Pogledaj i razmišljaj kako je došlo do tvog nastanka. Prvo si bio kap sjemena koja se ubaci i na sigurno mjesto smjesti. Zatim si jedno vrijeme bio nalik zakvačku, zatim gruda mesa. Poslije toga su ti stvorene kosti i zadjevene su mesom. Na kraju si postao stvorenje sa ljudskom vanjštinom i unutrašnjošću. Nisi mogao nastati od ništa. Zar nije tako?Liberalism wrote:A koji je naučni dokaz za identitet kreatora univerzuma?
Sulejman Bugari
-
istocnjak
#376 Re: Sulejman Bugari
Last edited by istocnjak on 28/12/2008 16:41, edited 1 time in total.
-
istocnjak
#377 Re: Sulejman Bugari
Pa dobro objasni ih ...Giordano wrote:![]()
Tesko je tu naci neki izlaz iz krize razmimoilazenja,ako se ne poznaju Euklidovi Element!?![]()
![]()
-
Giordano
#378 Re: Sulejman Bugari
istocnjak wrote:Pa dobro objasni ih ...Giordano wrote:![]()
Tesko je tu naci neki izlaz iz krize razmimoilazenja,ako se ne poznaju Euklidovi Element!?![]()
![]()
Ma ne more to tako preskake,moras prvo nauciti Eratostenovo reseto,.....pa onda moras malo i Aristotela da savladas,.....
....pa onda da se upoznas i sa Anaksimandrom,......itd,itd,........pa tek onda da se dobro klupa ugrije,da bi se mogao
Euklid razumit!Moras znati da je to jedan duzi proces saznavanja i sazrijevanja u naucnom smislu!
- Liberalism
#379 Re: Sulejman Bugari
Jel ti to naučni dokaz stvaranja svemira?istocnjak wrote:Pogledaj i razmišljaj kako je došlo do tvog nastanka. Prvo si bio kap sjemena koja se ubaci i na sigurno mjesto smjesti. Zatim si jedno vrijeme bio nalik zakvačku, zatim gruda mesa. Poslije toga su ti stvorene kosti i zadjevene su mesom. Na kraju si postao stvorenje sa ljudskom vanjštinom i unutrašnjošću. Nisi mogao nastati od ništa. Zar nije tako?Liberalism wrote:A koji je naučni dokaz za identitet kreatora univerzuma?
-
istocnjak
#380 Re: Sulejman Bugari
A to želiš pa nije problem ja mislio da ti dam nesto jednostavno. Big Bang nije mogao nastati sam od sebe vec je podstaknut od Tvorca. Može li eksplozija nastati iz ništa? Inace Big Bang je opisan u Kur'anu. Kur’an daje tacan vizuelni opis teorije “Big bang” o stvaranju kosmosa. To je tacno onako, kako “nevjernicki” naucnici zamišljaju stvaranje univerzuma iz jednog komada, koji je potom pomocu “Big banga” pretvoren u mnoštvo segmenata. Kako možemo objasniti ovu informaciju u Kur’anu, ukoliko on ne bi bio to što tvrdi da jeste, rijec Sveznajucega Tvorca? Velika eksplozija je rezultirala iz ekstremno gustog singulariteta. U stvaranju univerzuma blisko su vezani materija, prostor i vrijeme. Materija i prostor bili su spojeni kao jedno, a rastavljeni su eksplozijom. Svi podaci, danas dostupni, ukazuju na eksplozivno porijeklo univerzuma, koje je u postojanje dovelo i prostor i vrijeme. Ovo se upravo odnosi na “Big bang”. Teorija “Big bang” koja je uspješno preuzela mjesto teorije o stacionarnom stanju, razvijena je od strane dvojice naucnika neovisno jednog od drugog 1920. godine (ruski meteorolog Aleksandar Fridman i belgijski matematicar Georges Lemaitre).Liberalism wrote:Jel ti to naučni dokaz stvaranja svemira?istocnjak wrote:Pogledaj i razmišljaj kako je došlo do tvog nastanka. Prvo si bio kap sjemena koja se ubaci i na sigurno mjesto smjesti. Zatim si jedno vrijeme bio nalik zakvačku, zatim gruda mesa. Poslije toga su ti stvorene kosti i zadjevene su mesom. Na kraju si postao stvorenje sa ljudskom vanjštinom i unutrašnjošću. Nisi mogao nastati od ništa. Zar nije tako?Liberalism wrote:A koji je naučni dokaz za identitet kreatora univerzuma?
-
Giordano
#381 Re: Sulejman Bugari
Slusaj jarane "Istocnjak",pusti bolan Bugarija,de ti malo Euklida rastabiri,i sve ce ti biti bistro,po taman!
-
istocnjak
#382 Re: Sulejman Bugari
Pa reci nam i objasni ...Giordano wrote:![]()
Slusaj jarane "Istocnjak",de ti malo Euklida rastabiri,i sve ce ti biti bistro,po taman!![]()
![]()
-
Giordano
#383 Re: Sulejman Bugari
istocnjak wrote:Pa reci nam i objasni ...Giordano wrote:![]()
Slusaj jarane "Istocnjak",de ti malo Euklida rastabiri,i sve ce ti biti bistro,po taman!![]()
![]()
Pa reko sam ti bolan,pogledaj gore i procitaj!
-
istocnjak
#384 Re: Sulejman Bugari
Ma on je grcki matematicar koji je svasta nesto pisao reci konkretno na sta mislis.Giordano wrote:istocnjak wrote:Pa reci nam i objasni ...Giordano wrote:![]()
![]()
![]()
Pa reko sam ti bolan,pogledaj gore i procitaj!![]()
![]()
-
Giordano
#385 Re: Sulejman Bugari
Ma on je grcki matematicar koji je svasta nesto pisao reci konkretno na sta mislis.istocnjak
........e vidis kako si sad dosao malo tobe,.......,e sad ako tako nastavis da citas Euklida i njegove jarane,.........,
......e onda ces more biti daleko dogurati,.....,ma dalje nego sami Bugari!
Ali jedno upamti,to se ne more preskake preko noci,nejma preskake,jerbo ako budes preskako,mores pasti pa se obataliti!
........e vidis kako si sad dosao malo tobe,.......,e sad ako tako nastavis da citas Euklida i njegove jarane,.........,
Ali jedno upamti,to se ne more preskake preko noci,nejma preskake,jerbo ako budes preskako,mores pasti pa se obataliti!
-
istocnjak
#386 Re: Sulejman Bugari
Znaci opet nista konkretno.Giordano wrote:Ma on je grcki matematicar koji je svasta nesto pisao reci konkretno na sta mislis.istocnjak
![]()
![]()
- Liberalism
#387 Re: Sulejman Bugari
U pitanju su naučni dokazi. Ti rece da ih imas. Ni jedna teorija pa niti od tebe pomenuta Hawkingova ne daje naucni dokaz o stvaranju svemira. Neznam zasto je ti uzimas kao argument kada ona govori samo o tome sta je bilo nakon početne tačke. Nego, da se ne iscrpljujemo ako nemas nesto novo da zaboravimo ''naucne dokaze''.istocnjak wrote:A to želiš pa nije problem ja mislio da ti dam nesto jednostavno. Big Bang nije mogao nastati sam od sebe vec je podstaknut od Tvorca. Može li eksplozija nastati iz ništa? Inace Big Bang je opisan u Kur'anu. Kur’an daje tacan vizuelni opis teorije “Big bang” o stvaranju kosmosa. To je tacno onako, kako “nevjernicki” naucnici zamišljaju stvaranje univerzuma iz jednog komada, koji je potom pomocu “Big banga” pretvoren u mnoštvo segmenata. Kako možemo objasniti ovu informaciju u Kur’anu, ukoliko on ne bi bio to što tvrdi da jeste, rijec Sveznajucega Tvorca? Velika eksplozija je rezultirala iz ekstremno gustog singulariteta. U stvaranju univerzuma blisko su vezani materija, prostor i vrijeme. Materija i prostor bili su spojeni kao jedno, a rastavljeni su eksplozijom. Svi podaci, danas dostupni, ukazuju na eksplozivno porijeklo univerzuma, koje je u postojanje dovelo i prostor i vrijeme. Ovo se upravo odnosi na “Big bang”. Teorija “Big bang” koja je uspješno preuzela mjesto teorije o stacionarnom stanju, razvijena je od strane dvojice naucnika neovisno jednog od drugog 1920. godine (ruski meteorolog Aleksandar Fridman i belgijski matematicar Georges Lemaitre).Liberalism wrote:Jel ti to naučni dokaz stvaranja svemira?istocnjak wrote: Pogledaj i razmišljaj kako je došlo do tvog nastanka. Prvo si bio kap sjemena koja se ubaci i na sigurno mjesto smjesti. Zatim si jedno vrijeme bio nalik zakvačku, zatim gruda mesa. Poslije toga su ti stvorene kosti i zadjevene su mesom. Na kraju si postao stvorenje sa ljudskom vanjštinom i unutrašnjošću. Nisi mogao nastati od ništa. Zar nije tako?
-
istocnjak
#388 Re: Sulejman Bugari
Ma daj bolan pa Hawking hoće da dokaže da bolji naučnik od Alberta Ajnštajna koji je takodjer vjerovao u postojanje Boga. Ko je cuo za Hawkinga i koji je njegov doprinost svjetu? Za Ajnštajna svi znaju.Liberalism wrote:
U pitanju su naučni dokazi. Ti rece da ih imas. Ni jedna teorija pa niti od tebe pomenuta Hawkingova ne daje naucni dokaz o stvaranju svemira. Neznam zasto je ti uzimas kao argument kada ona govori samo o tome sta je bilo nakon početne tačke. Nego, da se ne iscrpljujemo ako nemas nesto novo da zaboravimo ''naucne dokaze''.
Last edited by istocnjak on 28/12/2008 17:56, edited 1 time in total.
-
Giordano
#389 Re: Sulejman Bugari
istocnjak wrote:Znaci opet nista konkretno.Giordano wrote:Ma on je grcki matematicar koji je svasta nesto pisao reci konkretno na sta mislis.istocnjak
![]()
![]()
Ma sta bolan,nista konkretno,to sto sam ti rekao ne more biti konkretnije!
Sjedi i citaj ono sto sam ti gore napisao,jerbo je nauka i naucna saznaja jedan dugoroca i mukotrpan proces!
Nejma preskake i ono preko noci,na brzaka,i ko zna jednog dana mores biti bolji i od samog Bugarija,to sam ti vec kazao!
-
istocnjak
#390 Re: Sulejman Bugari
Pa ako hoces diskusiju moras napisati nesto konkretno kao sto ja radim. Sta mislis da je tebi kažem procitaj sva djela Gazalija pa da pricamo, bas bezveze. Reci konkretno i jasno.Giordano wrote:
![]()
Sjedi i citaj ono sto sam ti gore napisao,jerbo je nauka i naucna saznaja jedan dugoroca i mukotrpan proces!
Nejma preskake i ono preko noci,na brzaka,i ko zna jednog dana mores biti bolji i od samog Bugarija,to sam ti vec kazao!
![]()
-
Giordano
#391 Re: Sulejman Bugari
istocnjak wrote:Pa ako hoces diskusiju moras napisati nesto konkretno kao sto ja radim. Sta mislis da je tebi kažem procitaj sva djela Gazalija pa da pricamo, bas bezveze. Reci konkretno i jasno.Giordano wrote:
![]()
![]()
To ti,ko biva,hoces da kazes da si procitao Gazalija,a ko biva,ja nisam!?
E zahebo si se!
Amo jedno da znas,da je i Gazali citao i postovao Euklida,a ti jarane nisi,izgleda meni ,nisi ni cuo za Euklida!
Kakva blamaza,jarane moj!Razocarao si me totalno.To je dobro sto znas Gazalija,........,amo Euklida ne znati........!?
Haj kad naucis nesto o Euklidu,javi se!Ja Gazalija znam,ne beri brige!
-
istocnjak
#392 Re: Sulejman Bugari
Pa napisi nesto kokretno osim sto govoris: "ja znam a ti ne znas", reci nesto konkretno. Zar ti je to toliko teško?Giordano wrote:
![]()
E zahebo si se!
Amo jedno da znas,da je i Gazali citao i postovao Euklida,a ti jarane nisi,izgleda meni ,nisi ni cuo za Euklida!
Kakva blamaza,jarane moj!Razocarao si me totalno.To je dobro sto znas Gazalija,........,amo Euklida ne znati........!?
![]()
-
Giordano
#393 Re: Sulejman Bugari
istocnjak wrote:Pa napisi nesto kokretno osim sto govoris: "ja znam a ti ne znas", reci nesto konkretno. Zar ti je to toliko teško?Giordano wrote:
![]()
E zahebo si se!
![]()
Pa pobogu jarane,zar ti nisam fino objasnio,i to najkonkretnije sto moze bit!
Fino sam ti i konkretno rekao,uci i citaj i to ono sto sam ti gore naveo (Bugarija zaboravi,jerbo si ti njega prevazisao)
,ali nemoj mi molim te preskake,a ti si izgleda (nemoj se ljutiti) napreskako bukadar toga,pa se cini,da si supalj sa svih
strana!E pa sad da bi se te supljine popunile,trebace ti (po mojem kontu) koja godinica dana,e pa onda moremo
eglenisati,eto ako treba i cijeli dan!Pa jel' 'vako!
- beautyfool
#394 Re: Sulejman Bugari
Sto bi rekao Hadzi Hfz.Sulejman Bugari ; Danas se ljudi naucnim putem vracaju Islamu

-
Giordano
#395 Re: Sulejman Bugari
beautyfool wrote:Sto bi rekao Hadzi Hfz.Sulejman Bugari ; Danas se ljudi naucnim putem vracaju Islamu
Ja ti ne bih umio odgovoriti na to pitanje,ali gospodin "Istocnjak"je,izgleda mi,ekspert za takva pitanja,i more biti,da bi on
znao dati pravi odgovor na tvoje cijenjeno pitanje!
- buba
#396 Re: Sulejman Bugari
Eh..jos kad bi neki ovde plazmaticnim sarkazmom napunjeni likovi znali odakle su ti silni grcki matematicari i astronomi dozivjeli svoju renesansu. 
Kad bi se uz to tako maestralno znali pravilno sluziti maternjim jezikom, ajme dje' bi im kraj bio

Kad bi se uz to tako maestralno znali pravilno sluziti maternjim jezikom, ajme dje' bi im kraj bio
- Liberalism
#397 Re: Sulejman Bugari
Za Hawkinga bi trebao sebi postaviti pitanje, obzirom da se pozivas na njegovu Big bang teoriju. Usput Big bang teorija pociva na primjeni Anstajnove teorije relativnosti na mjerenje vremena i prostora. Hawking je izracunao primjenom Generalne teorije da vrijeme i prostor na samom pocetku korespondira da mjestom porjekla sve materije i energije u univerzumu. Izracunao je da se singularnost nije pojavila u prostoru vec da je prostor započeo unutar singularnosti. Kako u trenutak prije singularnosti nista nije moglo postojati nit prostor nit vrijeme, niti materija ili energija, postavlja se pitanje gdje je sve moglo poceti ako ne u prostoru. Odakle, zasto, a pogotovo gdje je to. Big Bang teorija kaze da samo znamo da smo u njoj. Uglavnom sve zasnovano na Anstajnu.istocnjak wrote:Ma daj bolan pa Hawking hoće da dokaže da bolji naučnik od Alberta Ajnštajna koji je takodjer vjerovao u postojanje Boga. Ko je cuo za Hawkinga i koji je njegov doprinost svjetu? Za Ajnštajna svi znaju.Liberalism wrote:
U pitanju su naučni dokazi. Ti rece da ih imas. Ni jedna teorija pa niti od tebe pomenuta Hawkingova ne daje naucni dokaz o stvaranju svemira. Neznam zasto je ti uzimas kao argument kada ona govori samo o tome sta je bilo nakon početne tačke. Nego, da se ne iscrpljujemo ako nemas nesto novo da zaboravimo ''naucne dokaze''.
A za Anstajna, kao sto i ti kazes, kaze se da je vjerovao u Boga, ali nije kao ti imao NAUCNE DOKAZE.
istocnjak wrote: Svoje vjerovanje zasnivam na naucnim dokazima postojanja Allaha dž.š.
-
Giordano
#398 Re: Sulejman Bugari
buba wrote:Eh..jos kad bi neki ovde plazmaticnim sarkazmom napunjeni likovi znali odakle su ti silni grcki matematicari i astronomi dozivjeli svoju renesansu.
Kad bi se uz to tako maestralno znali pravilno sluziti maternjim jezikom, ajme dje' bi im kraj bio![]()
Znamo,fala bogu i jedno i drugo,i za renesansu a i maternji jezik,jos kako!
- Liberalism
#399 Re: Sulejman Bugari
Sta to bitno mjenja u grckim matematicarima i astronomima, usput, Islam je pokrenuo savremenu revoluciju u astronomiji (iako su i stari grci znali da se zemlja okrece oko sunca).buba wrote:Eh..jos kad bi neki ovde plazmaticnim sarkazmom napunjeni likovi znali odakle su ti silni grcki matematicari i astronomi dozivjeli svoju renesansu.
Kad bi se uz to tako maestralno znali pravilno sluziti maternjim jezikom, ajme dje' bi im kraj bio![]()
- beautyfool
#400 Re: Sulejman Bugari
Giordano wrote:beautyfool wrote:Sto bi rekao Hadzi Hfz.Sulejman Bugari ; Danas se ljudi naucnim putem vracaju Islamu
![]()
Ja ti ne bih umio odgovoriti na to pitanje,ali gospodin "Istocnjak"je,izgleda mi,ekspert za takva pitanja,i more biti,da bi on
znao dati pravi odgovor na tvoje cijenjeno pitanje!
![]()