fatamorgana wrote:dadinjo33 wrote:Nurudin wrote:
Negdje sam čitao ( čitao da, dadinjo ) neko tumačenje da je taj bog ili lažno božanstvo, onaj kip kojeg je Ibrahim a.s.
(otac tri naše religije) , ostavio kad je porazbijao ostale kipove u Kabi, pa kad su došli gradski oci (oca mi gradskog

)
i vidjeli šta je Ibrahim uradio te se počeli ibretiti, on njima reko "nisam to ja uradio, to je ovaj" i pokazao na kip.
Njih onda kao bude malo sram pa rekoše "šta ti nas Ibrahime tu ismijavaš, kad znaš da je to nepokretni kip"
a onda će on njima kako oni obožavanjem toga, sami sebe ismijavaju.
Pa će se reći onda dalje u tom tumačenju kako se taj kip zvao "Elah" i da je to simbol ljudskog ega.
Ma napravio si Frankeštajna kombinujući dvije različite priče sa različitim poentama.

To mu i rekoh ....
Ne, nisi ti to rekao . U stvari, ja ne razumijem uopće o čemu ti pričaš niti čemu
takvo opovrgavanje nečega što ja nisam ni rekao. Ja govorim o jedinstvu svega, a naročito religija, a ti govoriš
da je moja religija izmišljotina, iako je tvoja starija par hiljada godina i samim time je nemoguće utvrditi da li je
Sidharta uopće postojao, osim kao mit, kroz čija su usta pričali naraštaji svećenika i brusili svoju dogmu koju ti
zoveš istinom. Kako izgleda prosječni budista i njegova dogma, možeš vidjeti u debati koju vodi sa Krišnamurtijem
"dijalog o smrti" , imaš na yt.
P.S.
Jel ovo sad neki ono kao plan, vraćam se iz banovića i pokazujem Nurudinu kako nevješto miješa babe i žabe,
a kako ja vješto baratam perfektnim frazama i gramatikom.?
@dadinjo, dadinjo , a koje su to dvije priče i koje su to poente?