Sulejman Bugari

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ja.neron

#226 Re: Sulejman Bugari

Post by ja.neron »

domi

#227 Re: Sulejman Bugari

Post by domi »

Hm, igrom slucaja prije par dana sam poceo citati Bugarijevu knjigu :" Mi smo jedno drugome najbolji poklon ". Iz dosad procitanog dolazim do zakljucka da je njegov nacin pozivanja na vjeru i pokusaja objasnjavanja iste u svakom slucaju produktivniji od nekog, nazovimo ga, konzervativnog ucenja koje nam je nudjeno do sada. Na jedan jednostavan i fin nacin pokusava da spoji svakodnevne probleme danasnjice, sa ucenjima iz Kur'ana, odnosno odgovorima koja se nude u njemu. Knjiga je easy read ( sto bi reko Englez, Amer i Australijanac ) i preporucujem je svima koji je nisu procitali, da istu stave na listu za citanje, ako nikakva druga pouka - osjecacace se bolje.

Mozda Bugari postane bosanski Joel Osteen, ko zna!?
Liberalism

#228 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

domi wrote:Hm, igrom slucaja prije par dana sam poceo citati Bugarijevu knjigu :" Mi smo jedno drugome najbolji poklon ". Iz dosad procitanog dolazim do zakljucka da je njegov nacin pozivanja na vjeru i pokusaja objasnjavanja iste u svakom slucaju produktivniji od nekog, nazovimo ga, konzervativnog ucenja koje nam je nudjeno do sada. Na jedan jednostavan i fin nacin pokusava da spoji svakodnevne probleme danasnjice, sa ucenjima iz Kur'ana, odnosno odgovorima koja se nude u njemu. Knjiga je easy read ( sto bi reko Englez, Amer i Australijanac ) i preporucujem je svima koji je nisu procitali, da istu stave na listu za citanje, ako nikakva druga pouka - osjecacace se bolje.

Protivi li se Bugari nosenju marama? Pricanjem price kako je neko nekome najbolji poklon (sve dok taj neko drugi nije Izraelac) ima zanemarive efekte po islam kao religiju.
Bosanac sa dna kace

#229 Re: Sulejman Bugari

Post by Bosanac sa dna kace »

Liberalism wrote:
domi wrote:Hm, igrom slucaja prije par dana sam poceo citati Bugarijevu knjigu :" Mi smo jedno drugome najbolji poklon ". Iz dosad procitanog dolazim do zakljucka da je njegov nacin pozivanja na vjeru i pokusaja objasnjavanja iste u svakom slucaju produktivniji od nekog, nazovimo ga, konzervativnog ucenja koje nam je nudjeno do sada. Na jedan jednostavan i fin nacin pokusava da spoji svakodnevne probleme danasnjice, sa ucenjima iz Kur'ana, odnosno odgovorima koja se nude u njemu. Knjiga je easy read ( sto bi reko Englez, Amer i Australijanac ) i preporucujem je svima koji je nisu procitali, da istu stave na listu za citanje, ako nikakva druga pouka - osjecacace se bolje.

Protivi li se Bugari nosenju marama? Pricanjem price kako je neko nekome najbolji poklon (sve dok taj neko drugi nije Izraelac) ima zanemarive efekte po islam kao religiju.
jel ovo crvenim neka ironija???? :shock:
a dje to Bugari kaze da se muslimani ne smiju druzit sa Izraelcima?
Liberalism

#230 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

Bosanac sa dna kace wrote:
Liberalism wrote:

jel ovo crvenim neka ironija???? :shock:
a dje to Bugari kaze da se muslimani ne smiju druzit sa Izraelcima?
Ne znam kaze li ili ne, ali na kraju krajeva kaze li, obzirom da je judeizam uvijek bio slobodno receno najveci ''neprijatelj'' islama...

mada je i to nebitno jer se moj komentar odnosio na stav ''mi smo jedno drugom najbolji poklon'' i pitanja da li se to odnosi na sve ljude ili samo na jednu odredjenu grupu (npr bosanske muslimane isl).
Bosanac sa dna kace

#231 Re: Sulejman Bugari

Post by Bosanac sa dna kace »

Liberalism wrote:
mada je i to nebitno jer se moj komentar odnosio na stav ''mi smo jedno drugom najbolji poklon'' i pitanja da li se to odnosi na sve ljude ili samo na jednu odredjenu grupu (npr bosanske muslimane isl).
saslusaj ili procitaj sta kaze na tu temu pa ces sam skontat :)
izvor

#232 Re: Sulejman Bugari

Post by izvor »

Liberalism wrote:Ne znam kaze li ili ne, ali na kraju krajeva kaze li, obzirom da je judeizam uvijek bio slobodno receno najveci ''neprijatelj'' islama...

Najbolje ti je pitaj Bugarija, mozda ti da odgovor. Imas njegovu web adresu, a i odes u Bijelu dzamiju, pa ga onako licno priupitas o tome i jos sta te zanima. :)
Liberalism

#233 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

izvor wrote:
Liberalism wrote:Ne znam kaze li ili ne, ali na kraju krajeva kaze li, obzirom da je judeizam uvijek bio slobodno receno najveci ''neprijatelj'' islama...

Najbolje ti je pitaj Bugarija, mozda ti da odgovor. Imas njegovu web adresu, a i odes u Bijelu dzamiju, pa ga onako licno priupitas o tome i jos sta te zanima. :)
Nije toliko bitan odgovor da nesto poduzimam da ga licno kontaktiram, vise je bila reakcija na post i od onoga ko je njegovu izjavu napisao ocekivao sam neki odgovor.

Usput, meni se Bugari ne svidja jer manipulise opisima i koristenjem svega i svacega kao dokaza za svoje argumente. Naravno ovo govorim na osnovu toga sto sam usput vidio na TV, bez da sam nesto detaljnije ulazio u sustinu.

Pa i pored toga, volio bi cuti neke njegove ''originalne'' stavove kako bi se bolje upoznao sa fenomenom njegove popularnosti. Da nesto sam istrazujem nije da nemam vremena vec nemam dovoljno poticaja. Manje vise bojim se da necu pronaci nista.
gold'n'brown

#234 Re: Sulejman Bugari

Post by gold'n'brown »

Liberalism wrote:
izvor wrote:

Nije toliko bitan odgovor da nesto poduzimam da ga licno kontaktiram, vise je bila reakcija na post i od onoga ko je njegovu izjavu napisao ocekivao sam neki odgovor.

Usput, meni se Bugari ne svidja jer manipulise opisima i koristenjem svega i svacega kao dokaza za svoje argumente. Naravno ovo govorim na osnovu toga sto sam usput vidio na TV, bez da sam nesto detaljnije ulazio u sustinu.

Pa i pored toga, volio bi cuti neke njegove ''originalne'' stavove kako bi se bolje upoznao sa fenomenom njegove popularnosti. Da nesto sam istrazujem nije da nemam vremena vec nemam dovoljno poticaja. Manje vise bojim se da necu pronaci nista.
Ili se manje vise bojis da bi mogao pronaci nesto.
izvor

#235 Re: Sulejman Bugari

Post by izvor »

Evo, veceras, Bugari u BKCu. :) Ako nekog zanima, moze otici. Cak se moze i postaviti pitanje mailom.
Esma_saida

#236 Re: Sulejman Bugari

Post by Esma_saida »

izvor wrote:Evo, veceras, Bugari u BKCu. :) Ako nekog zanima, moze otici. Cak se moze i postaviti pitanje mailom.

:thumbup:

Bugariju svaka cast,da ga Allah ucvrsti.
Liberalism

#237 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

gold'n'brown wrote:
Liberalism wrote:
izvor wrote: Najbolje ti je pitaj Bugarija, mozda ti da odgovor. Imas njegovu web adresu, a i odes u Bijelu dzamiju, pa ga onako licno priupitas o tome i jos sta te zanima. :)

Ili se manje vise bojis da bi mogao pronaci nesto.
Kao na primjer ...
Liberalism

#238 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

Dok cekam u nadi neko objasnjenje fenomena Sulejmana Bugarija, malo sam listao njegove tekstove ne bili sta interesantno nasao i opet nista.

Zapade mi za oko jedan pasus iz njegovog predavanja o Mi'radž gdje kaze:

''U ovaj događaj povjerovat će oni koji razmišljaju poput Ebu Bekra es-Siddika, hazreti Omera i sličnih, koji se ne zaustavljaju na granicama vlastite pameti i koji ne misle da je istina samo tamo dokle doseže njihova pamet. A oni koji imaju ludu pamet i pokvarenu prirodu, kao Nemrud, Faraon, Ebu Džehl, Ebu Leheb i njima slični, oni ništa ne vjeruju.''

Zasto se Bugari poziva na ludu pamet i pokvarenu prirodu Faraona? Faraoni kao vladari su u tadasnjem svijetu imali odnos prema svojim ''podanicima'' (u odnosu na druga carstva i druge civilizacije) koji bio slikovito receno bio ekvivalentan razlici izmedju sadasnje Svedske vlade i npr Vlade RS u 1995. godini.

Cak sta vise jedan od Faraona vazi kao prvi utemeljitelj monoteizma, koji je (ocigledno) naknadno napusten.
istocnjak

#239 Re: Sulejman Bugari

Post by istocnjak »

Liberalism wrote:
izvor wrote:

Nema nikakvog fenomena što se tiče našeg dobrog prijatelja Sulejmana Bugarija, on je samo običan čovjek smrtnik kao i svi mi ali se od svih nas običnih laika itekako razlikuje jer je hafiz Kur'an-a i školovan za tumačenje propisa Islama. Njegov magnetizam kojim privlači ljude je ustvari ljubav prema Allahu dž.š. i svim njegovim stvorenjima, otvorenost i širina njegovog srca i opšte razumjevanje svih ljudi, bilo da su isti u vjeri ili to nisu. U svojim predavanjima i druženjima na koja ga ljudi pozivaju, Sulejman se trudi da što jasnije i jednostavnije odgovori ljudima na pitanja koja mu postavljaju, jer pored toga što je završio Fakultet islamskih nauka i ima znanje, on svakodnevno nešto čita i proučava Islam. Sada da ti objasnim zašto se Sulejman služi citiram te: "opisima i korištenjem svega i svačega":
Naime, u doba poslanika Muhammeda s.a.v.s. ljudi nisu znali recimo za pojmove kao što su "laser" ili "kompjuter" pa je poslanik Muhammed s.a.v.s. uz pomoč Allaha dž.š. u svojim opisima i objašnjavanju propisa Islama koristio riječi koje su bile poznate u to doba. Recimo kada je htio da objasni ljudima kako melek uzima dušu čovjeku govorio je da ga melek probode "kopljem" u srce da bi to ljudi iz toga perioda shvatili. Naš prijatelj Sulejman se stoga trudi i pokušava da ljudima objasni propise Islama na sličan način kao što je to radio poslanik Muhammed s.a.v.s. ali on ne koristi riječi iz toga doba, več se služi riječima koje današnji moderni čovjek razumije kao što su "laser", "kompjuter" itd. Sulejman je prije svega, ono baš pravi prijatelj svima, i gleda da svakom pomogne u životu.
Eto zašto ga raja voli - zbog njegove ljubavi prema Allahu dž.š. i poslaniku Muhammedu s.a.v.s. kao i iskrenosti prema drugim ljudima i radi njegovog razumjevanja onih koji drugačije razmišljaju.
Last edited by istocnjak on 21/11/2008 13:17, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#240 Re: Sulejman Bugari

Post by Nekako s proljeća »

Pa dobro , mogao si sinoć biti na predavanju i uvjeriti se kako se traži karta više.Nije to puno 3 marke, naročito što se predavač odriče honorara u korist Centra za borbu protiv ovisnosti od droga.Kupovinom karte ti bi postigao barem dva dobra.Jedno se direktno odnosi na tvoje stanje duha ali i na indirektan način bi pomogao da se bolesni mladi ljudi izvade iz tamnog tunela droge...

Kada budeš u praksi doživio te plemenite osjećaje , vjerujem da ćeš biti hapyy što jednog ovako plemenitog čovjeka imamo među nama.

Ipak, nikom se u neznanju ne zamjera.
Liberalism

#241 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

Nekako s proljeća wrote:Pa dobro , mogao si sinoć biti na predavanju i uvjeriti se kako se traži karta više.Nije to puno 3 marke, naročito što se predavač odriče honorara u korist Centra za borbu protiv ovisnosti od droga.Kupovinom karte ti bi postigao barem dva dobra.Jedno se direktno odnosi na tvoje stanje duha ali i na indirektan način bi pomogao da se bolesni mladi ljudi izvade iz tamnog tunela droge...

Kada budeš u praksi doživio te plemenite osjećaje , vjerujem da ćeš biti hapyy što jednog ovako plemenitog čovjeka imamo među nama.

Ima li to neke veze sa pitanjem u vezi faraona ili u vezi ''originalnosti'' njegovih stavova zbog kojih je toliko popularan. Ako je mega popularan samo zato sto koristi termine tipa laser ili internet, (kao sto kaze drug istocnjak) ok, bar sam nesto naucio o tome kako biti popularan u Bosni.
Gaia

#242 Re: Sulejman Bugari

Post by Gaia »

............... za pocetak bi mogao procitati nesto o vladavini faraona Akhenaten (Amenhotep IV, 1364-1347 p.n.e., koji je za vrijeme svoje vladavine uspostavio monoteizam.

editovano [email protected]
madner

#243 Re: Sulejman Bugari

Post by madner »

Stav ti je vise nego smjesan. Jadan.

To sto je tebi uvredljivo je tvoj problem. Imas pravila foruma, ako se nesto kosi sa istim, zovi moderaciju. Za sve ostalo, argumentiraj ako mozes, ili ne citaj ako primas srcu.
istocnjak

#244 Re: Sulejman Bugari

Post by istocnjak »

Liberalism wrote:
Nekako s proljeća wrote:Pa dobro , mogao si sinoć biti na predavanju i uvjeriti se kako se traži karta više.Nije to puno 3 marke, naročito što se predavač odriče honorara u korist Centra za borbu protiv ovisnosti od droga.Kupovinom karte ti bi postigao barem dva dobra.Jedno se direktno odnosi na tvoje stanje duha ali i na indirektan način bi pomogao da se bolesni mladi ljudi izvade iz tamnog tunela droge...

Ima li to neke veze sa pitanjem u vezi faraona ili u vezi ''originalnosti'' njegovih stavova zbog kojih je toliko popularan. Ako je mega popularan samo zato sto koristi termine tipa laser ili internet, (kao sto kaze drug istocnjak) ok, bar sam nesto naucio o tome kako biti popularan u Bosni.
Ma nemoj se bolan griješiti da pričaš tako a naročito ne o jednom hafizu to nikad nemoj smetnuti sa uma. Ne znam ako ti ova priča smeta i sve ideš nešto u kontru što stalno dolaziš ovdje i postavljaš pitanja? Malo si providan zar ne? :D Ali izgleda da u tebi ima dobra jer ne bi dolazio na ovaj podforum "religija" več bi bio na "dernek.ba". Nego, hajde evo ti jedna tema za razmišljanje http://www.sarajevo-x.com/clanak/081121041
Liberalism

#245 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

istocnjak wrote:
Liberalism wrote:

Ma nemoj se bolan griješiti da pričaš tako a naročito ne o jednom hafizu to nikad nemoj smetnuti sa uma. Ne znam ako ti ova priča smeta i sve ideš nešto u kontru što stalno dolaziš ovdje i postavljaš pitanja? Malo si providan zar ne? :D Ali izgleda da u tebi ima dobra jer ne bi dolazio na ovaj podforum "religija" več bi bio na "dernek.ba". Nego, hajde evo ti jedna tema za razmišljanje http://www.sarajevo-x.com/clanak/081121041
Upravo zato sto je Hafiz trebao bi voditi racuna da ima argumente za svoje tvrdnje kada se vec uhvatio posla da uvodi modernizam (laseri, internet) u propovjedanje islama. Na kraju krajeva, ni na kraju mi pameti da nekoga vrijedjam, vec jednostavo pitam: Sto su za njega faraoni imali pokvarenu prirodu?

Tekst o Majklu uopste nije odgovor na postavljeno pitanje.
Nekako s proljeća

#246 Re: Sulejman Bugari

Post by Nekako s proljeća »

Liberalism wrote:

Moj post nema veze sa ''faraonom i njegovim monoteizmom'' koji te inspiriše.Zadrzah se na suštinu teme, ali vidim ti bi o formi.Nema razloga da se vraćamo toliko unazad, ako imamo razloga da djelujemo ovdje i sada.Tu ćemo se nas dvojica razići...

P.S.
A pomenuti predavač na autentičan način svjedoči da su ipak djela ta koja govore koliko je neko u konekciji sa Gospodarem.A to je odgovor na mudrost ''Kako je Allahu mrsko kada riječi djela ne prate'' :)
Liberalism

#247 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

Nekako s proljeća wrote:
Liberalism wrote:

Moj post nema veze sa ''faraonom i njegovim monoteizmom'' koji te inspiriše.Zadrzah se na suštinu teme, ali vidim ti bi o formi.Nema razloga da se vraćamo toliko unazad, ako imamo razloga da djelujemo ovdje i sada.Tu ćemo se nas dvojica razići...

P.S.
A pomenuti predavač na autentičan način svjedoči da su ipak djela ta koja govore koliko je neko u konekciji sa Gospodarem.A to je odgovor na mudrost ''Kako je Allahu mrsko kada riječi djela ne prate'' :)
Sve je sasvim slucajno. I ispalo je da odgovaram na tvoj post. Jer ja sam pitao o njegovom stavu prema faraonu, ti si predlozio da bi bilo dobro da sam prisustvovao predavanju. Odatle je sve pocelo. Meni je drago ako je Bugari toliko plemenit i upravo zbog toga pitam: Sta tom plemenitom covjeku smetaju Faraoni kada ih opisuje da imaju pokvarenu prirodu? Slozicemo se da neko ko je plemenit (ako ikako) bez dobro dobrog razloga za nekoga nece reci da ima pokvarenu prirodu (sta zapravo to znaci takodje bi trebalo biti pojasnjeno).
pure_love

#248 Re: Sulejman Bugari

Post by pure_love »

[....................... za pocetak bi mogao procitati nesto o vladavini faraona Akhenaten (Amenhotep IV, 1364-1347 p.n.e., koji je za vrijeme svoje vladavine uspostavio monoteizam.
citao sam nesto o tome,cak muslimani tvrde da je moguce da je do njega bila dosla Bozija Objava....ali nije uspjelo kod njegovog naroda(kao ni kod vecine ostalih)
istocnjak

#249 Re: Sulejman Bugari

Post by istocnjak »

Liberalism wrote:
Upravo zato sto je Hafiz trebao bi voditi racuna da ima argumente za svoje tvrdnje kada se vec uhvatio posla da uvodi modernizam (laseri, internet) u propovjedanje islama. Na kraju krajeva, ni na kraju mi pameti da nekoga vrijedjam, vec jednostavo pitam: Sto su za njega faraoni imali pokvarenu prirodu?

Tekst o Majklu uopste nije odgovor na postavljeno pitanje.

Liberalism,
Ništa nisi shvatio šta sam napisao. Ko ti je rekao da je hafiz uveo nešto novo u vjeru? Pročitaj malo bolje onaj moj duži tekst pa češ skontati. Nije hafiz uveo modernizam u vjeru daleko od toga, nego samo govori jezikom modernog čovjeka da bi ga ljudi ovog doba razumjeli. Naš hafiz se spušta na nivo običnog laika i govori prostim jezikom da ga razumijemo, jer da priča akademskim jezikom i koristi riječnik onog znanja o Islamu koje ima, niko ga od nas laika ne bi razumio. Kontaš? Drugo, faraoni su bilo obični smrtnici niko i ništa več silnici i nepravedni vladari koji su tlačili i ubijali svoj vlastiti narod a za sebe su govorili da su oni - neuzubilahi - ne smijem ni reči šta i da oni određuju život i smrt čovjeka a bili su obični ljudi, prije svega duševni bolesnici i moralni bijednici.
Last edited by istocnjak on 21/11/2008 18:28, edited 1 time in total.
Liberalism

#250 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

Ma u vezi faraona je bio samo primjer.

Dok se pjevaju hvalospjevi o nekoj osobi sve je super. Mene je u pocetku interesovalo sta je to originalno u Bugarijevim pripovjedima obzirom da se stalno potencira kako ima uspijeha u privlacenju mladih. Listajuci malo njegove govore ne nadjoh nista specificno, a usput mi zape za oko njegova ocjena faraona. Zapravo citajuci 4-5 njegovih tekstova to je jedini pasus u kojem on nesto tvrdi a da je vezano za stvarni zivot. Sve ostalo je tipa ''preporodi se dobrim djelom'' sto za mene nije nikakva novina niti neko specijalno otkrovenje. Al eto, pokusacu naci neki drugi primjer kad budem imao vise vremena.
Post Reply