ponosna_manjina wrote:Da iskoristim temu, možda mi neko može reći nešto više. Već nekih desetak dana kako sjednem za komp desno oko mi "igra". Previše vremena provodim ispred monitora ali jebi ga to mi je posao. Uglavnom zna li iko šta mi je činiti i hoće li samo proći ili da tražim neku pomoć?
Posao je posao,ali mozes povesti vise racuna o ishrani jer svi znamo da oni koji puno rade,jedu nesto nabrzinu,znam to jer sam i sama bila ista.
Evo ti par savjeta da pomognes ocima:
- NE -masnoce u grickalicama i slatkisima (cips,cokoladice,keks..) mogu da udvostruce rizik od makularnih degenerativnih oboljenja oka.Da se zastitimo od staracke slabovidnosti treba smanjiti unos pomenutih prehrambenih namirnica a ako je moguce potpuno izbaciti.
- DA - ne pomaze samo MRKVA da bolje vidimo.Eksperti koji se bave vidom kazu da zeleno povrce odrzava zdravlje ociju i sprecava propadanje vida koje se javlja u starosti. Zeleno povrce kao sto su spinat,zelena buranija,kelj,blitva,bogati su luteinom-veoma znacajnim antioksidantom neophodnim za odrzavanje gustine pigmenta u zutoj mrlji (macula lutea).Dakle, rjesenje je: savladajte otpor prema "zelenisu" i uvrstite ga u svakodnevnu ishranu.
Ja koristim maksimalno zelenis i nimalo ne obracam paznju kad me muz zeza (on koji jede samo meso)-"Merima,da ti nakosim?" (po onoj drami "Bice,bice).
Svako nek vodi racuna o svom zdravlju,ja samo mogu savjetovati i reci sta je bolje i zdravije!
Ja sam pila svaki dan litar mlijeka,jer sam provodila 10 sati dnevno pred racunarom i vjerovala ili ne, tetrapak alpskog mlijeka je uvijek stajao pored stampaca na poslu i u toku dana sam pomalo pila.
Mozes probati sa oblogama od kamilice pa ces vidjeti jel to samo trenutno. To se isto moze javiti zbog stresa.Prije par mjeseci imala sam smrtni slucaj i meni je desno oko non-stop zmiralo nekoliko dana.Bilo je uzasno ali sam popila nekoliko persena i zatvaranje oka se smirilo,bol na srcu nece nista zalijeciti,ali to se ne vidi.
Pozdrav