Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
fatamorgana

#2726 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:
fatamorgana wrote:
To mu i rekoh ....
Ne, nisi ti to rekao . U stvari, ja ne razumijem uopće o čemu ti pričaš niti čemu
takvo opovrgavanje nečega što ja nisam ni rekao. Ja govorim o jedinstvu svega, a naročito religija, a ti govoriš
da je moja religija izmišljotina, iako je tvoja starija par hiljada godina i samim time je nemoguće utvrditi da li je
Sidharta uopće postojao, osim kao mit, kroz čija su usta pričali naraštaji svećenika i brusili svoju dogmu koju ti
zoveš istinom. Kako izgleda prosječni budista i njegova dogma, možeš vidjeti u debati koju vodi sa Krišnamurtijem
"dijalog o smrti" , imaš na yt.
P.S.
Jel ovo sad neki ono kao plan, vraćam se iz banovića i pokazujem Nurudinu kako nevješto miješa babe i žabe,
a kako ja vješto baratam perfektnim frazama i gramatikom.? :lol:

@dadinjo, dadinjo , a koje su to dvije priče i koje su to poente?
Ne rekoh nigdje da je tvoja religija izmišljotina već da ne možeš uzimati mit o Abrahamu zdravo za gotovo pa ga prenositi kao stvarne događaje i iz toga izvlačiti neke pouke.
To priča je vjerovatna neka hikaja islamske provenijencije, slično kao one koje si postavio o budizmu koje s budizmom nemaju veze niti su te provenijencije.
Zapetljao si se u Frojda i Junga koje očito nisi čitao.

Budizam izvorno nije religija već praktičan put, no postao je tokom 2500 postojanja i religija u pojedinim zemljama što sigurno nije bila Budina namjera a niti da on bude "uzdignut" na nivo nekog božanstva, stoga budizam nije moja religija pa se ni ne vrijeđam kao ti ako se spomene u nekom negativnom kontekstu.

Što se tiče pravopisa i ja griješim i nisam neki pravopisni "freak" no ne volim elementarno nepoznavanje istog koji se uči u osnovnoj školi i ne razumijem kako se uopšte može ići naprijed u obrazovanju bez vladanja elementarnim pravopisom a pisati o "visokoumnim" temama ili nagrditi Rumijevu poeziju koja to baš ne zaslužuje.
A Krišnamurtija, pogoto sa youtuba kao izvor duhovnosti slobodno zadrži za sebe. :wink:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2727 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Nije to nikakva hikaja, već parafrazirani ajeti iz Kur'ana:

Mi smo još prije Ibrahimu razboritost dali i dobro smo ga poznavali. Kad on ocu svome i narodu svome reče: "Kakvi su ovo kumiri kojima se i dan i noć klanjate?" Oni odgovoriše: "I naši preci su im se klanjali." "I vi ste, a i preci vaši su bili, u očitoj zabludi", reče. "Govoriš li ti to ozbiljno ili se samo šališ?"; upitaše oni. "Ne", reče, "Gospodar vaš je Gospodar nebesa i Zemlje, On je njih stvorio, i ja ću vam to dokazati. Tako mi Allaha, ja ću, čim se udaljite, vaše kumire udesiti!" I porazbija ih on u komade, osim onog najvećeg, da bi se njemu obratili. "Ko uradi ovo sa bogovima našim", povikaše oni, "zaista je nasilnik?" "Čuli smo jednog momka kako ih huli", rekoše, "ime mu je Ibrahim." "Dovedite ga da ga ljudi vide", rekoše, "da posvjedoče." "Jesi li ti uradio ovo s bogovima našim, o Ibrahime?"; upitaše. "To je učinio ovaj najveći od njih, pitajte ih ako umiju govoriti?''; reče on. I oni se zamisliše, pa sami sebi rekoše: "Vi ste, zaista, nepravedni!" Zatim glave oboriše i rekoše: "Ta ti znaš da ovi ne govore!" "Pa zašto se onda, umjesto Allahu, klanjate onima koji vam ne mogu ni koristiti niti od vas kakvu štetu otkloniti?"; upita on. "Teško vama i onima kojima se, umjesto Allahu, klanjate! Zašto se ne opametite?" "Spalite ga i bogove vaše osvetite, ako hoćete išta učiniti!"; povikaše. "O vatro," rekosmo Mi, "postani hladna, i spas Ibrahimu!" I oni mu htjedoše postaviti zamku, ali ih Mi onemogućismo i spasismo i njega i Luta u zemlju koju smo blagoslovili za ljude. (21:51-71)

Tumačenje koje sam ja naveo jeste u rangu priče, koja nije u islamskoj dogmi već je kao što sama riječ kaže - tumačenje. Svako pleme je u tom politeističkom društvu , imalo svoj kip i svoje plemensko božanstvo.
Tako da se to tumači kao kolektivni, plemenski ego . Ibrahim je porazbijao te kipove, ali je ostavio najvećeg
da bi ismijao ljude koji mu se klanjaju, i po tom tumačenju taj što je ostao da ismijava ljude
je simbol našeg ličnog ega. Zovu ga "elah" kao lažno božanstvo, a tumačenje se nalazi u knjizi
"Dušo probudi se" koja ima nekoliko reizdanja ,a ja sam to pročitao kao odlomak iz te knjige.
fatamorgana

#2728 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Ma meni se nikako ne dopada koncept abrahamskog narcisoidnog Boga, da insan može biti narcisoidan to još i nekako jer je insan, al' Bog ..... :roll:
arzuhal

#2729 Re: Sufizam

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:Nisu sve evilje sufije :D

evlije iz Kur'ana se razlikuju od sufijskih evlija :D
Sve pod nebeskom kapom zna, samo reci: teologija, teozofija, ontologija, antologija, etnologija, teorija književnosti, hidraulika, geodezija, kvantna mehanika, kašmirski začini, rijetke vsrte ptičijeg mlijeka, napravit sladoled od indijskog oraha...

Ko nije pit'o nije ni čuo pravi i konačni odgovor :lol:

Najgori su oni umišljeni i brzopleti koji odgovore dovode u pitanje pa sebi dozvoljavaju da joj proturječe, te bi se raspravljali :mrgreen:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2730 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

fatamorgana wrote:Ma meni se nikako ne dopada koncept abrahamskog narcisoidnog Boga, da insan može biti narcisoidan to još i nekako jer je insan, al' Bog ..... :roll:
Četrdeset pravila ljubavi Šemsa Tabriskog- Prvo

Kako doživljavamo Boga, izravan je odraz toga kako doživljavamo sebe. Ako pomisao na Boga u nama izaziva strah i krivnju - iz nas izvire puno straha i krivnje. Ako Boga doživljavamo kao punog ljubavi i suosjećanja - mi smo isti takvi.
Towelie

#2731 Re: Sufizam

Post by Towelie »

arzuhal wrote:

Sve pod nebeskom kapom zna, samo reci: teologija, teozofija, ontologija, antologija, etnologija, teorija književnosti, hidraulika, geodezija, kvantna mehanika, kašmirski začini, rijetke vsrte ptičijeg mlijeka, napravit sladoled od indijskog oraha...

Najgori su oni umišljeni i brzopleti koji odgovore dovode u pitanje pa sebi dozvoljavaju da joj proturječe, te bi se raspravljali :mrgreen:
Zna i dal je bolji obrezani il neobrezani. Ama nema stq ne zna. :D
arzuhal

#2732 Re: Sufizam

Post by arzuhal »

Towelie wrote:
arzuhal wrote:

Nemam ja ništa s tvojim bezobrazanjem, Ljubinka će meni halalit moje pošalice, ona je raja :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#2733 Re: Sufizam

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:

arzonja,nemoj sad da te gadjam sa svojom ogromnom soljom kafe ,a sad pije kafu,smao da te upozorim :D :lol:

ne znam sve: sport,muzika, kOmpjutOri, a ima toga jos, eto vidis da ne znam sve :fight:

haj'de sad fino objasni,da li sam pogrenso napisala,ako jesam,ispravi me :kiss:
Connaisseur Karlin

#2734 Re: Sufizam

Post by Connaisseur Karlin »

Towelie wrote:
arzuhal wrote:

a ovoga sam postala svjestna, nijedan obrezani mi nece halaliti moje stavove :D :lol:

Ja ne pisem o losim i dobrim ljubavnicima sa ili bez kozice, jer nemanje kozice ne sprijecava muskaraca bude dobar ljubavnik :-D
Towelie

#2735 Re: Sufizam

Post by Towelie »

Rekoh ja, razume se zena. :-D Samo ti nadji pravi obrezani, izazvace tektonske poremecaje u tebi. Kad se Karlin najzescim potresom potrese.. :mrgreen:
fatamorgana

#2736 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:
fatamorgana wrote:Ma meni se nikako ne dopada koncept abrahamskog narcisoidnog Boga, da insan može biti narcisoidan to još i nekako jer je insan, al' Bog ..... :roll:

Kako doživljavamo Boga, izravan je odraz toga kako doživljavamo sebe. Ako pomisao na Boga u nama izaziva strah i krivnju - iz nas izvire puno straha i krivnje. Ako Boga doživljavamo kao punog ljubavi i suosjećanja - mi smo isti takvi.
Kad već spominješ Šamsova pravila ljubavi bilo bi lijepo znati koje ti od njih primjenjuješ ili živiš, meni se čini nijedno jer u tvojim postovima se vidi želja za pametovanjem bez pokrića i doza arogantnosti, ne znam na osnovu čega se pozivaš na Šamsa. :roll:
Nurudin

#2737 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

fatamorgana wrote:
Nurudin wrote:

Kad već spominješ Šamsova pravila ljubavi bilo bi lijepo znati koje ti od njih primjenjuješ ili živiš, meni se čini nijedno jer u tvojim postovima se vidi želja za pametovanjem bez pokrića i doza arogantnosti, ne znam na osnovu čega se pozivaš na Šamsa. :roll:
Za sad sam na prvom
fatamorgana

#2738 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

A to bi bilo?
kerima1

#2739 Re: Sufizam

Post by kerima1 »

Towelie wrote:Rekoh ja, razume se zena. :-D Samo ti nadji pravi obrezani, izazvace tektonske poremecaje u tebi. Kad se Karlin najzescim potresom potrese.. :mrgreen:
Tovelie za boga miloga sram te bilo :lol:
fatamorgana

#2740 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

[quote="kerima1"][quote="Towelie"]

Rekoh ja, razume se zena. :-D Samo ti nadji pravi obrezani, izazvace tektonske poremecaje u tebi. Kad se Karlin najzescim potresom potrese.. :mrgreen:[quote]

Tovelie za boga miloga sram te bilo :lol:[/quote]

Stidna mEsta na pdf - u rElegija! :shock: :run:
Towelie

#2741 Re: Sufizam

Post by Towelie »

kerima1 wrote:
Towelie wrote:Rekoh ja, razume se zena. :-D Samo ti nadji pravi obrezani, izazvace tektonske poremecaje u tebi. Kad se Karlin najzescim potresom potrese.. :mrgreen:
Ja ovo cinim u interesu njenog istrazivanja. :P
dadinjo33

#2742 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

Towelie wrote:
kerima1 wrote:
Ja ovo cinim u interesu njenog istrazivanja. :P
I ti počeo svoje sure pisati, k'o hazreti Nermin Majlović :lol: . Garant to radiš radi utjerivanja u suru :D
Towelie

#2743 Re: Sufizam

Post by Towelie »

I ti počeo svoje sure pisati, k'o hazreti Nermin Majlović :lol: . Garant to radiš radi utjerivanja u suru :D
Ma to ce biti limited edition, a ne populizam ko kod Nermina. :-D
dadinjo33

#2744 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

Towelie wrote:
Opasan si ti, mogle bi te kreditorke angažovati da utjeruješ dug. :D
Towelie

#2745 Re: Sufizam

Post by Towelie »

dadinjo33 wrote:
Towelie wrote:
Opasan si ti, mogle bi te kreditorke angažovati da utjeruješ dug. :D
U kreditima uvek neko nekome utera, tako da je kontam ok posao. :D
dadinjo33

#2746 Re: Sufizam

Post by dadinjo33 »

Towelie wrote: U kreditima uvek neko nekome utera, tako da je kontam ok posao. :D
Svaki posao u kojem se čovjek znoji je ok, i u ljudskim i Božijim očima. :D

Da više ne offtopičimo. ;)
Nurudin

#2747 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

fatamorgana wrote:A to bi bilo?
pa gore sam ga naveo, piše ti da je Prvo
fatamorgana

#2748 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:
fatamorgana wrote:A to bi bilo?
pa gore sam ga naveo, piše ti da je Prvo
Nisi naveo kako ga ti vidiš, bojiš ga se kao što on to i očekuje od tebe?
Lijepi strah! :wink:
Nurudin

#2749 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

što bi reko @dadinjo, to kad budem ispunjavao tvoj spomenar, ću ti reći :mrgreen:
fatamorgana

#2750 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:što bi reko @dadinjo, to kad budem ispunjavao tvoj spomenar, ću ti reći :mrgreen:
Ma ne moraš meni, reci samom sebi, meni je vidljivo.
Locked