Sulejman Bugari

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
beautyfool

#326 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

amarpitar wrote:Pogledajte razgovor sa hfz. Sulejmanom ef. Bugari u emisiji FTV “Centralni zatvor” od 10. decembra 2008. god u povodu Kurban bajrama. Voditelj emisije je Amel Baftić. :thumbup:

http://bosnamuslimmedia.com/2008/12/18/ ... om-bugari/
Predivno :thumbup: !
Allah dz.s da te nagradi sto si ovo podijelio s nama !
pure_love

#327 Re: Sulejman Bugari

Post by pure_love »

amarpitar wrote:Pogledajte razgovor sa hfz. Sulejmanom ef. Bugari u emisiji FTV “Centralni zatvor” od 10. decembra 2008. god u povodu Kurban bajrama. Voditelj emisije je Amel Baftić. :thumbup:

http://bosnamuslimmedia.com/2008/12/18/ ... om-bugari/
:)
Liberalism

#328 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

Tumacenje Kurana u kojem se kaze ''I kamen se boji Gospodara''.

Po Bugarijevom tumacenju ''Kamen od strahopoštovanja pada, pa kad kamen padne on nas posjeca da se i on boji Gospodara''. (iz predavanja u Centralnom zatvoru).

Hm... jel ovo primjer modernog tumacenja islama?
beautyfool

#329 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

Liberalism wrote:Tumacenje Kurana u kojem se kaze ''I kamen se boji Gospodara''.

Po Bugarijevom tumacenju ''Kamen od strahopoštovanja pada, pa kad kamen padne on nas posjeca da se i on boji Gospodara''. (iz predavanja u Centralnom zatvoru).

...a meni je drago da si pogledao predavanje :D
Have a nice day !
:-)
zenny

#330 Re: Sulejman Bugari

Post by zenny »

sinoc vozim se kroz grad kad bugari vozi neki porodicni kombi i smjeska se a sam unutra... bas nekako simpatican :D
Liberalism

#331 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

beautyfool wrote:
Liberalism wrote:Tumacenje Kurana u kojem se kaze ''I kamen se boji Gospodara''.

Have a nice day !
Drago mi je za to, ali mi je istovremeno zao sto svojim odgovorom skreces sa sustine pitanja.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#332 Re: Sulejman Bugari

Post by dr.gog »

@liberalism, zar ne misliš da je u pitanju neka fakat jednostavna alegorija??....mislim, te usporedbe su nekad upotrebljive i kao način objašnjavanja nevezan za vjeru...
Osim ako ne aludiraš na pretjerivanje u alegorijama..
Liberalism

#333 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

dr.gog wrote:@liberalism, zar ne misliš da je u pitanju neka fakat jednostavna alegorija??....mislim, te usporedbe su nekad upotrebljive i kao način objašnjavanja nevezan za vjeru...
Osim ako ne aludiraš na pretjerivanje u alegorijama..
Moze biti alegorija, ali u pitanje je vezano za modernizam u Bugarijevim pripovjedima. Ocigledno je da Bugari zeli biti moderan ali u svojim propovjedima promovise pogresno tumacenje pojava koje su demistificirane prije 500 godina. Ove Bugarijeve usporedbe samo mogu doprinijeti onima koji misle da je Islam primitivna religija koja okuplja ljude koji imaju srednjevjekovni nivo obrazovanja.
beautyfool

#334 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

Liberalism wrote:
beautyfool wrote:

Have a nice day !
Drago mi je za to, ali mi je istovremeno zao sto svojim odgovorom skreces sa sustine pitanja.
Ja sam mislila da to i nije neko ozbiljno pitanje zato sam ga i zaobisla, po Islamskom vjerovanju sve je stvoreno od Gospodara Uzvisenog i sve velica Allaha dz.s, dakle nema tu sta da se radi o nekom modernom tumacenju Islama, Islam je onakav kakav je prikazan u Kuranu i sunnetu poslanika savs a Sulejman Bugari samo pokusava to fino slikovito i jednostavno objasniti tako da ga svi mogu razumiti, i oni manje obrazovani kao i oni sa visokim obrazovanjem. :)
Liberalism

#335 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

Ma kamen ne velica nikoga, on je jednostavno objekt na kojeg djeluju fizicki (il ako hoce Boziji) zakoni jednako kao i na covjeka. Kada neko objasnjava da kamen pada iz strahopostovanja prema Bogu, trebao bi objasniti zbog cega raketa ili granata pada na zemlju. Takvo (Bugarijevo) objasnjavanje je jedno od najprimitivnijih a ne kako neko zeli da misli moderno objasnjavanje Bozijih zakona.
beautyfool

#336 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

Liberalism wrote:Ma kamen ne velica nikoga, on je jednostavno objekt na kojeg djeluju fizicki (il ako hoce Boziji) zakoni jednako kao i na covjeka. Kada neko objasnjava da kamen pada iz strahopostovanja prema Bogu, trebao bi objasniti zbog cega raketa ili granata pada na zemlju. Takvo (Bugarijevo) objasnjavanje je jedno od najprimitivnijih a ne kako neko zeli da misli moderno objasnjavanje Bozijih zakona.
Ti kako volis, ali ja ipak smatram da Bugari ima odlicna i jako jednostavna objasnjenja za sve, sto se tice rakete i granata zar se to moze porediti sa kamenom ? Kamen je stvoren onakav kakav je i nisu ga ljudi doradjivali i ljepili i pravili brda od njega nego je Bog to sve stvorio a Bog sta hoce On i radi i sve sto je stvoreno od Allaha dz.s Velica Ga, ima u Kuranu dosta ajeta o Velicanju Allah pa ako ti nije mrsko pretrazi po internetu, naci ces jako zanimljivih podataka, cak i gmljavina velica Allaha dz.s, ima ajet o tome ! Dakle ne radi se o modernim objasnjivanjima nego prilagodjenim objasnjivanjima nasim ljudima i uvodjenje primjera da bi oni mogli sto lakse razumiti tumacenje Kurana.
Liberalism

#337 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

Ne radi se o tome ko je stvorio kamen ili granatu vec o razlozima njihovog padanja na zemlju. Ako Bog da skontaces sam gresku u svom objasnjavanju...
NIN

#338 Re: Sulejman Bugari

Post by NIN »

beautyfool wrote:
Liberalism wrote:Ma kamen ne velica nikoga, on je jednostavno objekt na kojeg djeluju fizicki (il ako hoce Boziji) zakoni jednako kao i na covjeka. Kada neko objasnjava da kamen pada iz strahopostovanja prema Bogu, trebao bi objasniti zbog cega raketa ili granata pada na zemlju. Takvo (Bugarijevo) objasnjavanje je jedno od najprimitivnijih a ne kako neko zeli da misli moderno objasnjavanje Bozijih zakona.
Ti kako volis, ali ja ipak smatram da Bugari ima odlicna i jako jednostavna objasnjenja za sve, sto se tice rakete i granata zar se to moze porediti sa kamenom ? Kamen je stvoren onakav kakav je i nisu ga ljudi doradjivali i ljepili i pravili brda od njega nego je Bog to sve stvorio a Bog sta hoce On i radi i sve sto je stvoreno od Allaha dz.s Velica Ga, ima u Kuranu dosta ajeta o Velicanju Allah pa ako ti nije mrsko pretrazi po internetu, naci ces jako zanimljivih podataka, cak i gmljavina velica Allaha dz.s, ima ajet o tome ! Dakle ne radi se o modernim objasnjivanjima nego prilagodjenim objasnjivanjima nasim ljudima i uvodjenje primjera da bi oni mogli sto lakse razumiti tumacenje Kurana.
- Raketa i granata se itekako imaju smisla porediti sa padajucim kamenom!*
- Kamen NIJE stvoren onakav kakav je! On je produkt dugogodisnje erozije. Samo do prije par godina taj isti kamen uopste nije izgledao tako kao sto ga danas vidis.
- Takodjer, ni brda nisu stvorena jer su i ona posljedica geofizikalnih sila nase planete. Najblize brdo koje trenutno vidis kroz prozor nije postojalo do prije desetak hiljada godina!
- Grmljavina je posljedica elektricnog praznjenja atmosfere!
Liberalism wrote:Po Bugarijevom tumacenju ''Kamen od strahopoštovanja pada, pa kad kamen padne on nas posjeca da se i on boji Gospodara''. (iz predavanja u Centralnom zatvoru).
Znaci kaze da kamen iz strahopostovanja pada na zemlju jer se boji gospodara svog?

Zaista infantilan uvod u osnove fizike. A sta bi onda autor ovih objasnjenja rekao za Staljina, Hitlera ili recimo Mladica? Da li i oni padaju na zemlju iz srahopostovanja prema gospodaru svjetova? Da li nas Karadzic podsjeca da se on svojim stalnim padanjem ka zemlji boji Alaha?
beautyfool wrote:Dakle ne radi se o modernim objasnjivanjima nego prilagodjenim objasnjivanjima nasim ljudima i uvodjenje primjera da bi oni mogli sto lakse razumiti tumacenje Kurana.
Uz svo duzno postovanje prema autoru, ovakvim objasnjenjima jedino sigurno sto ce se postici je prilagodjeno zaglupljivanje vec priglupe svjetine!

Pozdrav...

* 1. Kako na kamen tako i na granatu i raketu djeluje potpuno identicna sila gravitacije (padaju identicnim brzinama, imaju identicne parabole, itd.); 2. Takodjer, kamen se do skora koristio i kao granata; 3. Komad kamena kojeg danas uzmes u ruke nije uopste postojao do prije par stotina godina, bas kao ni granata ili raketa; 4. Ako je covjek bozije djelo onda je to i granata i raketa. 5. (...) ima toga jos... :D
Giordano

#339 Re: Sulejman Bugari

Post by Giordano »

alphonse kauders wrote:Ko je taj Suljo i po čemu se razlikuje od ostalih imama? Koliko sam čuo, na njegovim predavanjima mlade cure padaju u nesvijest, a muškadija ga citira kad god se o Islamu povede riječ.
Čuo sam i da ima neku promociju knjige danas, pa zna li ko u koliko je sati, jer me fakat interesuje fenomen "superstar"- imama u Sarajevu:))
Da će i mene pri tom uputiti "na pravi put"- ne vjerujem (višestruko značenje):)
:roll:

Ma bezbeli nije cemu,cim ja nisam cuo za njega!?

abdulazizsarajevo

#340 Re: Sulejman Bugari

Post by abdulazizsarajevo »

Da mu dragi Allah da sve najbolje i puno zdravlja..

VELIKI covjek..i daj Boze da se vise ne sastajemo u BKC nego da nas je vise pa da bude i skenderija i zetra.

Da je samo ovakvih ljudi vise u BiH
Giordano

#341 Re: Sulejman Bugari

Post by Giordano »

Ma gdje ce to biti primjer modernog tumacenja,.....................................,cak obratno!?

Giordano

#342 Re: Sulejman Bugari

Post by Giordano »

piupiu wrote:
arzuhal wrote:
piupiu wrote:Svidja mi se ovaj cika Sulejman jer promovise religiju iz srca i iz pozicije ljubavi prema svakom covjeku. Procitala sam mu knjizice, nikakva remek djela, ali zrace unutarnjom dobrotom. Otici cu i da ga poslusam. Pozdrav od dezurnog ateiste na duznosti, ;-) . :-D
ja kontam ona na sabah ustala, a još prije i na sehur, pa sad pod abdestom tipka lijepe postove :) ...a ona tek dežura :(
Jok, jos tobe nije dosla, :lol: .

Juuu tebe,...............,haj sto si navlio bolan,ima vremena,.....,doci ce ona tobe,...kad,tad!?

Nekako s proljeća

#343 Re: Sulejman Bugari

Post by Nekako s proljeća »

U četvrtak u 19 sati će se u BKC-u održati decembarska Tribina-''Riječ, Govor, Razgovor'' , pa et' :)
Nekako s proljeća

#344 Re: Sulejman Bugari

Post by Nekako s proljeća »

Sve su karte rasprodate. :)
pure_love

#345 Re: Sulejman Bugari

Post by pure_love »

Nekako s proljeća wrote:Sve su karte rasprodate. :)
tesko je stici do njih :)
Liberalism

#346 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

Valjda ce neko uspijeti prenijeti neke produhovljene izjave i ovde na forum, ako nista da bar malo obnovimo znanje iz fizike.
LSD

#347 Re: Sulejman Bugari

Post by LSD »

Liberalism wrote:Valjda ce neko uspijeti prenijeti neke produhovljene izjave i ovde na forum, ako nista da bar malo obnovimo znanje iz fizike.
što nisi i ti uzeo kartu da malo poslušaš covjeka uživo...najlakše je pljuvati i ismijavati covjeka po forumu.
Liberalism

#348 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

Ko kaze da nisam?
slavemaster

#349 Re: Sulejman Bugari

Post by slavemaster »

pitanje: cuo sam da sutra ima bugarijevo predavanje u bkc cini mi se....znal iko ista o tome ili je ovo bila bommba...????
Giordano

#350 Re: Sulejman Bugari

Post by Giordano »

Nekako s proljeća wrote:Sve su karte rasprodate. :)

Pa cekaj bolan,zar se to placa?

Post Reply