Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Anastazya

#1 Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by Anastazya »

Naime...
Vec skoro pola godine (periodicno) imam ovaj problem.
Crvenilo, otok i izuzetno suho podrucje oko ociju, posebno donji dio.
Izgleda katastrofalno. :sad:
Bila kod oftamologa, kao sve je OK, mada mi nisu radili alergotestove ili uzimali neke brisove.
Bila kod dermatologa, dijagnosticirao ekcem, manje vise odokativno, dao mi par kremica, od kojih mi nijedna ne odgovara (Maxidex, Elidel, itd itd). Sigurno sam probala desetak razlicitih krema i nijedna mi nije pomogla, vecina njih me cak i pekla i iziritirala dodatno kozu.
Ne znam sta da radim?
Ako neko ima slican problem ili prijedlog, bila bih zahvalna! :idea:

:sax:
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#2 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by Nosferatu »

Slaba ti je deskripcija brate.

Gdje oko ociju?

Jel sama beonjaca ista drukcija?

Ocni kapak? Unutarnji dio, vanjski dio?

Ako imas problema sa stye/chalazion.hordeolum tj. ukoliko ti se zljezde same od sebe zacepe, moze doci do nateknuca kapka, a pri tome i susenja beonjace i kapka jer zljezde koje trebaju da odrzavaju to podrucje vlaznim su zacepljene i konacno do iritiranja i crvenila ukoliko ima kakvih inflamatorskih promjena...

Sto se tice doktora, tu ce ti tesko ko odgovor dati ako ti nije dermatolog pomogao. Oftamolozi pomalo zapustaju svijet koji je izvana njihova je specijalnost ono sto ti ne mozes vidjeti. Dermatolozi ti ne smiju dati svoje najbolje kreme jer je podrucje oko ociju tj. to im je smrt kad im dodjes jer sta ako to ode u oko? Vrlo malo ljudi je strucnih po tome pitanju. Zbog toga ce ti radije dati neku blazu mast ali da to polako pokusavaju rijesiti...

Pokusaj ovako.

Kupi sampon Johnson baby i sa njim fino operi lice tacnije oko ociju dnevno svaki dan. Da se rijesis svih masnoca i da zljezde profunkcioniraju (ako su zacepljene). Mozes uzeti i pamucni onaj aplikator, ili komad vate i fino oko ociju ocistiti i oprati to sve svaki dan.

Oblog od caja - kamilce - probaj stavljati na oci. Kese dakle, ne da su vrele vec tople I vidi da li ce ti to ista pomoci.

Ovo ukoliko se radi o zljezdama koje su se zacepile.

U kranjem slucaju ako ne prolazi od krema dermatoloskih koje sve rade ka odklanjanju upale, onda se radi o infekciji. Ako je infekcija, onda ti treba antibiotik ili da vide da nije mozda kakav virus/gljivica mada bi to bilo jako jako neuobicajeno. Moze biti mast ili oralno da pijes, ali bi me cudilo da ti oko funkcionira, beonjaca nije crvena, i da ti oci ne suze i slicno, ako je vec infekcija/upala.

Sto se tice sminke - siguran sam da ti koza reaguje na nesto sto imas u sminici jer je sminka moze i zna da bude i otrovna a i da djeluje iritirajuce. Ja bih to smanjio na nikako ako ikako moze.

Sretno i na tebi je. Nadji odredjenu kuru, pa probaj 7-10 dana i vidi rezultat. Ako nema fajde, mjenjaj. Nema drugog. Nema tu sigurnog rijesenja. Oci su jako, jako zajebane jer tu je koza najtanja a non stop je u upotrebi jer gledas na oci i naprezes se i slicno, i zbog toga s vrlo malim problemom, imas problem. Drugi problem je sto ljudi jako cesto zapaze oci i gledaju druge u oci i to se onda vidi pa te iritira. Nemoj da te to smeta toliko da od malog problema kreiras veci. Ako je cisto kozmeticki problem. Sto se tice alergija pa nismo ni u proljece ni u ljeto, sad nekako nije vrijeme za to. Valjda bi ti se javilo prije. A opet moze biti. Imaju doktori koji su specijalisti za alergije, ali dermatolozi bi trebali da ti kazu da li to lici ili ne na alergiju. Ako ne, ne znam od sta ti je da se podvrgavas allergo testu, a postoje dvije vrste, jedan je patch test drugi je kad ti inekcije ubrizgavaju pod kozu (jedan rade dermatolozi drugi imunolozi). Uglavnom ovo bi bilo kad bi imana neki funkcionalni poremacaj, posto koliko vidim radi se o kozmetickom defektu cisto sumnjam da ce iko te slati to da radis, a i ako te posalju, testo cesto nisu jednostavni za interpretaciju jer svako je na nesto alergican i ako si alergicna na 5 stvari, kako da se zna tacno koja je ona koja stvara probleme s kapcima i vrlo cesto - ne moze se izbjeci ista. Sta mozes, mozda bi se moglo poraditi na toj upali ako ne rade masti da ti dadnu neki ljek oralno ali to moze prvo, biti skupo, drugo, nije rijesenje dugotrajno jer igrati se s tim na duge staze nije pametno - samo radi kozmetickog problema i trece moze opet da ne rijesi problem.

Mozda bi vrijedio i savjet nekog kozmeticara nesto, ako nista po pitanju koja krema bi mogla se na to staviti, ali opet, to bi trebao biti domen dermatolga zbog toga, nastavi ici dok se nesto ne nadje, takav je to proces, ne mozes otici jednom i da bude quick fix, oni pokusaju, pa ti kazes nije uspjelo ima li sta drugo. Znam da je frustrirajuce ali - sta se moze, budi sretna da nemas neki gori i veci problem, a vjeruj mi da je ovo mala stvar.

Eto ako sam ti sta pomogao ako nisam... koliko para toliko i muzike..
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#3 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by Nosferatu »

Ovo ti je stye/chalazion/hordeolum... razlicita imena zavisnosti od toga koja se zljezda upalila..

Image

Image

Moze biti i na donjem kapku.

Ali obicno je na gornjem.

Oci su ti suhe. Imas osjecaj da ti je kao pjesak u ocima. Nakon dugog dana, osjecas kao da ti se vid malo promjeni. Crveno. Nataknuto. Ne boli pretjerano. Ima fokalni dio, gdje se nalazi oteknuce. Beonjaca je postedjena kao i vecina aparata za suze (oko ti ne suzi, a i nije "toliko suho" da moras kapi stavljati medjutim - susi se prije nego sto treba, zasto, zato sto ulje iz zljezda je potrebno da suze ne isparavaju iz oka jako brzo, kad se zljezda zacepi - to se desava)...

I uglavnom jedno oko izgleda bolje od drugog. NIsu oba ista, oba isto nateknuta, oba ti isto smetaju i slicno. Dakle nije simetrican proces. Moze cak jedno oko biti postedjeno skroz. A drugo moze da otekne skoro da se zatvori.
Anastazya

#4 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by Anastazya »

Hvala puno na opsirnom odgovoru, i sorry na deskripciji...
Izgleda slicno kao na ovoj slici, doduse manje crveno, i bez "zarista" (ako tako mogu nazvati).
Beonjaca je ista kao i prije ovoga. Oci mi ne suze, osim kada stavim kremu koja mi ne odgovara, a skoro nijedna ne odgovara. Cak i najblaze kreme me znaju peci, ali ne boli.
Istina, jedno oko je uvijek vise oteceno/suho/hrapavo nego drugo.
Donji dio oka, uz trepavice - do podocnjaka je izuzetno suh, za razliku od kapaka, koji budu oteceni i crveni.
Pokusat cu da se umivam sa ovim baby kupkama, i stavljam obloge od kamilice, pa ako pomogne, bit cu zahvalna do neba :-)
Jos jednom puuuno hvala ;-)

Panthera

#5 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by Panthera »

@ Nosferatu nema nikakvih problema sto se tice teme ali stvarno me svaki put fasciniras svojim misljenjima. zapravo mislim da bi te forum trebao kandidovati za neku nagradu ili tako nesto. ostani sa nama veliki pozdrav :thumbup:
neutral

#6 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by neutral »

moja prijateljica je to dobila od korektora koji je koristila svaki dan da prikrije podocnjake... bila je toliko nemarna da je godinama koristila korektor zaboravljajuci da i on ima neki rok i da s vremena na vrijeme treba baciti stari u kupiti novi... sad joj je kasno jer jos se to desava opet i opet... koristila je i lijekove na bazi kortikosteroida ali bude dobro dok ih koristi a cim prestane to se opet pojavi...
dakle IZBACI sminkanje oko ociju...
vrlo vjerovatno da slucaj koji sam navela nema veze s tobom al eto... budi oprezna
Anastazya

#7 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by Anastazya »

Ja sam ubjedjena da mi se ovo desilo od pudera "Vichy Normaderm", koji je ustvari za smanjenje/isusivanje bubuljica. :x
Koristila sam ga intenzivno mozda godinu dana, i poslije su poceli ti problemi prevelikog isusivanja, a kasnije i oticanja ociju. :-?
Mislim da je taj puder prejak, osobito za podrucje oko ociju.
Takodje sam koristila i Neutrogeninu masku visible clear, ali nju nisam nanosila na podrucje oko ociju.
Paradox je da sam imala par bubuljica, ali buduci da sam perfekcionist po prirodi, smetale su mi.
I koza mi je prije bila masnija, dok je sada samo T zona masna.
Trenutno ne sminkam podrucje oko ociju, i umivam se baby shamponom, i cini se da je bolje, ali vidjet cemo jos.

nejra2007

#8 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by nejra2007 »

Anastazya wrote:Ja sam ubjedjena da mi se ovo desilo od pudera "Vichy Normaderm", koji je ustvari za smanjenje/isusivanje bubuljica. :x
Koristila sam ga intenzivno mozda godinu dana, i poslije su poceli ti problemi prevelikog isusivanja, a kasnije i oticanja ociju. :-?
Mislim da je taj puder prejak, osobito za podrucje oko ociju.
Takodje sam koristila i Neutrogeninu masku visible clear, ali nju nisam nanosila na podrucje oko ociju.
Paradox je da sam imala par bubuljica, ali buduci da sam perfekcionist po prirodi, smetale su mi.
I koza mi je prije bila masnija, dok je sada samo T zona masna.
Trenutno ne sminkam podrucje oko ociju, i umivam se baby shamponom, i cini se da je bolje, ali vidjet cemo jos.

100 % ti se desilo od tog pudera , ali zbog toga sto si ga stavljala oko očiju ipak isusuje bubuljice, a njih nema oko ociju...
Izbaci sve sto ide na oci maskaru, olovku i sl.
Kao sto svi kazu obloge od kamilice i svaki dan krema Bepanten ali oko ociju ne u oko i tik uz trepavice...
Uspjeh će doći

Sretno
zeleno volim te

#9 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by zeleno volim te »

Anastazya wrote:Naime...
Vec skoro pola godine (periodicno) imam ovaj problem.
Crvenilo, otok i izuzetno suho podrucje oko ociju, posebno donji dio.
Izgleda katastrofalno. :sad:
Bila kod oftamologa, kao sve je OK, mada mi nisu radili alergotestove ili uzimali neke brisove.
Bila kod dermatologa, dijagnosticirao ekcem, manje vise odokativno, dao mi par kremica, od kojih mi nijedna ne odgovara (Maxidex, Elidel, itd itd). Sigurno sam probala desetak razlicitih krema i nijedna mi nije pomogla, vecina njih me cak i pekla i iziritirala dodatno kozu.
Ne znam sta da radim?
Ako neko ima slican problem ili prijedlog, bila bih zahvalna! :idea:

Nisam procitala sta su ti drugi napisali ali ono sto sam ja probala i uspjela rijesiti isti problem je :
U staklenu flasicu od lijekova sa poklopcem nasuti pravog meda (domaceg) i ukuhati u hljeb.Ako ne kuhas hljeb pitaj ko pravi domaci hljeb i treba zatvorenu flasicu zakuhati otprilike u sredinu tijesta za hljeb. Hljeb normalno ispeci i izvaditi flasicu. Tim medom mazati kapke i oko ociju.
Ako pitas zasto bas u hljeb i sve to---pojma nemam,ali znam da pomaze. Ja sam imala isti problem i sve nesto suho,bijelo po trepavicama,san mi je bio da nasminkam oci ali to nije bilo moguce. Doktori su sve dijagnoze od propuha,prehlade,do konjuktivitisa iskoristili i lijecili ali nista nije pomoglo.Kad sam pokusavala skidati, znale su mi iz trepavica kapljice krvi izvirati.
Razumijem te u potpunosti...sve sam to prosla....nista te ne kosta probati...meni je pomoglo.
Ne moze nikako naskoditi -prirodan lijek 1000 %.
Sretno!
Javi ako budes koristila med. :thumbup: :thumbup:
ponosna_manjina

#10 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by ponosna_manjina »

Da iskoristim temu, možda mi neko može reći nešto više. Već nekih desetak dana kako sjednem za komp desno oko mi "igra". Previše vremena provodim ispred monitora ali jebi ga to mi je posao. Uglavnom zna li iko šta mi je činiti i hoće li samo proći ili da tražim neku pomoć?
zeleno volim te

#11 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by zeleno volim te »

ponosna_manjina wrote:Da iskoristim temu, možda mi neko može reći nešto više. Već nekih desetak dana kako sjednem za komp desno oko mi "igra". Previše vremena provodim ispred monitora ali jebi ga to mi je posao. Uglavnom zna li iko šta mi je činiti i hoće li samo proći ili da tražim neku pomoć?
Posao je posao,ali mozes povesti vise racuna o ishrani jer svi znamo da oni koji puno rade,jedu nesto nabrzinu,znam to jer sam i sama bila ista.
Evo ti par savjeta da pomognes ocima:
- NE -masnoce u grickalicama i slatkisima (cips,cokoladice,keks..) mogu da udvostruce rizik od makularnih degenerativnih oboljenja oka.Da se zastitimo od staracke slabovidnosti treba smanjiti unos pomenutih prehrambenih namirnica a ako je moguce potpuno izbaciti.
- DA - ne pomaze samo MRKVA da bolje vidimo.Eksperti koji se bave vidom kazu da zeleno povrce odrzava zdravlje ociju i sprecava propadanje vida koje se javlja u starosti. Zeleno povrce kao sto su spinat,zelena buranija,kelj,blitva,bogati su luteinom-veoma znacajnim antioksidantom neophodnim za odrzavanje gustine pigmenta u zutoj mrlji (macula lutea).Dakle, rjesenje je: savladajte otpor prema "zelenisu" i uvrstite ga u svakodnevnu ishranu.
Ja koristim maksimalno zelenis i nimalo ne obracam paznju kad me muz zeza (on koji jede samo meso)-"Merima,da ti nakosim?" (po onoj drami "Bice,bice).
Svako nek vodi racuna o svom zdravlju,ja samo mogu savjetovati i reci sta je bolje i zdravije!

Ja sam pila svaki dan litar mlijeka,jer sam provodila 10 sati dnevno pred racunarom i vjerovala ili ne, tetrapak alpskog mlijeka je uvijek stajao pored stampaca na poslu i u toku dana sam pomalo pila.

Mozes probati sa oblogama od kamilice pa ces vidjeti jel to samo trenutno. To se isto moze javiti zbog stresa.Prije par mjeseci imala sam smrtni slucaj i meni je desno oko non-stop zmiralo nekoliko dana.Bilo je uzasno ali sam popila nekoliko persena i zatvaranje oka se smirilo,bol na srcu nece nista zalijeciti,ali to se ne vidi.
Pozdrav :thumbup: :thumbup: :thumbup:
ponosna_manjina

#12 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by ponosna_manjina »

@zeleno volim te

Veliko hvala!
ismich

#13 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by ismich »

babyline wrote:Anastazya, imala sam slican problem samo bez tog crvenila i otoka, suha koza oko ociju i po celu, mozda povezano sa alergijom na polen... koristila sam tecnost natrijumklorid- iz apoteke kojom sam cistila kozu lica i nicim vise. zaboravi sve gelove, izbaci svu suvisnu kozmetiku kreme. ja sam mazala po celu 4-5 danan advantan kremom, koja sadrzi kortizon. pomogla je. nakon toga za njegu koristila pantenol kremu, uzput uzimala sumeci kalcij. mislm d ami je najvise pomogla tecnost kojom cistim lice i pantenol krema za njegu. good luck. i naravno zaboravi svu sminku dok se situacija skroz ne poboljsa!! a onda oprezno.
Ti reče natrijumklorid-e ja pitao u apoteci i kažu mi da se to koristi kod prehlade i ima veze sa malom djecom,i kažu da uopšte ne koristi za oči.Pozzzz
Shoshana

#14 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by Shoshana »

ismich wrote:
babyline wrote:Anastazya, imala sam slican problem samo bez tog crvenila i otoka, suha koza oko ociju i po celu, mozda povezano sa alergijom na polen... koristila sam tecnost natrijumklorid- iz apoteke kojom sam cistila kozu lica i nicim vise. zaboravi sve gelove, izbaci svu suvisnu kozmetiku kreme. ja sam mazala po celu 4-5 danan advantan kremom, koja sadrzi kortizon. pomogla je. nakon toga za njegu koristila pantenol kremu, uzput uzimala sumeci kalcij. mislm d ami je najvise pomogla tecnost kojom cistim lice i pantenol krema za njegu. good luck. i naravno zaboravi svu sminku dok se situacija skroz ne poboljsa!! a onda oprezno.
Ti reče natrijumklorid-e ja pitao u apoteci i kažu mi da se to koristi kod prehlade i ima veze sa malom djecom,i kažu da uopšte ne koristi za oči.Pozzzz
:-) Natrijumhlorid je najobicniji slani rastvor, koji se itekako koristi za ispiranje ociju...
zgiba

#15 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by zgiba »

babyline wrote:
ismich wrote:
ne i ne!!!
na ovo sam mislila i moze se jadnostavno kupiti kod nas u apoteci a koristi za sve i svasta i po preporuci dermatologa onako kako sam ja navela
Image
U pitanju je sterilni slani rastvor, odnosno tzv. fizioloska otopina (9g soli na 1l vode).

Najcesce se koristi za rehidraciju pacijenata koji tecnost ne mogu uzimati oralno nego intravenski.
tajmahalica

#16 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by tajmahalica »

ovo je više za infuziju.... 0,9% NaCl

Mogu se stavljati obloge 3% Acidi borici ( borna kiselina) na očne kapke...i mala djeca stavljaju ovo.
jolesitni81

#17 Re: Suho, crveno i oteceno podrucje oko ociju

Post by jolesitni81 »

Crveno oko, svrbež, osjećaj žarenja, iritacija, bol, osjećaj stranog tijela u oku i pretjerana osjetljivost na svjetlo, sve su to simptomi koji otkrivaju tip konjunktivitisa koji bi ste mogli imati.

Iz razloga što crvenkasto ili ružičasto oko može biti simptom mnogih različitih vrsta očnih problema – neki od njih mogu biti i ozbiljni – svakako se posavjetujte sa vašim očnim liječnikom.

Više o simptomima i prevenciji crvenog oka pronađite na linku: http://--- NO LINKS ---/bolesti-oka/ ... revencija/

Portal za zdravlje očiju i vida - http://--- NO LINKS ---
Post Reply