lol: eto otkrio si Ameriku jarane :D

ajd sad ne kvari nam temu,,,pozz
beautyfool

#499 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

Svi smo mi Allahovi :) , pa bili Bosanci, Hercegovci, Makedonci, Turci, Albanci, Hrvati.......to je haman pa nebitno :)
Macak U Cizmama

#500 Re: Sulejman Bugari

Bugari ;

"Oni koji više vole naciju nego vjeru, ne mogu dobiti moju podršku. Jer, nacija će učiniti da se kad-tad svađaš s onima koji nisu tvoje nacije, a iskrena vjera ti neće dati da se svađaš, već te tjerati da voliš i pripadnike druge nacije."

Hafiz Sulejman Bugari, intervju u magazinu BH DANI"

Bez nacije nema ni drzave ! Bugari je ne priznaje , to se vidi iz njegovog gornjeg citata. Ako ne priznaje bosansku naciju znaci da je i protiv Bosne kao drzave. To isto su nam porucivale i komsije, da ne priznaju bosance i Bosnu.
Post Reply