Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#326 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Ma i napravio bih, samo ne daj bože u lošem društvu ....
statixx

#327 Re: Sufizam

Post by statixx »

SirOliver1 wrote:
fatamorgana wrote:
SirOliver1 wrote:
Dakle Islam JESTE jedini pravi put!!!
Ovo naravno važi za tebe i istomišljenike ali ne važi i za osobe koji vjeruju drugačije, sretno :)
ne,ne...Kur an je Knjiga poslata cijelom covjecanstvu,Muhammed s.a.v.s. je Poslanik svim ljudima...
sad je samo stvar hoces li ti u to vjerovat ili ne...
Koliko kontinenata ima, a koliko samo otoka. Nije u to vrijeme bilo tv-a, interneta i izdavackih kuca, pa da nesto objavis cijelom covjecanstvu... :D

Religija islam kod Arapa, kao i u vecini slucajeva kod drugih naroda i zajednica, imala je prvenstveno ulogu integracijske sile.
LSD

#328 Re: Sufizam

Post by LSD »

Šta ce ti TV ili internet kad je Poslanik a.s. poslan svim kontinentima, otocima, zemljama, svim svjetovima...što kaže sam Kur'an poslan kao posljedni Božiji poslanik svim ljudima i džinama na svim razinama - dakle i u svijetu dunjaluka, i u svijetu melekuta i u svijetu džeberuta...i ti sad našao pricati o otocima i internetu :shock: :? kakva crna integracijska sila :shock: :? pa nije Muhamed a.s. bio visoki predstavnik kao Carlos Westendorp ili Carl Bildt...nevjerovatno šta se piše :shock: .... e svašta sebi ljudi uzimaju za pravo komentarisati, a da pri tome imaju vrlo malo ili nimalo znanja o tome.
vodoprovodčik

#329 Re: Sufizam

Post by vodoprovodčik »

Religija islam kod Arapa, kao i u vecini slucajeva kod drugih naroda i zajednica, imala je prvenstveno ulogu integracijske sile.
upravo.
Edin Wien

#330 Re: Sufizam

Post by Edin Wien »

Islam je u politickom smislu imao i ulogu oslobodilackog pokreta i toga su vodece figure Islama bile potpuno svjesne.
Arapska plemena koja su pripadala raznim krscanskim pravcima bili su na teritoriji danasnje Sirije, Iraka, Libana, Jordana
u polozaju vazala i pridruzenih vojnih trupa tzv. federata i za Bizantiju i za Perziju. Kao takvi oni su i ratovali jedni protiv drugi. Muhamed i njegovi nasljednici su politicki genijalno prepoznali politicki i vjerski potencijal ovih federata i onda nije cudo da su za kratko vrijeme svi ti prostori postali dio Islamske Drzave.
BHF_Manijak

#331 Re: Sufizam

Post by BHF_Manijak »

Joj kakvih sve komentara da ne povjerujes, sve strucni analiticari povijesnog momenta objave, do u tancine se znala namjera, cilj, strategija, svrha objave i doticnih ljudi! :lol: :lol: :lol:
SirOliver1

#332 Re: Sufizam

Post by SirOliver1 »

fatamorgana wrote:Ako ti je ostalo krekera bilo bi mi od koristi na putu ....
sad vec provociras....
uglavnom lijepo ti je rekao stari vuk Arzuhal...
jesil porazgovarao?-jesi¸
jesil propitao?-jesi
jesil napricao?-jesi
hajd sad pusti nama magaradima muslimanima da lijepo uzivamo u svojoj Vjeri i na ansem putu...
ne znam ni zasto si uopste dosao u ove odaje....
SirOliver1

#333 Re: Sufizam

Post by SirOliver1 »

statixx wrote:
Koliko kontinenata ima, a koliko samo otoka. Nije u to vrijeme bilo tv-a, interneta i izdavackih kuca, pa da nesto objavis cijelom covjecanstvu... :D

to bi mozda bilo ispravno kad bi Kur an bio objavljen u jedno doba i vazio samo za to doba...
Objava je univerzalna i bezvremenska pa tako isti taj Kur an koji je vazio tada,vazi i sada kad ljudi imaju sve nabrojano....tako isto se odnosi i na Poslanika koji je Poslanik i dan danas svim ljudima...
oni koji nisu bili u prilici bas u to doba da cuju za Poslanika imali su svoje Poslanike ranije jer nijedan narod nije bio a da mu nije poslan Poslanik upravo zbog ovakvih da ih nazovemo opravdanja,jer ce bit ljudi na sudnjem danu koji ce tvrdit kako nisu znali za Muhammeda s.a.v.s.....
dakle,svakom narodu je poslan Poslanik....
u ovom slucaju pri samoj pojavi Islama arapi su se razjedinili i ratovali sami protiv sebe tako da dugo godina nije bilo govora o bilo kakvoj integraciji,a i nije se znalo uopste dokle ce se doci sa prihvatanjem vjere tako da je to samo po sebi bilo cilj bilo bi suludo zapoceti takvo nesto
fatamorgana

#334 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

SirOliver1 wrote:
sad vec provociras....
jesil propitao?-jesi
jesil napricao?-jesi
hajd sad pusti nama magaradima muslimanima da lijepo uzivamo u svojoj Vjeri i na ansem putu...
Pa naziv teme je Sufizam a ne Sufizam (tema isključivo za muslimane ili sufije) osim toga ovo je slobodan i demokratski forum, svi možemo dati svoje mišljenje i učestvovati u diskusiji uz određene norme uljudnog ponašanja, :)
SirOliver1

#335 Re: Sufizam

Post by SirOliver1 »

fatamorgana wrote:
SirOliver1 wrote:
sad vec provociras....
jesil propitao?-jesi
jesil napricao?-jesi
Pa naziv teme je Sufizam a ne Sufizam (tema isključivo za muslimane ili sufije) osim toga ovo je slobodan i demokratski forum, svi možemo dati svoje mišljenje i učestvovati u diskusiji uz određene norme uljudnog ponašanja, :)
upravo tako...norme uljudnog ponasanja nisu provokacije te ismijavanje pravog puta,hurija,ili nekoga ko ti to pokusava objasniti a ti okreces te stvari na nekakve komsije,ViP-ove,i slicno...zato ti lijepo kazem ne izruguj se jer ni ti nisi dobio izrugivanje...
zbog dosadasnje g normalnog i kostrutivnog razgovora sam uopste i komunicirao s tobom zato bih volio da se tako nesto nastavi jer u tebi ne vidim nekoga ko zeli da provocira (bar dosad nisam vidio)
sto se tice demokratije mozda je ovo demokratski forum,ali tema na koju si dosao sigurno nije jer u sufizmu nema demokratije...dakle mozes doc u tekiju ako te nesto zanima i popit caj ili kahvu,dakle bit ces fino ugoscen,medjutim ako si tu da bi se izrugivao onda ti se otkazuje gostoprimstvo..,
isto tako zna se ko je tu domacin,i ko je glavni boss :mrgreen: i cija je zadnja...
ja u ovom slucaju nisam nijedno pa sam zato prinudjen da te pozovem da na dostojanstven nacin nastavimo razgovor bez ometanja sitnim zajedljivostima...unaprijed zahvalan...
SirOliver1

#336 Re: Sufizam

Post by SirOliver1 »

Edin Wien wrote:Islam je u politickom smislu imao i ulogu oslobodilackog pokreta i toga su vodece figure Islama bile potpuno svjesne.
Arapska plemena koja su pripadala raznim krscanskim pravcima bili su na teritoriji danasnje Sirije, Iraka, Libana, Jordana
u polozaju vazala i pridruzenih vojnih trupa tzv. federata i za Bizantiju i za Perziju. Kao takvi oni su i ratovali jedni protiv drugi. Muhamed i njegovi nasljednici su politicki genijalno prepoznali politicki i vjerski potencijal ovih federata i onda nije cudo da su za kratko vrijeme svi ti prostori postali dio Islamske Drzave.
kako je tuzno svesti jednu takvu velicanstvenost kao sto je Islam na neki potencijal u smislu drzavnosti ili ujednjenja plemena...sta popunjava srca kod takvih ljudi???
cemu se raduju i cemu teže??? :?
fatamorgana

#337 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

SirOliver1 wrote: upravo tako...norme uljudnog ponasanja nisu provokacije te ismijavanje pravog puta,hurija,ili nekoga ko ti to pokusava objasniti a ti okreces te stvari na nekakve komsije,ViP-ove,i slicno...zato ti lijepo kazem ne izruguj se jer ni ti nisi dobio izrugivanje...
zbog dosadasnje g normalnog i kostrutivnog razgovora sam uopste i komunicirao s tobom zato bih volio da se tako nesto nastavi jer u tebi ne vidim nekoga ko zeli da provocira (bar dosad nisam vidio)
sto se tice demokratije mozda je ovo demokratski forum,ali tema na koju si dosao sigurno nije jer u sufizmu nema demokratije...dakle mozes doc u tekiju ako te nesto zanima i popit caj ili kahvu,dakle bit ces fino ugoscen,medjutim ako si tu da bi se izrugivao onda ti se otkazuje gostoprimstvo..,
isto tako zna se ko je tu domacin,i ko je glavni boss :mrgreen: i cija je zadnja...
ja u ovom slucaju nisam nijedno pa sam zato prinudjen da te pozovem da na dostojanstven nacin nastavimo razgovor bez ometanja sitnim zajedljivostima...unaprijed zahvalan...
Pa po stepenu arogantnosti kojom si mi se obratio na prethodnim postovima ni ne djeluješ kao sufija ...
SirOliver1

#338 Re: Sufizam

Post by SirOliver1 »

fatamorgana wrote:
SirOliver1 wrote: upravo tako...norme uljudnog ponasanja nisu provokacije te ismijavanje pravog puta,hurija,ili nekoga ko ti to pokusava objasniti a ti okreces te stvari na nekakve komsije,ViP-ove,i slicno...zato ti lijepo kazem ne izruguj se jer ni ti nisi dobio izrugivanje...
Pa po stepenu arogantnosti kojom si mi se obratio na prethodnim postovima ni ne djeluješ kao sufija ...
ma nisam ja za sebe nikad ni rekao da sam sufija,ali ne krijem da nastojim biti...
sto se tice arogantnosti,moje cilj nije da se tebi svidim,sto opet nije pokazatej koliki sam sufija,niti se ti moras svidjeti meni...mi smo ipak dva razlicita svijeta(hvala allahu)...ali mozemo razgovarati i raspravljati na bilo kom nivou koji nam je dokuciv i dok nastojimo da cujemo jedan drugoga...
tvoja je procjena da sam bio arogantan,(ja se nadam i molim Gospodaru da nisam jer to nije nikakva vrlina),a ja sam uvjeren da govorim samo onako kako jest,bez cilja da ikome pokazem kako sam nekakav nadobudni ahmak (budala)...ako se neko osjeca prozvanim to nije moj problem...nisam nikome nista licno rekao na ovoj temi...
smatram da nije arogantnost potvrdjivati ono sto je receno u Objavi.a vjeruj mi da i drugi Muslimani najcesce ne razumiju srž onoga sto zelim reci pa nije cudo ni za tebe koji nisi Musilman pa se samim tim i manje razumijes u pitanja o kojima govorim
medjutim da ne zamaramo ljude sa ovim, vise licnim stvarima i raspravljamo "ko je kome i sta" ,nastavit cu da se bavim bitnijim pitanjima....
SirOliver1

#339 Re: Sufizam

Post by SirOliver1 »

fatamorgana wrote: Jedan od ciljeva ili bolje reći motiva u Islamu je da se izbjegne navodna paklena vatra i da su ode u navodni raj
gdje nas čekaju 70 ljepotica/hurija.

E sad, ja lično po svom karakteru i naravi mrzim strah i ne volim da me niko plaši, zato me i privlači budizam kao učenje jer pruža mogućnost osobođenja od istog.

A što se tiče nagrade, 70 hurija, s obzirom da ne podnosim također da budem rob vlastite strasti nego naprotiv
pokušavam da je prevaziđem, iskreno ne znam šta bi ja radio sa tim tolikim ženama, igrao bih s njima možda "Ne ljuti se čovječe" ... i zbog toga me budizam privlači, radi mogućnosti prevazilaženja vlastite požude.

Znači ne volim generalno da me iko tjera koristeći poznatu taktiku ili sredstvo štapa (strah od pakla) i mrkve (rajske
slasti), tako se tjeraju magarci, možda ja i jesam pas kako me ti nazva ali magarac sigurno nisam, :)
moram se osvrnuti na ovaj citat...
posto smo mi ograniceni ovosvjetskim i ovotjelsnim shvatanjima i pogledima,tesko nam je zamisliti da su spomenute hurije ista drugo nego kurve koje ce se nama davati kad god mi to zatrazimo...medjutim radi se o tome da su to uzvisena dzennetska bica koje su cista od nasih predpostavki i za Ime Boga zar neko stvarno misli da nakon svih borbi protiv svoga nefsa (strasti) misli da ce se kad se dodje u Dzennet bas to promovirati kao javno dobro...(Neuzubillah!!!)
kaze se :"Na Ahiretu (onom,buducem svijetu) cete biti s onim koga volite",pa se iz toga vidi da cemo mi imat i malo drugacije drustvo... :mrgreen:
ovo vezano za Dzehennem (pakao) zelim da kazem da se radi o upozorenju ili ti opomeni a ne o prijetnji...da se ne bi neki mozgonja sutra nasao (a naci ce se ) i na Sudnjem danu rekao da nije znao sta ga ceka ako bude cinio ono sto nije dozvoljeno i nije radio ono sto je naredjeno...
dakle buraz,pijes,bludnicis,drogiras se,?
ne dajes sadaku (dobrovoljni prilog najcesce siromasnima),ne obavljas namaze,ne postis Ramazan?...izvoli da znas sta te ceka i nemoj sutra da kazes da nisi znao i da nisi bio upozoren...
izasao si napolje na minus 15C u potkosulji i u gacama pa se nahladio i dobio upalu pluca??? pa sta si ocekivao???pa eto tebi se nije svidjelo da nosis bundu i vunene pantole???pa drug moj nije ti niko za to kriv...bilo ti je ponudjeno a ti nisi DOSAO pa uzeo...(ovo govorim svima nama a ne samo tebi licno)
sto se tice straha...jedno od Allahovih imena ili ti izdanja jeste i El-Mumitu (Onaj koji smrt daje) i El-Muzillu (Onaj koji ponizava) a isto tako i Er-Rahmanu (Milostivi) i Er-Rahimu (premilosni),El-Halimu (Blagi) itd...dakle radi so o sljedecem...svaki covjek mora pri sebi imati i dozu straha a i dozu nade,i vrlo je bitno da postoji odredjeni balans izmedju njih...jer ako je covjek samo u strahu onda ce prestati da radi losa djela,ali i dobra djela zbog straha od greske i ulaska u Dzehennem (pakao),a to nije ispravno...
ako je covjek pun nade a bez straha onda ce se opustiti i bit ce uvjeren da ce mu Gospodar oprostiti grijehe te da ce i bez truda uci u Dzennet,sto opet nije uredu...ispricat cu jednu hikjaju (pripovjetku)
razgovarali Isa a.s. i Jahja a.s. o nadi i strahu i kaze Jahja:"Kako cemo na Ahiret ja ne mogu da spavam od brige,kad znam da je Allah Silni i da sve gleda i zna,i za greske koje cinimo,ma ne pise nam se dobro" (slobodna interpretacija)
a na to ce Isa:"Allah je milostiv i on grijehe prasta,ne treba se TOLIKO brinuti..."(slobodna interpretacija)
utom im se pojavljuje melek (andjeo) Dzibril i kaze:"Selami (pozdravlja) vas Gospodar vas i kaze:"Obojica ste upravu ali Mu je draze ono Isa-ovo... :wink: )...mislim da ce sad bit malo jasnije sta hocu reci
ko ima neki stav po "naravi i karakteru" kao sto je mrznja prema strahu i ne zeljenje da ga se prepada to je njegova greska jer ako je potrebno da se stigne do odredjenog cilja moramo biti spremni da se mijenjamo i prilagodjavamo a ne da mi sebi prilagodjavamo Vjeru kako to nama odgovara...pa sto nam se svidja prihvatamo,a sto ne,odbacujemo... :?
kaze Hazreti Mevlana (Dzelaludin Rumi):"Ovaj svijet je kao sahovska ploca"...e sad ko nije spreman da postavi figure onako kako treba,zaigra sah i sto je najbitnije da bude spreman da bude PIJUN (svaki pijun je potencijalna kraljica) taj nema sta da trazi na putu tesavufa (nauke o cistoci,slobodan prijevod) jer ce izgubit partiju...
sto se tice hurija mislim da sam vec rekao dovoljno a Islam i tesavuf jesu Vjera i Nauka o ciscenju svoga ja-stva i borbe protiv svog nefsa (strasti),pa samim tim i nacin prevazilazenja nabrojanih prepreka i jos mnogih drugih...
i naravno na kraju dodje ono "ALI"...to covjek ne moze postici sam...nego samo i iskljucivo sa Muršidom (uciteljem)
jer covjek kada covjek primi Nur (Svjetlo Bozansko) na svoje srce onda na njemu nikne cvijece i svakojake biljke...e sad biljke nisu u stanju da same sebe ciste i obrezuju pa im je potreban Baščovan (vrtlar) koji ce ocistiti korov i obrezivati biljku ili ti stablo da ne raste previse u visinu ili previse u sirinu i da bude lijepo za oko te da danas-sutra razvije lijepe,mirisljave i jestive plodove,a i da pravi hlad u vrele ljetne dane... :wink:
izvinjavam se ako sam bio dug ali ovo je najkrace sto sam mogao i nadam se da ce ljudi koji imaju znanja u ovim stvarima ukazati na greske i molim Gospodara da mi ukabuli i u sevab upise...
Diwan

#340 Re: Sufizam

Post by Diwan »

vodoprovodčik wrote:
upravo.
upravo ne
Diwan

#341 Re: Sufizam

Post by Diwan »

Ima i u sufizmu vehabija, odnosno, nema u sufizmu vehabija, ali ljudi od svega naprave ideologiju, formalizam, pa tako da danas uglavnom imaš sufijski vehabizam.

Danas se čita sve i svašta, izdaje se sve i svašta, ljudi se tako olako gađaju terminima, spoznajama iz knjiga, da bih čovjek rek'o da su svi prosvjetljeni i evlije, i da su dostigli, ma kakvi dostigli, več prestigli stepene i halove uvaženih sufijskih velikana i evlija.
Diwan

#342 Re: Sufizam

Post by Diwan »

@vodoprovod...

Žulja tebe islam i istina, pa svako malo, onako okolo, naokolo, gdje god stigne, nešto ti kao devamiš nama muslimanima i išaretiš :lol:
vodoprovodčik

#343 Re: Sufizam

Post by vodoprovodčik »

Diwan wrote:@vodoprovod...

Žulja tebe islam i istina, pa svako malo, onako okolo, naokolo, gdje god stigne, nešto ti kao devamiš nama muslimanima i išaretiš :lol:
:lol: :lol: :lol:
simpatičan si :mrgreen:
Diwan

#344 Re: Sufizam

Post by Diwan »

vodoprovodčik wrote:

:lol: :lol: :lol:
simpatičan si :mrgreen:
naravno :lol:
fatamorgana

#345 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

A štos' ti nama onomad na budizam dolaziJo, ;-)
Diwan

#346 Re: Sufizam

Post by Diwan »

fatamorgana wrote:

malo sam virn'o da neke ljude obiđem sa hedijom u vidu Ram Tzu-a.

Interesantan lik taj Wayne Liquerman; po onome što piše, čovjek je maltene musliman, samo mu fali sehadet.

Jako originalan
fatamorgana

#347 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Diwan wrote:
fatamorgana wrote:

malo sam virn'o da neke ljude obiđem sa hedijom u vidu Ram Tzu-a.

Interesantan lik taj Wayne Liquerman; po onome što piše, čovjek je maltene musliman, samo mu fali sehadet.

Jako originalan
Pa sto odma' ne rece, :wink:
adnandus

#348 Re: Sufizam

Post by adnandus »

Nemože biti bolje rečeno

Al-Baqara (2) - Krava

136. Recite: "Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu, i unucima, i u ono što je dato Musau i Isau, i u ono što je dato vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike među njima, i mi se samo Njemu pokoravamo."

137. Pa, ako budu vjerovali u ono u što vi vjerujete, na pravom su putu; a ako glave okrenu, oni su onda samo inadžije, i Allah će te sigurno od njih zaštititi, jer On sve čuje i sve zna.

138. "Allah je nas uputio, a zar ima ljepše upute od Allahove? Mi se samo Njemu klanjamo."

139. Reci: Zar se s nama o Allahu raspravljate, kad je On i naš i vaš Gospodar? Nama – naša djela, a vama – vaša djela! A samo Mu mi iskreno ispovjedamo vjeru."
arzuhal

#349 Re: Sufizam

Post by arzuhal »

Ti si, ba, Adnane, sa spojem svog avatara i sadržaja postova na temi na kojoj se javljaš - legenda :mrgreen:
adnandus

#350 Re: Sufizam

Post by adnandus »

Avatar je samo ironija danasnjice gdje 20% ljudi zna ko je napravio sijalicu a ovog avatara zna 95%. Avatar je samo prikaz društva u kojem živimo
Post Reply