šuga/svrab/scabies
Moderator: anex
- indijana dzons
#1 šuga/svrab/scabies
imam problem
sestra je nedavno dobila osipa po cijelom tijelu i nesnosan svrab..isla je doktoru i konstatovali su joj svrab..sad da bi se to istrijebilo moramo se svi kuci mazati
nesnosno
uglavnom,da li iko ima pojma zbog cega to nastaje..jer mislim kupamo se svi svaki drugi treci dan,peglamo ves,peremo takodjer na visokim temperaturama
i zaista brinemo da kuci nema prasine i svega..pa mi ne ide u glavu
i ne postoji mogucnost da je pokupila to od nekog i li da se negdje kupala..i da ako se
neko pita sto nisam guglala----zbog SLIKA,zaista ne zelim da ih vidim
pa thx svima
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#2 Re: šuga/svrab/scabies
Dobija se isključivo BLISKIM KONTAKTOM sa zaraženom osobom ili korištenjem iste odjeće, veša i posteljine.indijana dzons wrote:imam problemsestra je nedavno dobila osipa po cijelom tijelu i nesnosan svrab..isla je doktoru i konstatovali su joj svrab..sad da bi se to istrijebilo moramo se svi kuci mazati
![]()
![]()
![]()
nesnosno
![]()
![]()
uglavnom,da li iko ima pojma zbog cega to nastaje..jer mislim kupamo se svi svaki drugi treci dan,peglamo ves,peremo takodjer na visokim temperaturama
i zaista brinemo da kuci nema prasine i svega..pa mi ne ide u glavu
![]()
i ne postoji mogucnost da je pokupila to od nekog i li da se negdje kupala..i da ako se
neko pita sto nisam guglala----zbog SLIKA,zaista ne zelim da ih vidim
pa thx svima
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#3 Re: šuga/svrab/scabies
Da dodam da je moguće prenošenje i upotrebom zajedničkih predmeta, jer je parazit vrlo otporan i može živjeti do 14 dana van domaćina.
- indijana dzons
#4 Re: šuga/svrab/scabies
coolPera Trta wrote:Da dodam da je moguće prenošenje i upotrebom zajedničkih predmeta, jer je parazit vrlo otporan i može živjeti do 14 dana van domaćina.
-
melb26sa
#5 Re: šuga/svrab/scabies
indijana dzons wrote:coolPera Trta wrote:Da dodam da je moguće prenošenje i upotrebom zajedničkih predmeta, jer je parazit vrlo otporan i može živjeti do 14 dana van domaćina.![]()
![]()
cime ga je moguce istrijebiti...ali mi prije svega nije uopce jasna cinjenica odkud to upoce??Zar se to ne pojavljuje na prljavima mjestima i sl..???
Ne, moze se pojaviti i na najcistijim osobama bez obzira na soci-ekonomske uslove. Mozes provjeriti da li je zaista to svrab ako na zarazeno mjesto kapnes tinte i pricekas da koza upije. Visak tinte skines sa vatom i alkoholom. Ako je to zaista to bice zig-zag trag na kozi - kao slovo Z.
-
Pera Trta
#6 Re: šuga/svrab/scabies
Dovoljno je da je imala direktni ili indirektni kontakt (preko predmeta) sa nekim ko već ima to. A uzročnik (Sarcoptes scabiei) se nalazi i na divljim, ali i domaćim životinjama, kao što su pas i mačka. Istrjebljuje se onim što ste već dobili od ljekara (pretpotavljam Scabitox tečnost ili nešto slično) i to tačno po uputama o korištenju lijeka (nema kupanja za vrijeme primjene i sl.).indijana dzons wrote:coolPera Trta wrote:Da dodam da je moguće prenošenje i upotrebom zajedničkih predmeta, jer je parazit vrlo otporan i može živjeti do 14 dana van domaćina.![]()
![]()
cime ga je moguce istrijebiti...ali mi prije svega nije uopce jasna cinjenica odkud to upoce??Zar se to ne pojavljuje na prljavima mjestima i sl..???
-
hali gali halid
#7 Re: šuga/svrab/scabies
Je li imao neko ovo?
- Dr.medicine
#8 Re: šuga/svrab/scabies
nece mala da prizna da ima frajera 
-
hali gali halid
#9 Re: šuga/svrab/scabies
Moze li se fasovati u teretani ili u sali, borilacki sportovi?
- triconja
#10 Re: šuga/svrab/scabies
Ako ima sugarac (bezbeli baja) negdje i popne se na tebe, dobices sugu. Ne brini se puno oko toga, to ti je toliko mala sansa, a i ako fasujes nije problem. Toliki ljudi imali sugu pa prezivjelihali gali halid wrote:Moze li se fasovati u teretani ili u sali, borilacki sportovi?